коцка
Curiouser and curiouser!
Според ботаничарите е овошје, според кулинарите е зеленчук, според тебе е плод, а според мене е за на фотка на тема овошјеВо контекстот што ти го имаш пратено, се зборува за плод.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Според ботаничарите е овошје, според кулинарите е зеленчук, според тебе е плод, а според мене е за на фотка на тема овошјеВо контекстот што ти го имаш пратено, се зборува за плод.
метафорично. Зборот плод е метафорично.плод
Не знам на кој јазик да ти објаснам, еве ќе пробам на италијански зашто македонски не разбираш очигледно:Според ботаничарите е овошје, според кулинарите е зеленчук, според тебе е плод, а според мене е за на фотка на тема овошје![]()
А место да проаѓаш на темива само да мрчиш да ставиш некоја фотка некогаш?Не знам на кој јазик да ти објаснам, еве ќе пробам на италијански зашто македонски не разбираш очигледно:
Il frutto in termini botanici è il prodotto della modificazione dell'ovario a seguito della fecondazione. Il significato biologico del frutto è fornire protezione, nutrimento e mezzo di diffusione al seme che contiene. - на македонски плод
Nel linguaggio comune ed in cucina, normalmente, per frutta si intendono alcuni tipi di frutti botanici, ad esempio:
Овошје е плод на овошни растенија.
- le drupe: prugne, ciliegie, mandorla, albicocche;
- l'esperidio degli agrumi: cedro, pompelmo, pomelo;
- alcune bacche o loro modificazioni, come l'uva spina, le corniole, le giuggiole, i mirtilli;
- i pomi: le cotogne, le sorbole, le nespole comuni, il nashi. - на македонски овошје
Легумен е плод на легуминозни растенија.
Шишарка е плод на иглолисни растенија.
Пиперки, краставици, домати се плодови, а не се овошки.
Fruit body, или плодно тело на печурки не се овошја.
Инаку, немам никаква намера да дискутирам на темава, убаво е за вас од општа култура да ги знаете разликите помеѓу терминиве што се вртат, мене лично не ми менува ништо вие што како ќе викате, тоа си е ваше, јас ви кажувам како биолог која е официјалната номенклатура на органите, а вие ако сакате може и столици да си викате овошје.
Па ставам понекогаш, и сама знаешА место да проаѓаш на темива само да мрчиш да ставиш некоја фотка некогаш?![]()
Слушај ваму ти идиоту. Сите Цветни растенија се овошни растенија. Затоа се викаат ангиосперми -скиреносемени растенија. Цвет, овошје што ти го викаш плод и семе скриено во овошјето. Пошто под тој контекст и детето е човечки 'плод' и термин плодност дрнд дрн. Плод значиНе знам на кој јазик да ти објаснам, еве ќе пробам на италијански зашто македонски не разбираш очигледно:
Il frutto in termini botanici è il prodotto della modificazione dell'ovario a seguito della fecondazione. Il significato biologico del frutto è fornire protezione, nutrimento e mezzo di diffusione al seme che contiene. - на македонски плод
Nel linguaggio comune ed in cucina, normalmente, per frutta si intendono alcuni tipi di frutti botanici, ad esempio:
Овошје е плод на овошни растенија.
- le drupe: prugne, ciliegie, mandorla, albicocche;
- l'esperidio degli agrumi: cedro, pompelmo, pomelo;
- alcune bacche o loro modificazioni, come l'uva spina, le corniole, le giuggiole, i mirtilli;
- i pomi: le cotogne, le sorbole, le nespole comuni, il nashi. - на македонски овошје
Легумен е плод на легуминозни растенија.
Шишарка е плод на иглолисни растенија.
Пиперки, краставици, домати се плодови, а не се овошки.
Fruit body, или плодно тело на печурки не се овошја.
Инаку, немам никаква намера да дискутирам на темава, убаво е за вас од општа култура да ги знаете разликите помеѓу терминиве што се вртат, мене лично не ми менува ништо вие што како ќе викате, тоа си е ваше, јас ви кажувам како биолог која е официјалната номенклатура на органите, а вие ако сакате може и столици да си викате овошје.
нема воопшто потреба од вакви обраќања!!!Слушај ваму ти идиоту. Сите Цветни растенија се овошни растенија. Затоа се викаат ангиосперми -скиреносемени растенија. Цвет, овошје што ти го викаш плод и семе скриено во овошјето. Пошто под тој контекст и детето е човечки 'плод' и термин плодност дрнд дрн. Плод значи
Шишарка не е плод, ниту овошје. Шишарка е конструкција која директно формира семи. Семето директное 'плод'.Не е реситриктирана само за иглолисни растенија , оти цикасите и велвичијата имаат шишарки. Папратот не ни има шишарки, туку се множи со спори. Исто и шишаркарите. Во негов случај секс после минијатурни никулци од спорите никнува ново растение.
Исто и со мововите.
Причаната за печурките оти самите печурки се репродуцкиски орган на габите.
Затоа што се тиче до скриено семени растениа ќе користиш збор ОВОШЈЕ и крај.