Јулијански или Грегоријански календар?

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Јас па имам слушнато дека масоните се фини луѓе со високоморални принципи

Јас пак, имам слушнато дека Црквата ги именува масоните како „јудео-масонерија„ а во поново време дури и „јудео-протестанска масонерија„, кои не кријат кој им е бог: а тоа Бафомет, т.е. некогашниот светлоносец, од кого ништо не може да се очекува, освен, лага, лага, лага...
--- надополнето: 11 декември 2012 во 12:53 ---
на Црквата и пречат одредени знаења што ги поседуваат тие.

Веќе напишав кое е тоа „знаење„ кое го поседува јудео-протестантската масонерија: тоа е лагата, оти лукавиот е татко на лагата и човекомразец уште од искона...Кој решил да го следи лукавиот, станува лажго и мизантроп по автоматизам.
--- надополнето: 11 декември 2012 во 12:54 ---
И ај сега што ли е вистина?:)

Христос Е Вистината, Патот и Животот.

Јас пак, имам слушнато дека Црквата ги именува масоните како „јудео-масонерија„ а во поново време дури и „јудео-протестанска масонерија„, кои не кријат кој им е бог: а тоа Бафомет, т.е. некогашниот светлоносец, од кого ништо не може да се очекува, освен, лага, лага, лага...

Веќе напишав кое е тоа „знаење„ кое го поседува јудео-протестантската масонерија: тоа е лагата, оти лукавиот е татко на лагата и човекомразец уште од искона...Кој решил да го следи лукавиот, станува лажго и мизантроп по автоматизам.

Bafomet e simbol na plodnosta,zarem mislis deka intelektualci na visoki pozicii,kako sto se masonite bi go obozuvale Satanata?Bas se somnevam vo toa.Oftopik sme,gi spomenav masonite so namera da ti dolovam deka sekoj veruva vo svojata vistina,kako apsoluten poim taa nema nikakvo znacenje vo denesno vreme.Mozebi Isus e vistinata,iako licno ne veruvam vo toa no Crkvata sigurno ne e.Taa e covecka organizacija i ne e imuna na korumpiranost,manipulacii i spletkarenja.

Bafomet e simbol na plodnosta,zarem mislis deka intelektualci na visoki pozicii,kako sto se masonite bi go obozuvale Satanata?Bas se somnevam vo toa.

Јас не се сомневам.

Токму т.н. интелектуалци, во нашево време, се најподложни на новотариите кои им го нуди Светов и токму интелектуалците се фаци на кои духовноста им е туѓа па токму затоа, по категоријата „духовност„ можеш токму ним да им подметнеш било каква лага, вклучувајќи го и верувањето дека Бафомет е симбол на „ова„ или на „она„.

Дека интелектуалците се проблематична категорија луѓе, тоа ни‘ го потврдува случајот со царска Русија, каде руските интелектуалци беа тие кои со леснотија ги прифатија лагите од марксизмот, а падот од Царот и воведувањето на диктатурата од Ленин, дојде како казна Божја за рускиот народ, токму заради неговото оддалечување од Божјата вистина и приклонувањето кон демонската (читај: Марсковата) лага.
--- надополнето: 11 декември 2012 во 13:49 ---
.Mozebi Isus e vistinata,iako licno ne veruvam vo toa no Crkvata sigurno ne e.Taa e covecka organizacija i ne e imuna na korumpiranost,manipulacii i spletkarenja.

Црквата е Богочовечки организам. каде Христос Е главата, а Црквата (т.е. членовите во Црквата) е/се телото Христово. Нема делење меѓу Христа и Црквата.

МПЦ веќе има донесено одлука за промена на календарот (шеесетите години), но за среќа истата не е применета, поради бурните реакции на тетовчаните и прилепчаните, кои се заканиле дека ќе се одделат од МПЦ, ако таа го смени календарот. Во Тетово дури и престанале да го споменуваат владиката на литургија.
До ден денешен ситуацијата е слична. Ако дојде до промена на календарот, 90% од верниците од Прилеп ќе преминат во некоја грчка старокалендарска Црква. Поради таа причина не им паѓа на памет на Епископатот на МПЦ, да го менуваат календарот.
Пасхалијата (празнувањето на Велигден и празниците поврзани со него) е зацементирана на Вселенски Собор и кој ќе ја промени му следува анатема.
Јулијанскиот календар, Пасхалијата и Типикот совршено си соодветствуваат, што не е случај со Грегоријанскиот календар. Во 2013 година Велигден ќе падни на 5. мај (нов стил). По грегоријански свети Петар и Павле се на 29. јуни. Духовден (50 дена по Велигден) е на 23 јуни(н.с.). Типикот вели, Педесетница ја славиме една седмица(нема пост ни во среда ни во петок) до неделата на сите светци, а потоа постиме до Петровден. По грегоријанскиот календар годинава Петровден е пред неделата на сите светци! Кај е несреќниот масон Мелетија Метаксас да се јави и да го реши овој проблем?

ako nekogas vlezeme vo EU mora da go smenime kalendarot,a posle 100 god t.e vo 2101 god. spored segasniot kalendar ke go slavime bozik na 8 januari i taka po plus eden den na sekoja 100ta godina a na 400ta ke ostane isto
znaci 3 dena za 400 godini imaat razlika 2ta kalendari

Освен ние, русите и србите, кои други земји се водат по Грегоријанскиот календар?

Carigradska patrijaršija se zalaže da sve crkve, pa i SPC, pređu na gregorijanski kalendar. Vaseljenski patrijarh Vartolomej za 9. mart 2014. sazvao je poglavare svih kanonskih pravoslavnih crkava na sastanak u Carigrad (Istanbul) radi planiranja organizacije Svepravoslavnog sabora za iduću godinu.....

http://www.vestinet.rs/tema-dana/dogodine-bozic-u-decembru

Браво Мики!!! Само напред!

Бафомет е криптограм на поимот Софија, а Софија е поим за мудрост - Божицата на Мудроста!
Темпларите го добиле овој поим користејќи го системот за шифрирање познат како атбаш. Бафомет е андрогениот принцип на мудроста, спој на дуалностите!
Но одамна е познато дека за за глупоста, мудроста одсекогаш била лага! :tapp:

Бафомет е криптограм на поимот Софија, а Софија е поим за мудрост - Божицата на Мудроста!
Темпларите го добиле овој поим користејќи го системот за шифрирање познат како атбаш. Бафомет е андрогениот принцип на мудроста, спој на дуалностите!
Перспективата од која жабата гледа на птицата е поинаква од перспективата на птицата кон жабата. Што за тебе представува мудрост?

Перспективата од која жабата гледа на птицата е поинаква од перспективата на птицата кон жабата. Што за тебе представува мудрост?
Мудроста е сознанието дека ниту птицата ниту жабата не ја гледаат "целата слика".

Мудроста е сознанието дека ниту птицата ниту жабата не ја гледаат "целата слика".
е што треба да направат, да создадат една жабоптица за да може да види цела перспектива? Нали грешиш и нема смилол мудриов одговор. Љуби ја вистината, може ќе те ослободи еден ден. Без напнување ;)

е што треба да направат, да создадат една жабоптица за да може да види цела перспектива? Нали грешиш и нема смилол мудриов одговор. Љуби ја вистината, може ќе те ослободи еден ден. Без напнување ;)
Ќе ти кажам што не треба да направат- Вистината да ја бараат однапред носејќи одлуки што треба или не треба таа да биде.

Ипси,

кога Црквата го користи изразот „софија„, тоа се однесува не на некој лик, човек, бог-идол, туку на премудроста Божја. Така, ако храмот/црквата е именуван со именката „софија„, тоа се однесува на славата на наведениот атрибут Божји, да не речам, на славењето на Бога, а не на извесна божица на мудроста, која Црквата не ја познава и не ја слави, а зад која стои „црномањастиот„, кој и самиот сакаше да стане бог.

Ипси,

кога Црквата го користи изразот „софија„, тоа се однесува не на некој лик, човек, бог-идол, туку на премудроста Божја. Така, ако храмот/црквата е именуван со именката „софија„, тоа се однесува на славата на наведениот атрибут Божји, да не речам, на славењето на Бога, а не на извесна божица на мудроста, која Црквата не ја познава и не ја слави, а зад која стои „црномањастиот„, кој и самиот сакаше да стане бог.
Црквата небеше предмет на кој се однесуваше твојот пост во врска со Бафомет, туку масоните!
Бафомет не е термин кој произлегол од твојата црква, туку е криптограм добиен со методот атбаш од страна на темпларите...веќе кажав, да не се повторувам! Твоето поистоветување на овој поим со плашилото од вашата религија е крајно подло и не е е ништо друго освен обична клевета!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom