Дрвца Кроење Резидба

• Креатор на темата Креатор на темата Prasuvaco
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 јули 2019
Мислења
51
Поени од реакции
5
Не најдов слична тема па решив да отворам.

Имам стара црница до сега никако не е раѓала, дали со калемење може да оживее.
Сакам сам да калемам па да ми кажете како да калемам ако е веќе можно со калемење да оживее.
Дали може касна есен да се калеме и на кој начин да се калеме.IMG_20211004_171817.jpg

Кога се калеми се засекува стариот врв и во него се става младо гранче од дрвото со кое се калеми за од него/низ него да расте натаму. Ако е стара црницата како планираш да ја калемиш? Треба секоја гранка да ја калемиш.

Подобро прашај ги некои селани што имаат искуство за калеме , а не ние градски форумџии што врска немаме .
Има и туторијали на ЈуТуб и ќе гледаш

Sent from my Samsung 20 Note Ultra 5G SM-N986U using Tapatalk

Сакам сам да калемам па да ми кажете како да калемам ако е веќе можно со калемење да оживее.
Дали може касна есен да се калеме и на кој начин да се калеме.Прегледај го приврзокот 309164
Може да се калеме касна есен (т.н спавача), отприлика овој период, но помали се шансите да ти успее.
Најдобро да чекаш пролет, а ако не успее првата калемка да пробаш околу Петровден на лист.
Ако никогаш немаш калемено, тешко да разбереш преку интернет :)

Стари ти се овие за калемење, обично се калеми доле 20-30 цм од коренот, има неколку типа на калемење али тешко се фаќа. Еднаш една цреша ми се фати али не го преживеа летото, има оваа работа свои марифети и не е баш лесно.

Стари ти се овие за калемење, обично се калеми доле 20-30 цм од коренот, има неколку типа на калемење али тешко се фаќа. Еднаш една цреша ми се фати али не го преживеа летото, има оваа работа свои марифети и не е баш лесно.
Не го лажи човекот, и многу подебели може да се калемат.
Нема врска на која висина.

Не го лажи човекот, и многу подебели може да се калемат.
Нема врска на која висина.

труп не ќе калемиш, можеш на гранче, али ќе треба да го пресадуваш па дали ќе се фати. На гранче е најлесно со саксија али тоа он прашува да ја калеми некоја од овие кои се реално доста дебели за тоа.

труп не ќе калемиш, можеш на гранче, али ќе треба да го пресадуваш па дали ќе се фати. На гранче е најлесно со саксија али тоа он прашува да ја калеми некоја од овие кои се реално доста дебели за тоа.
Таман си се дрвата, особено за пролетно калемење.

Може да се калеме касна есен (т.н спавача), отприлика овој период, но помали се шансите да ти успее.
Најдобро да чекаш пролет, а ако не успее првата калемка да пробаш околу Петровден на лист.
Ако никогаш немаш калемено, тешко да разбереш преку интернет :)
Sakam da probam sega esenta da kalemam no na koj nacin se fakja sega esenta.
Moze li za sekoj tip na kalemenje posebno da kazes koga i zosto bas na taj nacin se kaleme.

Sakam da probam sega esenta da kalemam no na koj nacin se fakja sega esenta.
Moze li za sekoj tip na kalemenje posebno da kazes koga i zosto bas na taj nacin se kaleme.
Зимско не разбирам, 2 пати имам пробано и не ми успеа.

Генерално пролетно, а ако не успее имаш простор за поправка околу Петровден на лист.

Гледај да нема ветер денот кога ќе калемиш и најдобро да ти одбери некој гранчиња.

Црница во живот немам калемено. Имам: круши, јаболка, сливи и цреши.
Црешите од овие 4 беа најтешки, неколку калемки ставив и не ми се фатија првата година, па морав да чекам до следна пролет. Другиве во принцип се фаќаат без проблем.

Еве едно видео чисто да видиш разлики:

На хрватски барај ги: cijepljenje na zeleno за пролетното.
На англиски термини: grafting, bud grafting, scion.

Дали може касна есен да се калеме и на кој начин да се калеме.Прегледај го приврзокот 309164
Си ја бараш бељата!
Црница ти е извор за муви и мушички. Колку ќе обереш од неа? Две-три кила, ресто иде доле, ќе го газите размачкувате и што уште не.

Ima koj i od dole da gi sobere(kokoshkite).
Imam vikendica 2 km odalecena od grado tamo imam 1dekar zemja pola mi e za sadenje zelencuk pola drvca i nesto stoka.

Pred nekoj den kalemiv bela i crna crnica na neplodna crnica. E sea so nz dali gi odbrav dobro grankite za kalemenje dali na celata granka listovite treba da bidat zenski dali podobro fakja pocetoko na grankata(podebelio kraj) ili krajo toa nz ama ke vidam sho ke bide za edna godina.

Koj ima nekoj iskusen so crnica neka kaze.

Ps.Bash deneska primetiv deka od korata pusta belo so e znak deka mozat kalemkite da fatat.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom