ABC
“градител“
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 15.696
- Поени од реакции
- 193
Vreme e da se pocne so planovi za izgradba na Makedonska nuklearka.Spored moite soznanija Makedonija ima odlicna pozicija i teritorija za izgradba na komplex od nekolku nuklearni reaktori.Ispituvanjata shto gi pravev i so direktno razgleduvanje na terenot kade gi zamisluvav nuklearkite ja potvrdija mojata istrazuvacka rabota.Terenot e malku naselen,ima dovolno "tehnicka voda",teritorijata e ogromna pa bi sobrala 4-5 ogromni reaktori.Se razbira deka toa nema da moze da go napravi Makedonija sama,no zatoa tuka se sosedite koj isto bi sakale "del od kolacot" vo koj tie bi ja investirale celosno finansiskata konstrukcija,zatoa shto takva teritorija pogodna za nuklearki voopshto nemaat.Ako se zeme i faktot deka vo neposredna blizina imame i naogalishta so uranium,moze so sigurnost da se kaze deka Makedonija nema potreba da investira vo "tugi" nuklearki,tuku treba da ja iskoristi moznosta shto ja razrabotiv i da instalira sopstveni postrojki na nuklearen pogon koj ke bidat izgradeni so stranski kapital.
Seto toa moze mnogu polesno da se ostvari dokolku Makedonija ne e clenka na EU.Vo sprotivno ke postojat precki za izgradba na nuklearki i razni uslovuvanja.Na ovoj nacin Makedonija bi se nashla na prvo mesto po BDP vo Evropa.Lekot e "tuka nekade" samo treba da se pronajde neli?
Seto toa moze mnogu polesno da se ostvari dokolku Makedonija ne e clenka na EU.Vo sprotivno ke postojat precki za izgradba na nuklearki i razni uslovuvanja.Na ovoj nacin Makedonija bi se nashla na prvo mesto po BDP vo Evropa.Lekot e "tuka nekade" samo treba da se pronajde neli?