Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Vreme e da se pocne so planovi za izgradba na Makedonska nuklearka.Spored moite soznanija Makedonija ima odlicna pozicija i teritorija za izgradba na komplex od nekolku nuklearni reaktori.Ispituvanjata shto gi pravev i so direktno razgleduvanje na terenot kade gi zamisluvav nuklearkite ja potvrdija mojata istrazuvacka rabota.Terenot e malku naselen,ima dovolno "tehnicka voda",teritorijata e ogromna pa bi sobrala 4-5 ogromni reaktori.Se razbira deka toa nema da moze da go napravi Makedonija sama,no zatoa tuka se sosedite koj isto bi sakale "del od kolacot" vo koj tie bi ja investirale celosno finansiskata konstrukcija,zatoa shto takva teritorija pogodna za nuklearki voopshto nemaat.Ako se zeme i faktot deka vo neposredna blizina imame i naogalishta so uranium,moze so sigurnost da se kaze deka Makedonija nema potreba da investira vo "tugi" nuklearki,tuku treba da ja iskoristi moznosta shto ja razrabotiv i da instalira sopstveni postrojki na nuklearen pogon koj ke bidat izgradeni so stranski kapital.
Seto toa moze mnogu polesno da se ostvari dokolku Makedonija ne e clenka na EU.Vo sprotivno ke postojat precki za izgradba na nuklearki i razni uslovuvanja.Na ovoj nacin Makedonija bi se nashla na prvo mesto po BDP vo Evropa.Lekot e "tuka nekade" samo treba da se pronajde neli?

Бугарите дадоа понуда за заедничка изградба, но нели сите држави членки на ЕУ незнам точно до која година требаше да ги затворат сите нуклерки?

Не ни треба нов потенцијален Чернобил во нашиот двор. Божем па ние (обичните луѓе) ќе имаме некое фајде од материјална корист.

"Makedonska nuklearka"

ABC напиша:
Seto toa moze mnogu polesno da se ostvari dokolku Makedonija ne e clenka na EU.Vo sprotivno ke postojat precki za izgradba na nuklearki i razni uslovuvanja.Na ovoj nacin Makedonija bi se nashla na prvo mesto po BDP vo Evropa.Lekot e "tuka nekade" samo treba da se pronajde neli?

ABC, na go velam ova od nekoja pricina na ekologija ili nesto slicno...termocentralite vo Bitola ja "rasturija" okolinata...sega za sega "cistata elektricna energija" samo e selenje na zagaduvanjeto od edno mesto na drugo......
Kolku i da velime "zagadena' Makedonija e zamo neizmiena. Ima teritorija kolku edna Holandija .., a ziteli verojatno 6-7 pati pomalku. Iako velime susna voda ima 200 pati poveke od Izrael.
Batali atomski, nema bezbedna atomska centrala , ili ke se pravat na mesta koi ne se za nisto drugo...gledaj kako ke se pripremi makedonija da gi prima imigrantite koi za 50 godini ke navalat ko skakulci koga ke pocnat da se potopuvaat damovite....toa treba da se misli, a ne kade posle ke go butnes radioaktivniot otpad. Sto mislis zosto holandezive ni frlile oko?????
A za energija ne brigaj, ako ima vek ke ima i lek....za covecstvoto mislam..resenijata cesto se pred oci,ama lugetoo vo princip se slepi , dodeka nekoj korav so edno oko ne se rodi, a se ragaat od vreme na vreme :):):)!!!!!

Ајде бе батали нуклеарки, како што сме вака неодговорни - ќе направиме Сахара од Македонија.

Znaci spored diskutantive na forumov,na Makedonija ne i treba "nuklearka".Za toa kolku se zagadeni Francija i Germanija mozat da kazat samo onie shto ziveat tamu i znaat deka tie zemji imaat po 10-15 nuklearki na svoja teritorija,koj kolku za informacija nema da bidat zatvoreni vo dogledno vreme.

Idejata za nuklearka vo Makedonija ne e nova i e mnogu dobra! Mnogukratno e isplatliva i polezna na nekolku nivoa - vnatresno i nadvoresno.

Se sekjavam kako pred 15tina godini ja diskutiravme so eden moj poznat vo Skopje. Toj bez problem gi pobi site kontri za nejzinoto ostvaruvanje.

Barem vredi povtorno da se razmisluva pred nekakvi EUrokrati da si gi zamesaat prstite - neli i taka se mirudija vo skoja mandza.

Eden pokazatel za "bleskavata" energetska idnina vo EU:

http://www.csmonitor.com/2005/0826/p01s03-woeu.html

Извини, а која корист би ја имале ние (обичните луѓе) од изградбата на нуклеарка, освен потенцијална моментална смрт?

Barem ke "umreme" siti.Oti vikaat deka najlosho bilo nekoj da umre "gladen".Vprocem,bez nuklearni centrali nie nemame ama bash nikakva idnina.Onoj shto se zanesuva so nekakvi "termo-zagaduvaci" mora da znae i toa deka "nashite" industriski kapaciteti ja zagaduvaat Makedonija kolku 10 nuklearki zaedno,a dobivkite za nas se tolku mali shto skoro i ne se gledaat.
Ako se znae deka REK-Bitola ja zagaduva okolinata kolku 5 nuklearni centrali a za Feni i Jagunovce da ne pravime muabet,zatoa shto prihodite gi imaat evreite a nie go goltame cadot i im davame plata na rabotnicite so "poevtina struja" otkolku shto ja kupuvame.Nuklearkite,barem tri za koj shto imame idealni uslovi,ke bidat "vistinski pogodok" za Makedonskata ekonomija i sigurna zashtita od sosedite koj ne bi sakale da imaat nikakov problem so nas bidejki ke bidat svesni za "blizinata" koja shto bi trebalo da im bide bezbedna i mirna dokolku ne go sakaat "cernobil" vo nivnoto "neposredno sosedstvo".

Da imase pari toa da se napravi edno golemo DAAA!!!
Da imase drzavnici koi ne se PRINUDNI LIKVIDACIONI UPRAVNICI na svojata drzava i narod, edno gooolemo DA!!
No vaka se ke zavrsi kako Feni i Jogunovce, ovde ke ostane samo radioaktivniot otpad i bednite plati na vrabotenite, taka da poracionalno i poevtino e da se ostane kako sto e i da se nadevame deka globalnoto zagrevanje ke prodolzi, nas spored se ke ni donese pogolema vlaznost i bujna vegetacija i ako znaeme kako uste i dobar profit od doseluvanjeto na holandezite koga ke im se potopat ne samo toa poldersite tuku i mnogu od drugiot prostor :):):)!!!!!

Сите земји бараат нови начини за добивање на енергија, ние на стари години нуклеарка да правиме :D
Јас сум против изградба. Нуклеарка лесно ќе се изгради, но одржувањето има да го лапне целиот буџет на државата. Па складирање на нуклеарниот отпад, па изградба на посебни бункери за тоа...
Идејата со мини хирдоцентрали е одлична и има иднина. Ветерот може да се искористи, пример може да се земе од неколку земји.

Единствено добро со изградба на нуклеарни централи е тоа што земјата во нивна близина ќе можете да ја купите за ситни пари :D

Пример ќе ви дадам со нуклеарката во Кршко. Храната кој е одгледувана таму е најефтината која што може да се најде. :) Да не забегувам во други детали.

Епа сега прашајте се дали сакате да живеете во близина на нуклеарка?

А чекај, демек ако ја изградат таа нуклеарка, ние обичните граѓани ќе профитираме од тоа? Не се заебавај, во Македонија се знае кај идат парите... Ќе се омрси некој Бранко, Бучко...

Знаејќи ги ставовите на АБЦ во врска со Евреите, загадувањето кое го прави Фени и така натаму и неговите теории за конспирации, ќе беше многу интересно да ги читавме неговите реакции доколку Евреи сакаа да градат нуклеарна централа во Македонија.

Shtosot e vo toa shto evreite ne sakaat da gradat nuklearka kaj nas.Tie se odlicno zapoznati so profitot koj e barem 50% za zemjata kade se naogaat tie centrali i voopshto ne vleguvaat vo takov "dil".Nuklearen otpad imame skladirano dosta no toa navleguva vo domenot na "drzavni tajni" pa i ne smee mnogu da se diskutira vaka otvoreno.Sigurno nekoj se sekava na NATO-kontinjerite,ili gi zaboravivte mnogu brzo a?Za onie koj vikaat deka nuklearkite ke se zatvorat vo EU i toa deka treba da se baraat alternativni izvori mozam da gi zaprasham zoshto Bugarija gradi nova nuklearka?Ili Bugarite se mnogu glupi pa ne znaat shto pravat ili EU gi obozava Bugarcinjata pa im progleduva niz prsti vo odnos na novata nuklearka.
Hranata shto ke se proizveduva vo blizina na nashite nuklearki ke bide besplatna zatoa shto taa tamu skoro voopshto i ne se proizveduva vo golem obem,znaci toa e beznacajno vo pogled na ekonomijata od strana na hrana.
Dokolku se znae deka strujata od nuklerki e 10 pati poevtina vo odnos na site drugi alternativni elektroenergetski kapaciteti,ne gledam pricina zoshto da ne se izgradi nuklearka koja ke ja otstrani potrebata od vlez vo EU.

Како што на времето рече легендарниот американски рок-гитарист Френк Запа, една сериозна држава, за биде навистина држава, мора да има нуклеарна централа, добро пиво, аеродром, а по можност и добар фудбал.

Nie ispolnuvame samo eden uslov,a toa e "dobro pivo".Seto drugo izgleda ke ostane samo vo nashite "umni glavi".

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom