Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
ддсторе не се сјајни ама сетек прават криминал по клошарска фирма не сум видел .
ДД сторе продаваат стари ствари по цена на нови, не знам кои се тие будали што би купиле нешто. За компјутерски компоненти се знае Сет или Анхоч. Јас зашто во готово купувам, во сет обавезно ми даваат попуст.

ДД сторе продаваат стари ствари по цена на нови, не знам кои се тие будали што би купиле нешто. За компјутерски компоненти се знае Сет или Анхоч. Јас зашто во готово купувам, во сет обавезно ми даваат попуст.
незнам за што збориваш јас купив рам напојување и графичка од ддсторе се си беше ново.
Ако мислиш за репарирани делови и цели конфигурации што продаваат знам дека дерат за тоа .
П.С. попуст прават во сетек ама ако има проблеми со деловите или со апаратот што си го купил исто како да немаш гаранција .

Сетек нема нешто да сум зел а да не е фалично, таблет земав се рестартираше па го враќав, лаптоп исто со мртви пиксели ми се погоди. Освен од анхоч не би земал никаде

Проблемот кај нас е што се продаваат репарирани т.е. refurbished производи како нови. Излезе изгледа некој закон за означување на ваквите производи, пишаа на неколку производи дека се репарирани и сега си се вратија по старо. Во Анхоч ваквите производи се означени со Outlet, во сетек беа со уште покомплицирано име (за нели полесно да можат да те збунат.

Нико компјутери беа расадник за вакви производи, во сетек сеуште ги има поприлично, а и Анхоч не се светци. Во Анхоч пред мои очи се расправаше човек кој купил нов лаптоп, а има видливи гребаници од користење.

Другата недела, најверојатно понеделник ќе биде готов компјутерот.
- Ryzen 5 3600
- b450m-a
- Nvidia GTX 1660 Super
- Cooler Master 550 V2 Bronze
- Kingston hyperX predator 3200MHz 8gb x2
- 256gb ssd со 1tb hdd
Испадна нешто ситно над 40.000.
Монитор уште мислам, ама најверојатно ќе бидне AOC C24G1 од сет.

Другата недела, најверојатно понеделник ќе биде готов компјутерот.
- Ryzen 5 3600
- b450m-a
- Nvidia GTX 1660 Super
- Cooler Master 550 V2 Bronze
- Kingston hyperX predator 3200MHz 8gb x2
- 256gb ssd со 1tb hdd
Испадна нешто ситно над 40.000.
Монитор уште мислам, ама најверојатно ќе бидне AOC C24G1 од сет.
за рам меморија ти препорачувам
RAM DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz G.SKILL Trident Z F4-3200C16D-16GTZB
или
G.SKILL RipjawsV DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB
синхронизирани се специјално за ryzen а цената е скоро иста
и напојување барај 600 или 650 јас имам njoy 750 w gold за истата цена на кулер мастер
и што ссд планираш М2 или сата 3 ?

@dantemkd
Компјутерот е целосно склопуван во сет, затоа искочи и голем попуст. Рамот мислам го нема во сет... Иначе за ССД уште не знам, само знам дека ќе идам со 256гб ссд и 1тб хдд. Првично идев со 1тб ссд сата 3, ама непотребно скапо ми се виде.

Вие си знаете.
Сетек ќе ти го склопува ?
Јас имам слична конфигурација 35000 ми излезе само со послаба графичка .
Секако е посисплатливо со помал ссд после можеш да си додадеш ссд ако ти треба додадна меморија и јас направив исто како тебе за меморијата.

Планирам да земам 144hz (HDMI 1.4) монитор и имам едно прашање...

На лаптопов имам само HDMI порт кој е компатибилен за таа намена.
Е сеа (пошо читам најразлични мислења), не знам дали преку HDMI без проблем би имал повеќе од 60fps на 1080p и дали би ги искористил g-sync придобивките од мониторот во тој случај?

Потпрашање:
Дали вреди да плаќам g-sync кај 144hz монитор и дали можам со мојава Nvidia карта да ја искористам freesync адаптивнава синхронизација од AMD кај мониторт? Пошо како што гледам сите g-sync монитори се многу поскапи поради тој чипот во нив.

Вие си знаете.
Сетек ќе ти го склопува ?
Јас имам слична конфигурација 35000 ми излезе само со послаба графичка .
Секако е посисплатливо со помал ссд после можеш да си додадеш ссд ако ти треба додадна меморија и јас направив исто како тебе за меморијата.
Они ќе ми го склопуваат. Првично, со послаб процесор (ryzen 5 2600) и послаба графичка (1660 обичната) искочи околу 46.000. А за HDD и SSD сите различно ми кажаа. За сега сум на твое становиште, за почеток доволно ми е на ссд да иде оперативниот и евентуално една игра што би ја играл редовно. И така разликата била само во лоадирањето на игрите. In-game немало никаква разлика.

Они ќе ми го склопуваат. Првично, со послаб процесор (ryzen 5 2600) и послаба графичка (1660 обичната) искочи околу 46.000. А за HDD и SSD сите различно ми кажаа. За сега сум на твое становиште, за почеток доволно ми е на ссд да иде оперативниот и евентуално една игра што би ја играл редовно. И така разликата била само во лоадирањето на игрите. In-game немало никаква разлика.
Размисли и за додатни кулери на куќиштето немора одма да ставиш струењето на воздух низ куќиштето е исто такоа многу битно немора одма да ставиш али планирај си и тоа .

Размисли и за додатни кулери на куќиштето немора одма да ставиш струењето на воздух низ куќиштето е исто такоа многу битно немора одма да ставиш али планирај си и тоа .
За кулер знам. Прво ќе терам со тој што иде со процесорот. Здравје ќе земам понатака и дополнителен, да одмори џебот малце. :))

Не сток кулерот што е со процесорот кулери на куќиштето јас ставив 4 1 за издув 3 за вовлекуваље на возфух.

Искуство од некој што работи 3Д, каква графичка е прифатлива за работа а да не е 300+ евра? Нешто околу 200-250? Дали е паметно да се земе докажаната RX 580, има за околу 11К со 8GB RAM... или пак од поновиве NVidia како 1650, 1660, со 4 или 6 GB RAM како и SUPER верзиите од истите? Која би била онака best buy опција што ќе брка работа, а да не се фрлат многу пари? Инаку за CPU веќе зедов Ryzen 7 2700X.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom