Крими романи (Aгата Кристи)

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Извонредна е .. бтв нема никој писател што барем малце го доловува амбиентот и атмосферата како што таа го прави тоа во нејзините романи , имено преведено на македонски ми е малце нереално да се осети она што вистински сакала да го напише , па зато преферирам да се читаат нејзините романи онакви какви што се напишани на англиски ... го препорачувам романот After the Funeral .. ми остави најголем впечаток од 10те книги што ги имам прочитано од нејзе .. :costumed4

За Агата Кристи единствено што можам да кажам е дека е извонредна писателка и со право ја нарекуваат "кралица на злосторствата" - ги обожавам нејзините мистериозни романи.
Не знам дали знаете но единствено Библијата и Шекспировите дела доживеаја поголема продажба од романите на Агата Кристи.
Инаку Агата Кристи се докажала и во пишувањето на романтични романи. Има напишано шест романтични романи под псевдонимот Мери Вестмакот, а напишала и четири автобиографски книги.
Последнота книга што сум ја читала од неа е "Мистеријата на седумте бројчаници" и ме воодушеви, ви ја препорачувам ако ја немате прочитано.

Sto da kazam koga ja imam citano samo "Ubistvo vo Orinet ekspres" ? Knigata mnogu mi se dopadna i mislam deka Agata e megu najdobrite pisateli vo svetot. Pisuvase deka samo delata na Sekspir i Biblijata se prodavani poveke od nejzinite dela

Одлична писателка, последно од неа го прочитав ''Убиство на Нил'' и многу ми се допаѓа нејзиниот стил.

Едно време бев да не речеам опседната со Агата Кристи... али почна да ми станува премногу предвидлива.. па се префрлив на Сидни Шелдон..

Искрено, Агата Кристи не ја сакам многу само поради тоа што не сум многу луд по крими како жанр, но имам огромен респект кон нејзе и кон нејзината работа. Романите коишто ги имам прочитано се исклучиво добри.

Не видов дали сте ја спомнале “Злочин во Хезелмур“, брррр.... Интригантно, како ли ги смислувала само? Ги имам прочитано “убиство во Ориент Експрес“, “ А Б Ц убиства“, “13 проблеми“, “Убиства со огледала“, “Пес на смртта“... се стресувам кога ке ми текне...
А од крими писатели би ги издвоила Сидни Шелдон, Џејмс Патерсон (читајте ја “Полноќен клуб“!), Кит Аблоу...

Денес ја купив Хотелот Белтрам од Агата.....ја има некој читано? Впечатоци?

Едно време бев да не речеам опседната со Агата Кристи... али почна да ми станува премногу предвидлива.. па се префрлив на Сидни Шелдон..

Lele ne mi se veruva, i jas isto. Knigite od Agata se top ali pocnav po malku da gi predviduvam. Posle go otkriv Sidni Seldon i stanav opsednata so nego, site negovi knigi gi procitav.
Inaku, od Agata i "Misteriozniot gospodin Kvin" (nea posledna ja citav) e dobra, ne e tipicen detektivski roman. Vsusnost, ne e ni detektivski, ni roman

Една од моите омилени писателки ги имам прочитано речиси сите нејзини книги,кога читам нешто од нејзе не можам да престанам ми се има случувано цел ден да го поминам со книга.А од Сидни Шелдон дали може да ми препорачате некоја книга дома имам од него три Гнев на ангели
Странец во огледало и уште една на српски е се вика Druge strane ponoci сите три ми се допаднаа.

Zemi koja bilo od Sidney Sheldon i nema da zazalis. Jas licno bi ti ja preporacala "Sands of time", edna od moite najomileni. I "Ako docekam sutra" e extra

Многу ми се допаѓа ,,Во хотелот Бертрам". Интересен е расплетот. Мис Џејн Марпл (протагонистот во оваа книга)е фантастична и интересна речиси колку и Херкул Поаро.

Нејзините крими романчиња се интересно четиво за читање, но не спаѓаат во оние така наречените уметнички. Лесно приемчиви, разонодувачки, но не и длабокоумни (тука мислам на релацијата автор - дело(порака) - читател), односно не оставаат никакви морализаторски или било какви претензии и нешта што ке го поттикнат вашето понатамошно размислување...

Zemi koja bilo od Sidney Sheldon i nema da zazalis. Jas licno bi ti ja preporacala "Sands of time", edna od moite najomileni. I "Ako docekam sutra" e extra

Ako docekam sutra e eden od najdobrite romani sto gi imam procitano.
Eve uste nekolku dobri od Seldon: Golo lice, Veternici na bogovite, Dali se plasis od temnina, Krvna vrska
Imam procitano 9 negovi knigi, tipot e genijalec.

:vozbud:...На женава и се восхитувам...Ако не сте ја прочитале "13 проблеми", морате...:pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom