Чудата на Дубаи

• Креатор на темата Креатор на темата Il Chino
  • Време на започнување Време на започнување
872_1_1000%20Royal%20Haskoning%20Palm%20Jebel%20Ali.jpg

spored mene toa e naj ubavo.

attachment.php

Ааааа...и да ми лета топчето на секое долу од 60ти спрат и некој по гла на секое, на душа да ги носам,како не,како не.. :pletalka:

Ротирачки облакодер во Дубаи

Се будите и гледате низ прозорецот - прекрасна глетка кон морската шир. Појадувате и потоа повторно гледате низ прозорецот - панорама на Дубаи со сета своја величественост. Ова можеби ви звучи чудно, но тоа е замислата за следната најголема атракција во градот кој изобилува со архитектонски чуда, Дубаи. Се работи за облакодер од 68 спрата кои ќе ротираат за 360 степени цело време независно еден од друг, константно менувајќи ја формата на облакодерот.

dubai1.jpg

„Ова го нарекуваме динамичка архитектура“ вели Дејвид Фишер, архитект со италијанско-израелско потекло кој ја претстави идејата за оваој облакодер која ќе биде комбинација на хотел, станови и канцеларии. Секој спрат ќе биде во форма на прстен, во чиј центар ќе бидат сместени лифтови, скали и други помошни уреди. Помеѓу секои два спрата ќе има простор во кој ќе бидат сместени турбини за ветар, од кои ќе се напојува целиот објект.
Ротирањето на спратовите во никој случај нема да претставува проблем за луѓето внатре, бидејќи истото ќе се одвива многу бавно. Една ротација околу оската ќе трае 90 минути, што е придвижување на спратот за само 5 милиметри во секунда. Целиот проект ќе чини околу 330 милиони американски долари, а Фишер предвидува дека заради нејзината уникатност ќе заработат најмалку 40% од вредноста

Аман бе во тоа Дубаи уште што чуда нема да направат.
Дајте и кај нас нешто вакво!!:vozbud::pos2:

1123695695-4.jpeg

највисоката градба

20070116-15.jpg

зимскиот центар во Дубаи на +35 степени

858.jpeg

kenpinski_mall_emirares_2.jpg

и уште едно
dubai_18.jpg

9509_2_230.jpeg

хотел што се планира да се гради во морето

dubai-towers-dubai.jpg

Commercial_Office_Tower_At_Business_Bay_Dubai.jpg

бизнис зградата
oma-rem-koolhaas-rak-dubai-0.jpg

dubai-sports-city.jpg

спортски центри

zdravo na site ima li nekoj sto moze da me upati kako da pocnam da rabotam jas vo dubai bilo sto pratete mi i ako ima nekoj neka mi pise bilo kade jas sum tuka sekoj den

Му завидувам едноставно... Прекрасно, прекарсно... Ај има, време, можеби некогаш... :)

можеби ке излезе некоја спортска или па лото па да го посетиме местово:vozbud:

attachment.php

Ааааа...и да ми лета топчето на секое долу од 60ти спрат и некој по гла на секое, на душа да ги носам,како не,како не.. :pletalka:
Ne e ova tenisko igraliste, tuku heliodrom. Ednas bese prepraveno vo igraliste, koga igraa Federer i Nadal. Togsa Nadal bese demoliran.

Neznam dali znaete, ama 25% od site kranovi vo svetov rabotat vo Dubai. Tamu se gradi 24 casa (nokje pod reflektori).

Гигантска пирамида во Дубаи
Огромната пирамида, која ќе се гради на 2.3 квадратни километри во Дубаи, ќе биде наменета за живеење на повеќе од еден милион жители.
ва архитектонско издание, инспирирано од градбите на Маите и Египќаните, ќе почне да се гради во октомври, а планирано е да се заврши за 6 до 9 години.
Timelinks тврдат дека оваа пирамидална зграда, ќе користи природни извори на енергија и на тој начин нема да ја загадува средината. Исто така слободните површини, максимално ќе бидат искористени за засадување на зеленило.
Планирано е да се вгради и транспортен систем, чии насоки ќе бидат и во хоризонтален и во вертикален правец.
За изградбата на овој објект ќе бидат задолжени неколку професори од Европа, кои ќе се обидат овој проект да го применат и на други места во светот.

Attachments

• pyramid_dubai.jpg
    pyramid_dubai.jpg
    36,7 KB · Прегледи: 210
  • pyramid_dubai1.jpg
    pyramid_dubai1.jpg
    21,6 KB · Прегледи: 210
  • tga_dubai_0128.jpg
    tga_dubai_0128.jpg
    124 KB · Прегледи: 8
Огромен пламен завчера го зафати луксузниот хотел во Дубаи, вреден една милијарда евра. Пожарот се случил на само неколку дена...
... пред самото отворање на мега хотелот Atlantis кој има 1540 соби, а за кој беше потребно 7 години за да се изгради.
Хотелот е сместен на светски познатиот остров - палма во Дубаи, кој е најголемиот, а воедно и нај луксузниот вештачки остров на светот.
За среќа, пожарот е локализиран и уништено е само централното лоби на хотелот, а работниците веќе работат на негово санирање.

gori_luksuzniot_dubai1.jpg

gori_luksuzniot_dubai2.jpg

gori_luksuzniot_dubai3.jpg

извор

Конечно се случи отварањето на хотелот ,,Atlantis" во Дубаи.
Спектакуларното отварање се случи со можеби најубавиот огномет досега виден. Целиот Дубаи блескаше во најразлични бои. Овој огномет е пет пати пообемен од оној на отварањето на Олимписките Игри во Пекинг.
На ова отварање присуствуваа над 2000 познати ѕвезди и лица од шоу бизнисот, а 45 минутен настап имаше Кајли Миног кој вредеше 2 милиони евра.

www.atlantisthepalm.com

Еве слики од ова ново чудо во Дубаи и прекрасниот огномет :pipi:

62183767894_10.jpg

orange_1118403i.jpg

fireworks2_1118394i.jpg

kylie-perform_1118398i.jpg

atlantis_1118391i.jpg

multicoloured-ligh_1118402i.jpg

moon_1118401i.jpg

landmarks_1118399i.jpg

blue-lights_1118392i.jpg

fire_1118393i.jpg