Незаборавна програма од Македонска продукција?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Македонските народни приказни се навистина антологија.

Македонски народни приказни-нешто неповторливо и непроценливо
Бушава азбука -исто
Доста интересни беа Здраво генијалци и Во светот на бајките...
Но како што поминува времево се помалку има емисии кои што би се паметеле како овие.

Македонски народни приказни(како и сите) Бушава азбука(исто така) Погоре ги спомнаа и Тврдокорни,Белото циганче.

Бушава азбука

Златно славејче
Здраво генијалци.. Ихх колку ги сакав Туфи и Двојче :vozbud:
Македонски народни приказни (и ден денес кога имам време си ги пуштам на ДВД)

Дајте музика

..и ред други не ми текнува моментално...

Трст виа Скопје
Осамениот, не знам колку се сеќавате на серијата со Мето Јовановски, децата што се изгубија несреќно.
Погрешно време
Дајте музика
Џандар збира
Во светот на бајките
Македонски народни приказни

Имаше порано доста интересни работи, дури и Ѕвон привлекуваше внимание, сега катастрофа ја направија.

Бушавата Азбука е култен серијал, неизоставен дел од детството на не-толку-постарите генерации (новиве се трујат со Телетабисоидни створења и Јаготки).

Но нешто што мене навистина ми оставило впечаток е емисијата “Досие Скопје“ на Скај Нет. Емисијата е прилично нова, ама доста оригинална, и е единственото нешто што успеало да ме задржи повеќе од 15 минути пред ТВ - приемникот (ми кажаа дека вака било модерно :kesa:).

Според мене Бушава азбука, Дајте музика и Зимско рекреативната програма, а најмногу Народните приказни со Ѓорѓи Колозов и компани, се програми по кои го паметам моето детство, а незнам како се викаше филмот за деца со Оние човечињата што пловеа, капетанот што ги викаше Лавови мои морски, исто и Игор Џамбазов глумеше таму.

Не знам дали некој се сеќава, ама покрај горе споменатите мислам дека треба да стои Женски оркестар. Ептен оригинално( за своето време) најдобрите наши актери на едно место и многу смешно и забавно. Не знам дали била репризирана,ама се надевам ќе им текне у МТВ со неа да тепаат време. Ако имате прилика да ја гледате не пропуштајте!

:pos2: :pos2: :pos2:

Неприкосновената Бушава азбука. Средина на `осумдесетите, а делуваше тооолку светски со оние компјутерски анимации што за тоа време беа „чудо технике“!

Тв-драмите во продукција на МТВ или тогашно РТС или како се викаше. Едно време ги даваа на третиот канал, фино ме освежуваа. Добро сценарио, добра глума, добар и чист јазик. Ех, златни времиња, ќе почнам и јас да кукам ко дедо ми, Бог да го прости.

Тука секако морам да ги спомнам и македонските филмови од едно време, но не можам, а да не кажам дека уште тогаш, дете сум била, ама ме иритирало зошто нема ниеден македонски филм каде што главниот лик ќе го глуми македонски глумец? Демек само у Београду асални актери се раѓаат. Тргнете од „Исправи се Делфина“ ( Неда Арнериќ), Среќна нова `49-та ( Светозар Цветковиќ и Владица Милосављевиќ), Пред дождот (Раде Шербеџија), Џипси меџик (Мики Манојловиќ), Викенд на мртовци ( Ташко Начиќ, Сека Сабљиќ...)...и да не редам...

Според мене Бушава азбука, Дајте музика и Зимско рекреативната програма, а најмногу Народните приказни со Ѓорѓи Колозов и компани, се програми по кои го паметам моето детство, а незнам како се викаше филмот за деца со Оние човечињата што пловеа, капетанот што ги викаше Лавови мои морски, исто и Игор Џамбазов глумеше таму.
Чудовишта од нашиот град се викаше таа серија.
Јас се гордеам што пораснав со емисии во стилот на Македонски народни приказни, Бушава азбука, Зимско рекреативна програма, Нинџа желки, Белото циганче, Опстанок со Мето Јовановски, Џандар збира.
Денешниве копуци не знаат да живеат. Гледаат Дигимон, покемон, некој кинески и јапонски срања.
Сега малце ќе избегам од темава. Денешниве копиљаци не знаат у маало да играат жмурка, џамлии на ќар или евентуално за светско или европско првенство на сликици,сервис машките, џамија.
Без тоа ништо од детство.

Devojkite na Marko,Do Re Mi,Slucki od zivotot...dali nekoi od ovie serii mozat da se najdat na nekakov zapis?

POGRESNO VREME I SALON HARMONI I SKOPJE VIA TRST SRANJE SERI. A INACE VO MAK PRODUKCIJA NEMASE BAS TOLKU KVALITETNI STVARI. PA EVE NEKAKO NAJKVALITETNITE MAK NARODNI PRIKAZNI, BUSAVA AZBUKA , BELOTO CIGANCE , DO RE MI ,DAJTE MUZIKA , TVRTOKORNI , OPSTANOK , CUDOVISTA VO NASIOT GRAD I NEKOLKU DRAMI I TOA E SE DRUGOTO NEMA VEZE ZA NISTO A ZA FILMOVI DA NE PRAVIME MUABET SE ZANIKADE OD TIE MALKU STO GI IMAM SO 1 ILI DVA ISKLUCOCI STOLE POPOV - TETOVIRANJE ,SRECNA NOVA 49 ,DZIPSI MEDZIK, DIMITRIE OSMANLI,-MIRNO LETO ,MIS STON Zivorad 'Zika' Mitrovic.CRNO SEME -Kiril Cenevski.I TOLKU.STETA STO PROPAGAT SO MTV I VARDAR FILM ZAEDNO. INACE IMA VO MK NE DA NEMA AKTERI IAKO MALKU SE DOBRI - REZISERI NEMA VO MK ALI KAKO SPSKI STO IMA NEMA NIGDE TAKA DA STO AKO IGRALE V0 MK VILMOVI PA I SRECNA NOVA 49 ZNES CIVO E SCENARIOTO NA GORDAN MIHIC AKO SAKAS DA ZNES OD BEOGRADU KAKO STO VIKAS TI ILI MIS STON ZNAES CIVA REZIJA E. NA Zivorad 'Zika' Mitrovic IZ BEOGRADA .STO IMA VRSKA OD KOJA NACIONALNOST E VAZNO DA E DOBAR. ALI DEFINOTVNO SPSKI GLUMCI I REZISERI SE NAJDORI OD BIVSA YU PA MOZE I NA BALKANOT SO ISKLUCOCI OD NEKOLKU HRVACKI.PLEADA GI IMA TOA SE GLUMCISTA I REZISERISTA I SVECKI SE POZNATI.A INACE OD SPSKATA PRODUKCIJA TV I FILM IMA EDEN KUP DOBRI STVARI.I TOA E FAKT TUKA NEMA NACIONALIZAM.VO UMETNOSTA NEMA NACIONALUZAM RAZBERETE UMETNICE MORA DA SORABOTUVAAT.

Македонските народни приказни,Бушавата азбука и Дајте музика:toe:

Никој не спомна Наше маало и Големи и мали (таа серијата со диме такси)
Исто така и Досие Скопје...

И да не се повторувам со постовите над мене...

Најголемиот дел се од МТВ... штета што сега вака пропаѓа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom