Електроника

• Креатор на темата Креатор на темата Commando
  • Време на започнување Време на започнување

Commando

Единство-Активизам-Сила
Член од
12 јули 2007
Мислења
426
Поени од реакции
2
Има ли некој на форумов што се занимава со електроника,па да размениме некоја електронска шема,делови,мислења и идеи.Слободно пишете!:salut:

порано многу повеке се занимавав , си правев некој мини електронски апарати усте цувам по некоја плочка, транзистор кондезатор диоди и слично. Супер хоби е

Па јас во слободно време се заниавам со такво нешто... Правам некои луди работи, расипам неколку осигурачи :pos2: @Commando слободно кажи што те мачи ќе му најдеме решение....
BTW...Може нешто и заедно да направиме...

Како да направам домашно токи-воки(1-10 км) со огромен домет.Никако да најдам ел. шема!

Ај потражи,ама да не е помалце од километар

Тешко дека ке најдам нешто нет, ќе видам кај некој мајстор дали има нешто такво..Епа ако ти е за толку малку до 1Км експериментирај пробувај да генерираш звук со приближно иста фрекфенција, за приемник ќе направиш филтер за таа фрекфенција, и би требало да упали :)

Од стално ме интересирало и чепкам али и вишак делови ми остануваат :) :pos2:

Од стално ме интересирало и чепкам али и вишак делови ми остануваат :) :pos2:
Ај кажи подетално што правеше и што ти остана!!! Многу ми е ќеф кога вака можам да си направам муабет со некој за вакви работи..

Хехехе последно држач за плоча од систем

Хелоуууу...не забегавајте ви побарав помош и вие сега ме дупите а?Се зезам,ако може некој да ми помогне добро,ако не-јебига...живот

Хелоуууу...не забегавајте ви побарав помош и вие сега ме дупите а?Се зезам,ако може некој да ми помогне добро,ако не-јебига...живот
Па темата е за дискусија, не само за твоја помош... А ти кажав пробај експериментирај ќе си видеш како ќе работи...До толку ли немаш претстава како би требало да работи...

a da ne znae nekoj kade moze da se najde sema za izrabotka na displej od led diodi vo funkcija na stoperica

toa mozis so mikrokontroleri da go pravis bi trebalo ATtiny2313V-10PU da upali sea me mrzi elaborati da praam

a za toki-voki ako najdam shema ke ja pustam

me interesira kade u makedonija ima visokonaponski kondenzatori barem do 10 Kv za tesliniot tranformator sto pravam aj ako mozi nekoj da mi kazi kaj da gi najdam

a da ne znae nekoj kade moze da se najde sema za izrabotka na displej od led diodi vo funkcija na stoperica

Се наоѓа , имаше во Емитер пред неколку месеци баш нешто слично.. на тоа можеше да му поврзеш тастатура и да си искуцаш текст.. па ваљда може да се адаптира да се намести бројач или слично..

За домашно воки токи , мислам дека може .. со адаптирани шеми за радио приемник (аматерски) и радио предавател (исто аматерски) , приближен домет околу 500 - 600 метри.. со убаво наштелувани фреквенции и убава изработка на антени (бакарна жица, убав тврд картон и така натаму) неможам да си ги најдам шемите , ипак 10 за 6 насабајле е.. ако успеам да откопам нешто ќе постирам..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom