Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Тогаш го спинуваш.

Никаде у постот не пишува дека НЕ СМЕЕ, но прашање е дали е морално? Дали е правилно? Дали е себично?

За колективното добро може лицата од ризичните групи да се вакцинираат и делумно да се изолираат, а нас останатите да не остават да живиме, нели?
Не спинувам!
Морално не е да седиш со скрстени раце додека ти умираат 50 лица на дневно ниво. Нема правилна стратегија за справување со пандемијата. Не е ни себично.

Не, затоа што има и такви кои не може да се вакцинираат.

Никако, нема решение и ќе станува се полошо. Нашите мили брача најмногу го форсираат митото, едноставно тие не влегуваат никаде без мито.
Јас дигнав раце од тука, не планирам да ја оправам ниту пак ја влошувам, мито од мене ни виделе ни ќе видат.
Администрацијата и нивното курчење може да се реши со дигитализација на услугите и да не им се гледа суратот на 90% од нив ама ова со докторите неверувам некое оправање да има. А за брачата да дадат мито треба и да има и лесно поткуплива раја што и има. Истото мислење го делам со тебе, пробав се расправав и не бива и дигнав раце. Барање за одредена работа поднесено во општина си стои скоро 10 години, моите одеа во почеток често па 2-3 пати годишно и дигнаа раце. Му сугерирале на татко ми кафана да ги частел и тој си има слично мислење во врска со частење и давање мито, си заминал и рече ни кафе не би им зел. Лошата работа е што се повеќе народ диза раце.

More Vlade, ako ne veruvas vo nesto so takvo baras pomos kaj istoto?
Od edna strana plukate po istite tie doktori i po farmacijata sto ja proizveduva vakcinata, od druga strana prvi na lekuvanje.
Ama pusto makedonce, po cel den ke pluka po politicari, doktori, administracija, ama vo prva prilika ke im odnese troa mito za da im obrnat poveke vnimanie ili da pomine preku red, zatoa ne ne biva i nema da ne bide.
Koj rece deka ne veruvam? Od kade toa go izvadi? Ili tolku ve ima fateno paranoja sto vekje ne znaete kaj terate i samo bladate bez veze.
Realnosta veli vaka, vakcinite koi sega se vo optek ne brkaat rabota, novi se i daleku od provereni. Nastrana toa sto ne se bas efikasni. I vakciniran i ne moze da se zarazi. I edniot i drugiot ako se zarazat pak ja sirat bolesta. I sega kazi mi od so maka da se vakciniram jas od edna strana, i sto fajde imas ti so se vakcinira. I sto panicis ko zena vekje ako si se vakciniral i si se zastitil. Sto ti e gajle, imun si. Ili ne si?
A ako se zarazam i pobaram pomos sigurno nema so vakcini da me lecat( si velam barem), baska i dolzni se da me lecat. Toa im e rabota, za toa zemaat pari od danoci i fondot koi jas redovno gi plakjam i kur ne mi cue dali niv nesto im e po kef ili ne. A plukaat po medicinskata fela oti se za plukanje. Ne plukaat od sega, od neznam koga plukaat. Lihfari vo beli mantili, koi zdravjeto i dobrobitot na pacientot im e posledno nesto sto gi interesira. Izbi pandemija so smrtnost od kolku procenti, 1%,2%,0.3% i site osven cesni isklucoci sasma, usfet fatija. Ebati pripadnicite na najhumanata profesija. Toa sto vo megjuvreme se izblamiraa so svojata neprofesionalnost, sebicnost i pred se nestrucnost im e kapace na se.

Koj rece deka ne veruvam? Od kade toa go izvadi? Ili tolku ve ima fateno paranoja sto vekje ne znaete kaj terate i samo bladate bez veze.
Realnosta veli vaka, vakcinite koi sega se vo optek ne brkaat rabota, novi se i daleku od provereni. Nastrana toa sto ne se bas efikasni. I vakciniran i ne moze da se zarazi. I edniot i drugiot ako se zarazat pak ja sirat bolesta. I sega kazi mi od so maka da se vakciniram jas od edna strana, i sto fajde imas ti so se vakcinira. I sto panicis ko zena vekje ako si se vakciniral i si se zastitil. Sto ti e gajle, imun si. Ili ne si?
A ako se zarazam i pobaram pomos sigurno nema so vakcini da me lecat( si velam barem), baska i dolzni se da me lecat. Toa im e rabota, za toa zemaat pari od danoci i fondot koi jas redovno gi plakjam i kur ne mi cue dali niv nesto im e po kef ili ne. A plukaat po medicinskata fela oti se za plukanje. Ne plukaat od sega, od neznam koga plukaat. Lihfari vo beli mantili, koi zdravjeto i dobrobitot na pacientot im e posledno nesto sto gi interesira. Izbi pandemija so smrtnost od kolku procenti, 1%,2%,0.3% i site osven cesni isklucoci sasma, usfet fatija. Ebati pripadnicite na najhumanata profesija. Toa sto vo megjuvreme se izblamiraa so svojata neprofesionalnost, sebicnost i pred se nestrucnost im e kapace na se.
Vlade, nikoj ne ti vika deka ke te lecat so vakcina ili deka nema da fatis, fintata e da ne zavrsis vo bolnica za da go opteretuvas sistemot.

Eve pred 3 casovi iskesirav 70 evra za pregled koj na drzavno ke me kostase 90 denari, arno ama maticniot vika za cel Avgust i pola septemvri nema termini na Moj Termin. Na internistite terminite im se trgnati, ostanuva samo ako uspees da vlezes so prioriteten (imase 16 dusi vcera sto cekaa isto so prioriteten, izgubiv 2 saati i zaminav) ili da si odis na privatno.

E toa e problemot, sistemot site znaeme deka e zaeban, ama so koronava vekje e frustriracki, luge so drugi bolesti si go okrkaa oti nema koj da te pogledne koga ke otides.
Magnetna privatno, rentgen privatno, internist privatno, nevrohirurg privatno, laboratorija privatno, eho i ekg denes privatno. Aj upm neka se nosi i drzava i se, vo godina dena imam isflreno eden kup pari sto za mene-sto za bliskite samo za pregledi i snimanja, kaj svrti se: "nema doktori dezurni se vo oddelenijata za korona".

Пак носат мерки од кои ништо не е јасно: а што е со вработените во казина, обложувалници, молови, угостителски објекти... Тие ќе мора да бидат вакцинирани, или да станам уште во 3 ноќеска да чекам ред во АВРМ за одјави на вработени?

Не спинувам!
Морално не е да седиш со скрстени раце додека ти умираат 50 лица на дневно ниво. Нема правилна стратегија за справување со пандемијата. Не е ни себично.

Хм, последна среќа! Ветувам.

Нели вакцината спасуваше дневно 42 животи!? :unsure:

Ама немаат логика мерките. Ете може да се соберат тинејџери до 18 год и да засенат некаде, за нив не важат мерките. Каде е елементарната логичка заднина зад мерките?

Сите може да ги заразат оние кои не може да се вакцинираат, и вакцинираните и невакцинираните.

Требаше и ние да форсираме прва доза на сите пријавени граѓани, и тоа уште лани кога ни беше понудена руската вакцина. Така ќе имаше поголема и побрза заштита на населението. Пролонгирањето на имунизацијата ќе ја пролонгира и епидемијата. Сега никој не управува со воланот. Возилото ја загуби контролата. Веќе стигнавме до скоро 1.000 заразени на ден на дневни температури до 40 С! Со една напомена дека има заразени со сите соеви, а не само со Делта.

:smirce:

немојте да кукате ако наскоро и ви направат да мора да бидете вакцинирани за да ве примат у болница. Штом повеќе верувате у псевдонаука, лечете се така, идете у манастир со крстена вода, ќе вати иљачот ваљда.
Ако не го пишуваш ова од Бигорски, еве на.

Даваш согласност за да примиш вакцина, а зошто и дали ја има и кај останатите незадолжителни вакцини (за сезонски грип, пример) ќе си ја прашаш Акесо која не ми одговори на прашањето затоа што дала "заклетва".
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

И официјално со оваа вест, американската администрација само што ја потврди една од теориите на 'небањатите' и 'глупави' антиваксери дека со Фајзер ќе треба да се вакцинираш секоја година. Уствари ова најверојатно ќе биди секој 6-8 месеци.

Досега беше лудо, сега ќе биде уште полудо.

За оној што не прочитал барем една страница од библијата е лудо но еве ти шанса да прочиташ што пишува во Откровение 8.
Алал нека им е, ѓубриња ретардирани:facepalm:..ние што не сме вакцинирани, дали од оправдани причини или не, ич кур не ги боли, НЕ СМЕЕМЕ ОД УТРЕ да влеземе ни во сити мол, ни во Капитол, ни во рамстор:(..
Што е ова, каде отиде човештвово:place:
За храна не се секирај затоа што Стокомак експресно ќе реагира во смисол алтернативно продавање на производи доколку утре забранат невакцинирани да влегуваат по маркети.Во мол и Рамстор нека забранат и така и така таму зимам само нешто ако е испод цена со поени.И да забранат излезната врата од Рамстор во Тафталиџе пазарот е веднаш до самите каси така што било кој од вработените да ги замолиш ќе те услужат.

За оној што не прочитал барем една страница од библијата е лудо но еве ти шанса да прочиташ што пишува во Откровение 8.

За храна не се секирај затоа што Стокомак експресно ќе реагира во смисол алтернативно продавање на производи доколку утре забранат невакцинирани да влегуваат по маркети.Во мол и Рамстор нека забранат и така и така таму зимам само нешто ако е испод цена со поени.И да забранат излезната врата од Рамстор во Тафталиџе пазарот е веднаш до самите каси така што било кој од вработените да ги замолиш ќе те услужат.
А на работа, тоа го заборави!
Откази не би смееле да ни делат, едино со лисици на раце и правец вакцинакен пункт!?
Луди мерки, лудии:vozbud:

Не спинувам!

Морам да го кажам ова, затоа што не се трпи повеќе.

Гледам докториве цело време на репит се со "Не се вакцинирајте, ама не идете во болница после"

Значи на секој двајца еден умира во болница, така да овај муабет е ретардиран и дебилен.

Мислам јас разбирам во нормални држави лани смрттноста беше 15%, годинава е некаде 5% за хоспитализирани од ковид.

И да го знаеш сето ова и понатаму да тресиш глупости дека ЌЕ УМРЕТЕ АКО НЕ СЕ ВАКЦИНИРАТЕ, што преведено значи ЌЕ УМРЕТЕ ОТИ НЕ ЗНАЕМЕ ДА ВЕ ЛЕЧИМЕ.

матичната кидна на одмор а имам Вакцинална картичка со примена Прва и Втора доза... Како се вади Сертификат ??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom