Апатијата на младата генерација

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Младите ги почитувам за една работа, не ти работи ако не го платиш како што треба и си оди без око да им трепне. Секако ќе си најде подобра и поплатена работа. Да зборат 60 и 70тите генерации, преку чиј грб се ебаа многу работи од 91 навака, најмногу поради нивното полтронство и неписменост, за младите денес - е повеќе од навредувачки.

За други ставки, младите не ги бива за ништо, да. Ама кој да им замери со право, таков систем наследија од своите родители.

Ја бумер?
Образложи.

Мислу дека сам помлад и од тебе. Не дека сам старомодан и ги нејќу нови апдејтови у наше постоење, него не ги сакам нови ГЛУПИ работе сс кои се зафовољуе обична раја а толко е непотребна.
Миљон социјални мреже, фалење,љубомора, сфе е тој дел од едну обичну глупу слику што се вика социјална мрежа илимити зашто "имаш ти неам ја"?

Мое протиф глупи социјални мреже тиктикови снспчат инста или слично, не ме праи бумер или заостанат.

Него само сакам само да имате сфое ја, сфој живот, без тагови врагови и фалење кој куде бија и што правија.
Тој га упропасти човечанстфо.

Смисла за блискост.Смисла на дружење, социјализација ама лајф онеир а не виртуелна.

Сакам да идемо напред сс техологие и успех на технолошко развиено ниво на разум и што се дешава на планету и пошироко, ама не на глуп начин што се вика фејс,инста,тикток,чатџибити или какофо и да е зависно штракање од екраничну технологију.
Идемо у пропаст.
Не беше специфично кон тебе насочено. Често на форумов има вакви теми кој што зрачат со "boomer energy". И не не мислам на генерацијата baby boomers туку на мајндсетот "младиве ништо не знаат, ние знаеме се" ретко кој е над 40 на форумов.
Постот на членот Божино добро го опфаќа овој шаблон на размислување кој го има со векови кај постарите генерации.

Убаво Божино цитираше неколку примери на декаденција од различни историски периоди.
Јас само ќе надополнам дека во овој 21 век сите тие се собрани наеднаш што значи дека во скоро време после целава оваа декаденција кога - тогаш ќе дојде крајот на оваа цивилизација и нов рестарт на човештвово (можеби и без оваа човечка раса).
Како и да е крајот е близу.

п.с. Прочитајте го Аристотел што вика кај мене у потпис. Џабе не ми е стаен.

Темата нема за цел да ја навреди Z генерацијата, ниту пак некој тврди „младите ништо не знаат“. Целта е да се детектираат причините на таа отуѓеност и незаинтересираност. Ете, не мора да е и само кај помладите, апатијата, монотонијата, депресијата глобално се сѐ позастапени кај луѓето.

Повеќето сме миленијалци на форумов, не сме бумери. И некако не ми држат муабети дека ве избркале тетките кога вие сте сакале да кажете нешто паметно. Јас имав 15-16 години кога се зачленив на форум, ама не рипав во дискусии од кои немам познавање и не навредував поискусни од мене. За некои работи мора да помине време.

Еве да се самоцитирам. 100% се согласувам со постот на Божино.

Од друга страна се наметнува фактот дека секоја генерација има пониско мислење за онаа по неа.

Младите денес немат почит кон никого, незнаат да склопат две реченици заради паметни телефони и еден куп апликации. Мислат дека со тик ток , инстаграм ќе заработат лесни пари. Живеат да се глупираат пример да вандализираат.... Многу лоши и невоспитани генерации се создадоа.

Младите ги почитувам за една работа, не ти работи ако не го платиш како што треба и си оди без око да им трепне. Секако ќе си најде подобра и поплатена работа. Да зборат 60 и 70тите генерации, преку чиј грб се ебаа многу работи од 91 навака, најмногу поради нивното полтронство и неписменост, за младите денес - е повеќе од навредувачки.

За други ставки, младите не ги бива за ништо, да. Ама кој да им замери со право, таков систем наследија од своите родители.
Го прават тоа затоа што имаат далеку повеќе можности, пред се' поради брзиот развој на технологијата и појавата на интернетот. Дури и тие што не се по компјутерите и програметскиот свет, можат лесно да најдат друга работа, затоа што пола држава се отсели и нема кој да работи. Можат да заработуваат на интернет, можност која ниту една генерација ја немала досега. Доволно е да знае англиски јазик, ќе работи преку океанот во кол или диспечерски центар.

Мојата генерација растеше во многу поинакво време. Лимитиран беше бројот на приватни компании, информатиката и компјутерите беа уште во зародиш, тешко се наоѓаше работа. Ќе трпиш, ќе работиш неколку години непријавен, ќе заработуваш скоро ич или буквално ќе волонтрираш, за да дојдеш до некое решение и редовна плата. Со ништо не сме можеле да го промениме тоа на млади години, а не па уште да пребираме. И отселувањето одеше потешко, никаде не не примаа, а немаше ни ефтини летови од Македонија за да избегаш од државава. Сега пола Европа ќе те моли да дојдеш, особено ако си физички работник.

Да не коментирам за генерациите на нашите родители, кои уште толкава траума ни оставиле. Приватизација, губење на работа кај пола население, БЕЗ НИКАКВА МОЖНОСТ ДА НАЈДЕШ РАБОТА. Сме живееле фамилијарно со 5000 денари и уште толку во бонови од некоја Ш продавница, со лимитирани производи. Среќа се терале некои приватни бизниси, колку да се закрпи месецот.

Никаква споредба не може да се направи со овие нови галени генерации. Од ништо не се задоволни, ако можат ништо да не работат и да земаат плата 5000 евра. Да растеле во наше време, ќе умреа за леб за месец дена.

Голема грешка е што и ќотекот дома како и воспитните заушки, мацоли, шамари и клоци ги искоренија од училиштата поради некаков :

GQYdo21WoAAfQP7.jpg

a zs apaticni, pa uste i glupi a? ja ne se cuvstvuvam apaticno a ni glupo
tokmu sprotivno e, povozrasnite se apaticni i glupi, abe ne razlikuvaat ni ai videa ..najsmesni mi se koa gledam na fb i im citam komentarite,onie kade ima macinja, kucinja kao demek zborat, igraat .. aman be, vozrasni luge nad 40/50 god , pa uste i gledaat edni isti zborovi lopotao, mama , i love you, aaaa, itn , pod niv komentari ajj srce vidi sto e pametno, ..il pa koa ke pocnat da spodeluvaat lazni vesti, il reklami , spodeli i dobij, go sakam vo postenskoto sandace itn
koj najmnogu kuka i se izmameni od razni "reklami" bas vie "umnite" ..koj e tuka glup bas me zanima
pa ko ke pocnat da se trtlat ko da imaat 20 a ustvari i nad 50/60 imaat, pa pustaat slikite niz razni filteri ama ni toa ne znaat da napravat pa mesto da izgledaat demek pomladi tie ustvari ko so guma da brisale brcki ova ona ..smesno i glupo
koj be lepi sliki od decata rodenden, svadbi bilo sto odma na fb mora da se pofalat , pa ko ke pocnat so emotikoni, i stikeri u komentari, srcka na baba/teta/mama, manekenka, princeza, lepotica da te brukaat po fb , pa uste mora i da te tagnat
i eden kup drugi vasi gluposti..
bas me zanima koj e tuka glupiot
demek ne ste po cel den so mobilniot v raka i na fb ukljuceni, i samo ogovarate i kavgi pravite, ne samo virtuelno tuku i vo realnosta, samo cekate nesto so nekoj da se zajadete i ispokarate, se nesto vi smeta
isto ko licnosta sto otvorila ovaa teme, sednala kade i da sednala za sto? da posmatra sto pravat drugite? pa i epiteti si dozvoluva da dava apaticni be?
a ti sto si koa ne si gledas tvoj zivot tuku tugiot
ko babi na cesma u sred selo
aj de be, umnite tie
smesni ste

Голема грешка е што и ќотекот дома како и воспитните заушки, мацоли, шамари и клоци ги искоренија од училиштата поради некаков :

GQYdo21WoAAfQP7.jpg

Тепаните станаа тепачи на тие кои ги тепаа, ги имам такви и во фамилија и во соседство.

Најстарите тепачи кои се водеа според измислицата дека ќотекот излегол од рајот денес на стари години бегаат од тепаните бидејќи не ги чека ништо добро од нивна рака.

Ќотекот врши работа додека младите не пораснат, а возрасните остарат. Потоа тркалото на животот се врти во друг правец и враќа мило за драго како бумеранг.

А и бидејќи нели ќотекот излезе од рајот еве до каде не` доведоа и како држава и како народ тие кои делеа ќотек и кои беа израснати со ќотек, прво со Југославија, а еве сега и со северенфиромистан.

a zs apaticni, pa uste i glupi a? ja ne se cuvstvuvam apaticno a ni glupo
tokmu sprotivno e, povozrasnite se apaticni i glupi, abe ne razlikuvaat ni ai videa ..najsmesni mi se koa gledam na fb i im citam komentarite,onie kade ima macinja, kucinja kao demek zborat, igraat .. aman be, vozrasni luge nad 40/50 god , pa uste i gledaat edni isti zborovi lopotao, mama , i love you, aaaa, itn , pod niv komentari ajj srce vidi sto e pametno, ..il pa koa ke pocnat da spodeluvaat lazni vesti, il reklami , spodeli i dobij, go sakam vo postenskoto sandace itn
koj najmnogu kuka i se izmameni od razni "reklami" bas vie "umnite" ..koj e tuka glup bas me zanima
pa ko ke pocnat da se trtlat ko da imaat 20 a ustvari i nad 50/60 imaat, pa pustaat slikite niz razni filteri ama ni toa ne znaat da napravat pa mesto da izgledaat demek pomladi tie ustvari ko so guma da brisale brcki ova ona ..smesno i glupo
koj be lepi sliki od decata rodenden, svadbi bilo sto odma na fb mora da se pofalat , pa ko ke pocnat so emotikoni, i stikeri u komentari, srcka na baba/teta/mama, manekenka, princeza, lepotica da te brukaat po fb , pa uste mora i da te tagnat
i eden kup drugi vasi gluposti..
bas me zanima koj e tuka glupiot
demek ne ste po cel den so mobilniot v raka i na fb ukljuceni, i samo ogovarate i kavgi pravite, ne samo virtuelno tuku i vo realnosta, samo cekate nesto so nekoj da se zajadete i ispokarate, se nesto vi smeta
isto ko licnosta sto otvorila ovaa teme, sednala kade i da sednala za sto? da posmatra sto pravat drugite? pa i epiteti si dozvoluva da dava apaticni be?
a ti sto si koa ne si gledas tvoj zivot tuku tugiot
ko babi na cesma u sred selo

aj de be, umnite tie
smesni ste

Прво да се запрашаш зошто се препозна. Второ да препрочиташ уште еднаш сѐ што пишав за да не вадиш муабети од контекст. Нигде не напишав ГЛУПИ. Ниту пак навредив конкретна личност. Апатијата и незаинтересираноста е присутна и нема врска со твојот муабет.
Трето теми се отвораат на форум за да се дискутира за нив. Ако седиш негде природно е да гледаш што се случува околу тебе. Не значи дека немаш твој живот и си седнал со намера да ги коментираш другите. Овие се интересни социолошки феномени наметнати од интернет, пандемии и глобални случувања. Оговарање ко баби на чешма е тоа што го направи ти погоре, баба му на Перо коментирала на фејсбук стикерчиња и не можела да препознае АИ видеа. Мудро.

Точно, не ги бива за ништо, ама па и не ни мора да ги бива. Доволно е да ги бива само за тоа што ги интересира и за тоа што сакаат да го работат, а ако на овие простори не успеат да најдат работа по свои лични мераци и интереси, секогаш можат да си заминат во странство.

Ако треба да црнчат како скотови попристојно и подобро платени ќе бидат за да црнчат во странство отколку во родните краеви каде што ќе работат, ќе плаќаат даноци и ќе почитуваат закони за премиер, министри, пратеници и други партиски паразити да земаат илјадници евра секој месец за да загреваат и усмрдуваат фотељи, а во одредени денови да нема ниту вода, ниту јавен превоз, ниту други најосновни услови за живот, а ако се поклопат околностите и условите може човечки животи и да згаснат во шупа наречена дискотека - бидејќи некој платил и подмачкал таму каде што требал да плати и да подмачка за да му дозволат да си тера по свое бидејќи нели му се може.

И да, за почит е тоа што не дозволуваат така лесно да бидат играни од работодавачите, не мораат, секогаш има подобро исто како што и секогаш има и бетер.

Го прават тоа затоа што имаат далеку повеќе можности, пред се' поради брзиот развој на технологијата и појавата на интернетот. Дури и тие што не се по компјутерите и програметскиот свет, можат лесно да најдат друга работа, затоа што пола држава се отсели и нема кој да работи. Можат да заработуваат на интернет, можност која ниту една генерација ја немала досега. Доволно е да знае англиски јазик, ќе работи преку океанот во кол или диспечерски центар.

Мојата генерација растеше во многу поинакво време. Лимитиран беше бројот на приватни компании, информатиката и компјутерите беа уште во зародиш, тешко се наоѓаше работа. Ќе трпиш, ќе работиш неколку години непријавен, ќе заработуваш скоро ич или буквално ќе волонтрираш, за да дојдеш до некое решение и редовна плата. Со ништо не сме можеле да го промениме тоа на млади години, а не па уште да пребираме. И отселувањето одеше потешко, никаде не не примаа, а немаше ни ефтини летови од Македонија за да избегаш од државава. Сега пола Европа ќе те моли да дојдеш, особено ако си физички работник.

Да не коментирам за генерациите на нашите родители, кои уште толкава траума ни оставиле. Приватизација, губење на работа кај пола население, БЕЗ НИКАКВА МОЖНОСТ ДА НАЈДЕШ РАБОТА. Сме живееле фамилијарно со 5000 денари и уште толку во бонови од некоја Ш продавница, со лимитирани производи. Среќа се терале некои приватни бизниси, колку да се закрпи месецот.

Никаква споредба не може да се направи со овие нови галени генерации. Од ништо не се задоволни, ако можат ништо да не работат и да земаат плата 5000 евра. Да растеле во наше време, ќе умреа за леб за месец дена.
Знаеш дека тие новите генерации што ги дискутирате, што се сега во 20ти години (Gen Z по америчка класификација) се деца на тие што останаа без работа и неможеа да најдат работа (Gen X), свесни сте во какви услови голем дел од нив се растени како деца?

Прво да се запрашаш зошто се препозна. Второ да препрочиташ уште еднаш сѐ што пишав за да не вадиш муабети од контекст. Нигде не напишав ГЛУПИ. Ниту пак навредив конкретна личност. Апатијата и незаинтересираноста е присутна и нема врска со твојот муабет.
Трето теми се отвораат на форум за да се дискутира за нив. Ако седиш негде природно е да гледаш што се случува околу тебе. Не значи дека немаш твој живот и си седнал со намера да ги коментираш другите. Овие се интересни социолошки феномени наметнати од интернет, пандемии и глобални случувања. Оговарање ко баби на чешма е тоа што го направи ти погоре, баба му на Перо коментирала на фејсбук стикерчиња и не можела да препознае АИ видеа. Мудро.
zs sum i ja u tie generacii i ne e tocno, ne sme apaticni si se zabavuvame na nacin koj nam ni odgovara
ja koa sedam si gledam mojata masa ne zjapam u drugite
ne , ne denomeni nametnati nametnati od internet, globalni slucuvanja , pandemijata tuku od vas od, vam vi vlijae internetot, sto gledate i citate kako e po zapad pr, pa kopirate i pocnavte se ona sto pisav pisav pogore, pritoa ne znaejki osnovni raboti ..da ne ste videle na net ne ke ste znaele ..nie so nego sme rodeni onaka da se izrazam
ama go prisvojuvate bas ona najlosoto, imase studija najnesrekni se decata od skandinavskite zemji (a potos ko vozrasni ko zombi se i bez empatija) i pred da imaat internet tamu decata od mali samo tato i mama, druzenje samo u gradinka i po nekoj rodenden, izolirani od bliski rodnini ko baba, dedo, tetki itn ... aj pogodi kaj se najsrekni ?
vie ste vinovni ako nekoi se apaticni, depresivni itn , ve zabole vas za se okolu vas , da ne se povtoruvam pak samo ogovarate, kavgi pravite i izolirate decata vo stakleno zvono i posle internetot e kriv ama nikako vie
pa da tocno e, se sto pisav bas ste ko na selska cesma i realno i na fb,ko da sakate da ziveete vtora adolescencija na stari godini , bas taka licite
glupi, pa pod tebe skoro site glupi pisaa
za mene e obratno, fb otvaram da se iznasmejam od vasi gluposti

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom