Коледе ледеее....

• Креатор на темата Креатор на темата LadyD
  • Време на започнување Време на започнување
Кој што сака нека каже ама утре јас ќе си одам на коледе :)
Инаку како мала ми ставаа во торбичка оревчиња, лешници, бадеми..јаболчиња, некои чудни видови на бомбончиња од време на време, карамелчиња, ситни парички..а и книжни колку за дневница имаше.

Па отприлика ги давам истите работи на оние кои доаѓаат на коледе. Само што ја заклучувам надворешната врата за да не доаѓаат уште од 4 саат циганчињата. Немам ништо против им давам на сите кои ќе дојдат да пеат, сепак празник е и мило ми е.Ми пречи што први доаѓаат и што доаѓаат и попладне.

Разликата од она што сум добивала порано за коледе и сега, е дека сега добивам кафе или пиво плус :pos:

После 12 попладне повелете, пред тоа нека се појави само некој...татко ми има пушка, а и кучето ќе го пуштам :toe:

хехехе, кажи какво куче имаш???
и ја ќе дојдам со куче :), накај 5... а може и со петлето за поефекивна да ми биде песничката :)

Аууу се сеќавам ко малечка кое возбудување беше тоа.:vozbud:
Не сум можела цела вечер да спијам.:pos:
Ги проаѓавме сите можни згради, мене обавезно ми се кинеше кесата, торбата или што и да носев.:pos:
Еии кои мераци беа тоа после Коледе се собиравме кај некој дома и ги делевме помаранџите, костените, парите подеднакво на секој.:pipi:

Kako porano samo Kolede cekase!Niso drugo...Sega..Nejkam ni da cujam ni da vidam..Ke otidam kaj baba posle toa okolu 1-2 saat ke dade pari i gotovo..

хехехе, кажи какво куче имаш???
и ја ќе дојдам со куче :), накај 5... а може и со петлето за поефекивна да ми биде песничката :)

германски овчар, ич нејќе луѓе, и кучиња, и петли, и...ај не доаѓај:baeh:

Јас никогаш не би отворил врата на Ром за Бадник бидејќи тие не само што не го слават празникот,туку гледаат шанса за заработувачка

Јас никогаш не би отворил врата на Ром за Бадник бидејќи тие не само што не го слават празникот,туку гледаат шанса за заработувачка
Колку христијански и човечки. =П

Мора да даде пара ако не не му пеам песни

Само кај мене бе не е така? Тука децава не идат по маало . Порано ај као помали идевме само по роднини баба, дедо, нешто беше као застанеш пред врата и додека пееш тропкаш на вратата:toe:

вака оди песничката која ја пеевме : Коледе леде паднало греде утепало деде ,деде се мачи баба ги квачи за четири јајца гускини,шаткини
Јутре е Божиќ ке кољамо теле ,теле вика леле немојте ме мене ке ви купу зеље да правите питу да едете свите..Коледе:pos::pos:
Вака на кумановски звучи..:kesa:
Последниве години никој од децава не оди никаде барем тоа приметив :jaj:

Чуден е вториот деел :pos2:

кај нас е -Коледе леде паднало греде утепало деде ,деде се мачи баба ги квачи за четири јајца гускини,шаткини оо коледе
Утре е Божик ке јадеме свинско месо ке пиеме рујно вино ооо коледе :kesa:

Kolede lede e glup paganski obicaj.
Коледе е пагански празник поврзан со римјаните и нивното славење на Нова Година..поточно лепчето е симбол за годината, а паричката за среќата...
Истиот е превземен од раните христијани кои преминувале од паганство кон хриситјанство мислам дека е некаде во 4-от век...

Независно од потеклото на празникот, мислам дека од година во година се' помалку деца се решаваат да станат рано сабајлечки, и да пеат по станови/куќи. Интересот за вакви традиции опаѓа, по цел ден висат на компјутери, заглавуваат до ниедно време на години, на кои ние до 11 бевме во кревет, и после како пијани спијат до 12-1, го пропуштаат утринското коледе. А дури и да одат, едвај ја пеат песната околу која се базира и самото давање овошје/костени/бонбони/пари, а и веќе сите одат стриктно за парите, се случило да не им дадеш пари и да ти побараат, „чичко, а пари?“:tapp:. Ромите, од друга страна, се' почесто одат на овој празник по домови, од истата причина, со желба да „заработат“ некој денар. Нормално, не можам да ги омаловажувам со тоа што нема да им отворам, само зашто сум слушнал/видел дека се Роми, но интересното е што, откако ќе им дадеш на 2-3, тие одат на цела толпа која чека позади, и' пренесуваат, и по минута-две, гледаш уште едно 10 луѓе од нив како ти пеат на врата. :P

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom