bubi4ko
Македонци брее..
Jas najdov tutorijali za JAVA no nemozam da go najdam Java 2 Standard Edition SDK v. 1.4.1:kesa:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
<?php
echo "Everyone, smile!!!"; //ova e delot sto se pecati
?>
<html>
<head>
<title>Prva PHP skripta</title>
</head>
<body>
<?php echo "Everybody smile!!!"; ?> // ova e delot sto se pecati
</body>
</html>
<?php
$tekst = "Бла бла бла :) ";
$broj = 14;
echo $tekst;
echo $broj;
?>
<?php
$promenliva = "Прва променлива";
$Promenliva = "Втора променлива";
echo "$promenliva - $Promenliva";`
?>
Од каде да ја извадам макромедиата фрее а и туториалите би сакал да ги видам.ФалаВака сега, јас лично многу многу не се разбирам у Флеш, меѓутоа ми улетаа некои почетнички туто
Порано ја имав макромедијата и многу ми се допагаше но со форматот ја избрисав а би сакал пак да ја имам . Од каде да ја извадам фрее верзија а би сакал да ги погледам и туториалите.
Анимацијата што се изработува во Flash, по начинот на функционирање многу наликува на филмот. Филмот претставува низа од кадри (слики) на кои се регистрирани последователни моменти од некое дејствие што сме го
снимиле. Ако секој од кадрите ги правиме на 5 секунди, тогаш на развиениот филм ќе забележиме драстични разлики меѓу последователните слики. Тоа е затоа што за пет секунди можат да се направат и случат многу работи ! Па ако ваквиот филм со снимени кадри на секои 5 секунди го пуштиме да се прикажува тогаш најверојатно е дека гледачот ќе ги забележи наглите, кубистички
промени кај сликата. Но, на пример, можe да се регистрираат и по
24 кадри во секунда (толку кадри во се-кунда се регистрираат кај класичниот филм !). Тогаш меѓу последователните кадри однос-
но слики тешко ќе може да се забележи разлика, а тоа е затоа што никогаш не сте успеале да испишете ни цртка од првата буква од вашето име за 1/24 - тинка од секундата ! Ако ваквиот филм со 24 кадри во секунда го пуштиме да се репродуцира (прикаже) на пример со 2 кадри на секунда, гледачите нема да забележат никакво движење, туку ќе за- бележат само поединечни слики со видливо треперење заради постоење пауза, т.е. празен црн простор меѓу две
последователни слики. Вак- вите треперења ќе бидат надминати само доколку ја зголемиме брзината на репродуцирање на кадрите која што
се изразува во кадри во секунда (анг. frames per second - fps). За секоја Flash - анимација e важна брзината на репродукција на кадрите
односно зачестеност на кадрите. За секоја анимација истата се одредува на почеток и е многу лошо доколку истата се менува во
текот на изработката на анимацијата. За да ја измените оваа зачестеност одете во подменито Modify > Document…. Притоа Ви се појавува прозорец, во кој можете да ги менувате некои од својствата на Flash анимацијата. Зачестеноста на кадрите се менува во делот означен со Frame rate. На почеток, ваквата брзина е поставена на 12
fps. Но вие можете да ја измените зависно од вашите потреби. Важно својство е и мерната единица (анг. Ruler Units), која треба да биде поставена на Pixels што претставува стандард. Својството Dimensions ја дефинира големината на различна. На пример, замислете ако во анимацијата имате претставено човек кој се движи и птица која лета над него. Птицата и човекот треба да се движат со различна брзина.
Вака сега, ова беше само еден дел (воведот) од Flash туторијалот, доколку некој е заинтересиран за повеќе нека пише ПП ќе ги Uploadiram и ќе му кажам линк за Download.
Туторијалот е голем 4,60MB
Се надевам дека на некој ќе му завршат работа. :wink:
ZeroStyle напиша:Фала си го симнав јас туторијалот ќе ми затреба кога тогаш
kozmo напиша:Од каде да ја извадам макромедиата фрее а и туториалите би сакал да ги видам.Фала
Turbo Pascal е бесплатен и може да се симне од тука
http://dn.codegear.com/article/20803
инаку модерна алтернатива е FreePascal
http://www.freepascal.org/