Тргување со акции,крипто ,ETF– идеи и анализи

• Креатор на темата Креатор на темата Pelister 2008
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сакам са купам, ама имам нула познавање. Сега да почнам да гледам видеа, немам време. А и ако почнам, секој ке кажува различно и ке се збунам.
Еве некој може ли накратко да опише како оди целиот овој процес? Па еден ден кога ке бидам милионер ке му пратам некој процент :D

Мислам дека сме доста неедуцирани на оваа тема, па освен на мене некаков почетнички опис на работите ќе помогне доста.

Јас сакам са купам, ама имам нула познавање. Сега да почнам да гледам видеа, немам време. А и ако почнам, секој ке кажува различно и ке се збунам.
Еве некој може ли накратко да опише како оди целиот овој процес? Па еден ден кога ке бидам милионер ке му пратам некој процент :D

Мислам дека сме доста неедуцирани на оваа тема, па освен на мене некаков почетнички опис на работите ќе помогне доста.
За да купиш акции пред се најважно е да ги купиш во нешто во шо разбираш каде ќе вложиш. Обично на големите компании акциите зато шо се веќе со позитивни биланси можат да носат добивки до 20% на годишно ниво. На долг рок ако имаш трпение се вложува најчесто на индекс ( индексот се состои од многу компании , кој на долг рок од 10 години секогаш е поголем од вложената сума) .Ако си човек кој сака да вложи во своите пари на долг рок , од мене би ти препорачал тесла , нвидиа , новосибирск , нетфликс. Зависи како сакаш ако сакаш да ги дуплираш парите шо би ги вложил тогаш се вложува во компании кој уште не се профитабилни и им треба капитал да обезбедат пари и за неколку години доколку станат успешни и профитабилни би можел да заработиш и до 1000% од вложеното но исто така и можи да ги изгубиш сите свои пари доколку фирмата не исполни то шо го очекува и можи да банкротира стагнира и нивната акција губи вредност како на пример фирмата за камиони Nikola која не успеа да го најди своето место на пазарот или Wolfspeed која од акција 130 долари дојде до 1 долар. Ако сакаш да купиш акции се вика buy и очекуваш нивната цена да расти , ако мислиш некоја фирма нема да ги оствари своите планови и очекуваш вредноста на нивните акции да падни тогаш позајмуваш short. Има и мн други работи ова е она најосновното за некој шо е од нула да ти појаснам . И ако купуваш на долг рок не се гледа денес паднала утре кренала важен е графиконот на долг рок, оти акциите арираат од побарувачката во тој момент . Се почнува секогаш со мала сума од 100 евра за да почниш да учиш и да сфаќаш како функционира една берза.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom