HDR (High Dynamic Range Photography)

• Креатор на темата Креатор на темата Точкест
  • Време на започнување Време на започнување
Without_limits_by_aquafortune.jpg

600800.jpg

Еве и нешто мое.:)

Такви ми се допаднаа и такви ги ставив...

Зголеми малку гама , колку да ги истакниш објектите , зборувам за панорамата од радовиш. Вака е мртва сликата ниту еден дел не е привлечен од окото, и нема естетска убавина сликата. :smir:

Зголеми малку гама , колку да ги истакниш објектите , зборувам за панорамата од радовиш. Вака е мртва сликата ниту еден дел не е привлечен од окото, и нема естетска убавина сликата. :smir:

Прилично загрижувачки е и тоа што Потписот доминира наместо самата фотографија.

На следниот обид сигурно би добил подобар резултат :)

Фала на советите... Ќе направам уште неколку фотки со повеќе Gama и друг потпис :)

Проверете сега...

Еве линк од мојата галерија па погледете ги сите... Не се многу :)

bubotooo.deviantart.com/gallery

Нов сум во овие води па чекам уште критики и совети :)

До поискусните:

Што е финтата што некои апарати имаат HDR опција на самиот апарат?

До поискусните:

Што е финтата што некои апарати имаат HDR опција на самиот апарат?

HDR опција за сликање така?

Ако мислиш на тоа , е комерцијална финта да ти вади три фотки со различна експозитура наеднаш :) од секогаш го имало на повеќето апарати , барем тие со понапредни опции .

За тие не толку искусните со Photomatix, еве ви полесен начин да направите HDR фотографија... За ова треба да имате Photoshop. Одите File > Automate > Merge to HDR Pro. (Сигурен сум дека опцијава ја има на CS4, CS5, за постарите не знам)

После само ви отвара прозорец, и ваше е само да си играте со фотографијата.. Секако, не се добиваат резултати како во Photomatix, но сепак е добро..

Фин обид ова во Дојран. Ќе ти дадам две забелешки.
1. Си можел да го кропнеш во фотошоп чадорот што ти влетува од лево, знам дека во viewfinder не се гледа, а и на малото екранче тешко се забележува, ама во фотошоп требало да го видиш, и остраниш. Keep it clean.
2. Halo-то кај чадорите. Во иднина обидувај се да не ти се појавуваат такви работи.

Bobipp твоето не е HDR, туку пејзаж на кој само му се засилени боите во photoshop. Како и да е, фина фотографија. И пред да ги ставиш на интернет, смалувај ги фотографиите.

Еве една од мене, направена пред 3 саати, псеудо е, од една RAW слика, извадени 3 експозиции, на -1 раздалеченост, merge to hdr со енџинот на фотошоп, 32 битна обработка со плагинот од фотоматикс во фотошоп, се појави noise, пошо ја како идиот не ја исчистив сликата предходно.

264211_1865947923913_1097468926_31562448_3351244_n.jpg

Знам дека дечкото со моторот смета, ама Тончи знае колку гужва беше на собирот :)

_MG_6413_4_5_tonemapped.jpg

еве ја мојата прва HDR направена од 3 фотографии, ај кажувајте што и фали?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom