Замрзнување на цените на основните производи

  • Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Има нешто што се нарекува комперативна предност од Давид Рикардо. Саудиска Арабија да произведе марула ќе и треба ц.ц. 20долари, а да ја увезе колку?

Македонија карикирам принос по хектар пченка е 3-4тони, Србија приносот е 8-9 тони. Значи ниту имаме доволно за нас да се прехраниме, а не па да извезуваме.
А замисли наместо да бараш субвенции, па уште малку биле или што ти знам, државата да ги укине глупите регулации и забрани за тутун, афион и индустриски коноп. Ниту субвенции ќе треба, ниту сиромашни земјоделци ќе имаме, а да не збориме за девизните приливи. Плус нема ни шумите да ги уништуваме.

Ај и мене нека ме субвенционира во трговијата, што нема да продадам, нека ми го откупи, а не од моите даноци, да дава на неефикасни производители или лажговци. Стотици примери имаш каде субвенции добиваат за ништо.
Покажал 50 сандуци за пчели, во 10 има пчели, а добил за 50. Скопска Црна Гора, кој знае колку илјади глави добиток има пријавено, а реално ни 50% од тоа нема, ама шќиптарите од Танушевци добиваат субвенции.

Тие пар ентузијасти се од државата платени или ?

Јасно ми е за компаративната предност затоа и Македонија првенствено треба да се фокусира на овоштарство/лозарство/градинарство каде што има огромен потенцијал. Полјоделството, млекарство треба да биде исклучително насочено во Пелагонија каде што има високи класи на земјишта и може да се постигнат приноси барем блиски до оние на Србија или поточно Војводина. А имаш и интересна ситуација во моментов кога луцерка од Македонија масовно се купува и извезува во ОАЕ, знаат ли оние компаративна предност оти сакаат домашно производство на млеко кога може да увезат имаат пари ?

Беа и на функција едно време сега тесно соработуваат имаат ќар од земјоделскиот сектор, за пиперката и Тргопродукт фирмата на Заеви се уклучи
 
Се согласувам дека е неорганизирано и треба да се преорганизира ама мислам грешка е ако само гледаме на големите корпорации и пар новопечени земјоделски тајкуни. Во Украина се случи таква преорганизација и сега имаш села каде што нема ниту еден млад, еден голем фармер обработува 10-20.000 хектари останатите се иселуваат и човек нема за лек и демографски тонат. Те имам читано имаш познавања од земјоделие и сигурно знаеш дека доколку е уреден пазарот колку-толку просечно семејство може да живее солидно со 5-10 хектари површина под овошен насад (градинарство и др интезивни работи уште помалку) на пример во Македонија има околу 500.000 хектари земјоделско земјиште тоа значи скоро 100.000 фамилии може да живеат од ова

Нормално на почеток цел треба да биде да се задоволат домашните потреби, значи државата да пресмета колку се тие и да се определат квоти по култури да не се оди на само на ура па после пласман тешко. Друго реонизација на земјоделството, денеска имаше чуден феномен ама можеш да живееш во Тетово на Шар Планина и да садиш бадеми што успеваат само во Медитеранска потопла клима и да зимаш субвенции за истите..
Не значи дека ќе бидат корпорации со по 500+ вработени, но треба да се фирми со сериозен капитал, кои ќе мора да ги почитуваат законите (вработени лица, минимални плати, придонеси и тн).
Пример во моментов во Прилепско имаш еден куп „бизнисмени“ кои садат по 30-40 декари тутун, ангажираат работници за берење на истиот, и се е платено кеш на рака, ни придонеси ни ништо. Таквите не се способни да бидат бизнисмени, и не треба да бидат, ем државата им дава субвенции за култура која веќе не е исплатливо да се произведува, ем сонуваат за 100% профит и ги газат работниците.
Истото се случува и во Ресенско со јаболката, во Тиквешијата со лозјата и праските и тн.

Сериозните компании одат со сериозен пристап, однапред изградени бизнис модели и стриктно дефинирани процеси како ќе се врши работењето. Механизација за се што може да избегне вклучување на човечки фактор, агрономи кои ќе направат анализи за секој тип на почва и ќе има посебен тип на третирање со ѓубрива, хербициди, пестициди (тука три 15ка, или пак од поскапите 30 10 6, и ако не расте удри шалитра без разлика што на растението му фали нешто друго).
Со ваков пристап, приносите ќе бидат поголеми, а оперативните трошоци ќе бидат намалени со тоа што човечки фактор ќе биде вклучен само и само ако мора. Државата бенефитот ќе го види од платите/придонесите, и даночењето на производството, а може да помогне со маркетинг на таа култура на светски пазари.

Моменталниот концепт со субвенциите и никаква организација и планирање е неодржлив на долг период. Ниту имаме некаков план дека тие култури ќе се носечки столб на таа гранка, ниту план за идни вработувања во истите. Да не правам муабет што и користиме препарати кои не се дозволени надвор (бев сведок на вратени 2 шлепери со пиперки од Данска поради зголемено присуство на хемикалии кои не се дозволени кај нив).

Светот се менува, никогаш нема да може наш земјоделец да парира квантитативно на компании кои работат како што ти пишав погоре, а ниту квалитативно ако не почне да применува методологија за органско производство. Да, нема да даде принос како сега, ама и таа 1/5тина што ќе ја извадат, ќе ја продаваат со налепница органско по 4-5 пати повисока цена.

На оваа тема може да се распишам со денови, имам ексели со детални анализи за култури кои кај нас се малку застапени (од семка до типови на амбалажа за извоз), а надвор се продаваат по одлични цени, и може да успеат на наша клима. Пред 6-7 години планирав да ги одгледувам, ама сеуште сум далеку од можност за таков тип на инвестиција. Треба цел тим кој ќе трча и брка пазари и документација, а во моментов фокусот ми е на други фронтови.
Во превод, не треба некоја огромна наука, треба човек да има желба да направи истржување на пазарите.
 
А имаш и интересна ситуација во моментов кога луцерка од Македонија масовно се купува и извезува во ОАЕ, знаат ли оние компаративна предност оти сакаат домашно производство на млеко кога може да увезат имаат пари ?

Епа зашто не си ја произведе луцерката дома, наместо скап увоз да прави ... Млекото е основен продукт, плус ОАЕ можат да си дозволат ако сакаат сите од дијаматнски прибор да јадат. Има многу фактори, не може само 1 да се земе во предвид.
Македонија увезува млеко во прав, повеќе него ли што имаме производство.

Беа и на функција едно време сега тесно соработуваат имаат ќар од земјоделскиот сектор, за пиперката и Тргопродукт фирмата на Заеви се уклучи

Епа значи:
1. не се платени од државата. Си го гледаат личниот интерес, а муабетот беше дека ти очекуваш од административци
2. Биле на функција, значи злоупотребиле информации или регулации или што ти знам.

На оваа тема може да се распишам со денови, имам ексели со детални анализи за култури кои кај нас се малку застапени (од семка до типови на амбалажа за извоз), а надвор се продаваат по одлични цени, и може да успеат на наша клима. Пред 6-7 години планирав да ги одгледувам, ама сеуште сум далеку од можност за таков тип на инвестиција. Треба цел тим кој ќе трча и брка пазари и документација, а во моментов фокусот ми е на други фронтови.

Освен парите, кои биле други пречки... регулации или само пари и време?
 
Освен парите, кои биле други пречки... регулации или само пари и време?
Парите се генерална пречка, треба цел тим за да го трча делот со пласман, а тотално друг независен производствениот.
Гратис механизација, земја и тн.
 
Не значи дека ќе бидат корпорации со по 500+ вработени, но треба да се фирми со сериозен капитал, кои ќе мора да ги почитуваат законите (вработени лица, минимални плати, придонеси и тн).
Пример во моментов во Прилепско имаш еден куп „бизнисмени“ кои садат по 30-40 декари тутун, ангажираат работници за берење на истиот, и се е платено кеш на рака, ни придонеси ни ништо. Таквите не се способни да бидат бизнисмени, и не треба да бидат, ем државата им дава субвенции за култура која веќе не е исплатливо да се произведува, ем сонуваат за 100% профит и ги газат работниците.
Истото се случува и во Ресенско со јаболката, во Тиквешијата со лозјата и праските и тн.

Сериозните компании одат со сериозен пристап, однапред изградени бизнис модели и стриктно дефинирани процеси како ќе се врши работењето. Механизација за се што може да избегне вклучување на човечки фактор, агрономи кои ќе направат анализи за секој тип на почва и ќе има посебен тип на третирање со ѓубрива, хербициди, пестициди (тука три 15ка, или пак од поскапите 30 10 6, и ако не расте удри шалитра без разлика што на растението му фали нешто друго).
Со ваков пристап, приносите ќе бидат поголеми, а оперативните трошоци ќе бидат намалени со тоа што човечки фактор ќе биде вклучен само и само ако мора. Државата бенефитот ќе го види од платите/придонесите, и даночењето на производството, а може да помогне со маркетинг на таа култура на светски пазари.

Моменталниот концепт со субвенциите и никаква организација и планирање е неодржлив на долг период. Ниту имаме некаков план дека тие култури ќе се носечки столб на таа гранка, ниту план за идни вработувања во истите. Да не правам муабет што и користиме препарати кои не се дозволени надвор (бев сведок на вратени 2 шлепери со пиперки од Данска поради зголемено присуство на хемикалии кои не се дозволени кај нив).

Светот се менува, никогаш нема да може наш земјоделец да парира квантитативно на компании кои работат како што ти пишав погоре, а ниту квалитативно ако не почне да применува методологија за органско производство. Да, нема да даде принос како сега, ама и таа 1/5тина што ќе ја извадат, ќе ја продаваат со налепница органско по 4-5 пати повисока цена.

На оваа тема може да се распишам со денови, имам ексели со детални анализи за култури кои кај нас се малку застапени (од семка до типови на амбалажа за извоз), а надвор се продаваат по одлични цени, и може да успеат на наша клима. Пред 6-7 години планирав да ги одгледувам, ама сеуште сум далеку од можност за таков тип на инвестиција. Треба цел тим кој ќе трча и брка пазари и документација, а во моментов фокусот ми е на други фронтови.
Во превод, не треба некоја огромна наука, треба човек да има желба да направи истржување на пазарите.

Немора и да се сериозни фирми со голем капитал, има доста просечни земјоделци со површини 5-15 хектари кои би ги ставиле во функција истите на сериозно производство секако со помош од еу фондовите кои постојат. И сега се прават анализи, има агрономи меѓу тие земјоделци кој не фрлаат ѓубре без потреба итн - еве јас лично преку еу фондовите утре би кренал 10+ хектари под овошен насад доколку во Македонија има барем приближни услови како во Грција и Словенија еден куп откупни центри, задруги потпомогнати од државата со грантови и кредити со ниски каматни стапки итн

Значи таму земјоделецот само треба да има ребро за работа (народски кажано) а кај нас сакате и маркетинг да тераат, и продажба и производство и се

Епа зашто не си ја произведе луцерката дома, наместо скап увоз да прави ... Млекото е основен продукт, плус ОАЕ можат да си дозволат ако сакаат сите од дијаматнски прибор да јадат. Има многу фактори, не може само 1 да се земе во предвид.
Македонија увезува млеко во прав, повеќе него ли што имаме производство.

Луцерка во пустините да произведуваат ? Ти викам јас што се мачат суровина, фарми директно млеко може да си купуваат по ваша логика

Епа значи:
1. не се платени од државата. Си го гледаат личниот интерес, а муабетот беше дека ти очекуваш од административци
2. Биле на функција, значи злоупотребиле информации или регулации или што ти знам.


Државата е посредник, значи може ако сака министерството да формира работни групи од административци кои ќе го помагаат тоа. Вработените во таа администрација сигурно не се само таму да куцаат информации со барање за субвенции, треба малку и на терен едукација разговори со бизнис сектор итн
 
Се извинувам, но ќе може ли пак да објасниш, стварно не памтам што бил муабетот и објаснувањето. Ваљда нешто со замаецот, ама мислам и тогаш не дообјасни.
Da, da za zamaecot. Nemozam podobro, ne sum ekonomist, ali ne ni moram da ti objasnuvam. I sam si gledas, valjda ne si do tolku.
 
Немора и да се сериозни фирми со голем капитал, има доста просечни земјоделци со површини 5-15 хектари кои би ги ставиле во функција истите на сериозно производство секако со помош од еу фондовите кои постојат. И сега се прават анализи, има агрономи меѓу тие земјоделци кој не фрлаат ѓубре без потреба итн - еве јас лично преку еу фондовите утре би кренал 10+ хектари под овошен насад доколку во Македонија има барем приближни услови како во Грција и Словенија еден куп откупни центри, задруги потпомогнати од државата со грантови и кредити со ниски каматни стапки итн

Значи таму земјоделецот само треба да има ребро за работа (народски кажано) а кај нас сакате и маркетинг да тераат, и продажба и производство и се



Луцерка во пустините да произведуваат ? Ти викам јас што се мачат суровина, фарми директно млеко може да си купуваат по ваша логика




Државата е посредник, значи може ако сака министерството да формира работни групи од административци кои ќе го помагаат тоа. Вработените во таа администрација сигурно не се само таму да куцаат информации со барање за субвенции, треба малку и на терен едукација разговори со бизнис сектор итн
ЕУ фондовите се за да се троши ЕУ роба за да се полнат пак тие фондови од нешто. Ако мислиш дека тие се онака за милостина многу се лажеш.

Шпанија, Италија, Холандија имаат хипер производство и така го имаат усовршено земјделството и овоштарството во однос цена, квалитет и квантитет што овие нашиве "агрономи" иако одат таму да видат "know how" најмногу од тие патувања се сеќаваат на софрите со шведска маса во хотелот и ништо повеќе. (некои дипломати шверцаат коли, парфеми итн но тоа е друга прича)

Факт е дека без современа механизација, без огромни земјоделски површини стопанисувани од еден фактор, нашето земјоделство, сточарство НЕ МОЖЕ да се носи со конкуренцијата од запад, било во квалитет било во квантитет, па дури и во ЦЕНА и трошоци за производство.
 
Како пазарењето? Цените добри?
Кога народот на оваа тема молчи, значи се е супер. Не сме за жалење.

Не знам дали приметувате дека веќе нема ефтини и скапи маркети, навистина повеќе нема логика да се влегува на пример во Стокомак, КАМ и слично. Директива во Веро и завршена работа, цените се веќе изедначени.
Па према тоа на кој колку му е длабок џебот толку ќеси ќе наполни. Се извиниувам, мислев платнени торби.

Влегувам во КАМ, оние производи кои од време држеле добра цена, ги нема. Празни рафтови. Стокомак исто. Цената на артиклот стои, производот го нема. Има поскап, што е иста цена како во Веро.
Океј.
Само во Веро ќе пазариме, бидејќи реално сега навистина исто ни се фаќа, барем нема да се буткаме во гужвите.
Но колку време ќе издржи една просечна фамилија, со нејзиниот фамилијарен буџет, со цени качени до небо? Па пази богати, го достигнаа врвот па замрзнати биле.
А што правиме со цените на другите "одмрзнати" производи. Ќе видиме до каде ќе одат.
Сега уште малку како бонус на сегашнава ситуација, струјата ќе ни отиде до плафон, уште поинтересни времиња не чекаат.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom