Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера по повод првиот ден на пролетта околу 40тина тинејџери на возраст од 12 до 15тина години и направија неколку кругови по градов глеав :)) Се собраја пред домот на култура на град Тетово, Иљо Антески Смок

Тууу брат колку си ставил линкови.Човек глава ќе го заболи!:)Вака ќе се обидам да ти помогнам на кратко и да ти ги појаснам работите.Прво треба да се одлучиш за каков терен ќе го возиш велосипедот.Ако подолг период го возиш на земја тогаш ти препорачувам некој како specialized-от кој си го ставил погоре.Во бајкстоп денес ти е добиен и трек 3500d Кој е со два диска и веројатно со попуст ќе можеж и да дојдеш до некои си 1500-2500 денари помалку.

Ако е за асфалт по кеј и водно и земјата ја посетуваш доста ретко тогаш ти препорачувам сити со 28 ци тркала!имаш евтини capriolo кои изгледаат и возат подеднакво добро.
Ако ти се желба дискови тогаш оди на шимано или авид bb5 или bb7.Како и да е ако планираш варијанта со дискови земи со два диска,а не само со преден,бидејќи во иднина ќе треба да дадеш многу пари за надградба.

Да, за aliexpress ме интересираше, само прашањето ми беше ако има искуство некој со конкретен производ, пошто поприлично голем избор има, а не сум сигурен каков е квалитетот.
Квалитетот не е на некое завидно ниво, ама пак цената им е доста прифатлива.
Имам два пара порачано кинески и тие што се кратките не се лоши, имаат перниче coolmax и материјалот им е солиден, додека долгите имаат исто такво перниче, ама материјалот им е катастрофа и веќе се отпараа по шавовите.
Од кај Вучко зедов едни бугарски за 1000-ка и не се покажаа лоши, искрено јас би ги заобиколил копиите од алиекспрес и би одел со некои буџетни шорцеви од пореномирено фирма.

Конкретно вака нешто

Altura 26 евра комплетно со шипинг
Medison - 34 евра со се шипинг до Македонија

Ако земаш и дрес се комбинира до кај 50-60 евра добра варијанта.

Ќе проверам деновиве во Вучко да видам што имаат, не ми текна денес да пројдам од таму.

Фала. :)

Најдобро би било да го продадеш, додадеш колку што планираш и купиш понов велосипед...Од сентиментални причини го правев мојот велосипед ремонт со нови делови и ме фати ѓавол и пол.
И што, според тебе, ќе добие подобро од тоа што го има сега ако го продаде ?? Баш ме интересира. Или така само колку да се рече дека купил нов точак ??

И што, според тебе, ќе добие подобро од тоа што го има сега ако го продаде ?? Баш ме интересира. Или така само колку да се рече дека купил нов точак ??

Праам муабет да го продаде и доплати некоја пара за да си земе понов точак.
Пример мој пријател ја извози Мерида 20-ка две години, ја шитна 200 евра и сега си зеде Мерида 40ка скоро нова за 300 евра и ќе ја вози рајат уште две сезони.
Јас пример направив глупава работа, наместо да го шитнам кога компонентите беа пред крај и некој друг да си ја чука главата сменив ланец, заден запчаник, преден запчаник, пакни за кочници и тоа ме фати скоро 100 евра.
Сега гледам треба да се менува предна осовина на бандаж, гумите се при крај и вилата почна да не ми се заклучува.
Уште 100 евра не ме раскрстуваат сигурно, е пример да го продадев мојот точак 200 евра и да додадев уште 200 евра што ќе ги вложам сега во ремонт сигурно ќе возев точак со многу подобра опрема од тоа што го имам сега за 400 евра.

Тууу брат колку си ставил линкови.Човек глава ќе го заболи!:)Вака ќе се обидам да ти помогнам на кратко и да ти ги појаснам работите.Прво треба да се одлучиш за каков терен ќе го возиш велосипедот.Ако подолг период го возиш на земја тогаш ти препорачувам некој како specialized-от кој си го ставил погоре.Во бајкстоп денес ти е добиен и трек 3500d Кој е со два диска и веројатно со попуст ќе можеж и да дојдеш до некои си 1500-2500 денари помалку.

Ако е за асфалт по кеј и водно и земјата ја посетуваш доста ретко тогаш ти препорачувам сити со 28 ци тркала!имаш евтини capriolo кои изгледаат и возат подеднакво добро.
Ако ти се желба дискови тогаш оди на шимано или авид bb5 или bb7.Како и да е ако планираш варијанта со дискови земи со два диска,а не само со преден,бидејќи во иднина ќе треба да дадеш многу пари за надградба.

Абе м'ката, кога си почетник во нешто, ќе те натера уште толку линкови да ставиш:).

Па претежно ќе биде Водно и кеј, значи асфалт. Изборот ми се намали на овие:

http://www.bikemarket.mk/index.php?Itemid=54&option=com_kh&view=item&category_id=29&item_id=326
http://www.bikemarket.mk/index.php?Itemid=54&option=com_kh&view=item&category_id=29&item_id=325
http://www.mastersport.com.mk/index...virtuemart&Itemid=1&lang=mk&vmcchk=1&Itemid=1
http://www.mastersport.com.mk/index..._id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=mk
http://www.mastersport.com.mk/index..._id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=mk

Не го гледам specialized-от. Јас би ти препорачал да го земеш него.

Не го гледам specialized-от. Јас би ти препорачал да го земеш него.

А тоа дека specialized-от бил претежно за земја? Ова од vivakastro мислење: Ако подолг период го возиш на земја тогаш ти препорачувам некој како specialized-от

А јас барам за асфалт.

А тоа дека specialized-от бил претежно за земја? Ова од vivakastro мислење: Ако подолг период го возиш на земја тогаш ти препорачувам некој како specialized-от

А јас барам за асфалт.
Велосипедиве се со тиња опрема.Ајде да речам дека последниве 2 некако,мада и тие не се нешто нај нај.
ако е изборот асфалт Тогаш оди на 28 ца!најдобри перформанси ќе имаш за по водно нагоре, а и за асфалт.Многу побрзо ќе се искачиш со него на водно отколку со било која 26ка..
Незнам дали можеш да најдеш до таа цена.Навистина не сум упатен како одат цените сега,но минатата сезона се најдов во муабет со еден човек на стаза кој возеше 28 capriolo кој изгледаше прилично добро.Ми фати окце некако,а велеше дека го земал ако добро се сеќавам 20000 денари.Ако не успееш да најдеш Провери и по огласиве нешто на старо.Се вртеа 2 добри мериди и тоа со одлични опреми кои ќе ги возиш многу повеќе од овие новите.Како и да е,јас би препорачал 28ка доколку перфомансите се приоритет.

Велосипедиве се со тиња опрема.Ајде да речам дека последниве 2 некако,мада и тие не се нешто нај нај.
ако е изборот асфалт Тогаш оди на 28 ца!најдобри перформанси ќе имаш за по водно нагоре, а и за асфалт.Многу побрзо ќе се искачиш со него на водно отколку со било која 26ка..
Незнам дали можеш да најдеш до таа цена.Навистина не сум упатен како одат цените сега,но минатата сезона се најдов во муабет со еден човек на стаза кој возеше 28 capriolo кој изгледаше прилично добро.Ми фати окце некако,а велеше дека го земал ако добро се сеќавам 20000 денари.Ако не успееш да најдеш Провери и по огласиве нешто на старо.Се вртеа 2 добри мериди и тоа со одлични опреми кои ќе ги возиш многу повеќе од овие новите.Како и да е,јас би препорачал 28ка доколку перфомансите се приоритет.
Веќе ако бара перформанси, има и Specialized 28-ца (Sirrus), но цената е далеку од таа на Каприоло исто и во поглед на технологија. Така да, за тие што бараат, добар точак за ефтини пари, нема. Факт !!! :)

Веќе ако бара перформанси, има и Specialized 28-ца (Sirrus), но цената е далеку од таа на Каприоло исто и во поглед на технологија. Така да, за тие што бараат, добар точак за ефтини пари, нема. Факт !!! :)

Aпсолутно се согласувам!Убаво и евтино нема...

Aпсолутно се согласувам!Убаво и евтино нема...

Абе јасно како ден! Колку пари-толку музика. Нема тука друг муабет.

Сакам рекреативно да се занимавам со велосипедизам. Знам дека си имам работа со професионалци и затоа само барам совет во смисла кој е најдобар од условно кажано слабиве точаци.:unsure:

Абе јасно како ден! Колку пари-толку музика. Нема тука друг муабет.

Сакам рекреативно да се занимавам со велосипедизам. Знам дека си имам работа со професионалци и затоа само барам совет во смисла кој е најдобар од условно кажано слабиве точаци.:unsure:
Хаха, далеку сме ние од професионалци (барем јас не се чувствувам така), тоа е многу силен збор. Инаку колку максимум буџет би вложил во точакот ?? Само на асфалт ли планираш да возиш или ?? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom