Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дали знаете дека генерацијата 1933 34 први учеа блгарски . од прво оделение така и Петер М Андреевски .,.кога дојдоја бугарите од српско одма го сменаја во бугарско образованитеНие на гради си го имаме знамето на Гоце Делчев, за тебе знаеме...
Пишува Петре М. АНДРЕЕВСКИ
Браќа и сестри, бидете на штрек, не подарувајте го идеалот на вашиот минлив живот, не напуштајте го храмот што го носите во вас, не напуштајте го и кога знаете дека е разурнат, исправете ги неговите урнатини, зашто само така ќе си ја вратиме и вербата во себе си.
Не срамете се од ништо што е ваше, ставете го во вашата љубов како порака на сите наши предци кои пред нас биле некаде тука на истите овие места што ги зафаќаме ние.
Не дозволувајте некој друг да ни ја контролира нашата свест и нашата национална гордост.
Презирајте ги сите оние што ни го присвојуваат името, но и црквата, јазикот, писмото што всушност го позајмиле од нас.
Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни.
Историјата е еден отворен процес кој постојано се допишува.
Ние, Македонците таа историја сакаме да ја пишуваме само со своето македонско писмо и само со својата македонска вистина.
Слободата е наша прва икона и затоа не испуштајте ја од своите раце и од својата љубов.
Таа не се освојува еднаш засекогаш, туку секој ден и постојано. Низ секој наш творечки подвиг.
И низ секој изгрев што нѐ осветлува. Само така Македонија ќе ја видиме обединета во една толку величествена светлина.
Зашто наше знаме е сонцето, а тоа е најстариот оган на кој се грееме.
Ура за Македонија, ура и за тој вечен оган по кој се препознаваме!
Има и син кој живее во неговата родна куќа во Слојштица и е уметник и голем патриотДали знаете дека генерацијата 1933 34 први учеа блгарски . од прво оделение така и Петер М Андреевски .,.кога дојдоја бугарите од српско одма го сменаја во бугарско образованите
нејсе п,.м андреевски важи за промакедонски писател итоа го искажува во неговите книги
друга битна работа петре има две прекрасни ќерки едната Ана Здравковска водителката
од Сител некои шарени би рекле Шител
другата Весна Трајковска професор по македонски во Битола за време на вмро директорка , и колешка и другарка на Љупчо Гергиевски на факултет која по се изгледа го има заразено со македонизам пренесено по влијание на нејзиниот татко и идеите за вмро на Лјупчета ,м,нејсе пота Весна преминува кај Љубе Бошковски во Обединети како и Наталија на мечка , и денес е книжвник има напишано книга Души близнаци нешто као метафизика астрологиа спиртуалност,.
и на крај Лјупчо да заврши као блгарска произвотка![]()
ги измешав брзините на Цане Здравковски се ќерки писателот fake infoИма и син кој живее во неговата родна куќа во Слојштица и е уметник и голем патриот
Иначе слојштица ден денес Бугарите ја рачунаат како своја. Во тој период кој го напомена сите учеа Бугарски ама прадедо ми кој живееше 105 години уште како тинејџер кога бев беше жив и ми кажуваше дека Бугарите правеле најголема штета во селото, додека кога дошле Германците еден нивни војник се опулил во едно чупе селанка го терале да трча кругови околу селото со крената пушка во двете раце над глава додека не колабира и се онесвести. Бугарите правеле пустош, од стока до се останато додека Германците биле господа.
Неможам да заборавам две работи една беше дека 70% oд Бугарите според него се одродени Македонци со намерна или не-намерна амнезија ( долги долги разговори и објаснувања со оглед дека живееше за време на Балканските војни) а другиот дел се оние Татари од север и немаат допирна точка со ништо со нас..
Цело село во тој период се пишани борци за БГ и добиваат Бугарски пензии...
Maлце оф топик ама неможев да пропуштам нешто од моето село![]()
Се согласувам потполно. Јас се пријавувам за времено вдомување на легални Украинки. Некоја Русинка ако влета нема да ми пречи. Мултикултурна, мултиетничка и силна Македонија каква што би требало да биде, а не внатрешно изедена од османлиски џукели.Од мигранти само украинци признавам, блиски јазици, ист менталитет, ист корен, и најбитно ќе се збрише башибозукот за навек.
Нема да биде мултиетничка, ќе се асимилираат украинките.Се согласувам потполно. Јас се пријавувам за времено вдомување на легални Украинки. Некоја Русинка ако влета нема да ми пречи. Мултикултурна, мултиетничка и силна Македонија каква што би требало да биде, а не внатрешно изедена од османлиски џукели.
Тоа им е работа, да им биде срам ако немаат станче во Софија.Добро зошто форумов врие од бугарофили?
Страшно
Од ова “70% oд Бугарите според него се одродени Македонци“ можам да заклучам дека твојот Дедо бил многу паметен човек!Има и син кој живее во неговата родна куќа во Слојштица и е уметник и голем патриот
Иначе слојштица ден денес Бугарите ја рачунаат како своја. Во тој период кој го напомена сите учеа Бугарски ама прадедо ми кој живееше 105 години уште како тинејџер кога бев беше жив и ми кажуваше дека Бугарите правеле најголема штета во селото, додека кога дошле Германците еден нивни војник се опулил во едно чупе селанка го терале да трча кругови околу селото со крената пушка во двете раце над глава додека не колабира и се онесвести. Бугарите правеле пустош, од стока до се останато додека Германците биле господа.
Неможам да заборавам две работи една беше дека 70% oд Бугарите според него се одродени Македонци со намерна или не-намерна амнезија ( долги долги разговори и објаснувања со оглед дека живееше за време на Балканските војни) а другиот дел се оние Татари од север и немаат допирна точка со ништо со нас..
Цело село во тој период се пишани борци за БГ и добиваат Бугарски пензии...
Maлце оф топик ама неможев да пропуштам нешто од моето село![]()
Не се тоа Бугари туку одродени Македонци.Добро зошто форумов врие од бугарофили?
Страшно
Но да не мешаме бугари и македонци во бугарска униформа, исто важи и за срби и македонци во српска униформа, па и грци и македонци во грчка униформа, не било секаде ист третманот.Од ова “70% oд Бугарите според него се одродени Македонци“ можам да заклучам дека твојот Дедо бил многу паметен човек!
Според мене не 70% ама над 50% сигурно, еве земи ги змија и роден по цел ден висат на Македонски форум и си леат комплекси.
Само од ова “Германците биле господа“ гледам дека не си се метнал на него.
И денес голем број мисли исто па ги викаат да не погосподат
Не се тоа Бугари туку одродени Македонци.
Имаат поднесено барање за бугарски пасош па им рекле ако сакаат да се забрза постапката да дојдат овде на форумов и да шират нацифашизам.
незнам шо очекувате Бугарите учат дека кирил и методиј е нивни самуил со векови и еа вие го спорите нивиниот идентит ,и што очекуете у возврат.да речат вистина ние сне татари неаме врско со кирил самуил и гоце делчев.Но да не мешаме бугари и македонци во бугарска униформа, исто важи и за срби и македонци во српска униформа, па и грци и македонци во грчка униформа, не било секаде ист третманот.
Доста досаѓаш, денес имаш многу слободно време.незнам шо очекувате Бугарите учат дека кирил и методиј е нивни самуил со векови и еа вие го спорите нивиниот идентит ,и што очекуете у возврат.да речат вистина ние сне татари неаме врско со кирил самуил и гоце делчев.
Има решение со вметнување македонски народ во нивниот устав, така македонската историја ќе ја задржат и кај нив. Или да не истребат и поробат сите до еден па целосно да асимилираат историјата. Така ќе станиме политичари со партија кои кога ќе дојдат на власт во Бугарија ќе распишеме референдум за отцеп и може да скокниме на егејот потоа.незнам шо очекувате Бугарите учат дека кирил и методиј е нивни самуил со векови и еа вие го спорите нивиниот идентит ,и што очекуете у возврат.да речат вистина ние сне татари неаме врско со кирил самуил и гоце делчев.
Со шест милијарди дополнително во буџетот ќе креираат работни места за мигрантите со поврат да останат овде.
Пророк.Сериозен си?...
Или така ти кажаа у штабот?...