Фото натпревар # 283 - Тема : Овошје

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
неколку врсти на зеленчук во суштина се овошје. не памтам точно кои...но доста се има пишувано на оваа тема по портали

неколку врсти на зеленчук во суштина се овошје. не памтам точно кои...но доста се има пишувано на оваа тема по портали
Тоа по американски сајтови и во англиска лингвистика каде што зборот fruit означува плод.

Доколку македонски портали препишувале од американски, тогаш тоа го правел некој елементарно неписмен. И лингвистички, и ботанички.

Принципиелно, во македонскиот јазик зборовите овошје и зеленчук имаат исклучиво кулинарски контекст, и во тој, плодот на доматот не е никакво овошје.

@Стев и @kano не ви е срам да постирате офф топик а да не отворите тема?!
Загрижен сум за бијонс ама немам ниту привилегии ниту спретност да отворам тема. Не е ..толку оф топик...

Тоа по американски сајтови и во англиска лингвистика каде што зборот fruit означува плод.

Доколку македонски портали препишувале од американски, тогаш тоа го правел некој елементарно неписмен. И лингвистички, и ботанички.

Принципиелно, во македонскиот јазик зборовите овошје и зеленчук имаат исклучиво кулинарски контекст, и во тој, плодот на доматот не е никакво овошје.
Во италијанскиот јазик има разлилни зборови за овошје, зеленчук и плод и доматот пак е овошје.
Ме мрзи да преведувам а знам дека си паметна и разбираш англиски па бујрум :)
A botanical fruit would have at least one seed and grow from the flower of the plant. With this definition in mind, tomatoes are classified as fruit because they contain seeds and grow from the flower of the tomato plant

:*
Автоматски споено мислење:

pa neli zavrsi temata, treba da se glasa? :pistoldz:mene me karavte minatata nedela za glasanjeto a sega nekoj zabusava?
Ако е завршена не значи дека е сменета :) си има тема таму за овошја :D

...тука сум, веднаш ќе се поправам, извините малку бев отсутна! :rolleyes:

Во италијанскиот јазик има разлилни зборови за овошје, зеленчук и плод и доматот пак е овошје.
Ме мрзи да преведувам а знам дека си паметна и разбираш англиски па бујрум :)
A botanical fruit would have at least one seed and grow from the flower of the plant. With this definition in mind, tomatoes are classified as fruit because they contain seeds and grow from the flower of the tomato plant
Во контекстот што ти го имаш пратено, се зборува за плод.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom