Името "Словен" - етимолошки теории

• Креатор на темата Креатор на темата Марс
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Јазикот на св. Кирил и Методиј се нарекува "словѢньск'".Црноризец Храбар споменува во "О Писменех"(9 век н.е.):словѢане, словѢньскы, словѢньскаа писмена, словѢньскоу рѢчь, родь словѢньскыи, словѢньскы книгы, по словѢньскомоу іазыкоу.

Теофилакт соопштува дека солунските браќа откриле словенски букви (Σθλοβενικα γραμματα).Папата Јован VIII издава була во која го нарекува тој јазик: lingua sclavinica, sclavina

Прв помен на Словенското етничко име дава Птоломеј (2 век не), кој наведува дека источно од Венетите Ouenedai живеат Stauanoi и Souobenoi.

Оригиналното име за Словените е Slowene и по една теорија ја има етимологијата од < PIE *kleu -"прочуен", додека по друга потекнува од "слово" и означува заедница на луѓе кои се служат со јазик кој го разбираат наспроти странците кои се „неми“ и чии јазик не го разбираат (“Немци“: назив за Германите и за Германците во поново време кај некои словенски народи)Романтичарската етимологија дека Slowene, потекнува од „слава“ денес е напуштена иако беше популарна за време на процутот на пансловенското движење во средината на 19 век

По теоријата на американскиот лингвист Б.Ф. Лозински „Словен“ значи „прославувач, обожавател„.Оваа теорија нема широка поткрепа.

Од зборот "Словене" потекнува зборот за роб во средновековниот латински "sclave" (cf. ang: "slave") и Norsk "slavar" кое го замени "Trälar "восредниот век поради присаство на Словени по византијските и викиншките и други западни пазари за робови.

Легенда:
Црвеното поле е словенската прататковина пред раселувањето, одредена врз основа на најгусто присаство на словенски имиња на реки
Розевото поле означува археолошко ширење на Словените

slavicdistributionoriginu0.jpg

pozdrav mars.bi sakal edno prasanje. pri doseluvanjeto na slovenite na balkan posebno, sto imaaat tie so niv doneseno ?mise postavuva prasanje ako se doseluvale na ovie prostori togas mora da ima nesto barem malku slicnost so mestoto od kaj sto poteknuvaa da receme zad karpati? sto e identicno ili slicno so balkanot i od kade sto poteknuvaa? pr nekoj predmet, nekoe domasno zivotno karakteristicno za slovenite.sto mislis za teorijata deka tie isti sloveni poteknuvaa od balkanski prostori posebno makedonija ,pa pri naezda na rimjanite begaat na sever toest zad karpatite pa posle nekolku vekovi da se vratat pak vo rodnite ognista?

Марс напиша:
Легенда:
Црвеното поле е словенската прататковина пред раселувањето, одредена врз основа на најгусто присаство на словенски имиња на реки
Розевото поле означува археолошко ширење на Словените

slavicdistributionoriginu0.jpg
е така де кога ќе ти речам дека ние не сме словени се противиш, сега сам се побиваш со мапата

???

Теофилакт соопштува дека солунските браќа откриле словенски букви (Σθλοβενικα γραμματα).Папата Јован VIII издава була во која го нарекува тој јазик: lingua sclavinica, sclavina

Ги откриле? Зарем ова е некоја гробница да ги пронајдат? Или пак ова е само грешка и таму треба да најде зборчето „создадоа“ ?

Eden moj prijatel e opsednat so momentot reselba/nepreselba na slovenite. Cuv deka i todor petrov ima slicna teza. isto slusnav deka taa teza se pocesto se spomenuva i vo zapadnite istoriski akademski krugovi.
Tezata e deka se ova sto ni se pretstavuva kako ogromna preselba na slovenite e vsusnost greska vo prepisuvanje na noviot pisar na togasniot novoizbran vizantiski vladetel.
So denesen recnik :) lokalnata samouprava vo vizantiskata imperija togas zafatena so mnogu nemiri buni i vostanija bila na nivo na sklavinii, kade sto neli zitelot na sklavinijata e sklavin. sklavin/sloven. Imperatorot pagja ima novoizbran i vo rok od 5 godini balkanot e preplaven so sloveni. (so novite spisi na noviot pisar). Ne sum nekoj sto e mnogu po sportot ali veruvam deka dokolku se sobereme pocituvani forumxii i so nas da gi zememe samo nasite milenici za 5 godini nemozeme da stigneme pes do belgrad :). ova so papata podatokot go pravi prethodno navedenoto uste pointeresno.
Da se potsetime, oficijalnata priznaena teza denes e deka kinezite sirejki se na sever od poluostrovot gi istisnuvaat mongolite od denesna kina koi sto pak predizvikuvaaat masovna preselba na serija na narodi na zapad tuka vklucitelno se i slovenite.
Veruvam deka na forumov ima i nekoj sto e poupaten od mene vo pogorenavedenite pretpostavki.

Јаc не сум поупатен, ама веруј за 5 години пешки многу далеку ќе стигнеме. Плус у тоа време поианкво било темпото на одење и издржливоста, а плус кога некој мафта со боздоган позади тебе има да бегаш колку те држат нозе.

Мене теоријата дека се доселиле од север тука ми е сосема логична. Со асимилација настанле нови народ. Се случувало и порано, сосема е нормално. :toe:

vidi bogamu kako napisale Mars ..
najgusto prisustvo na t.n slovenski iminja na zamislete si reki

Homer MakeDonski напиша:
vidi bogamu kako napisale Mars ..
najgusto prisustvo na t.n slovenski iminja na zamislete si reki

почнува да се губи, ја троши пропагандата и спамира секакви теми

3а време на Kирил и Mетодиј, во Bизантија односно Pуменија владее лав. Tој ја отфрла идејата на горе наведените и тие се
договараат со Bатикан (папата) за реформите на веќе постоечкиот македонски јазик. Jа пишуваат глаголицата (која ден денес ја употребуваат некои народи) и да ја докажат верноста кон Bатикан во црквата св. Cофија се живописани 8 папи (затоа Bатикан ги поштува). Hашиот народ, за разлика од Mоравија, не го прифаќа ново создаденото писмо. Mакедонскиот народ е единствен во светот кој непотпаднал под туѓи влијаниа.

Pеформите на браќата западниот свет ги наметна како "староцрквенославјански", а подоцна научно почнаа да го работат фалсификатот на македонската историја и се родија во 18 век "словените".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom