Прекин на преговорите со Бугарија ?

• Креатор на темата Креатор на темата Imtechiquemk
  • Време на започнување Време на започнување

Како треба да се водат преговорите со Бугарија ?

• Треба да се прекинат комплетно додека не се промени бугарската политика кон Македонија

• Да се преговара исклучиво преку посредник (ЕУ) не директно со нив

• Да се продолжи со преговорите како до сега и да се бара решение

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Не е проблем бугарија, еу е проблемот, бугарите ќе си останат бугари, Македонија треба да лобира со еу и сад особено за протоколите, ако треба да чекаме ќе чекаме.

брбмамчо , jа кажи ми искрено, дали го прочита целиот извештај за напредокот со сите оценки и препораки за твојата земја, или освен двата збора „идентитет“ и „јазик“ што Мицко постојано ги фрла од утро до мрак, ништо друго не ти е јасно?
Апропо , 200% сум сигурен дека никој на форумот не го прочитал.

брбмамчо , jа кажи ми искрено, дали го прочита целиот извештај за напредокот со сите оценки и препораки за твојата земја, или освен двата збора „идентитет“ и „јазик“ што Мицко постојано ги фрла од утро до мрак, ништо друго не ти е јасно?
Фала на прашање, да сум го прочитал.
И тебе те замолувам да не го користиш мојот јазик, знам има правила на форумов, но јас многу ги почитувам правата на бугарите од босилевград и сакам да си зборуваат бугарски секаде, голем борец сум за човековите права и слободи. Но е убаво што го знаеш и јас го знам твојот език.

Најпрво да почнеме од нас. Носење закон со кој ке се забрани двојно државјанството, па секој шупак што потпишал дека дедо му и баба му биле бугари нека си реши што со себе. Се додека бугарите имаат 250.000 пасоши со потпис дека си бугарин, никој нормален нема да ни верува на солзите. Никој со пушка не ти дошол дома да те присили да потпишеш такво лајно, самиот си отишол во Софија, си потпишал дека си бугарин за себе и за претците ама од клетите комунисти не си можел да се кажеш оти си бугарин, си се сликал, си оставил отисоци од прсти, дури за тоа си платил и трошоци.... и сега сакаш Пјер од Париз и Ван Курен од Холандија да ти веруваат на зборот а не на официјалниот папир и оди па објасни им зошто во уставот имаш внесено роми, бошњаци, срби и остала боранија а не сакаш да внесеш бугари кои по папир ги имаш 250 000.... Ова со бугарите се повеке ми личи на ситуација во која жената се курва а на мажот крив му е швалерот па отишол да го тепа....
Ова е тоа, прво од нас да се почни ко народ, секогаш го избираме полесниот пат а не правиот и сега ги живееме последиците. Цела историја ни е ваква, без кичма, се чекаме некој друг да ни даде, револуции од Софија праени,па Тито, па ќе шлукам во партија за работа па бугарин ќе се пишам, сега ЕУ и НАТО ќе не средат, никогаш не сме зеле нешто во свој раце и ние да го изградиме.

И да се внесат и не буквално ништо нема да се смени за нас ко народ, едино некој фонд ќе се отвори од ЕУ за партиите да го искрадат и толку ќе е.

Откако си го прочитал знаеш дека извештајот е всушност доста критичен.Може ли да ми кажеш кои се овие важни критики и препораки?
Никаде во вашата земја не видив ниту еден политичар, новинар или аналитичар да коментира за ова.
Сите по цели ден коментират што НЕ е напишано во извештајот,а за она што е напишано - целосен молк. Како да не постои и да не ве засега.
Ете и овде, никој што уш треба да биде интелигентен не зборува за ова, туку се отвора глупава тема што е тотален нос сенс .
Какви преговори со Бугарија ќе прекинете, бидејќи 2 години од усвојувањето на францускиот предлог не се водат директни преговори, а и никој од бугарска страна не сака да преговара за тоа, што е веќе договорено.

Од некоја за мене непозната причина, македонските политичари успешно преку медиумите протнаа наратив на непризнавање на јазик и идентитет преку тело што не е надлежно за признавање на истото. Се работеше за извештај за напредок на една држава што преговара за членство во ЕУ, идентитетот не е релеватна карактеристика за ваков извештај. Не сум ги прочитал извештаите на другите земји што преговараат/преговарале но сум скоро сигурен дека никој не спомнал Албански вековен идентитет или Хрватски.

На страна извештајот, со Бугарија не преговараме ништо - освен можеби технички усогласувања за железницата од Коридорот 8.

Имам чувство како да Владата се обидува со некакви самосожалувања и плачења во ЕУ да не прикаже како ние сме совршените но идентитетот ни е негиран (што е, од страна на соседите) и тоа се единствените проблеми. Во официјален капацитет на ниво на ЕУ јазикот ни е признаен како македонски, а идентитетот е лична карактеристика.
Да, некои европратеници од истокот и југот кои се по некоја случајност од истата мајка партија на ВМРО - шират ксенофобија и македонофобија, но тоа не е официјално мислење на ЕУ.

Со Бугарија сме се обврзале да ги внесеме Бугарите во устав, тоа е задачата + исполнување на Копенхагеншките критериуми. Владата ако сака може тоа да го направи, но очигледно тие имаат скриен интерес* да одолговлекуваат и да не туркаат зад Албанија.

*Српско и Руско влијание

Да ви ебам пичката татарска, мртвите и живите да ви ги ебам фашистички, да сме читале извештај од фашистичка еу како да ќе прочитаме нешто паметно си кажаа тие за нас од лисабонската декларација дека не признаваат македонска нација крвта фашистичка да му ја ебам, треба и со нив прекин на преговорите не само со татарите.
Онај подолу па дали е домашен татар потатарчен или оригинал не се знај обврска било да сме ги внеселе татарите во Устав плус копенхашки критериуми, зошто на никој друг не му бараа да внеси во Устав друг народ, да смени име и знаме само нас ај кажи ако си толку паметен, се само ние му сметаме на курвите фашистички. Намерно не туркале зад албанија да сме биле, абе црпнат албанија и татарија координирано работат во последните 10 години против Македонија, ги побугарчија Македонците во албанија, не за џабе го наместија бугар османи министер за надворешни да ги продава Македонците и македонската историја, стар фашистички сојуз работи како подмачкано за поделба на Македонија.
И како подмолно терате пропаганда за татари во Устав, а тие не признаваат не само македонско малцинство во татарија, кое е мнозинство ама асимилириано ао нивните фашистички политики, туку не признаваат ни македонска нација и Македонци како такви, од бугари сме настанале не постоиме и ако успеат со оваа операција ќе си имаат плус милион и пол бугарско население само од Македонија кое им е насушно потребно заради големиот замав на турците и ѓупците во татарија и да го оправдаат словенското потекло преку нас, по татарите во Уставот ќе следи и докрајчување на историјата, јазикот татарски дијалект, и Македонци географски термин настанати не по 1944 туку по 1991ва, па безимената северна територија со географски Македонци и етнички бугари, без историја и јазик, со значително шиптаpско малцинство ќе е спремна за делба и конечно уништување на Македонците и затворање на македонското прашање.
Затоа и грција гледате како работи заедно со татарите за ништење на Македонците.
Сите домашни изроди кои пропагираат ново сакатење на Уставот и внес на татарите и се на иста линија со бугарските фашисти од софија треба да се прогласат за државни непријатели и соодветно да се санкционираат вонинституционално и вонсудски со куршум в гла, на чело со политичарите кои се за татари во Устав, венко, менко, заев кој потпиша предавнички договор со нив, и цела таа антимакедонска партија, бујар, али, таравери, села, тачи, и другите 20% кои одработуваат за оваа агенда.

Српско и руско влијание :icon_lol:
Нели секнаа парите од невладини?

Од некоја за мене непозната причина, македонските политичари успешно преку медиумите протнаа наратив на непризнавање на јазик и идентитет преку тело што не е надлежно за признавање на истото. Се работеше за извештај за напредок на една држава што преговара за членство во ЕУ, идентитетот не е релеватна карактеристика за ваков извештај. Не сум ги прочитал извештаите на другите земји што преговараат/преговарале но сум скоро сигурен дека никој не спомнал Албански вековен идентитет или Хрватски.

На страна извештајот, со Бугарија не преговараме ништо - освен можеби технички усогласувања за железницата од Коридорот 8.

Имам чувство како да Владата се обидува со некакви самосожалувања и плачења во ЕУ да не прикаже како ние сме совршените но идентитетот ни е негиран (што е, од страна на соседите) и тоа се единствените проблеми. Во официјален капацитет на ниво на ЕУ јазикот ни е признаен како македонски, а идентитетот е лична карактеристика.
Да, некои европратеници од истокот и југот кои се по некоја случајност од истата мајка партија на ВМРО - шират ксенофобија и македонофобија, но тоа не е официјално мислење на ЕУ.

Со Бугарија сме се обврзале да ги внесеме Бугарите во устав, тоа е задачата + исполнување на Копенхагеншките критериуми. Владата ако сака може тоа да го направи, но очигледно тие имаат скриен интерес* да одолговлекуваат и да не туркаат зад Албанија.

*Српско и Руско влијание
Така изгледа како што си напишал, во пракса целиот маневар на Мицко му беше со јазикот и идентитетот да излезе на виделина вистинското лице и игра на татариве од источниот сосед, пошто извештајот секако ќе беше изгласан (со јазик или без јазик и идентитет), како што и самиот гледаш дека се изгласа,

Овој договор не е од вчера и завчера.
Уште 1999 година, драпамадињата ни ја запечатија судбината со првиот договор. Така да, што една будала ќе расипе, 100 паметни (а нема реални ниеден) не може да поправат. Комуњарите го продолжија тоа што бугарашите го започнаа, ниеден реално за Македонија.
Македоња горда, нели.

22 февруари 1999-тата година во Софија потпишан беше првиот договор меѓу Македонија и Бугарија. Според текстот на кој параф ставија тогашните премиери Љубчо Георгиевски и Иван Костов, прв пат од македонска страна се проблематизира македонскиот јазик. Владата тогаш предводена од Георгиевски сметаше беше на ставот дека постигнат бил голем успех, со што поранешниот премиер се фалеше и повеќе од деценија подоцна, во документарниот серијал за 20 годишната независност на Македонија.

-И сметам дека тука се направи една компромисна формулација, која гледам ден денеска максимално има пофалби, гледам во тие научни кругови дури се многу често цитира во разни докторски дисертации на решавање на проблеми и сметам дека тоа беше едно соломонско решение, кое денеска гледате на никој не му претставува проблем, велеше Георгиевски години по потпишувањето.

Големиот успех кој тогашниот премиер се обиде да го продаде, сепак ни ја донесе првата голема отстапка која Бугарија и ден денес си ја користи, иако тогаш не беше членка на Европската Унија. Во документот се потенцира дека договорот се потпишува на македонски јазик, но само според Уставот на Македонија, и бугарски според Уставот на Бугарија. На овој начин според многумина уште тогаш се удоволуваше на бугарските барања, бидејќи официјална Софија никогаш не го признавала македонскиот јазик, а официјално Скопје никогаш немало проблем со бугарскиот јазик.

-Потпишана во Софиjа на 22 февруари 1999 година, во два оригинални примерока, секоj од нив на официjалните jазици на двете земjи – бугарски jазик, согласно Уставот на Република Бугариjа и македонски jазик, согласно Уставот на Република Македониjа, при што двата текста имаат еднаква важност, пишува во Договорот.

Втората голема отстапка од македонска страна беше откажувањето од Македонците во Бугарија, чиј број не е воопшто мал, иако истиот тој Ѓоргиевски неколку години пред тоа додека се бореше за власт говореше дека мораме да се грижиме за правата на нашите Македонци во пиринскиот дел.

*Српско и Руско влијание

Ова подолу не е руско влијание, туку од Мадагаскар, нели? И каде ја гледаш Македонија помеѓу овие европски земји?

1752659249308.png
1752659859582.png
1752659883552.png
1752659905518.png
1752662013907.png

Aма во Македонија имало руско влијание.:tapp: Кој те излажал, да ти ги врати парите.

Последно уредено:
Не е проблем бугарија, еу е проблемот, бугарите ќе си останат бугари, Македонија треба да лобира со еу и сад особено за протоколите, ако треба да чекаме ќе чекаме.
Lobiranjeto ne pomaga koga Bugarija ima posilna pozicija. Ova e cista kopija na scenarioto so Grcija i znaeme kako moze da se resi, samo ako popustime. Realno e da priznaeme, deka idnite godini nema da ima resenie, ako ne popustime, i deka vlez vo EU nema da se desi. Povekje silite bi gi nasocil na ekonomska sorabotka sekako so EU kako sosedi ama i so drugi nevrzani drzavi. Premnogu zavisnost od EU stvara samo pritisok. Jasno mi e deka realnosta ne e taka ednostavna ama patot kon EU zasega e iluzija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom