Белорусија

• Креатор на темата Креатор на темата Ne_sum_ja
  • Време на започнување Време на започнување
Не ми е мене муабетот за ситуацијата у Венецуела, темата се овие револуции кои избиваат секаде каде што има диктатори. Многумина ги прават случајни, као нешто народот сака, но народот сам не може да експлодира ако некој не го запали фитиљот. Сфаќате?

Ако нема темпирана бомба ќе нема фитиљ да се запали така? И кој го запали фитиљот во оваа ситуација, не се мешаше никој во нивните избори туку Лукашенко го потпали фитиљот со лажирање на избори и резулати.

Еве да видиме сеа концептот на владеење во една држава. Лукашенко владее 30 години во државата. ОК. Се создава критична маса која сака да се смени власта, кои сакаат да изберат нов лидер. Лидер се избира на избори. Сега сите излегуваат на избори и на крајот на денот Лукашенко прво апси потенцијални кандидати, лажира резултати, полни кутии или што и да е, и на крај вели јас победив ве растурив.

Ок и сеа како после тоа?

Не не сум бил во Белорусија, сум запознал неколку Бели Русинки и толку...
Дали тоа ме дисквалифицира за да коментирам за Белорусија?

(по тој принцип би требало да суспензирам тоа членството на форуми, не сум бил ни министер во северџанска или друга влада значи и за тоа не смеам да коментирам, не сум прележал корона и за тоа не може да коментирам, аман бре лујџе шо живот донесовте!?)
Секој може слободно да коментира за било што, само секој коментар си има различна веродостојност.

Што ти имаат кажано тие што си ги запознал? Дека го сакаат бркото, како што пиша вчера, или пак нешто друго?

ОК. Се создава критична маса која сака да се смени власта, кои сакаат да изберат нов лидер. Лидер се избира на избори. Сега сите излегуваат на избори и на крајот на денот Лукашенко прво апси потенцијални кандидати, лажира резултати, полни кутии или што и да е, и на крај вели јас победив ве растурив.

Ок и сеа како после тоа?

Критична маса шарени мислиш, белосветски граџани, демократи финансирани од знаеш кој... Видено сценарио многу пати дури и досадно ми е веќе.

Сите коментирате како големи експерти. А всушност имате разговарано со обичниот Белорусин?

Не, младите Белоруси не сакат унија со Русија. Не го сакат рускиот менталитет. И не е подобро за нив да се со Русија.

Не, не се водени од некои шарени револуционери. Живеат децении под диктатор, кој освен некоја фрлена трошка и огромна репресија од доброплатената полиција ништо друго не се добиле.

Едноставно сакат да бидат модерна Европска држава.
Што е во ред. Дали некој од страна сака да се инфилтрира во целата работа, тоа е друга тема на разговор.

Пошто не можеш да коментираш за било што без да си запознаен со ситуацијата или без да имаш инфо од прва рака.
те глеам тебе запознаен со ситуацијата нека си ибе матер, не се форсирај до толку де.

Ти као запознаен со ситуацијата, е ај да видиме шо имаш да речеш за случувањата во Белорусија?
Инфото од каде ти потекнуат од разговорите на Црпе со пранкерите или имаш некој, или ете да нацртам:
која е разликата кај “случувањата“ во некогашна Македонија кога си имавме режимот со Груки и овие сега во Белорусија?
Еве колку што може да се види на многумина оваа им личи на пред-редефинирањето на Македонија, на тебе на што ти личи?
Автоматски споено мислење:

@Таксист има посебна дијагноза,он у исто време е сионеофил, прорус, антиеуРопски и антиционистички настроен. Се јавува по потреба кај му одговара исто како и другите дежурни тролови кои се на платен список.
повторно зеде погрешна терапија а? :pos:

Последно уредено:
Сите коментирате како големи експерти. А всушност имате разговарано со обичниот Белорусин?

Не, младите Белоруси не сакат унија со Русија. Не го сакат рускиот менталитет. И не е подобро за нив да се со Русија.

Не, не се водени од некои шарени револуционери. Живеат децении под диктатор, кој освен некоја фрлена трошка и огромна репресија од доброплатената полиција ништо друго не се добиле.

Што е во ред. Дали некој од страна сака да се инфилтрира во целата работа, тоа е друга тема на разговор.
:pos: :pos: :pos: :pos:

Е сеа, тепал поштено... Тешки зборови се тоа :D
Кој политичар е поштен? Таа од опозиција со чии пари и подршка правела кампања? Од касичката на децата?

те глеам тебе запознаен со ситуацијата нека си ибе матер, не се форсирај до толку де.

Ти као запознаен со ситуацијата, е ај да видиме шо имаш да речеш за случувањата во Белорусија?
Инфото од каде ти потекнуат од разговорите на Црпе со пранкерите или имаш некој, или ете да нацртам:
која е разликата кај “случувањата“ во некогашна Македонија кога си имавме режимот со Груки и овие сега во Белорусија?
Еве колку што може да се види на многумина оваа им личи на пред-редефинирањето на Македонија, на тебе на што ти личи?
Па сум имал прилика неколку недели да поминам со луѓе оттаму и познавам некој што живеел таму пола година.

Разликата е што во Белорусија, за разлика од Македонија 2016, имаш планска економија (која се базира на хиперпроизводство на трактори :pos:) поради што на луѓето повеќе им се исплаќа да појдат до Полска и сами да си купат фрижидер, наместо да чекаат да им увезат чиновниците и полициска држава, што не ти дозволува да фотографираш метро и владини згради и за било каков прекршок те става во затвор на ден-два.

само за оваа “Едноставно сакат да бидат модерна Европска држава.“ ако може подетално, сакаат да бидат модерни и еуропски као Грција, Бугарија или Романија или сакаш да речеш дека сакаат да бидат како германија Франција?
Ако им е целта да бидат како првите нема проблем ќе им се исполнат барањата ама ако сакаат да бидат како Германија и... е тука веќе има проблеми, сите позиции се зафатени веќе со векови и нови членови не се примаат, може само како вазали, колонија или северџгани-лубриканти :misticen:

(односно да работат во Белорусија за 500 евра и да си протестираат против Брко или да одат во Германија и да мијат задници за 1500 евра изборот е тој)

Нека продолжи да ги дроби по улици, да збира луѓе во комбиња среде бел ден, да ги реди во паркови како во концентрационен логор, кога ќе му излезат еден милион во Минск, ќе трча гз преку глава накај аеродром.
Да те читаат тебе може би излегле, без подршка од надвор никој не го мрда од место!

Мислам дека и во Кирибати да се напнат дип стејт, че дојдат шарениве да ги бранат и да ни кажуваат како тоа Кирибачани живеат лошо. Мрш.

Па сум имал прилика неколку недели да поминам со луѓе оттаму и познавам некој што живеел таму пола година.

Разликата е што во Белорусија, за разлика од Македонија 2016, имаш планска економија (која се базира на хиперпроизводство на трактори :pos:) поради што на луѓето повеќе им се исплаќа да појдат до Полска и сами да си купат фрижидер, наместо да чекаат да им увезат чиновниците и полициска држава, што не ти дозволува да фотографираш метро и владини згради и за било каков прекршок те става во затвор на ден-два.
дали добро разбрав, сакаш да речеш дека сето твое знаење за Белорусија е од тоа што те стрпале неколку дена “у ќорка“ и сега им се реваншираш на форумов и сакаш да ги заебеш, во стил зошто ним да им биде подобро, добар, добар знаев дека има комплексни причини... не ти смета кога алЦИАда НСА или БНД те слуша и програмира ама ти смета кога во Белорусија е забрането да се фотографираат стопански или други стратешки објекти, мислиш дека нуклеарни електрани треба да бидат како забавен парк па потоа да се излезе со теза дека Чернобил е заради неспособност итн итн итн

(околу планска економија и сл, немој молам оти сеа че се фатат дека има и непланска хаотична економија само во главите на небањатите .... не постои непланска економија сета е планска се пристапува од макрои микро аспекти се почитуваат сите 7 функции за организација од администрација до маркетинг, маркетингот е најважен тој продава приказн како во случајов, Белорусија режим Брко диктатор, не е добра, треба да се подели...)

Да те читаат тебе може би излегле, без подршка од надвор никој не го мрда од место!

Не може да ме читаат. Од неделата исклучен е интернетот во Белорусија :(

Интересно е што овие што се шареносуваат овде ни на мапа не можат да ја најдат Белорусија! Али главно они се демократи, ѓинат од фотеља за слобода ба белорускиот народ! Баве душите продадени! На обичниот граѓанин кој си брка работа и сака да живее раат не му е битно дали претседателот ќе се вика Рајко или Петко. Ич да не го знае уште подобро, главно системот да функционира! За ваша информација, Блеорусија функционира, кој бил знае, кој не бил јаде трици на невидено!
Автоматски споено мислење:

Не може да ме читаат. Од неделата исклучен е интернетот во Белорусија :(
Не е точно, јас имам неколку видеа и вести од таму!

Тихоновскаја (противникот на Лукашенко) е во Литванија, наводно поради организиран превоз од белоруските власти.

Да. Ти имаш? Со тие што сум разговарал не се најголеми фанови на Русија но воопшто не се фанови на УСА/ЕУ. Си се интересираат за свои интереси како економија и слобода пред се, и најважна работа им е да не бидат втора верзија на Украина.

Инаку многу е смешно да се мисли дека ако има некаде протест дека одма народот е про-Запад/анти-Запад или што ти знам. Две работи можат да бидат вистинити истовремено. Лукашенко е непопуларен диктатор и народот искрено сака да се ослободи од него. Нема потреба од теорија на заговори дека Американците ќе правеле револуција или Русија ќе ги анектирала. Многу ми е смешно дека ако се бориш за свои права и идеали дека си агент на некоја држава. Океј, протест во X држава е во прилог на Y и што сега, да живеат луѓето во X засекогаш така само за да не и одговара на Y.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom