Македонија во VI, VII и VIII век. Војните при доселувањето на Словените?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Aj oti e zaklucena temata za caro Samoil neka sedi ova tuka.
Denovive vo Bugarija bese rekonstruiran likot na car Samoil vrz osnova na pretpostavkite deka negoviot cerep e pronajdenvo grobnica vo Grcija....
Toa e vekje napraveno vo sredinata na 80tite godini vo laboratorija za antropoloska rekonstrukcija vo Moskva. Eve sto pisuva vo opisot za likot:
CEREP SO DOBRO ISTAKNAT NOS, SO OTKRIENI OCNI ORBITI-KARAKTERISTICNO ZA JUZNITE EVROPEIDI
Ako car Samoil bil sin na brsjackiot knez Nikola, i ako Brsjacite se pleme koe doslo vo vi-vii vek, kako posle 3 veka eden "sloven" ima izrazito juznoevropeidni antropoloski karakteristiki?
Nastrana sto vo tie 3 veka nema nikakvi arheoloski artefakti koi ke potvrdat prestoj na naselenie koe so vekovi i mileniumi ziveelo zad karpatite. Neli slovenite bea "site do eden visoki so rusa kosa"? Ako e ova vistinskiot cerep, carot Samoil bil visok metar i seesetina santimetri. Sto po gjavolite se sluci so "slovenskite varvarski pleminja"?????

кој сака да ми најде информации за големата преселба на народите бидејќи ми е за проектна а неможам да најдам многу ми треба
ако може некој писател или книга каде што има информации за темата:smir::smir:

Има постојана преселба на народите, незнам зошто за тој фамозен 6 век се фатија.
Овој народ кој денеска го нарекуваат славјани е истиот како и Венетите, Ертрурците, Пелазгите, Фригите, Македонците итн...
Територијата на евроазија е нивното место каде постојано се движеле.
Оти на пример Чесите да ги повикаат Македонците од Солун, Кирил и Методиј, за да им помогнат против германизацијата на нивното населеление ?
Оти ?
Оти Македонската православна црква со своето влијание придонела да се подигне статусот на руската црква.
Оти монасите од Русија им пишуваат назад на нивните, абе овие зборат исто како московјаните.
Оти руската држава ги преземала традициите од византија а па оваа од античката македонска држава.
Се е случајно.
Битно во 6 век кој грбно кој пеперутка Словените го препливаа Дунав, тоа е круцијалното прашање.
И убивај си ги сега славјаните, не се домородни.
Фрлај им бомби, етнички чисти ги, така не издресираа.

Има постојана преселба на народите, незнам зошто за тој фамозен 6 век се фатија.
Овој народ кој денеска го нарекуваат славјани е истиот како и Венетите, Ертрурците, Пелазгите, Фригите, Македонците итн...
Територијата на евроазија е нивното место каде постојано се движеле.
Оти на пример Чесите да ги повикаат Македонците од Солун, Кирил и Методиј, за да им помогнат против германизацијата на нивното населеление ?
Оти ?
Оти Македонската православна црква со своето влијание придонела да се подигне статусот на руската црква.
Оти монасите од Русија им пишуваат назад на нивните, абе овие зборат исто како московјаните.
Оти руската држава ги преземала традициите од византија а па оваа од античката македонска држава.
Се е случајно.
Битно во 6 век кој грбно кој пеперутка Словените го препливаа Дунав, тоа е круцијалното прашање.
И убивај си ги сега славјаните, не се домородни.
Фрлај им бомби, етнички чисти ги, така не издресираа.
ама мене ми е за проектна 4-та година сум ако можеш некој писател,книга или некој линк добро ќе ми дојде

ама мене ми е за проектна 4-та година сум ако можеш некој писател,книга или некој линк добро ќе ми дојде

Ако сакаш да поминеш за Славјаните барај германски автори, со моите руски и украински автори ќе те бутнат.:)

Али имам една прифатлива книга.

Автор:
[FONT=&quot]Najstariji period istorije Slovena[/FONT]
[FONT=&quot](Venedi, Sloveni i Anti)[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]N. S. Deržavin[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]The presented material is an excerpt from the Croatian edition of academic N. S. Deržavin's book titled "Porijeklo ruskog naroda" published in Moscow 1944. The original tittle of the book is "[/FONT][FONT=&quot]Происхождение русского народа" - Москва, 1944. Николај Севастьјанович Державин.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

Ако си заинтересиран, остави ми емаил, ќе ти ја пратам книгата.

DERZHAVI.jpg

Державин

За темава...311 година
Не би требало да се дискутира без фактографија.Доказите за доагање на Словени во Македонија се пред се од дубиозни историски извори кој мора да се читаат во оригинал,а не да се прикажуваат како извори ,а да се нудат готови одговори.
Основен доказ се Чудата на св Димитрија.
Нека се најде еден што може да каже кој тоа бил Св Димитрија и каде тоа се неговите мошти,каде живел и кој тоа град тој го бранел.Житието од( 9 век?) е фалсификат и не е никаков историски извор.Св Димитрија никогаш не живел во Солун ниту го бранел Солун,ниту има било каква врска со Солун.
Нај прикладно е да се каже Св. Димитрија сирмијумски затоа што бил на служба во Сирмиум или денешна СРЕМСКА МИТРОВИЦА.
Загинал бранејки ја неа но не од Словени...
Анастазиј библиотекарот напишал извртени вистини и лаги кој немаат зрно чесност.Ниту гроб има,ниту мошти,ниту Максимилијан го измачувал,а најмалку дека го убил.Нема една реченица од Чудата која има врска со вистината.Па зарем треба да им се верува на вакви пишувања на база на некакви плус привиденија дека ете светецот во Солун станал од гроб и ги одбранал и тоа го кажува онака како општо позната вистина...
Археолошки и антрополошки Словенски наоди во Македонија има после 10 век.Она што се толкува како доагање на Словени во 6-7 век не се однесува за 10,11 и 12 век,а од друга страна нема до сега никакво толкување за овие подоцнежни фактички доселувања.
Не може да се вагаат пишани докази за настани за 6 век и да се аплицираат на население кое се појавило најмалку 3-4 века подоцна.Тоа не е историја туку алхемија.

За темава...
Не би требало да се дискутира без фактографија.

Археолошки и антрополошки Словенски наоди во Македонија има после 10 век.

Ajde be?
aj da vidime od tebe i antropoloski i antropoloski dokazi stom taka ni tvrdis.

eve ti faktografija...
Anyway since IX-th century we already have ethno-geography of the Eastern Slavic people which is given by an Old Russian annalist. 'Povest Vremennykh Let' tells us about the Polans who settled in the Middle Low Dnepr lands (Kiev region), about their neighbours - the Drevlyans who lived in marshy and woody Pripyatskoye Polesye. The northern borders of the Eastern Slavic World were populated by the Ilmen Slovens (Ilmen Lake region); the Dergovichi took the territory between the Pripyat and Western Dvina Rivers; their neighbours, the Kriviches, later fell apart into three sub-branches: the Smolensk Kriviches, the Polotsk and the Pskov Kriviches; the Severyans were steppe neighbours of the Polans, the Sozh River basin was controlled by the Radimiches, and the basin of the Oka River - by the Vyatiches. The Uliches and Tivertses occupied the southern territories up to the Black Sea coast. Historians had not trusted this annalistic geographical scheme till researches of the beginning of XX-th century confirmed it. It was women's jewellery that helped. It turned out that one of the most common types of Eastern Slavic women jewellery - temporal rings, differ over all the territory of Russian Plain. It was found out that certain versions of these jewellery coincide with distribution of this or that Slavic tribe. Later these observations were confirmed by other elements of material culture of the Eastern Slavs.

Ако не е вака ко шчо ти (ви) вељам, мустаќиве ќе 'и фрљам в але.
f-91,citaj:
Ако чвек сам не се пострамотит, никој не мојт да го пострамотит.
Едно сери, друго бери.
Cepenkov

Имате ли слушнато за византискиот цар Константин 7-ми Порфирогенит од македонската династија во книга за историја на правото од сима аврамовиќ вика порфирогенит значи роден во пурпурна соба по некои обичаи(византиски),а ако отидеш во селото вевчани и ќе можеш да слушнеш дека порф е уствари прв. Сега некој праша на кој јазик се зборувало во Ромеа(византија),тоа било јазикот koine, јазик за кој имам прочитано ама не ми текнува каде (мислам во нероманизирана книга за александар македонски) дека тој јазик се употребувал во тогашното македонско царство и е вештачки јазик. Многу од царевите на Ромеа биле од македонско потекло исто како и Василиј 2-ри исто од македонската династија, а за него сакав да ве прашам: зошто Василиј 2-ри по битката со војската на цар Самуил не ги убил тие војници туку ги поштедил нивните животи?

Ако некој знае нека пиши!

А Јас мислам дека овој Василиј 2-ри Македонски(иако грците го нарекуваат бугароубиецот) ги поштедил оти и овие како и него биле македонци, и за да го заштити царството во кое владеел (Ромеа) само ги неутрализирал и ги оставил да живеат како слепци.

Ilija: kakvi crni Grci vo sredniot vek?

Vasilij II e narechen "vulgaroubiec" nekoi 300 godini po bitkata na Belasica koga Romeite vekje sozdale tema (voeno-administrativna oblast) Vulgarija na teritorijata na Samoilovoto carstvo. Da se potsetime, vulgari = ne-romei, t.e. grubi lugje so poniska kultura od Romeite.

Dodatno, Vasilij II ja ostavil Ohridskata Patrijarshija da funkcionira kako institucija. Najbitno, Romeite go sochuvale imeto Makedonija so toa shto stvorile tema Makedonija pokraj tema Vulgarija.

не бе мисирков не ме разбра, во денешно време грците го викаат бугароубиецот.
а прашањето ооти не го одговориш оти василиј не ги убил војниците?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom