Национализација, експропријација!

• Креатор на темата Креатор на темата taramtaram
  • Време на започнување Време на започнување

Дали оправдувате национализација како крајна фаза од екпропријација?

• ДА

Гласови: 6 50,0%
  • НЕ

Гласови: 6 50,0%

• Вкупно гласачи
    12
Член од
29 октомври 2007
Мислења
129
Поени од реакции
1
Во последно време сме сведоци да заостанати инфраструктурни проекти, улици, автопати поради тоа што некој сељак нејќел да ја даде нивата за да се прави пат. Процесот кога се откупуваат имотите од месните жители за потреби на државата, без разлика за каков проект се работи, се нарекува екпропријација. Кај нас обично тоа иде во три фази. Прво се нуди една и по таа цена се откупува отприлика пола од имотите. После иде повисока цена за тие шо не ги давале имотите. И тука се откупува уште некој дел и после на крај веќе со тие најхардкор се преговара за цената со секој одделно. Е сеа... има некои ептен катиљ ,инат магарешки, и нејќе да го даде имотот по никоја цена. Епа во вакви случај мислам дека држава треба да примени национализација, без право на жалба. Неможе некој да си игра мајтап со државата која му дала слобода, а да ќутел во некое претходно општество кога му го земале цел имот онака како од шала.

Уставот не дозволува национализација.
Приватната сопственост е загарантирано право и ужива највисока (уставна) заштита.
Нема основ за такво нешто.

Да, затоа го имаме оној кој си стави на водњанска камени жардињери и затвори дел од улицата.

Во последно време сме сведоци да заостанати инфраструктурни проекти, улици, автопати поради тоа што некој сељак нејќел да ја даде нивата за да се прави пат. Процесот кога се откупуваат имотите од месните жители за потреби на државата, без разлика за каков проект се работи, се нарекува екпропријација. Кај нас обично тоа иде во три фази. Прво се нуди една и по таа цена се откупува отприлика пола од имотите. После иде повисока цена за тие шо не ги давале имотите. И тука се откупува уште некој дел и после на крај веќе со тие најхардкор се преговара за цената со секој одделно. Е сеа... има некои ептен катиљ ,инат магарешки, и нејќе да го даде имотот по никоја цена. Епа во вакви случај мислам дека држава треба да примени национализација, без право на жалба. Неможе некој да си игра мајтап со државата која му дала слобода, а да ќутел во некое претходно општество кога му го земале цел имот онака како од шала.
--- надополнето: Jun 5, 2011 6:37 AM ---
Samo za taramtaram,koga si dozvoluvasch da napischisch pr.nekoj seljak ili magareschki inaet si zemam za sloboda da ti napischam deka nemasch nischto vo taja schto ja nosisch ili pak si epten proleter.Edna medajla imat dve strani, site nie znaeme kako ni rabotit pravosudstvoto i site drugi kancelariski schtakori. Koga veke ja otvorasch ovaa tema me iteresirat schto bi napravil ti ako si na moe mesto, imeno imam gradezna parcela od 1336m2 po urbanisicki plan saket da mi odzemet 636m2 za ulica, od moja strana imet OK. Kako schto gledam na iternet vo toj del na gradot cenata se dvizit od 60 do 70 EUR tie nudet 30 EUR plus toa ne vo pari nego vo komunali,ako sakam tie komunali da gi prodam na nekoj drug ili da gi pretvoram vo pari kupvet so 20 -30% POEVTINO. Kako schto prschav dali ti bi se soglasil ????

Полека де каде ? Па нели тоа опшество помина. зарем ке зимате сега од тоа опшество ? нели ме ви чинеше. епа сега ако сака државата земјипте ке си го плати колку јас што ке речам, не колку тие што сакаат да ми дадат!

Национализацијата/експропријацијата и колективизација на селото се бележје на социјалистичкиот период, во демократско/капиталистичко општество се оди кон тоа да се искорени национализацијата односно се случува обратен процес де-национализација на земјиште. Едноставно таков е системот, сакале ние или не.

Национализација убаво на монополот, но државата треба да ги плати прво. Неможе само така да ги земе.

Национализацијата/експропријацијата и колективизација на селото се бележје на социјалистичкиот период, во демократско/капиталистичко општество се оди кон тоа да се искорени национализацијата односно се случува обратен процес де-национализација на земјиште. Едноставно таков е системот, сакале ние или не.

Zdravo na Site. Za site schto neznaet schto se deschavat vo naschava "Pravna Drzava" nacalnikot na fondot za komunalen razvoj, javno i ovicialno na 14.06.11.
dade izjava deka mene kako na sopstvenik mi ponudile 2500 den za m2 a jas ne sum se slozil. Po potraga na taa nivna ponuda telefonot go iskrschiv za da ja najdam poschto ziveam vo Berlin, i na krajot taa ponuda ja najdov vo Opschtina, pravna sluzba. Ponudata ja podigna moj priatel i preku fah mi e isprati istiot den mislam 21.06.11. ponudena cena 1200 den za m2. Nacalnikot izjavata e dade za TVM-Ohrid a jas dematot go prativ na Ohridon.com.mk na 29.06.11. kogo go interesirat mozit da otvorit i da vidit. Za zloto da bidit pogolemo istovremeno predmetot go predavet na drzaven pravobranitel za podracje Ohrid so cel mestoto da go zemet bes pari iako e privatizirano iako vo toj del na gradot se dvizi od 55 do75 EUR. Kako mozit toj nacalnik javno da dade izjava deka mi ponudile 2500 den
a vo ponudata schto mojot priatel podocna e podignal pischit 1200 denari. Ete sega znaete kako se vrschit ekpropriacija vo naschava "Pravna Drzava"

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom