„Ме потсеќаш на мајка ми“

• Креатор на темата Креатор на темата Dolphin
  • Време на започнување Време на започнување
ej da mene mi se ima sluceno iako se gordeam so toa bidejki majka mu e prekrasna zena , sekogas sredena i stokmena taka da toa go gledam kako kompliment inaku negoviot komentar bese kako --- mi mirisas na majka mi ili nesto taka , najverojatno istiot parfem bil vo prasanje

Ех сеа...Не за друго бе луѓе ама сеа да ве прашам вас. Имаш 23 години девојката со која зборуваш има тука некаде исто колку вас. И сеа да и кажам дека ме потсеќа на средновечна жена? И што мислите таа како ќе изреагира? Па ќе помисли дека си фрик фала богу. Затоа никад ова да не и речете на некоја девојка. (освен ако не и речете однапред дека мајка ви е Хајди Клум :wink:)

не дај боже да налетам на таква па шо к*р ќе праам со две жени кои си наликуваат една на друга бардовци не ми гине,а во случај да налетам на таква не и кажувам бе бегам што подалеку

Heheh interesna tema,pa ne me sporedil ,ama ako me sporedi ok ke bide ke se nasmevnam vo sekoj slucaj nema da se navredam ili sl :pipi:

:pos2:Во почетокот на врската, си шетавме и кога ми вика уз муабет, ме потсети со ова на мајка ми. ЈАс тогаш не знаев дали да плачам или да се смеам..Кога и раскажав на другарка ми за да се насмееме, таа на шала ми одговори „а тој штом ити вика така, ќе те земи за жена“. :pos2:И ме зеде години подоцна, па до ден денес со другарка ми се смееме за нејзиното „предвидување“...:pipi::pos2:

Не ми рекол така ниеден партнер досега, иако не ме изненадува некој тоа да го помислил. Повеќето мажи, посебно тие што се силно поврзани со мајките, потсвесно во своите партнерки бараат карактеристики на нивната мајка.

И екстремно е ова да се поврзе со Едипов комплекс, особено затоа што не е ретка појава; не се работи за притаени сексуални фантазии спрема мајката, туку едноставно во очите на многу мажи, пристрасноста ги наведува да си ја претставуваат мајка си како модел за жена, таква каква што треба да биде, и посакуваат и нивната партнерка да ги поседува квалитетите што мажите најдобро ги забележуваат кај својата мајка.

Многу од нив како возрасни токму кај својата партнерка ќе ја бараат топлината, нежноста и сигурноста што им ја обезбедиле нивните мајки додека биле деца.

Претпоставувам слично е и кај жените, иако по мое искуство послабо застапено.
Јас имав еден дечко што ужасно ме потсеќаше на татко ми во тоа колку беше занесен, сонувач, нереален и по тоа како секогаш правеше планови и никогаш не ги исполнуваше.
Тоа е карактеристика што кога ќе ја воочиш кај човек, добиваш чувство дека не можеш да се ослониш на него и е маана што ја мразам кај татко ми, па некако ми ја влоши сликата за дечково.
Секој бара поддршка и сигурност кај партнерот, никој не сака изгубен случај што дава лажни ветувања, нели. :toe:

Не ми се случило вакво нешто досега. Не би барал карактеристики што ги има и мајка ми, но сосема е нормално ако во некои работи се поклопуваат. Најголема ноќна мора ми е тоа да мајак ми идевојак ми стант френдици, па да г изатекнам еден ден, девојка ми да ја затекнам со мајкам и у кујна као си муабетат или си пијуцкаат кафе:nenene:.
Кај девојките мсилам дека е поизразено тоа да партнерите ги поистоветуваат со својот татко. Секако не значи ова дека татко им сексуално ги привлекува фала богу, меѓутоа тој е тој што цел живот им бил водечка машка фигура, глава во семејството што се вика, им обезбедил живот, образование, итн итн...
Кај нас машките не е тоа толку изразено, иако познавам другари шо не можат да си го замислат животот без мајка им и рецептите на мајка им и шо ја знам тамо на мајка ИМ.

Факт е дека подсвесно и момците но и девојкитеги бараат оние карактеристики на родителите на кои се навикнати цел живот.
Кај момците мајката е она жена што тие го познаваат, со коешто пораснале и по која ја создаваат својата дефиниција за жените. Ок тоа со тек на време се менува и доаѓа до некој баланс на мама и вкус.
Но исто е и кај девојките.
Сепак мислам дека е така повеќе кај помладите..
По себе језда како девојче али имам приметено.
Бившиот дечко за многу работи беше копија на татко ми, колку позитивно толку и негативно.. А сепак секогаш за тие негативните кога му префрлав нешто му викав - Доста, ист си ко татко ми.
И незнам можда тогаш не си признавав али сега би рекла.. Можеби баш ради тоа ме привлекуваше. Тоест тоа е тоа што викам подсвесно го бараме она со кое што сме пораснале. И да тоа нема врска за привлечност кон родител или нешто не дај боже.. Едноставно како што кажав тоа е за нас совршенството или па во некои случаи она што ни недостасувало..

Не ми е јасно зашто зборт 'МЕ ПОТСЕЌАШ НА МАЈКА МИ' толу лошо се класифицира од женска страна.Коа некој ќе ви рече така воопшто не е навредливо у било која смисла да се каже.Бидејќи е поточно познато дека мајките на машкиот пол значат нешто боженствено.Па некоја за да ја добие таа титула од моја страна не треба да се лути бидејќи ја рамнам со човек кој ми дал живот ме изнел на добар пат и спрема неа имам љубов и почит што не се опишува со зборови.Значи да се постави некоја на рамниште со мојот бог значи дека го почитувам во секоја смисла и вреди да сум со неа.Така да девојчиња не се навредувајте сватете го како комплимент бидејќи не се кажува на секоја толку чуствителна работа,па макар било и на заебанција во секоја шала има пола вистина:smir:

Не знам зошто така лошо гледате на тоа?
Мене до сега никој ми нема речено така,ниту пак јас,ама многу пати сум си го помислила.Со дечкото сме долго време заедно,добро се познаваме и некои негови карактерни особини ме потсетуваат на мојот татко.
Факт е дека сие ние бараме одредени карактеристики кои ги поседуваат нашите родители,од мајката или таткото зависни кој со кој е повеќе побрзан.
Не гледам ништо лошо дечкото да ми каже дека го потсетувам на мајка му,зашто знам дека за него мајка му е идеал за жена и мајка.
И сите ние во нашиот партнер свесно или несвесно бараме некои до карактеристиките на нашите родители.
http://forum.kajgana.com/member.php?u=4129

Еднаш направив еден он-лајн психо-тест, чијшто резултат, меѓудруго, беше дека најмногу би ме привлекувале личности кои личат на родителот од спротивниот пол, т.е. на мајка ми (што не значи дека нужно ова важи за било кој). Интересно е што девојката која најмногу ми се допаѓала досега страшно ме подсеќаше на мајка ми, карактерно, па дури и по малку физички.

Но, разбирам зошто не би и било пријатно на некоја девојка да го слушне тоа од момчето.

Едипов комплекс:wink:. Мајката на мојот дечко и јас сме исти хороскопски знак, имаме исти фобии, за исти работи се нервираме...:wink: Што знам... Мене жената ми е ептен позитивна и не ми пречи ако наликувам на неа. Секако дека во врската не е можно да бидам поистоветувана со мајка му, туку само во моето индивидуално постоење. Ако го потсеќам на мајка му, тоа значи дека се погодило да имаме слични карактери.

Mene mojot soprug mnogu cesto mi veli deka go potsekam na majka mu ,no ne vo pozitivna tuku vo negativna smisla na zborot.Majka mu e nervozna,netolerantna ljubomorna licnost so fiks idei i psiho filmovi vo glava a jas strasno se vadam od takt koga ke me sporedi so psihicki poremetena licnost ,mada mu e majka:toe:I togas normalno deka mu vadam oci koga jas sum si jas a ne majka mu :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom