Веганизам/Вегетаријанизам

• Креатор на темата Креатор на темата Darling
  • Време на започнување Време на започнување

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.820
Поени од реакции
31.771
Локација
Cuckedonia
Вегетаријанизам е исхрана која исклучува месо.

Веганизам е исхрана и начин на живот кој комплетно исклучува секакви продукти од месо.

Во последно време овие начини на живот зимаат се поголем замав, и во последните неколку години бројот на вегани во светот е драстично зголемен.
Причина за тоа се огромните здравствени бенефити и етички причини поради комплетно нехумано третирање на животни.
Лично јас сум вегетаријанец веќе 4 години, меѓутоа во последно време полека ги исклучувам млечните производи и јајца. Исто така во маркетите бадемовите млека стануваат поевтини и подостапни.

Не можев да најдам тема во врска со ова во овој подфорум, се извинувам доколку е дупликат.
Дали сте пробале ваква исхрана?
Споделете некои ваши рецепти доколку готвите, и предложете некои места каде сте јаделе добра веганска или вегетаријанска храна.

Кај е најевтиното бадемово млеко што си го нашла?

Vo Bako go zimam za 170 denari.
Vo DM e nad 200.
Drugi mesta ne znam, moze luge da dopolnat.

Vo Bako go zimam za 170 denari.
Vo DM e nad 200.
Drugi mesta ne znam, moze luge da dopolnat.
Подолго време е 200 и е далеку од достапно, не вреди ич. Падот на цени не знам како си го забележала.
Оризовото ај околу 100 некако се трпи... but then again, ваљда доста понутрититивно е бадемовото.
Then again, боље сирови бадеми да јадам.
Then again, боље сончоглед да јадам затоа што е 5 пати поевтин а скоро ист во нутритивни вредности, да не речам дури има и повеќе од некои минерали/витамини.
Веганизмот знае да биде скапа работа ако не знаеш за алтернативи.

Јас видов во КитГо за 170 денари бадемово млеко, без додаден шеќер и слично.

Then again, боље сирови бадеми да јадам.

Дај кажи како да натопам овесни снегулки со сирови бадеми :D

Вода + бадеми + овес смешај некако :D

,,,ovesnite snegulki mora barem minutka da se svarat a potoa stavaj vo niv shto sakash,,, :icon_mrgr:

Dali e na alpro firmata? Bidejki istoto od bako go kupuvam, unsweetened.

Inaku da, moze da se napravi domasno bademovo mleko, samo prvo treba svezite bademi da se nakisnat vo voda preku nokj, i so voda i urma ili nesto drugo blago da se izblendaat i potoa da se isscedat ubavo.
Автоматски споено мислење:

,,,ovesnite snegulki mora barem minutka da se svarat a potoa stavaj vo niv shto sakash,,, :icon_mrgr:

Мене ме мрзи да ги варам, само ставам јогурт или млеко, мешам убаво додека да се натопат и добри се :)

Dali e na alpro firmata? Bidejki istoto od bako go kupuvam, unsweetened.

Е не заприметив, ама веројатно е Алпро, пишуваше баш така unsweetened, плус беше фортифицирано со б12 и слично..

Ми текна дека темава сепак е дупликат, па може да се префрлат мислењава тамо.

и етички причини поради комплетно нехумано третирање на животни.
Не го сфаќај како провокација постов, него само ме интересира дали би била вегетаријанец доколку на пример живееш во село и одгледуваш разни животни (добиток)? Би користела ли млечни па и месни производи во тој случај?

Не го сфаќај како провокација постов, него само ме интересира дали би била вегетаријанец доколку на пример живееш во село и одгледуваш разни животни (добиток)? Би користела ли млечни па и месни производи во тој случај?
voopsto ne e tesko da se odgovori. kako mala, baba mi cuvase kokoski. si igrav so niv kako dete. koga doznav deka supata sto ja jadev e napravena od kokoskite so koi so si igrav ne mozev da prestanam da placam i povrakam i barav vednas da si odam doma.
koga se sekavam sega na toa, mislam deka dodeka ne stanam vegetarijanec go imav potsvesno potisnuvano toa kako, glupo dete taka treba da e svetot.
indoktrinaciajta so koja sto se ragame e lesno da se skrsi, koga si davame glupi neizdrzlivi izgovori kako 'taka treba da bide', 'toa e normalno' i slicno.
vo toa hipoteticko scenario, da, pak bi se opredelila za vegetarijanec, mozebi moite nema da razberat kako i mnogu luge, megutoa kako mlad covek imame izbor da odbereme druga kariera.

Разбирам ова од етички причини ама од здравствени ми е дискутабилно, зошто ? Модерното производство на храна се базира на квантитет наспроти квалитет поради парите, па така добиваме храна која е „збогатена“ со повеќе од што треба во поглед на пестициди, хемикалии за заштита па уште ако се додаде гмо

Во таква ситуација радо би ги игнорирал етичките причини и би конзумирал месо, млеко, јајца итн од домашно органско производство..

Vitalia imaat odlicno mleko od soja. Sekoj den go pijam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom