Електроника

• Креатор на темата Креатор на темата Commando
  • Време на започнување Време на започнување

Commando

Единство-Активизам-Сила
Член од
12 јули 2007
Мислења
426
Поени од реакции
2
Има ли некој на форумов што се занимава со електроника,па да размениме некоја електронска шема,делови,мислења и идеи.Слободно пишете!:salut:

порано многу повеке се занимавав , си правев некој мини електронски апарати усте цувам по некоја плочка, транзистор кондезатор диоди и слично. Супер хоби е

Па јас во слободно време се заниавам со такво нешто... Правам некои луди работи, расипам неколку осигурачи :pos2: @Commando слободно кажи што те мачи ќе му најдеме решение....
BTW...Може нешто и заедно да направиме...

Како да направам домашно токи-воки(1-10 км) со огромен домет.Никако да најдам ел. шема!

Ај потражи,ама да не е помалце од километар

Тешко дека ке најдам нешто нет, ќе видам кај некој мајстор дали има нешто такво..Епа ако ти е за толку малку до 1Км експериментирај пробувај да генерираш звук со приближно иста фрекфенција, за приемник ќе направиш филтер за таа фрекфенција, и би требало да упали :)

Од стално ме интересирало и чепкам али и вишак делови ми остануваат :) :pos2:

Од стално ме интересирало и чепкам али и вишак делови ми остануваат :) :pos2:
Ај кажи подетално што правеше и што ти остана!!! Многу ми е ќеф кога вака можам да си направам муабет со некој за вакви работи..

Хехехе последно држач за плоча од систем

Хелоуууу...не забегавајте ви побарав помош и вие сега ме дупите а?Се зезам,ако може некој да ми помогне добро,ако не-јебига...живот

Хелоуууу...не забегавајте ви побарав помош и вие сега ме дупите а?Се зезам,ако може некој да ми помогне добро,ако не-јебига...живот
Па темата е за дискусија, не само за твоја помош... А ти кажав пробај експериментирај ќе си видеш како ќе работи...До толку ли немаш претстава како би требало да работи...

a da ne znae nekoj kade moze da se najde sema za izrabotka na displej od led diodi vo funkcija na stoperica

toa mozis so mikrokontroleri da go pravis bi trebalo ATtiny2313V-10PU da upali sea me mrzi elaborati da praam

a za toki-voki ako najdam shema ke ja pustam

me interesira kade u makedonija ima visokonaponski kondenzatori barem do 10 Kv za tesliniot tranformator sto pravam aj ako mozi nekoj da mi kazi kaj da gi najdam

a da ne znae nekoj kade moze da se najde sema za izrabotka na displej od led diodi vo funkcija na stoperica

Се наоѓа , имаше во Емитер пред неколку месеци баш нешто слично.. на тоа можеше да му поврзеш тастатура и да си искуцаш текст.. па ваљда може да се адаптира да се намести бројач или слично..

За домашно воки токи , мислам дека може .. со адаптирани шеми за радио приемник (аматерски) и радио предавател (исто аматерски) , приближен домет околу 500 - 600 метри.. со убаво наштелувани фреквенции и убава изработка на антени (бакарна жица, убав тврд картон и така натаму) неможам да си ги најдам шемите , ипак 10 за 6 насабајле е.. ако успеам да откопам нешто ќе постирам..

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom