Македонија со најниска невработеност во последните окулу 50 години

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
избегааа лугето плус кој носи сега зелена книшка во завод за вработување
Има раст на бројот на вработени лица сега има 50% повеќе вработи лица од пред 20 години бројот. Креирани се 300000 нови работни места за 20 години. Платата е порасната многу дури и ако се корегира за инфлација. Полесно се наоѓа работа и подобро е платена сега од било кога. Нема невработени со високо образование. Сите невработени се со основно и средно во главно основно и тие работат на црно или во странство. Сега сме најбогати во историјата.

Последно уредено:
Можеби дека ја отворија фабрикана за канабис во св.николе или така нешто...не сум у тек

Ако правиме споредба со минатото,точно,сега има многу повеќе избор за работа,а и работничките права се многу поголеми за разлика од тогаш.
Пред некојси 17-18 години кога состојбата во државава драстично се влоши,луѓево буквално како вошливи кучиња мораа да работат за некојси 5-7.000 денари(барем така беше овде во Велес),со никакви работнички права и мизерни газди.
Алал да им е на нашите родители кои издржале тогаш.Уствари заслужуваат и многу полошо пошто ќутеле како страшливци.

Има раст на бројот на вработени лица сега има 50% повеќе вработи лица од пред 20 години бројот. Креирани се 300000 нови работни места за 20 години. Платата е порасната многу дури и ако се корегира за инфлација. Полесно се наоѓа работа и подобро е платена сега од било кога. Нема невработени со високо образование. Сите невработени се со основно и средно во главно основно и тие работат на црно или во странство. Сега сме најбогати во историјата.
Доколку се вратат сите шо се на привремена работа или се ислени и на пример немаат можност да ја напуштат земјата тука ке настане општ хаос од невработени намалување на плати а можеби и граганска војна за парче леб...
Платите растат зашо работниците ги уценуваат газдите ,а економијата ја крепат гастебајтерите се друго е незначително.
Од 20 другари од средно 3-4 сме останати во Македонија,од алманахот од средно 35 души 6-7 се во Македонија ја имам своја лична статистика остај ти твоите креирани работни места

Доколку се вратат сите шо се на привремена работа или се ислени и на пример немаат можност да ја напуштат земјата тука ке настане општ хаос од невработени намалување на плати а можеби и граганска војна за парче леб...
Платите растат зашо работниците ги уценуваат газдите ,а економијата ја крепат гастебајтерите се друго е незначително.
Од 20 другари од средно 3-4 сме останати во Македонија,од алманахот од средно 35 души 6-7 се во Македонија ја имам своја лична статистика остај ти твоите креирани работни места
Сега има 900000 вработени во 2004 имало 620000. Плата тогаш била во просек 11000 сега е 35000 денари тоа е раст од окулу 100% корегирано за инфлација. Невработеност била 38% Сега е 14%. Дефинитивно сега е најдобро во последните 30-40 години.

Сега има 900000 вработени во 2004 имало 620000. Плата тогаш била во просек 11000 сега е 35000 денари тоа е раст од окулу 100% корегирано за инфлација. Невработеност била 38% Сега е 14%. Дефинитивно сега е најдобро во последните 30-40 години.
А имаш ли статистика од 2004 колку нелегални работни места имало? Пример во Велес, кога бевме резерват од кој немаше излез, имаше фирми со неофицијално 200-300 вработени, а официјално тројца. Газдата, жена му и син му.

А денес колку црни работни места има?

А имаш ли статистика од 2004 колку нелегални работни места имало? Пример во Велес, кога бевме резерват од кој немаше излез, имаше фирми со неофицијално 200-300 вработени, а официјално тројца. Газдата, жена му и син му.

А денес колку црни работни места има?
Сега многу лесно се наоѓа добро платена работа. Куповната моќ е неколку пати поголема од времето на Тито. А нема ни Голи Оток ни диктатура.

Сега многу лесно се наоѓа добро платена работа. Куповната моќ е неколку пати поголема од времето на Тито. А нема ни Голи Оток ни диктатура.
Не ми одговарај ко политичар, одговори ми на прашањата директно!

Не ми одговарај ко политичар, одговори ми на прашањата директно!
Глупи прашања поставуваш. Ако нешто бе се знае не се знае. Јас кажувам колку е невработеност сега т.е. 12,8% толку ниска не била ни кога Тито бил жив. Многу лесно и убаво се живее како никогаш до сега.

Лесно е да ја фалиш владата на северна колку е успешна на глупаци, ама нас не можеш да не излажеш.

Има неколку причини зошто е тоа така, ќе пишам подолу.

Една причина е оваа, статија напишана од 3.2017 (така пишува таму).
https://kariera.mk/article/577/vo-makedonija-vraboteni-723-550-a-nevraboteni-225-049-lica
Од 948.599 лица кои лани го сочинувале активното население во Македонија вработени се 723.550, а 225.049 се невработени, покажуваат денеска објавените податоци на Државниот завод за сттаистика.

Стапката на активност во минатата година изнесувала 56,5 проценти, стапката на вработеност 43,1, а стапката на невработеност 23,7.

Во 2015 година стапката на активност изнесуваше 57, стапката на вработеност 42,1, а стапката на невработеноист 26,1.

Во вкупното работоспособното население над 15 години според економската активност и полот, мажите учествуваат со 61,3 проценти, а жените со 38,7 проценти.

Од регистрираните 723.550 вработени, 555.894 се ангажирани во деловни субјекти во приватна сопственост, а 167.657 во фирми со друга сопственост, односно мешовита, задружна и државна.

Оваа е сликано сега како е на веб страната.
1705672135907.png

Да сумираме во 2017г имало 729550 вработени и 225049 невработени, ако во 2024 имало 692768 и 102134 невработени, или некаде 40 илјади помалку вработени од 2017г и 123 илјади помалку невработени или 160 илјади помалку народ за некој 6 години, а да не сметаме колку помалку народ има од 2004г.

Најголемата причина за намалувањето на невработеноста е што народот избега од оваа северна дупка, повеќе од пола од генерацијата се џенем.

Во 2004г голем дел од вработените не беа пријавени, односно работеа на црно, и сега има што работат на црно, ама е многу мал дел, исто има и многу пензионери кој работат оти им се мали пензиите и има потреба од работници.

За зголемување на платите удел имаа странските инвестиции поради кој и домашните мораа да ги покачат платите.

За покачување на стандардот и куповната моќ е малку дискутабилно, на пример куповната моќ е намалена за разлика од пред 2-3 години, ама е зголемена од пред 20-30 години, така да тука се други фактори зошто тоа е така.

Глупи прашања поставуваш. Ако нешто бе се знае не се знае. Јас кажувам колку е невработеност сега т.е. 12,8% толку ниска не била ни кога Тито бил жив. Многу лесно и убаво се живее како никогаш до сега.
Каде живееш и работиш ти?

Дојди живеј лесно ти со моите примања и со станбен кредит, за кола кредит и плус две деца, и двајцата тренираат околу 50 евра месечно само за тренинзи давам, и плус сметки и да не набројувам и други работи. А бе кај ве наоѓаат вакви? Дај од тоа дрогата што ја зимаш и мене да ми биде рамно се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom