НБА сезона 2020/2021

Кои тимови ке изборат плеј ин или плеј оф, покрај овие сигурните (ЛАЛ, ЛАК, ЈЏ, ДН, МБ, БС, МХ, БН)

• Вкупно гласачи
    101
Статус
Затворена за нови мислења.
Треј Јанг е добар играч но со Лука да си го споредиш кога Треј ќе биде во Аll-NBA first team.
Споредбите меѓу Лука и Треј требаше да завршат уште после првата rookie сезона.

Само да се надоврзам за Јанг, игра многу подобра одбрана од лани и најверојатно ќе има многу повеќе победи тимот.

Баш ме интересира што ќе пронајдат сега хејтерите само за да не признаат дека е ѕвер човекот, а Лука Дончич го направија МВП пред да почне сезоната чисто за споредба.
Во право си, не смее никако да се запостави Јанг во било кој муабет и споредба за неговата позиција. Едноставно дечкото работи од година во година е сè подобар и мерак е да го гледаш. Не дека и Лука не е добар, но тие двајца секако ќе ја водат лигата понатаму на оваа позиција (ајде можеби Џа Морант или Девин Букер - кога играат плеј) и ќе има што да гледаме во следните години.

Да, Атланта и Орландо годинава может да изненадет (ако е воопшто изненадување во ваква НБА) и да се пласирет во горниот дел на истокот, до некое си 6то место. Али пак, сметам дека таму немат никој шо да барат со Бруклин, само ради фактот шо овие двајца сами ќе ти дает 70 поени any given night. Ако не двајцата, Дурант сам.

Од друга страна, не гледам како некој ќе ги добиет на ЛАЛ. Да, јас сум нивен фан, ама мислам дека немат да е никакво преценување ако кажам дека годинава делуват како да ќе освоет и полесно него лани.
Никого не можиш да остајш отворен. Дуплирај ги Леброн и Дејвис, од сите страни си сардисан. Калдвел Поуп, Кузма, Шрудер, Гасол се појке и од солидни шутери за три.
Играј одбрана на чоек 1 на 1, ќе те победет. Повисоки се и побрзи. Триплирај го Леброн, Дејвис ќе ти закачит 6 тројки.
Клупата Харел,Карусо, Тален, Метјус,Морис. Освен првиот, не мојш никого да остајш отворен за шут или за 3. Играј одбрана на периметар, Харел ќе те силоват под кош.
А пофасцинантен факт е то шо уствари во одбрана сите се кучиња. Вчера Кузма 4, Тален 2, Карусо 1 блокада. Сите скокет, сите трчет и покривет.

Да, имат многу варијабли и можности за повреди, премрежја во тимот, останатите екипи да се уигрет и слично.
Но со овие играчи, овој тренер и пред се вака добро дефинирани улоги - не гледам како оваа сезона не би била back to back :)

Го делам истото мислење. Лејкерси се подобри него лани, Леброн си е Леброн, АД си е најдобар во лигата на негова позиција и се' друго освен бек ту бек титула ќе биди тотално изненадување.
Додуша старее Леброн и гледаме дека пројавува повреди (сега брзо на зглобот) кои колку год да се мали сепак ќе му одземаат дел од силата, но со оглед на тоа како се грижи за своето тело и со овие правила во НБА каде не смееш да пипниш играч... не гледам некој што може да го лимитира до тој поглед да целосно го затвори.
Можеби КД би играл повторно добра одбрана над него, но и Бруклин си има проблеми, нема така бајно и сјајно да му биди и да се прошета на истокот или во евентуално НБА финале.
Се' некако си мислам дека некој трет ќе изненади за титула годинава, но премногу е рано да прогнозираме. Треба да поминат некои 20+ натпревари, да влезат во форма тимовите, да видиме на што сме. Засега кошот не знаат каде е, очекувано. :D

Титула за лејкерс се очекува, тоа е првиот тип. За втор т.е. за изненадувањето кое го насетувам ќе оставам да помини малку време и да видиме на што сме... крај краева дури Брадата не го сместат во некој тим не можеме да знаеме што може да се случи. Ако му го однесат на Јанис (контендер), ако му го однесат на КД (контендер, мада ќе го оштети тимот)... кај и да го носат прасето дебело може да постигни 40 поени по натпревар, а тоа никако не е за занемарување и тогаш во тим со 3 суперѕвезди би било исклучително тешко макар и за лејкерс.
Таков тим беше ГСВ кога дјурант беше со нив, оди победи ги. Барем да се изнагледаме добар баскет, на крај ќе видиме кој ќе излези како најголем добитник и кај менаџерите кога носат и потпишуваат играчи и кај самите играчи кои се борат за наслов.

Треј Јанг е добар играч но со Лука да си го споредиш кога Треј ќе биде во Аll-NBA first team.
Споредбите меѓу Лука и Треј требаше да завршат уште после првата rookie сезона.

Лука беше all-NBA пред Јанг ради тимски успех и хајпот што го има од медијата, тоа и ми е поентата.

Не гледам зошто да завршат сппредбите и двајцата се млади играчи на плејмејкерска позиција и имаат слични статистики, едина разлика е што Лука имаше подобар тим лани.

Сега кога Атланта донесоа вистински играчи во тимот, ќе видиме колку Јанг може вистински да постигне.

Лука беше all-NBA пред Јанг ради тимски успех и хајпот што го има од медијата, тоа и ми е поентата.

Не гледам зошто да завршат сппредбите и двајцата се млади играчи на плејмејкерска позиција и имаат слични статистики, едина разлика е што Лука имаше подобар тим лани.

Сега кога Атланта донесоа вистински играчи во тимот, ќе видиме колку Јанг може вистински да постигне.
Те сфаќам. Мене поентата ми беше што американците го форсираа Треј Јанг како подобар играч, или исто добар, колку Лука во првите две сезони (посебно првата) и демек Треј Јанг беше вистинскиот избор за Атланта и Лука за Далас. Мислам дека сите тие екипи што го прескокнаа Лука во драфтот се жалат за тоа иако и Треј Јанг прерасна во одличен играч.

Како што велиш млад е уште и не се сомневам дека ќе биде топ 10 играч или топ 3 на својата позиција но мое мислење е дека моментално Лука е далеку подобар од него. Од Лука секоја вечер се очекува 40 point triple-double и луѓето забораваат дека има само 21 година. Вчера против Клиперс имаше 24pts/8reb/9ast за само 26 мин и тоа не се забележи скоро никаде (можеби ради големата победа и сите “memes“ но сепак).

Можеби го заташкав муабетот но мислам дека со право Лука е МВП-кандидат годинава и нереалните stat lines кои ги има (Лука) на секој втор натпревар стануваат нормалност.

51 разлика за Мавси, се ми чини ќе прерасне у ривалство со Клиперси, после плејоф-от година.
Let's go Mavsi :)

Те сфаќам. Мене поентата ми беше што американците го форсираа Треј Јанг како подобар играч, или исто добар, колку Лука во првите две сезони (посебно првата) и демек Треј Јанг беше вистинскиот избор за Атланта и Лука за Далас. Мислам дека сите тие екипи што го прескокнаа Лука во драфтот се жалат за тоа иако и Треј Јанг прерасна во одличен играч.

Како што велиш млад е уште и не се сомневам дека ќе биде топ 10 играч или топ 3 на својата позиција но мое мислење е дека моментално Лука е далеку подобар од него. Од Лука секоја вечер се очекува 40 point triple-double и луѓето забораваат дека има само 21 година. Вчера против Клиперс имаше 24pts/8reb/9ast за само 26 мин и тоа не се забележи скоро никаде (можеби ради големата победа и сите “memes“ но сепак).

Можеби го заташкав муабетот но мислам дека со право Лука е МВП-кандидат годинава и нереалните stat lines кои ги има (Лука) на секој втор натпревар стануваат нормалност.

Воопшто не се слагам дека го форсирале Треј дека е подобар или исто добар, напротив Лука е 100 пати по исфорсиран од сите останати млади играчи (со право до некаде) и е Golden boy за медијата (новиот Леброн), не сакаат да признаат дека на исто ниво се двајцата зошто не им одговара на наративот дека секој тим што го пропуштил жали сега, исто викаш дека Лука е далеку подобар од него, кажи ајде една катергорија во која е подобар од Треј освен за скокови, па и затоа се очекува 40 поени трипл дабл, а за Треј се очекува само 40 поени дабл дабл.

Треј против Чикаго имаше 36/6/7 за 26 минути и само на 12 обиди, што воедно е и НБА рекорд за најмногу поени на 12 обиди, па никој не спомна за тоа.

Да не ја должам многу, не го хејтам Лука секако, само мислам дека двајцата се на исто ниво и исто никој не треба да биде МВП кандидат пред да почне сезоната, па дури и Леброн, Јанис или кој и да е.

Воопшто не се слагам дека го форсирале Треј дека е подобар или исто добар, напротив Лука е 100 пати по исфорсиран од сите останати млади играчи (со право до некаде) и е Golden boy за медијата (новиот Леброн), не сакаат да признаат дека на исто ниво се двајцата зошто не им одговара на наративот дека секој тим што го пропуштил жали сега, исто викаш дека Лука е далеку подобар од него, кажи ајде една катергорија во која е подобар од Треј освен за скокови, па и затоа се очекува 40 поени трипл дабл, а за Треј се очекува само 40 поени дабл дабл.

Треј против Чикаго имаше 36/6/7 за 26 минути и само на 12 обиди, што воедно е и НБА рекорд за најмногу поени на 12 обиди, па никој не спомна за тоа.

Да не ја должам многу, не го хејтам Лука секако, само мислам дека двајцата се на исто ниво и исто никој не треба да биде МВП кандидат пред да почне сезоната, па дури и Леброн, Јанис или кој и да е.
Како тоа Лука и Треј се на исто ниво?

Како прво, Лука во првите 2 години освои ROTY, беше дел од All-NBA first team и беше All-Star starter. Низ првите 2 години во споредба со Треј Јанг е подобар во поени, FG%, скокови и блокови. Немав намера да споредувам статистики бидејќи тоа не покажува се. Како на пример, Лука многу често шутира stepback threes што е многу потешко од отворена тројка, но во првата сезона ги погоди 36.1% од нив и само Харден погодил повеќе.

Како второ, Лука го однесе својот тим во плејоф. Да, имаше подобар тим од Треј Јанг и Атланта, но плејоф серијата против Клиперс ја изигра скоро без Кристапс Порзингис. Ако правиме муабет за рекорди, тука му нема рамен. Постави рекорди за млади играчи кои уште 100 години нема да се срушат. Ај ќе речиме помлад е за една година од Треј и веќе имаше поголемо искуство. Но еве и некои од неговите рекорди кои што немаат врска со годините:
  • NBA record 42 points in an NBA playoff debut.
  • First player in NBA historyto record:
    • 43+ points, 17+ rebounds, and 13+ assists in a playoff game.
    • 150+ points, 50+ rebounds, and 50+ assists through their first six career playoff games.
  • Second player in NBA history to record:
    • 70 total points in their first two career playoff games (George Mikan, 75 points in 1949).
    • two triple-doubles in their first four career playoff games (Magic Johnson).
  • Third player in NBA historyto record:
    • 40+ points, 15+ rebounds, and 10+ assists in a playoff game (Oscar Robertson, Charles Barkley).
  • Fifth player in NBA historyto:
    • have 40+ points and hit a buzzer-beater in a playoff game (Michael Jordan, LeBron James, Kawhi Leonard, Damian Lillard).
    • average at least 30 points, 8 rebounds, and 8 assists in a playoff series (Oscar Robertson, Michael Jordan, Russell Westbrook, LeBron James).
Сето ова го направи против Клиперси со повреда на скочниот зглоб и без поддршка од Кристапс Порзингис кои што беше повреден.

Уште еднаш ќе речам, Треј Јанг е одличен играч но сѐ уште според мене не е ни блиску до Дончиќ. Треј би го ставил во топ 25 играчи моментално а Лука комотно меѓу топ 5.

Не е дека Дончич игра со глобтротери али ајде. Порзингис му е само како "големо име" (иако не е), другото се споредни просечни играчи. Финли Смит е добар дефанзивец и толку, останатото како Брансон, Клебер, Пауел, Сет Кари, Марјановиќ, Бурк, ова се се просечни играчи кои изгледаат одлично во тимот на Далас, пред се ради Карлајл и маестро Лука. Хардавеј им е добар играч од клупа и тоа е тоа што се тиче Далас.
Треј не е дека играл у толку слаба екипа, Колинс му е тука кој игра подобро и поконстатно од Порзингис, Хантер, Редиш, Хуертер и уште некои кои се исто така просечни играчи како горенаведените од Далас. Ги напраивте Далас небаре ГСВ од 2016/2017 година се, а не просечен тим на хартија. "Проблемот" е во Лука, тој ги издигнува многу левели над тоа што се на хартија, зашо дечкото е уникат и гејм чејнџер.
Добар играч е и Јанг, супер си вози во Атланта, ама сега за сега Лука е подобар од него. Искрено на почеток Америте многу замараа за Треј, логично зашо е Амер, ама Лука уште од сам старт го презема приматот и сега за сега не го испушта од раце. Ми се допаѓа што Треј го следи во одличен ритам, се надевам и двајцата ќе продолжат уште појако сезонава.

Како тоа Лука и Треј се на исто ниво?

Како прво, Лука во првите 2 години освои ROTY, беше дел од All-NBA first team и беше All-Star starter. Низ првите 2 години во споредба со Треј Јанг е подобар во поени, FG%, скокови и блокови. Немав намера да споредувам статистики бидејќи тоа не покажува се. Како на пример, Лука многу често шутира stepback threes што е многу потешко од отворена тројка, но во првата сезона ги погоди 36.1% од нив и само Харден погодил повеќе.

Како второ, Лука го однесе својот тим во плејоф. Да, имаше подобар тим од Треј Јанг и Атланта, но плејоф серијата против Клиперс ја изигра скоро без Кристапс Порзингис. Ако правиме муабет за рекорди, тука му нема рамен. Постави рекорди за млади играчи кои уште 100 години нема да се срушат. Ај ќе речиме помлад е за една година од Треј и веќе имаше поголемо искуство. Но еве и некои од неговите рекорди кои што немаат врска со годините:
  • NBA record 42 points in an NBA playoff debut.
  • First player in NBA historyto record:
    • 43+ points, 17+ rebounds, and 13+ assists in a playoff game.
    • 150+ points, 50+ rebounds, and 50+ assists through their first six career playoff games.
  • Second player in NBA history to record:
    • 70 total points in their first two career playoff games (George Mikan, 75 points in 1949).
    • two triple-doubles in their first four career playoff games (Magic Johnson).
  • Third player in NBA historyto record:
    • 40+ points, 15+ rebounds, and 10+ assists in a playoff game (Oscar Robertson, Charles Barkley).
  • Fifth player in NBA historyto:
    • have 40+ points and hit a buzzer-beater in a playoff game (Michael Jordan, LeBron James, Kawhi Leonard, Damian Lillard).
    • average at least 30 points, 8 rebounds, and 8 assists in a playoff series (Oscar Robertson, Michael Jordan, Russell Westbrook, LeBron James).
Сето ова го направи против Клиперси со повреда на скочниот зглоб и без поддршка од Кристапс Порзингис кои што беше повреден.

Уште еднаш ќе речам, Треј Јанг е одличен играч но сѐ уште според мене не е ни блиску до Дончиќ. Треј би го ставил во топ 25 играчи моментално а Лука комотно меѓу топ 5.

Супер му се рекордите не Лука, не го оспорувам неговиот квалитет и неговите рекорди, само муабетот ми е дека и Треј е на исто ниво во смисла на игра посебно во офанзива, лани беше четврти во просек поени по Јанис, Харден и Бредли Бил (исто многу потценет играч) и беше втор во асистенции одма по Леброн, иако играше со ептен за никаде тим, т.е пола тим од лани замина во предвремена пензија, останатите беа рукиња или играчи од втора година, Колинс пропушти пола сезона ради допинг.
Иначе, Лука би го ставил во топ 10, а Треј во топ 20, значи се согласувам дека е малце подобар Лука, ама мала нијанса одлучува.

Не е дека Дончич игра со глобтротери али ајде. Порзингис му е само како "големо име" (иако не е), другото се споредни просечни играчи. Финли Смит е добар дефанзивец и толку, останатото како Брансон, Клебер, Пауел, Сет Кари, Марјановиќ, Бурк, ова се се просечни играчи кои изгледаат одлично во тимот на Далас, пред се ради Карлајл и маестро Лука. Хардавеј им е добар играч од клупа и тоа е тоа што се тиче Далас.
Треј не е дека играл у толку слаба екипа, Колинс му е тука кој игра подобро и поконстатно од Порзингис, Хантер, Редиш, Хуертер и уште некои кои се исто така просечни играчи како горенаведените од Далас. Ги напраивте Далас небаре ГСВ од 2016/2017 година се, а не просечен тим на хартија. "Проблемот" е во Лука, тој ги издигнува многу левели над тоа што се на хартија, зашо дечкото е уникат и гејм чејнџер.
Добар играч е и Јанг, супер си вози во Атланта, ама сега за сега Лука е подобар од него. Искрено на почеток Америте многу замараа за Треј, логично зашо е Амер, ама Лука уште од сам старт го презема приматот и сега за сега не го испушта од раце. Ми се допаѓа што Треј го следи во одличен ритам, се надевам и двајцата ќе продолжат уште појако сезонава.

Во право си дека не играше во слаба екипа, тука во катастрофална екипа играше :D како што пишав погоре, мораше да игра со рукиња или со некој "вретрани" со една нога во пензија.

Чисто за споредба за ланската сезона, кога Треј беше на клупа Атланта беше далеку последна во офанзива во НБА, а Далас без Лука имаше една од најдобрите офанзиви, а со него ја имаа најдобрата офанзива во историјата ако не се лажам.

Воопшто не се слагам дека го форсирале Треј дека е подобар или исто добар, напротив Лука е 100 пати по исфорсиран од сите останати млади играчи (со право до некаде) и е Golden boy за медијата (новиот Леброн), не сакаат да признаат дека на исто ниво се двајцата зошто не им одговара на наративот дека секој тим што го пропуштил жали сега

Да ми извиниш на изразот но ова е тешка глупост.

Никој, апсолутни Н И К О Ј во НБА и Америка не би форсирал overseas играч пред Американец.

Да беше Дончич американец, ќе видиш колку неспоредливо поголем медиумски бран ќе се кренеше околу него од самото влагање во лигата. Впрочем, имаме одличен пример за споредба, Зион. Да беше Лука јуниверзити кид ќе беше тоа што беше Зион (дур не се виде секако дека овој е шупале).

Дончич е убедливо, значи пак со големи бувки У Б Е Д Л И В О Н А Ј Г О Л Е М И О Т Т А Л Е Н Т во светот кој се појавил изминативе години. Генерациски талент со плафон не да биде повеќекратен МВП, туку да биде онаму каде што се Џордан, Коби, Брон и тоа друштво. Само он и евентуалните повреди би го спречиле да го стигне тој плафон.

Тре Јанг е супер играч, дури и потенцијален МВП и хол оф фејмер во иднина. Но никој никогаш заради Тре Јанг нема да седне да изгледа утакмица, како што луѓето тоа го прават заради Лука, како што го прават заради Леброн и како што го правеле заради таквите играчи во минатото. Моментално, небулозна и надвор од ум е секоја споредба на Јанг и Лука, ако овој вториов се посере во иднина во кариерата а Јанг игра константно на ниво, тогаш ќе биде исто залудна споредба со сменети улоги.

Но моментално, да не се залажуваме, Дончич го заслужува секој хајп.

За негова жал, НБА е толку голем монструм што ако изигра лоша сезона сите ќе заборават на него, а овој како тргнал...

Да ми извиниш на изразот но ова е тешка глупост.

Никој, апсолутни Н И К О Ј во НБА и Америка не би форсирал overseas играч пред Американец.

Да беше Дончич американец, ќе видиш колку неспоредливо поголем медиумски бран ќе се кренеше околу него од самото влагање во лигата. Впрочем, имаме одличен пример за споредба, Зион. Да беше Лука јуниверзити кид ќе беше тоа што беше Зион (дур не се виде секако дека овој е шупале).

Дончич е убедливо, значи пак со големи бувки У Б Е Д Л И В О Н А Ј Г О Л Е М И О Т Т А Л Е Н Т во светот кој се појавил изминативе години. Генерациски талент со плафон не да биде повеќекратен МВП, туку да биде онаму каде што се Џордан, Коби, Брон и тоа друштво. Само он и евентуалните повреди би го спречиле да го стигне тој плафон.

Тре Јанг е супер играч, дури и потенцијален МВП и хол оф фејмер во иднина. Но никој никогаш заради Тре Јанг нема да седне да изгледа утакмица, како што луѓето тоа го прават заради Лука, како што го прават заради Леброн и како што го правеле заради таквите играчи во минатото. Моментално, небулозна и надвор од ум е секоја споредба на Јанг и Лука, ако овој вториов се посере во иднина во кариерата а Јанг игра константно на ниво, тогаш ќе биде исто залудна споредба со сменети улоги.

Но моментално, да не се залажуваме, Дончич го заслужува секој хајп.

За негова жал, НБА е толку голем монструм што ако изигра лоша сезона сите ќе заборават на него, а овој како тргнал...

Се согласувам дека заслужува хајп Лука и дека е стварно посебен талент и дека привлекува фанови, ама незнам јас дали имам шизофренија или ме правите будала :D

Од кога се појавија и Треј и Лука од почеток има хајп за Лука, а имаше големо серење врз Треј поради трејдот, значи луѓе како Бил Симонс, Скип и такви ликови цело време го минимизираат успехот на Треј.

На ЕСПН рангирањето Лука 4, Зајон 19, Јанг 29.

Тука најдобро се гледа дека Зајон е најмногу хајпнат без заслуга, ама се гледа и хајпот помеѓу Лука и Треј.

Тоа дека се на исто ниво ќе правиме муабет на крај на сезоната (y)

Се согласувам дека заслужува хајп Лука и дека е стварно посебен талент и дека привлекува фанови, ама незнам јас дали имам шизофренија или ме правите будала :D

Од кога се појавија и Треј и Лука од почеток има хајп за Лука, а имаше големо серење врз Треј поради трејдот, значи луѓе како Бил Симонс, Скип и такви ликови цело време го минимизираат успехот на Треј.

На ЕСПН рангирањето Лука 4, Зајон 19, Јанг 29.

Тука најдобро се гледа дека Зајон е најмногу хајпнат без заслуга, ама се гледа и хајпот помеѓу Лука и Треј.

Тоа дека се на исто ниво ќе правиме муабет на крај на сезоната (y)

Немам воопшто приметено деградирање на играта и успехот на Јанг, си го добива заслуженото внимание.

Исто како што нема моментално ниту претерување за Дончич, тоа му е заслужено со самите перформанси.

Но, она што сакам да ти го кажам е дека нема никакви предуслови за да Јанг го рамниш со Лука, во ниту еден сегмент досега.

...со овие играчи, овој тренер и пред се вака добро дефинирани улоги - не гледам како оваа сезона не би била back to back :)
Уфф, јас би сакал да си во право - ама за жал, не си.
На сите три утакмици до сега ги гледам истите проблеми во одбрана (иако во третава имаше повеќе труд): Не се боксуваат противничките високи и се допушаат премногу небранети скокови, и премногу лесни поени под кош. Гасол е залепен за земја, Харел е низок и нема сенс за простор, АД избегава тепање под кошеви (со право)... Мораат со Вогел да поработат посериозно на тимска одбрана, посебно да уигруваат разни варијанти на зонска одбрана пошто сите видовме колку е корисна во плејоф.

Кузма беше топ во последнава против Минесота, и во напад и во одбрана (иако пак имаше моменти кога го фаќаа како гледа во топка наместо во играч). Не ми е јасно зошто Вогел толку време го остави на клупа. Сега кога има потпишано продолжение на договор и Лејкерс не мора да калкулираат, Вогел треба да ги остава повеќе да играат кога им иде на младите како Кузма/ТХТ/Карусо/итн... И од Костас видов неколку блесоци во одбрана, иако уште е зелен и изгубен.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom