11ти Октомври: 70 години Антифашизам - БОРБАТА ПРОДОЛЖУВА!

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
187864_297195223627760_1723861934_n.jpg

На 70 годишнината од почетокот на вооруженото востание против фашистичкиот окупатор државата нема да прославува со големи собири (како на 8-ми септември). Борците и оваа година се оставени да одбележуваат со положување на цвеќиња и комеморации пред спомениците на НОВ.

Затоа, Сојузот на Борците, поддржан од неколку (антифашистички) организации, организира голем собир овој јубилеен 11 октомври за на искрен и автентичен начин да го одбележи почетокот на антифашистичката борба во Македонија и да потсети: фашизмот и денес не е мртов! Борбата продолжува.

Настанот е поддржан од:
- Плоштад Слобода
- Движење за Социјална Правда - Ленка
- Анархистички фронт
- Движење Против Полициска Бруталност
- Слободно Скопје (ССК)
- Канал 103
- Контрапункт
- Коалиција за заштита на сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници
- Распеани Скопјани
- Граѓани за Европска Македонија

АГЕНДА НА НАСТАНОТ

• 12.00 - поздрав од Тодор Атанасовски, претседател на Сојузот на Борците
  • 12.10 - 13.00 - Аудио - видео колаж од светските и домашните прослави на победата против фашизмот (со Вангел Башевски - Барми)
  • 13.00 - 15.00 - Музичка програма со локални бендови и музичари со песни со антифашистичка содржина
  • 13.00 - 15.00 - Едукативни тури по обезглавените бисти на народните херои во градскиот парк (пријавување на лице место)
  • 12.10 - 15.00 - штанд за зачленување на нови членови во Сојузот на Борците
  • 13.00 - 15.00 - Говори од поддржувачите на настанот за современите форми на фашизмот (во музичките паузи)

програма за после 13ч.

1.Raspeani Skopjani
2.Amon Mra & the band
3.Canon
4.Nenad Tonkin & Ola Dioss
5.Fullstop
6.Fonija
7.Mindless Violence

Диџеи:

1.Марсо/Канал 103
2.Пеце/Суперхикс
3.Мирко Попов/ПМГ/канал 103

програма за после 13ч.

1.Raspeani Skopjani
2.Amon Mra & the band
3.Canon
4.Nenad Tonkin & Ola Dioss
5.Fullstop
6.Fonija
7.Mindless Violence

Диџеи:

1.Марсо/Канал 103
2.Пеце/Суперхикс
3.Мирко Попов/ПМГ/канал 103

Можно е и мене да ме има со бендот, али не е сигурно :) Како и да е, дојдете ќе има и говори, а и да дадеме што поголема подршка против тој злочин во што поголем број! ANTIFA!

борбата на Македонскиот народ започнува пред 11 октомври 1941
На 27 Јуни 1941-ва, само пет дена по Хитлеровиот напад на СССР, предводејќи го својот одред во близина на неговото родно село Добриништа (Разлошко, под Пирин), Козаров се судира со бугарските фашисти.

борбата на Македонскиот народ започнува пред 11 октомври 1941
На 27 Јуни 1941-ва, само пет дена по Хитлеровиот напад на СССР, предводејќи го својот одред во близина на неговото родно село Добриништа (Разлошко, под Пирин), Козаров се судира со бугарските фашисти.

Па јас мислам цело време се давало по некои мали отпори, но тој на 11ти е најголемиот што може да се обележи како почеток на востанието.

Па јас мислам цело време се давало по некои мали отпори, но тој на 11ти е најголемиот што може да се обележи како почеток на востанието.
sosema si vo pravo ., i ako se drzhish do tvojot stav ke mora da go priznaesh i faktot na ., ali shto go prilozhi., .,.mal golem., .pak baranje ., vlakna

ке биде добро геријатријава да иде да се обеси негде.Срамота е уопште да го спомиња Исус во контекс со ова куртонов.Македонците кој се бореле против фашизмот не се бореле ради на Тито меракот..Се бореле за Македонија под водство на Ченто...истиот потоа затворен од тито и полтроните негови.Ја создале православната црква боже сачувај:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom