Славјански
Антички Словен
- Член од
- 2 мај 2008
- Мислења
- 5.644
- Поени од реакции
- 1.346
Славјански , вие сте Македонци - никој не ви оспорва че се избрали тази самоидентификација. Но зашто ште помакедончвате вашите прадедовци и баби? Те не са се определјали за Македонци. А ако искаш да знаеш - до 1810 - 1820 г. поимот "Макединиjа" е бил потполно непознат во сегашните Македонски предели. Може да се мисли што едвам кон 1840 г. името "Македониjа" се вршта след 1200 годишна емиграција каде била кон Одрин (Адрианопол)
Сега ќе го откопам дедо ми Алексо 1988 година почина во Скопје а роден беше 1902 во с. Крушоради Беломорска Македонија и ќе му кажам дедо ме излажа бе и за тебе и за татко ти Атанас и за дедо ти Трајан дека сте Македонци.
Жена ти Риса и таа Македонка била, бар таа да беше нешто друго.
Кој не лаже бе 200 години дека сме Македонци а крв сереме за тоа име.
Кој ?
И баба ми Стојка од Крива Паланка и таа Македонка.
Ама кај неа може да се каже дека има болгарски гени зошто пра пра прадедо и бил некојси Дулиџа, Татар, се приметуваше тоа по нивниот ген, див, пребегнат во кривопаланечко.
А она бог да ја прости еден ден ми кажа настан од повлекувањето на бугарската војска од Македонија за време втората светска војна.
Упаднале Бугарите на крштевка на детенце.
Испитале кој се што се и кога разбрале дека го крстат Александар и дека се декларираат Македонци детето го набиле на бајонет и така го шетале низ плоштадот на Крива Паланка.
Ти појди во Крива Паланка и питај си постарите.
Инаку офицерот бил од Ќустендил(повторно брат на брат очи си вади) и после десетици години се разбрало дека се од неговата фамилија починало, еден не останал.
итн итн...
Тоа е бате Пере, крај нема, ако си човек ќе разбереш, ако си платеник на Гебелсовиот институт за Македонија во Софија тогаш тоа ти е работа и ќе си верглаш овде едно исто.