Верувај во наука или слушај ме што ти зборувам, не гледај што правам

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.571
Поени од реакции
18.604
Верувај во наука - беше мотото со кое ја поминавме Пандемијата. Како исклучително посветен човек на науката, многу ми сметаше оваа догма. Затоа решив да ја отворам оваа тема.

Темава ја започнувам со една сторија од пред некој ден за двајца neuroscientists кои 16 години знаеле за неуспех и фалсификат на научните студии за лекови за Алцхајмер, но не го пријавиле тоа, туку ги користеле сознанијата за да манипулираат со акциите на компаниите на Волстрит, и при тоа купувале или шортале акции од истите компании. Но, не се во прашање само тие двајца научници, туку многу повеќе. Сето ова довело до 'фрлање' на огромни суми на пари од страна на NIH, агенцијата во која 30 години главен е Антони Фаучи.

It turns out this is a double story. First, some guys got caught profiting on an experiment designed to fail. The guy who figured it out realized that an early, original experimenter 16 years ago also falsified data, which has misled Alzheimers' research ever since. To me its a shocking scandal. I was raised in a family of engineers who respected The Scientific Method
• “shockingly blatant” examples of image tampering
• The authors “appeared to have composed figures by piecing together parts of photos from different experiments”
• Millions of federal dollars may have been misspent on the research—and much more on related efforts. Some Alzheimer’s experts now suspect Lesné’s studies have misdirected Alzheimer’s research for 16 years. “The immediate, obvious damage is wasted NIH funding and wasted thinking in the field because people are using these results as a starting point for their own experiments”

Верувај во наука - беше мотото со кое ја поминавме Пандемијата. Како исклучително посветен човек на науката, многу ми сметаше оваа догма. Затоа решив да ја отворам оваа тема.

Темава ја започнувам со една сторија од пред некој ден за двајца neuroscientists кои 16 години знаеле за неуспех и фалсификат на научните студии за лекови за Алцхајмер, но не го пријавиле тоа, туку ги користеле сознанијата за да манипулираат со акциите на компаниите на Волстрит, и при тоа купувале или шортале акции од истите компании. Но, не се во прашање само тие двајца научници, туку многу повеќе. Сето ова довело до 'фрлање' на огромни суми на пари од страна на NIH, агенцијата во која 30 години главен е Антони Фаучи.

It turns out this is a double story. First, some guys got caught profiting on an experiment designed to fail. The guy who figured it out realized that an early, original experimenter 16 years ago also falsified data, which has misled Alzheimers' research ever since. To me its a shocking scandal. I was raised in a family of engineers who respected The Scientific Method

• “shockingly blatant” examples of image tampering

• The authors “appeared to have composed figures by piecing together parts of photos from different experiments”

• Millions of federal dollars may have been misspent on the research—and much more on related efforts. Some Alzheimer’s experts now suspect Lesné’s studies have misdirected Alzheimer’s research for 16 years. “The immediate, obvious damage is wasted NIH funding and wasted thinking in the field because people are using these results as a starting point for their own experiments”

Ако објавуваш коментари на македонски јазик, обиди се да се држиш до македонски изрази.

Македонскиот збор за neuroscientist е невронаучник или невробиолог - neurobiologist, кој иако постои и како посебен израз во англискиот и во македонскиот речник, сепак има речиси исто значење.

NIH е кратенка од National Institutes of Health, или на македонски јазик: Националните Институти за здравје на САД, а Антони Фаучи не е директор на таа агенција, туку е директор на еден од тие национални институти за здравје, поконкретно на Националниот Институт за алергиски и инфекциски заболувања на САД.

Ако објавуваш коментари на македонски јазик, обиди се да се држиш до македонски изрази.

Македонскиот збор за neuroscientist е невронаучник или невробиолог - neurobiologist, кој иако постои и како посебен израз во англискиот и во македонскиот речник, сепак има речиси исто значење.

NIH е кратенка од National Institutes of Health, или на македонски јазик: Националните Институти за здравје на САД, а Антони Фаучи не е директор на таа агенција, туку е директор на еден од тие национални институти за здравје, поконкретно на Националниот Институт за алергиски и инфекциски заболувања на САД.
Технички Фаучи не е главен на NIH, но практично од него зависат сите грантови за научни истражувања. Така да тој, или ти прави или ти расипува кариера.

За невронаучник, ми закочи мозокот кога пишував и го ставив на англиски.

наука, оти преваранти има еден куп кај научниците. Треба да се потврди нивната наука.
Штета што никој нема да одоговара.

тенеќе, ти настрана што си главен инфектолог, почна и со психијатрија да се бавиш. Нека ги запалат сите доктори дипломите, ти ќе им кажуваш како треба да биде.

тенеќе, ти настрана што си главен инфектолог, почна и со психијатрија да се бавиш. Нека ги запалат сите доктори дипломите, ти ќе им кажуваш како треба да биде.

На малце доктори му верувам и нормално се преиспитувам, оти дури и доктор што му верував ми пиша капки за очи од кои можев да ослепам. Се разбира грешка беше, за среќа навреме приметив.

Data scientist e pretpostavuvam "PODATOCEN NAUCNIK"?

Kade se koristi vo Makedonija NEVRONAUCNIK?

Data scientist e pretpostavuvam "PODATOCEN NAUCNIK"?

Kade se koristi vo Makedonija NEVRONAUCNIK?

За податочен научник повели консултирај се со лектор, за невронаучник повели во најблиската невролошка ординација.

За кирилицата повели инсталирај кирилична поддршка на компјутерот/мобилниот телефон/таблет компјутерот.

Како лобистите од појадокот направија најважен оброк во денот

Пропагандниот гениј Едвард Бернајс, патем внук на Зигмунд Фројд, ги проучил актуелните здравствени стравови и релгиозни попувања околу појадокот за да ѝ помогне на компанијата која го ангажираше да ја истурка нивната сланина.
Бернајс набавил ЕДНА потврда од лекар дека обилниот појадок со сланина и јајца е подобар од лесниот појадок, и ја пратил на потпис кај 5.000 лекари ширум САД.
Потоа убедува еден весник резултатите од неговата петиција да ги објават како „научна студија“ и потоа таа „медицинска препорака“ ја користи како столб на кампањата.

Доста од научниве теории се ефемерен обид да се објаснат фактите,а не вечната вистина.

Да веруваме во науката да. Ама на кој научници де да веруваме?

Пример едни научници кажуваат дека диносаурусите изчезнале од удар на голем астероид. Други кажуваат дека изчезнале од други причини.

Едни научници кажуваат дека вселената е со должина од 16 милијарди светлосни години, други ти кажуваат дека вселаната е бесконечна.

И сега на кои да им веруваме???

Студијата која пред некое време ја завртија сите медиуми вклучително и нашите, и иначе го помина сиот пер ревју процес, е повлечена заради големи грешки, кои ги приметил, пазете сега, случаен читател :pos:

The original study found that the children who played video games performed better on two cognitive tests, but the reanalysis showed that they did notably worse on one test and about the same on the other compared to children who didn't play video games. The original study also claimed there was no significant difference between the groups on the Child Behavior Checklist used to detect behavioral and emotional problems in children and adolescents. The reanalysis found that attention problems, depression symptoms, and attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) scores were significantly higher among children who played three hours per day or more compared to children who had never played video games. Given the extensive corrections necessary to resolve these errors, the authors requested the article be retracted and replaced with a revised manuscript.

Association of Video Gaming With Cognitive Performance Among Children

За време на короната од 2020 до 2023 сигурно 50% се лажни.

"Научниците пронајдоа ... Научен тим откри .... дрн дрн
Науката се состои од обработка на огромен број на податоци, како научниците ќе одлучат да ги обработат, таков резултат ќе имаат.

Reproducibility trial: 246 biologists get different results from same data sets

Wide distribution of findings shows how analytical choices drive conclusions.

In a massive exercise to examine reproducibility, more than 200 biologists analysed the same sets of ecological data — and got widely divergent results. The first sweeping study1 of its kind in ecology demonstrates how much results in the field can vary, not because of differences in the environment, but because of scientists’ analytical choices.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom