Полирање и чистење на делови од хром

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
И уште нешто, имам доста места кои се многу многу нечисти, со застојани дамки од масло, бензин и слични работи. Како можам овие еднаш засекогаш да ги исчистам?

На хромот или? На хромот со опишаната процедура, а на бојата со полир-паста.

За на боја ми е. Со водена крпа тоа, или? Која е добра полир-паста?

За на боја ми е. Со водена крпа тоа, или? Која е добра полир-паста?

Е, за на бојата, кога е убаво испрана колата (најнормално перење), на тоа место каде се дамките ставаш од полир-пастата, нанесуваш не многу голема количина, убаво ќе го намачкаш и со сува крпа (по мене волнена најдобро) го полираш местото со кружни движења се додека не добиеш чиста боја со висок сјај.
Но, тука се јавува еден друг проблем: Ако е бојата нова т.е. одржувана и сјајна, нема да има никакви траги од ова полирање.
Доколку е бојата избледена, тоа ќе биде многу грдо место, сјајно, со сосема здрава боја, па препорачувам да се исполира целата кола.
Јас би препорачал 3М, Turtle Wax, Sonax полир пасти, и потоа заштита со восок, од истите марки, кој се нанесува исто како полир пастата.
Во зависност од тоа колку е бојата оштетена, има различни видови пасти. Ако е многу оштетена, пожелно е најпрвин со погруба паста да се исполира, па со пофина, и на крај восок.
За видот на пастата ќе ви објаснат во продавницата од каде ќе купувате.

А пурол пастата колку би чинела ориентационо? Инаку менував и гуми деновиве (само предни), така да и теговите од старите гуми што беа балансирани отпаднаа а има ѓубре што се имаше берено под нив и морам под итно да ги средам премногу се грди.

А пурол пастата колку би чинела ориентационо? Инаку менував и гуми деновиве (само предни), така да и теговите од старите гуми што беа балансирани отпаднаа а има ѓубре што се имаше берено под нив и морам под итно да ги средам премногу се грди.
Ништо повеќе од 200 ден. :)

Јас ја купив вчера 80 денари е средна туба. Добри резултати дава, ама претходно убаво е да испрскате со спреј за заглавени брави, оставете го цела ноќ и другиот ден прво детергент па пурол. Ептен се чисти. А ќе купам и од оваа другава паста што ја спомнавте, да видам како ќе биде и со неа.

Da ne zane nekoj vo skopje kade moze da se izhromiraat aluminiumski bandazi ..? i cena

Za cistenje na hromirani delovi. Ja moite na Ficoto gi cistev prvo so ARF (sredstvo za cistenje po doma) a posle imam edna pasta za poliranje na zlato i sredbro. So toa dava mnogu ubav sjaj. Ama jas imam drug problem, na nekoi mesta hromot mi e ispukan i pocnuva da se ljupi (zasto se od pred 37 god.). Nekoj da mi kaze resenie. Eli pak dali ima i kade da mi gi hromiraat odponovo ???

Za cistenje na hromirani delovi. Ja moite na Ficoto gi cistev prvo so ARF (sredstvo za cistenje po doma) a posle imam edna pasta za poliranje na zlato i sredbro. So toa dava mnogu ubav sjaj. Ama jas imam drug problem, na nekoi mesta hromot mi e ispukan i pocnuva da se ljupi (zasto se od pred 37 god.). Nekoj da mi kaze resenie. Eli pak dali ima i kade da mi gi hromiraat odponovo ???
Кога почнува да се лушти слојот хром, тогаш нема друго решение освен повторно хромирање.
Јас разбрав дека тоа се работи во ЕМО Охрид, а можеби некаде има и уште некој кој работи таква работа. (по Скопје).
Друга опција е да шеташ отпадите и да бараш таков здрав дел :)

ова бре да ти е мерак вакви теми коа ке начекаш...

-за хромирање ја иам слуснато муабет дека во алумина имаат таква машина, и на чуварот му даваш некој денар и деловите и ти врши работа (не знам дали е истина)

-иначе ја сакам моторот да го светнам и ми кажаа дека со Нитро разреѓивач се средувало !? дали е вистина?
Иначе сакам да го светнам цилиндерот карбураторот и другите околни делчиња.(Стари се 28год)

Иначе иам Puch pony express :drk:

Нитрото само ги разлага закоравените слоеви од изгорено масло измешано со ѓубре кое се таложело. Значи ако има еден слој одозгора на цилиндарот или нитро или намачкај со нафта да поседи 1 саат. После се чисти одлично. А најлесно однеси го во перална каде што имат топла вода, но сепак малите делови ке мораш рачно. За цилиндар со воздушно ладење има да се отепаш од стружење помеѓу ребрата. Вака 50 денари на перална и цут ке биде.

Дај кажете уште нешто за ова со хромирањево во алумина и јас сакам нешто да хромирам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom