Македонските дејци го бранеле Александар III од погрчување

А Бугари=Славјани!!! Нели бехме Татари бе !!!

Jas ke ti kazam so ste: indijanci ste :)
Samo dali ste vo Indija ili vo Amerika, istragata e vo tek...

Sam misli bre bukar: ako Bґlgarite (Asparuh i drugite kanovi koi sto idele tuka) bile zolti, so kosi oci, a ti nemas kosi oci i ne si zolt,
togas sho si???

Jas ke ti kazam - tendzere si!

Pocni da mislis, dokazi mi deka si covek, a ne tendjere, togas ponatamu muabet.

Okolu temata:

- citanje i kopanje :) da se procita i da se kopa... kaj i da e ke iskopame nekoe azno... i ko pisam azno, ne mislam na zlato :)

P.S. Ne go svakjam prasanjeto na Makedoncki: ako mislis na stilskata figura, na nacinot na koj sto pisuva - skoro istiot nacin, megjutoa drugi stilski figuri upotrebuva...

Ne mi se analizira sea poemi i pesnicki, pa daj spodelija mudrosta so nas. :)

Абе шо го тупите толку со ова Татариве не ми е јасно?!

Се гледа дека ги вадат работите од контекст и пишуваат off topic 100километри. Едноставно не може човек да им објасни дека до формирање на македонската национална свест, бугарин бил термин кој ги означувал сите словени. Не ми се навлегува сега во темата за формирање на националната свест, затоа што за тоа би требало сосема нов топик.

Инаку имам прашање за бугарите: Зошто луѓето што живеат на овие територии (ќе ги наречам така засега) пишуваат за Александар Македонски, а не пишуваат за него бугарските писатели кои се од Бугарија?

Зошто Македонците во своите народни песни ги опеваат своите народни херои, а никаде не се спомнува никаков Омуртаг или Аспарух или кој ти знам јас таму турко-монголски водач?

Инаку, Татари, нација не се формира преку ноќ,тоа е нешто што стои во колективната свест на еден народ,кој потоа во зависност од историските услови формира нација.

Грците го нарекувале целото негрчко население ВОУЛГАРОС или на нашки,блгар.

Е сега, што некој направи вештачка творевина со име стратешки употребено, никој ништо неможе. Да не се и србите бугари? Или и албанците?

Абе кога размислам подобро,цел балкан,освен грците се бугари. Да,ова е во нивни стил,само они така можат да констатираат.

И дај читнете нешто,очајни сте.

Прочитав тука некаде,дека Филота ги нарекол Македонците Фригијци и Пафлагонци,а овие се налутиле....сакале да ги вика Македонци...

Па,ако му веруваме на Херодот,тогаш Филота знаел што збори.
Знаеме дека Фригите се Бриги,а Пафлагонците Енети.

А и на оној Григора,Струмичаните му збореле по миксо-лидиски и миксо-фригиски.

Па зошто се налутиле?

Па,тогаш немало збор за поимот емиграција,ама сигурно имало збор за отселен,избеган и т.н.

Дури и денес,за жал,ние Македонците се нарекуваме Егејци, Пиринци, Битолчани, Охриѓани,.....

филота ги нарекол Македонските војници-селани...
Тие тогаш биле надвор од ЕУ...
Во Дура Еуропос,градот на Македонците во Сирија,се пронајдени опинците на селаните..
rmpe06.jpg

и капите им..
112g328.jpg

БРИГИСКИ

ti si ocigledno tatarlar-bulgar...bulgaristan ile ilgili, bulgar.

Da bese od nasite,ke znaese koj kako se nosel togas. Eve:

egejska_01.jpg

A vo Egejska Makedonija sigurno deka nemalo blgari kakvi sto ti si zamisluvas, tuku razni turski pleminja, poznati pod tvoeto ti ime...

И мене не ми е jасно шо го тупите со татарланава. Модовите да интервенираат и да ги бришат зошто секоjа тема jа посеруваат!

Jaсно дека средновековниот термин вулгари не е ист со терминот во 19. век кога се користи како синоним за проста раjа, за припадник на Егзархиjата, за Словен и што ли уште не. Hа кpаj Русите измислиjа нова и никогаш непостоечка националност: "Словено-Бугари".

В 1833 г. живеештите в Солун дебарчани, крушевчани и кичевчани се об'рнали к'м рускија монах Исаја с думите:

“Отче, молим те, учини нама мило како знаеш книга нашинска, сиреч славјанска, или ти на просто бугарска”.

Оште по-јасен е отец Генадиј, којто казва (средата на ХIХ в.):

“Г'рците, които ни наричат варвари, нека си спомнјат, че взимат просветата си от Европа, а в Европа нај-образованите философи са от Бохемија и Моравија и всички те са славјани, наши братја, чисти б'лгари”.

С'временни гр'цки историци с'што признават, че под термина вулгари (б'лгари) се има предвид славјани. Проф. Стилпон Кирјакидес пише (1955 г.), че до Симеон се различават б'лгарите от склавините, но след Самуил склавините изчезват, “а всички македонски славјани се наричат от византијците б'лгари. По този начин ние самите дадохме името б'лгарин на всеки, којто говори славјански”.

Че под понјатието “б'лгари” се е разбирало “славјани”, са принудени от фактите да признават и нјакои б'лгарски учени. Св. Иванчев пише:

“В староб'лгарската книжнина език'т, на којто са написани староб'лгарските(?!) паметници, се нарича iазuк' словeнuск'. Така се е наричал език'т на славјаните, които през втората половина на п'рвото хилјадолетие на нашата ера заселват југоизточната част на Балканскија полуостров (това не е точно, б.м.). По-к'сно при известни исторически условија тези славјани приемат народностното име б'лгари, а език'т им - названието б'лгарски език.”

Автор'т сам вижда противоречие между означаването с името б'лгари и Аспаруховите хора и част от балканските славјани. Ето как тој излиза от това противоречие:

“Нјакои смјатат, че има опасност под термина “староб'лгарски език” да се разбира не език'т на б'лгарските(?!) славјани, а език'т на Аспаруховите б'лгари. Такава опасност е мнима, заштото за езика на Аспаруховите б'лгари с'штествува специално название п'рвоб'лгарски(!?) или праб'лгарски”. :tapp:

И славјаните са б'лгари, и тјурките са б'лгари, само че едните са “п'рвоб'лгари”, другите “второб'лгари”.

3. На жител на темата Вулгарија, след падането на Самуиловото царство.

4. Друг смис'л. ште цитираме един б'лгарски автор:

http://www.narodnavolja.com/articles2008/03/txt04.asp

ti si ocigledno tatarlar-bulgar...bulgaristan ile ilgili, bulgar.

Da bese od nasite,ke znaese koj kako se nosel togas. Eve:

egejska_01.jpg

A vo Egejska Makedonija sigurno deka nemalo blgari kakvi sto ti si zamisluvas, tuku razni turski pleminja, poznati pod tvoeto ti ime...

Добре де баце, значи правите македонски словени биле бугари, а како са именувани етничките бугари? Како им викале турците и грците на етничките бугари?

Прашането со повишена трудност ли е та администраторот ми трие постовете? :toe:

Добре де баце, значи правите македонски словени биле бугари, а како са именувани етничките бугари? Како им викале турците и грците на етничките бугари?

Прашането со повишена трудност ли е та администраторот ми трие постовете? :toe:

Ќелеши им викале! Или чуваларна пциштољубна сестројебна мршовиднотатарларска фрикаозидност им викале.

Всушност никако не им викале оти кој крелец би викал на гремлиноидиотичларска амебоифиркност!

Ако не си знаел, ете, да ти се јебено разјасни! Или да ти постирам линк каде ја ебеш сестротетка ти за ти е попластично објаснето?

Ќелеши им викале! Или чуваларна пциштољубна сестројебна мршовиднотатарларска фрикаозидност им викале.

Всушност никако не им викале оти кој крелец би викал на гремлиноидиотичларска амебоифиркност!

Ако не си знаел, ете, да ти се јебено разјасни! Или да ти постирам линк каде ја ебеш сестротетка ти за ти е попластично објаснето?

Е сега ако појасниш зашто са ви викале и бугари и зашто Прличев сам се определува како бугарин во автобиографијата си цена нема да имаш. :)

А зошто Македонците од 1945 до 1991 се нарекувале Југословени ?
Де објасни ми го тоа.
Го изгубиле македонскиот етнички елемент, го замениле со друг ?
Ако одговориш на ова и на тоа твоето ќе имаш одговор.

А зошто Македонците од 1945 до 1991 се нарекувале Југословени ?
Де објасни ми го тоа.
Го изгубиле македонскиот етнички елемент, го замениле со друг ?
Ако одговориш на ова и на тоа твоето ќе имаш одговор.

Па откога поимот југословен определја етничкијат карактер на човекот? Бугарите, хрватите, србите,македонците сите сме дел от јужните славјани - тоест југословени.

Во турската империја сите сме били турски поданици - но са ни наричали бугари.

Излиза дека грци и турци или не са знаели какви сте, или умишлено са ви наричале "бугари". И најкуриозното е дека и сам Прличев, па и многу други просветени луге од Македонија, сами са се декларирале како бугари.

Е това не ми е јасно зошто. :toe:

Оооо па они ако биле Болгари кој ги лажел за идеалот за автономна Македонија.
А знам.
Србите.
Баче, нема тука поново и поново да ти објаснувам за состојбата во 19 век во Македонија.
Земете со Србите и Грците договарајте се кои сме што сме.
Истите документи ги имате со различна националност за Македонија.
И карти имате од тоа време.
Кога ќе се договорите, ела кажи ми што сме.

;1829868 напиша:
Оооо па они ако биле Болгари кој ги лажел за идеалот за автономна Македонија.
А знам.
Србите.
Баче, нема тука поново и поново да ти објаснувам за состојбата во 19 век во Македонија.
Земете со Србите и Грците договарајте се кои сме што сме.
Истите документи ги имате со различна националност за Македонија.
И карти имате од тоа време.
Кога ќе се договорите, ела кажи ми што сме.

Славјански , вие сте Македонци - никој не ви оспорва че се избрали тази самоидентификација. Но зашто ште помакедончвате вашите прадедовци и баби? Те не са се определјали за Македонци. А ако искаш да знаеш - до 1810 - 1820 г. поимот "Макединиjа" е бил потполно непознат во сегашните Македонски предели. Може да се мисли што едвам кон 1840 г. името "Македониjа" се вршта след 1200 годишна емиграција каде била кон Одрин (Адрианопол)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom