Договор една година за стан под наем

• Креатор на темата Креатор на темата Blackcomb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јуни 2009
Мислења
303
Поени од реакции
296
Здраво,

Неколку стана што сум ги видел бараат договори за година дена. Меѓутоа некако недоверливи ми се и не знам за некои проблеми што може да испаднат од кога ќе се вселам. Дали е ова нормално и која е процедурата ако одкажам испред година.

Фала многу.

Здраво,

Неколку стана што сум ги видел бараат договори за година дена. Меѓутоа некако недоверливи ми се и не знам за некои проблеми што може да испаднат од кога ќе се вселам. Дали е ова нормално и која е процедурата ако одкажам испред година.

Фала многу.

Обично не ми барале да потпишам договор. Ова е само нивни начин да те присилат да престојуваш толку време за да може тие да профитираат на сигурно. Simple

абе како прво законски треба да постои договор за издавање на стан, со договор издавачот ќе се заштити од неплаќање на: ќирија, сметки (со договорот за закуп сметките ќе доааѓаат на твое име) или евентуални штети предизвикани кон сопственикот-соседите...

конечно за 10% данок кој ќе си го плати газдата ќе си бидете на раат и ти и тој правно не може да те истера пред да заврши договорот, не може да ти качува ќирија како и кога ќе му текне...

крајно ако си сигурен дека би бил добар ќиријаш (си плаќаш сметки, ќирија, не го уништуваш имотот) никако не би требало да ти смета договорот евентуално би можел да побараш да внесете клаузула со која во случај на неможност да останеш во станот да му најавиш 30 денови однапред и готово.

крајно ако си сигурен дека би бил добар ќиријаш (си плаќаш сметки, ќирија, не го уништуваш имотот) никако не би требало да ти смета договорот евентуално би можел да побараш да внесете клаузула со која во случај на неможност да останеш во станот да му најавиш 30 денови однапред и готово.

Да, во договорот мора да има клаузула за отказен рок, најчесто тој е 30 дена. Договорот може да ти биде и на 10 години ама штом имаш отказен рок не е битно дали е договорот на 1 или 10 години.

Е сега ако те тера да идете и на нотар да го потпишете - ако има извршна клаузула договорот - газдата може да те даде на извршител ако му касниш и 1 ден, но ова ретко се случува бидејќи нотарот кошта + закупот по дефолт ќе се впише во имотниот лист.

При влегување во станот најубаво е да се направи записник со се што влегува во станот и во каква состојба е предадено, ама бидејќи ова никој не го прави сликај се што можеш на влез + струјомер и водомер. Ќе ти се најдат сликите кога ќе го напушташ станот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom