Заповеди (и закони) божји, дали ги почитувате?

За еден верник, ставот на mountain е контрадикторен.
Ама ако земеме да го читаме стариот завет („Законот“, не како што некој сакаше да го изврти тврдењето дека се работело за десетте божји заповеди), каде Мојсеј (Моше) лично наредува егзекуции врз мажи, жени и деца, како и еден куп други директни наредби за убивања на непослушните синови и ќерки, право на убивање на робот од страна на господарот, убивање на хомосексуалци и сл. „божји“ работи, се сфаќа дека стариот завет е чиста човечка творба која нема ништо заедничко со господ. Затоа, да, стариот завет е неморален човечки створ чии етички вредности одговарале само за периодот во кој се пишувани. И ништа више.

Исто како што и куранот содржи еден куп неморални заповеди, оти е човечка творевина.

Тогаш и Новиот Завет е човечка творевина, бидејќи Исус јасно рекол дека не дошол да измени ниту една црта од Законот ( Стариот Завет). И сеа?:confused:

Ама ако земеме да го читаме стариот завет („Законот“, не како што некој сакаше да го изврти тврдењето дека се работело за десетте божји заповеди), каде Мојсеј (Моше) лично наредува егзекуции врз мажи, жени и деца, како и еден куп други директни наредби за убивања на непослушните синови и ќерки, право на убивање на робот од страна на господарот, убивање на хомосексуалци и сл. „божји“ работи, се сфаќа дека стариот завет е чиста човечка творба која нема ништо заедничко со господ. Затоа, да, стариот завет е неморален човечки створ чии етички вредности одговарале само за периодот во кој се пишувани. И ништа више.

Исто како што и куранот содржи еден куп неморални заповеди, оти е човечка творевина.

Тоа ќе си го видиш со христијаните :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 14:55 ---

Освен ова,Куранот е Аллахов говор објавуван на последниот пратеник Мухаммед,верувал ти или не мене тоа не ми менува ништо,а и на Куранот нема да му смени нешто.

Не си ти фактор кој одлучува што е морално а што не е.
За мене хомосексуалците се најнеморална,болесна појава и што правиме сеа.

Има ли Исус удел во нивното одбирање и испраќање?

Христос, вториот лик од Света Троица, има(л) непосреден удел во нивното одбирање и испраќање.
Не знам што подразбираш под изразот „испраќање„, но еве и јас го користам.
Патем кажано, пророците беа праќани само помеѓу Израилот, а не и кај другите народи од старозаветните времиња.
--- надополнето: 26 септември 2013 во 15:00 ---
Веќе реков дека е во прашање различна терминологија.
Мене јасно ми е дека се одбрани од Бога,туку не ми го избегнувај прашањето и искоментирај го твојот пријател моунтаин кој рече дека биле пратени со Неморални закони.

значи оваа реченица ме интересира:
Исусовото Евангелие ги крши сите неморални закони на претходните пророци.

Изразот „неморални„ е употребен со намера да се покаже жестокоста, строгоста па и „нехуманоста„ од старозаветните одредби од Законот Мојсеев, кој ја имал улогата на воспитувач на Израилот, се‘ до доаѓањето од Месијата.

Токму и тоа имав за цел да го објаснам.
Законите на Мојсеј директно му ги цитирал самиот Бог и тоа во време кога на земјата живееле дивјаци и свесноста на постоењето била минимална со цел да ја зголеми свесноста за постоењето на еден Бог и гревот!
Исто така да го очисти и оскверни Израилот од гревот за да го подготви патот на Спасителот!
Што би се случило ако не дојдеше Месијата и не би ги скршил тие закони!

Целта на дискусијава ја пренасочија во различен правец бидејки муслиманите имаат сосема различни гледишта на религијата.Членот што ја започна дискусијава цитираше зошто христијаните не ги почитуваат законите од стариот завет од кој јас се обидов да го објаснам што тоа Месијата имаше мисија да го исполни и надополни.

Куранот со сигурност е човечка творевина бидејки содржи содржина од библијата ама изопачена.Исходот на куранот секој може да го види од односот на муслиманите низ светот.

Во библијата јасно е опишан патот и целта на постоењето се до Месијата(Евенгелијата) и совршената мирољубива религија кој го отсликува карактерот на добриот човекољубив Бог и кон грешните и неверните.

--- надополнето: 26 септември 2013 во 16:25 ---
Веќе реков дека е во прашање различна терминологија.
Мене јасно ми е дека се одбрани од Бога,туку не ми го избегнувај прашањето и искоментирај го твојот пријател моунтаин кој рече дека биле пратени со Неморални закони.

значи оваа реченица ме интересира:
Исусовото Евангелие ги крши сите неморални закони на претходните пророци.

Толку ли ти е тешко да разбереш дека од таа суровост и убиства нема потреба повеќе дека веќе не е диви исток на земјата.
Современиот живот почнувајки веќе од пред 2000 год постојат начини тоа да се помири на многу едноставен начин со ВЕРА.

Тоа што бурно раегираш е сосема во ред зошто самиот куран ти го цитира истото
морално ли е да се убиваат педерите што ги напомна погоре?
тоа е само одраз на твојата несовршена религија.

Затоа не се мешај во секаква чорба без да ја пробаш туѓата и гледај си ја својата!

Толку ли ти е тешко да разбереш дека од таа суровост и убиства нема потреба повеќе дека веќе не е диви исток на земјата.
Современиот живот почнувајки веќе од пред 2000 год постојат начини тоа да се помири на многу едноставен начин со ВЕРА.

Еден страшно голем доказ за твоето непознавање на историјата и сегашноста ( за религијата муабет да не праам).

Она што се правело неодамна и сега се прави во светот е толку сурово и морбидно, да тој твој диви исток слободно може да ни позавиди.

Башка теологу, си заборавил дека твојот Константин Велики, кому му палиш свеќи и го молиш за многу нешта, и го сметаш за христијански пресвет Цар, судеше, колеше и дереше токму според Заветот на Мојсеј, кој мирољубивиот Исус му го дал ( според вас) како втор ипостас од Тројството.

Страшно лицемерие исповедаш и ти и твојата Црква во поглед на овие работи, а со задоволство лиги ти течат кога за истото зборуваш за Исламот. :tapp:

Тогаш и Новиот Завет е човечка творевина, бидејќи Исус јасно рекол дека не дошол да измени ниту една црта од Законот ( Стариот Завет). И сеа?:confused:

И сеа смак света.
--- надополнето: 26 септември 2013 во 21:00 ---
Освен ова,Куранот е Аллахов говор објавуван на последниот пратеник Мухаммед,верувал ти или не мене тоа не ми менува ништо,а и на Куранот нема да му смени нешто.

Не си ти фактор кој одлучува што е морално а што не е.
Во период од 23 години, Мухамед војсководачот им рецитирал малку по малку на тие околу него, делови од тоа што денес го нарекувате Куран. Зборовите не се запишувани во моментот кога биле „објавувани“, туку подоцна, што остава и те како огромен простор за извртување на зборовите на архангелот Гаврил. Значи господ му ја објавува книгата на Гаврил, кој е посредник до Мухамед, а калифите кои го слушаат неписмениот Мухамед, по одредено време прераскажуваат по папири и кожи. На крај еден чичко во 656 година го обликува во форма позната денес, истовремено спалувајќи ги сите други верзии.

Моралот, иначе, е емпирија за тоа што е добро, корисно, а што лошо и штетно. Така да, што е добро и корисно за мене одлучувам јас, не ти, Мухамед или Мојсеј. Секако, се` додека корисното за мене не повредува нечие туѓо добро.
За мене хомосексуалците се најнеморална,болесна појава и што правиме сеа.
Ја предлагам да ти доделиме државна награда за заслуги и да склесаме еден паметник одма до оној на Ацета.

Не колега, уште полошо е, на 3 различни места во Библијата има 3 различни информации.

Еве од предходната дискусија во фебруари оваа година:
17 Полесно е небото и земјата да поминат, отколку да пропадне една цртичка од Законот.

Ко да се контра едно со друго? Законот не важи али неможе да пропадне?

Галатјани
23 А пред да дојде верата, бевме под стражата на законот, затворени, до времето на верата која требаше да се открие.
24 Така, Законот ни беше наш воспитач до Христа, за да се оправдаме преку верата.
25 А сега дојде верата, и не сме повеќе под воспитувачот.

Но некако ми е контра со Матеј кој веке го цитирав каде Исус вели дека нема да ги смени законите и пророците.

Матеј 5 17-18
17 ”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам.
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.

Разбираш зошто не ми е јасно? Кој од овие да го следам? Или е по избор па кој што сака?

И уште нешто, ако Исус ги укинал старите закони, па сега можеме да јадеме школки и ракови како и да носиме облека од 2 различни материјали, дали тоа значи дека и хомосексуалноста не е веќе казнива?
Исус лично за хомосексуалците нема кажано ништо, па ако ги укинува старите закони како што велат колегите Мики и mountain значи ли тоа дека геј е ОК?

А кога сме кај моралноста на Исламот и Христијанството, драги мои колеги, бидејки ниту една од нив не го забранува ропството, не можам да ги прифатам како ништо друго него книги напишани од луѓе за да контролираат народи.

Ропство за мене е нешто најгадно и најниско што може да му се деси на човечко суштество (освем силување) а бидејки не е забрането од „Бога“ .............................................................

Ко да се контра едно со друго? Законот не важи али неможе да пропадне?

Секако дека се контраат едно со друго, се‘ дур не почнеш да разликуваш дали се работи за Законот Мојсеев или за Законот од 10-те Божји Заповеди. Законот на совеста не го наведувам оти не е запишан на „папир„, туку им е вроден на луѓето, за што пишува и самиот Св.Ап. Павле.

Ако Христос дојде да го исполни Законот на 10-те Божји Заповеди, Он тоа и го стори, издигнувајќи ги Заповедите на духовно ниво‘. Воедно, Христос, по својата човечка природа и национална припадност, по обврска го почитуваше Законот Мојсеев, а со својата месијанска улога во Светов, ги исполни и пророштвата од старозаветните пророци. Затоа, Законот Мојсеев и пророците важеа до Јована, а Св. Јован Крстител е последниот старозаветен пророк, кој „фатил„ и дел и од Новиот Завет.

Ако Законот на 10-те Божји Заповеди важел до Јована, тогаш ќе испадне дека Христос дојде да ги укине Заповедите, а не да ги исполни па и усоврши.

Но, Христос не дојде за да го продолжи важењето на Законот Мојсеев, туку ни‘ го донесе евангелието, т.е. добрата/благата вест за Неговото Царството Небесно.Законот Мојсеев е укинат, затоа што Христос ни‘ го остави Новиот Завет.

Така, евангелието па и Новиот Завет, можеме да го сведеме на две нешта:
- на двете најголеми заповеди, кои ги сублимираат 10-те Божји Заповеди, но издигнати на духовно ниво‘ и
-на 9-те, односно 10-те блаженства, за кои велат дека се паралела на Божјите Заповеди, но не и нивна замена.

Поинаку кажано, Новиот Завет е практично исполнување на Стариот Завет.

Благодарам Мики, секогаш јасно пишуваш.

Значи сега се важечки само 10-те Божји заповеди?

Благодарам Мики, секогаш јасно пишуваш.

Значи сега се важечки само 10-те Божји заповеди?

10-те Божји Заповеди беа важечки и во Стариот Завет, но евреите повеќе ги почитуваа телесно, но не и духновно: во Новиов Завет пак, Христос бара од нас да ги почитуваме 10-те Заповеди со сето наше човеково битие, а не само телесно.

Да, 10-те Заповеди се се‘уште важечки, но заедно со блаженставата, кои треба да се достигнат и постигнат, и заедно со заповедите кои ни‘ ги одредува Црквата. Така, спасението на душите во новозаветново време е прилично потешко, со оглед на бројноста од заповеданите нешта и со оглед на сите искушенија кои ги носи „модерново„ време.

10-те Божји Заповеди беа важечки и во Стариот Завет, но евреите повеќе ги почитуваа телесно, но не и духновно: во Новиов Завет пак, Христос бара од нас да ги почитуваме 10-те Заповеди со сето наше човеково битие, а не само телесно.

ОК, јасно.

Да, 10-те Заповеди се се‘уште важечки, но заедно со блаженставата, кои треба да се достигнат и постигнат, и заедно со заповедите кои ни‘ ги одредува Црквата. Така, спасението на душите во новозаветново време е прилично потешко, со оглед на бројноста од заповеданите нешта и со оглед на сите искушенија кои ги носи „модерново„ време.

Извини ако сум досаден, значи оние старите правила за забрана на јадење школки, зајак, свиња како и носење на облека од два разни материјали веке не важи? Мислам повеке од јасно од ова напишаното али чисто да бидеме на чисто.
Тогаш и хомосексуалците не треба да се убиваат или тепаат нели?

И како тоа црквата ги одредува заповедите?

Се надевам разбираш зошто прашувам, дека ако лаички ја читаме библијата може да помислиме дека е ОК да се убие комшијата ако работи во недела.

Соопштение во сите активни теми на подфорумот Религија

Доколку забележите мислење кое е надвор од форумската етика на однесување, навреда, оф-топик или слично, користете ја опцијата "Пријави" што се наоѓа во менито на долниот дел од секој пост.
Со тоа си помагате себе, на модераторот.. и пред се, придонесувате во квалитетна дискусија за која сите ние сме овде.

ОК, јасно.
Извини ако сум досаден, значи оние старите правила за забрана на јадење школки, зајак, свиња како и носење на облека од два разни материјали веке не важи? Мислам повеке од јасно од ова напишаното али чисто да бидеме на чисто.
Тогаш и хомосексуалците не треба да се убиваат или тепаат нели?

Точно: старозаветнте одредби за „ова„ и за „она„, кои не беа спаносни, туку беа воспитни, веќе не важат.
Хомосексуалците не треба да се убиваат, оти и тие, како тешки грешници, имаам можност и време за покајание, кое сам Бог им го допушта како можност. Во краен случај, само Хритос ќе им суди на тие тешки содомити, како што вели Св. Ап. Павле.
--- надополнето: 29 септември 2013 во 14:09 ---
И како тоа црквата ги одредува заповедите?

Црквата е Тело Христово и Црквата ги носи своите одредби согласни учењето Христово и онака како Му е угодно на Светиот Дух.
--- надополнето: 29 септември 2013 во 14:11 ---
Се надевам разбираш зошто прашувам, дека ако лаички ја читаме библијата може да помислиме дека е ОК да се убие комшијата ако работи во недела.

Старото (Стариот Завет) помина, а денес на сила е Новиот Завет Христов, Кој Е многумилостив и долготрпелив, така да не е наше да му судиме на комшијата кој работи и во недела, туку судот да му го оставме на праведниот Судија, а не на грешниот човек.

Старото (Стариот Завет) помина, а денес на сила е Новиот Завет Христов, Кој Е многумилостив и долготрпелив, така да не е наше да му судиме на комшијата кој работи и во недела, туку судот да му го оставме на праведниот Судија, а не на грешниот човек.

Зошто Господ си го менува умот, па од љубоморен и ратоборен Јахве постана мирољубивиот Исус?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom