B
Borg_Drone
Гостин
За тебе искрено речено не ме интересира која си и што си, и не ме интересираат бугарските фалсификати, факт е дека македонскиот народ има идентитет(и има докази) и вие тоа неможете да го оспорувате....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не иде збор за мен која сум, а за сите оние кои не са у вардарско, ама са чеда на една земја.За тебе искрено речено не ме интересира која си и што си, и не ме интересираат бугарските фалсификати, факт е дека македонскиот народ има идентитет(и има докази) и вие тоа неможете да го оспорувате....
Не иде збор за мен која сум, а за сите оние кои не са у вардарско, ама са чеда на една земја.
Ne poluchiv odgovor dali Prlichev e imal Bugarska ili Makedonska nacionalna svest, koga se e narekuval "Bolgarin" ? :wink:
Blagodaram za tochniot odgovor ! :helou:
Paradoxi na istoriata ... Makedonski prerodbenici so Bugarska nacionalna svest ! :wink: Znachi tia isto sa i Bugarski prerodbenici .... I shto da praime sega ?![]()
Српскиот академик, Петар Драгашевиќ, кон крајот на 19 век бил во Тесалија и Грција, при што вели: „грците ме нарекуваат Бугар, иако сум Србин од Србија...зборот бугар означува Словен“ (Petar Dragasevic “Makedonski Sloveni”, 1890 g., Beograd).
Добре де ама Мисирков като ги знаел тија работи зошто продлжавал да се пише Македонски Блгарин? Зошто не античен Македонец или Македонски Словенин а? Ке ти кажам. Заштото е имал касмета да не се роди и живее в с'рбославија и други да му определјат каков е. И зоштото все пак е имал срам.Знам че ве е непријатно но си е така.
Знам че Г'рците са наричали Балканските Славјани Б'лгари. јасно е зошто.Сосед им е само един славјански народ.И покрај него така са наричали и другите....И на мене Арабите са ми еднакви пред очите. Интересно зошто не са кр'стили Славјаните Македонци.Вие как мислите?:helou:
През 1875г. е роден е Кирил Григоров П'рличев - македонски револјуционер, деец на национално-освободителноjf движение, син на Григор П'рличев. По професија е учител, занимава се и с журналистика. От 1895 г. участва в четите, организирани от ВМОК и прехв'рлјани в Македонија. През 1896 г. прис'ства на Солунскија конгрес на ВМОРО. П'рличев следва в СУ “Св. Климент Охридски”. Като студент в там е задграничен представител на ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското в'стание като четник в четата на Хр. Чернопеев. След в'станието е учител в Солун и Софија. С'трудничи на вестник "Македонија", "Свобода или см'рт" и др. Автор е на "Ср'бскијат режим и револјуционната борба в Македонија 1912-1915” (1917 г.). Активно участва в с'здаването на С'јуза на б'лгарските конституционни клубове. След П'рвата световна војна (1919 г.) е един от организаторите на в'зстановјаването на ВМРО и един от задграничните представители на организацијата. След разцеплението на организацијата през 1928 г. остава в крилото на ген. Ал. Протогеров. През 1931 г. се отказва от активна револјуционна дејност. След 1941 г. е директор на Музеја на старините в Охрид. През 1944 г. П'рличев е арестуван от комунистите и предаден на југославски власти. Умира в југославски затвор при неизјаснени обстојателства.
.Умира в југославски затвор при неизјаснени обстојателства
След 1941 г. е директор на Музеја на старините в Охрид.