Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Garfield напиша:
Sfetle, освен ако не е извршен абортусот со рѓосана кука од закачалка па да има проблем, не гледам како обична, минорна операција може да предизвика неможност деца имање т.е. чкопенос!!

In this modern day and age!!!

poistovetuvaj se so nekoe medicinsko lice pa kje svatis deka e mozno

Sfetle напиша:

Ako mislis, na citiranovo, ондак СЕ ВЕЛИ: posovetuvaj se. Сум се. И ти истото можеш да го сториш. Види, освен ако не живееш во Конго-Бразавил или слично, каде што медицината е сеуште во повој и се викаат бајачи и врачеви.
Прочитај ја Перл/Бисерка. да не се повторувам. Денес е особено во форма и ме испреварува во долги и издржани писанија .

nego muabetot mi bese deka nemozes da mu ja predvidis idninata na tvoeto dete....ima primeri kade sto se im e ovozmozeno,a sepak trgnale po pogresniot pat....a ima i primeri na luge koi ziveele najmizerno ,pa uspeale da stanat uspesni luge...

Ајде, сега не се вади.

Но, точно, не можам. Но, можеби не сакам својата судба, својот пат да го променам, зацртаниот, од немуакет кондом в џеп да кла'aм и на таквио да го ста'aм.

Garfield напиша:
Ako mislis, na citiranovo, ондак СЕ ВЕЛИ: posovetuvaj se. Сум се. И ти истото можеш да го сториш. Види, освен ако не живееш во Конго-Бразавил или слично, каде што медицината е сеуште во повој и се викаат бајачи и врачеви.
Прочитај ја Перл/Бисерка. да не се повторувам. Денес е особено во форма и ме испреварува во долги и издржани писанија .

Гарфилд колку и да е развиена медицината некои девојки се склони кон тоа, имаат по нежни внатрешни органи (да не опишувам што се:icon_lol: ) и зависи исто така од еден дел во крвта кој покажува колкави ти се шансите да останеш стерилна. Се праи тест се глеа тоа- докторот ти кажува - шансите ти се толку и толку % од прилика па види ти...
Тоа го иам видено од личност што ја познавам. Така да во ред е тоа дека можеш да останеш стерилна ама па си има и други фактори кои што влијаат на мојата одлука.

Garfield напиша:
Ајде, сега не се вади.

Но, точно, не можам. Но, можеби не сакам својата судба, својот пат да го променам, зацртаниот, од немуакет кондом в џеп да кла'aм и на таквио да го ста'aм.

sekoj vozrasen covek treba da znae da se sooci i da se nosi so posledicite od svoite postapki...

Дани, да сибеш, едвам се воздржувам да не ти се расстегам сеири сеа.

Иди бре. па, кога бе вие клапчалки, одите прв пат на гинеколог???? На преглед????
Иди ма, не ме смеј, оти ќе ти тргам сеири.

Нежна, ваква, онаква. Е па не се ебавај ко штука без заштита тогаш/ Оди провери се.

Не се сите чичковци и текици во бели мантили МЕСАРИ, некои од нив се медицински образувани лица, таканаречени ДОКТОРИ!!!

А ДОКТОР не е баук, освен во селата од каде што многумина очигледно потекнуваат. Или се од Киншаса, Анантанариво и слични места.

Рѓосана закачалка е рѓосана закачалка, па биди нежна до сто и едно и назад.
А редовен преглед, како и преглед кога доцни ден-два е убава работа....ама кој да оди...нели срам...да не рече некој, види оваа Дани се ебе!!

Морав, јебига, не издржав. Но, Дани, душичке, денешно време, има едукација, контроли, доктори, психолози, гинеколози, апчиња, кондоми, модерни инструменти.

А ако дојде до тоа, до несакана бременост. Е па, што не му ја мислел на време.
Но, нејсе, тогаш, нека му ја мислат тогаш.

Сепак, ќе повторам:

НИКОЈ НЕМА ПРАВО ДА МУ КАЖЕ НА БЛИЖНИОТ ШТО СО НЕГОВОТО СОПСТВЕНО ТЕЛО!!!

MY BODY, MY CHOICE!!!

Sfetle напиша:
nego muabetot mi bese deka nemozes da mu ja predvidis idninata na tvoeto dete....ima primeri kade sto se im e ovozmozeno,a sepak trgnale po pogresniot pat....a ima i primeri na luge koi ziveele najmizerno ,pa uspeale da stanat uspesni luge...

Тоа е точно но јас несакам моето дете да го третирам како експеримент со кој ќе си докажам на себе и на другите дека можам да напраам нешто од моето дете и без пари,без образование,без маж,без услови неопходни за тоа дете.Може тоа и после се ќе испадне супер човек али тоа е коцка која што може да заврши многу лошо. Ипак тоа е човек не е куче или маче па ако не ти се свиѓа ќе го вратиш. Боље немај деца отколку да имаш и да си играш со нивните животи.

go pocituvam tugoto mislenje,sekoj ima pravo na svoj izbor...samo sakav da potenciram deka nikogas nemozes da ja predvidis idninata.

Dani^^^ напиша:
Тоа е точно но јас несакам моето дете да го третирам како експеримент со кој ќе си докажам на себе и на другите дека можам да напраам нешто од моето дете и без пари,без образование,без маж,без услови неопходни за тоа дете.Може тоа и после се ќе испадне супер човек али тоа е коцка која што може да заврши многу лошо. Ипак тоа е човек не е куче или маче па ако не ти се свиѓа ќе го вратиш. Боље немај деца отколку да имаш и да си играш со нивните животи.

Ете видиш како можеш, знаеш и умеш паметно да напишеш!!! Браос Дани, за постов риспект. Имаш појачана репутација од мене. Сфетле, тебе лоша ти стегам. За Амишерајот.

Гарфилд воздржи се од вакви коментари зошто не ти личат.До сеа тераше добар муабет и одеднаш разочаруваш.Јас си зборам за себе и лично јас си одам на гинеколог еднаш на 6 месеци-што значи имам навика и се грижам за себе.Доколку би приметила дека нешто не е у ред со мене одма би отишла без да се мислам.И тогаш тие доктори би ми кажале што како но само во случајот што јас ќе го одберам.Значи ми кажува -ако го абортираш големи се шансите да останеш стерилна јас ќе одлучам што понатаму.Тоа за стерилноста се дознава ! Има тест! Прашај на било кој гинеколог аман! Не е 100% точно али приближно се знае зошто не зависи тоа скроз од на кој начин ќе абортираш туку и од самото твое тело и неговите предиспозиции ! Така да.. терај го муабетот натаму као што почна зошто со овој пост до мене забега малце... Прво информирај се ...

Ја вечерва идам у процес на сред процес се соблакам гол, и почнувам да дркам ко луд.. па нека ми рече некој нешто..

Коа ќе му се раздерам:

MY BODY MY CHOICE!!!! (пошто полсе денешниот ден ова ми се врежа у главава)

Е сеа, ако Тајсон е тој на кој што му се раздерам, ит уас најс ноуинг ју ол!

Р.Ѕ. Модераторот се извинува шо постира пост шо нема никаква врска со темава, ама у цела озбилност, вреди да ве насмеам малку.

Не сфаќај се лино, аман. Сеа треба да ти дадам лоша репутација, па пак на исто а бидеш, брееј.

Нејсе, јас општо говорев, а инаку, дека треба да се оди редовно, треба. А ако ти кажат дека може и имаш прблем, ондак, внимавај.

Јас, ако не забележа, сум за избор, сопствен, не за наметнат од други, нероткни пизди (извини ми на збор) и курој.

Dolphin напиша:
Ја вечерва идам у процес на сред процес се соблакам гол, и почнувам да дркам ко луд.. па нека ми рече некој нешто..

Коа ќе му се раздерам:

MY BODY MY CHOICE!!!! (пошто полсе денешниот ден ова ми се врежа у главава)

Е сеа, ако Тајсон е тој на кој што му се раздерам, ит уас најс ноуинг ју ол!

Р.Ѕ. Модераторот се извинува шо постира пост шо нема никаква врска со темава, ама у цела озбилност, вреди да ве насмеам малку.

Ако веќе дркаш во Процес, ондак дери се I AM PRO LIFE!!! :):):):). и АДМИНИСТРАТОРОТ СЕ ИЗВИНУВА, АМА МОРАШЕ ПОШТО Е ГОЛЕМ СЕИРЏИЈА И НЕРАНИМАЈКО, А БОГАМИ И НЕРАНИТАТКО!!

Kukli sto pisuvate za nemoznosta da se ragja posle abortus, da ve opitam kaj se informirate vie?
Reproduktivniot sistem moze da se unakazi mnogu poloso so mnogu drugi raboti isto taka - koi sepak ne odbivame da gi pravime neli? Koi se? - posovetuvajte se so nekoj ginekolog ako ne vi e maka.

Prasajte go toj ginikolog koj e procentot na spontani abortusi kaj zenite, i koj e procentot na zeni koi potoa nemozele da rodat dete (zboruvam za razvieniot svet so oskudna no zadovoluvacka medicina).

So rizikot da nemoze da ima deca ponatamu nemoze da se dade izgovor za ragjanje od strana na 15 godisna devojka koja ne e ni svesna koj e tatkoto, uste pomalku koja e ona samata.
Aj da ne ragja zatoa shto posle moze nema da moze -- pa mozda i ne treba da ragja poise?; abe ne treba da i se dade da rodi nikogash! A ako se opameti posle prviot pat,(tesko brate toa se karakteri hendikepirani, ali ajde ima isklucoci) i nedaj boze nemoze da rodi, well za greskite se plakja, a ako zelbata za roditelstvo e tolku golema imash kolku sakash decinja na koi im treba topol dom.

Da ne abortira za da nedaj boze ne rodi pak -- po taa logika togash jas vam ke vi go dadam sledniot argument: Nemoj da ragjate, postoi visok stepen na rizik da stradate od postpartum depresija, loso i za vas i za deteto. Ili mozebi ovoj povekje vi se dopagja: postoi rizik doktorot da ne e nezen, da mu prsne nekoj kapilar, da nema inekcija da sopre krvarenje i da ve izgubi! (shto se ima sluceno vo Makedonija nekolku pati poslednite godini). Ili mozebi ovoj: Postojat sansi da nastanat kompliakcii pri poroduvanjeto, ne detektiran virus koe go ostetilo bebeto..... ? Ili mozebi: Ima sansi da vi pukne vodenjak, da ne se detektira da vi se zagusi bebeto! Dobri primeri za ne-ragjanje?
Ajt.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom