Бугарштината против Македонската национална посебност

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
nedev напиша:
Това не го разбрах... Извинjаваj. От кое да се срамим? От праб`лгарите ли? В голjама заблуда си. Това е гордост при нас!
За "краденето" прочети по-горе какво сум писал :-)
stoe toa tolku nerazbirlivo:helou: te prasam dali cesite i slovacite se eden ist narod dali zboruvaa isti jazik? :)is toe razlika pomegju niv.kakva gordost neznam ,a sporedis PRA BLGARI jas neznam kojese toa? sporeduvas tataro mongoli so cisti makedonci asparuh so kiril i metodi .i ti smetas deka se eden isti narod . mislam deka e toa totalno ponizuvanje za nas makedoncite dane sporedis so vaseto tatarsko pleme.vo golema zabluda si decko.prosto ve zalam kako is to ucite vo skolite vashi.

Bacillus gagous напиша:
E тоа е разликата, ние не ги земам здраво за готово како 100% точни интерпретациите на нашите историчари, и голем дел од историските изложувања што тука ќе ги прочиташ на форумов доста отстапуваат или воопшто не се застапени во учебниците и програмта по историја до матура, нормално тој што студира историја сосема поинаку приоѓа на историјата. А знаеш ли зошто?, зошто свесни сме дека тоа што се кажува не само кај нас на часовите по историја туку и во цел свет е тоа што сакаат властите да се слушне. Самиот предмет историја до матура е мал дел историски наоди и голем дел интерпретација на тие наоди, а преку посебно осмислената интерпретацијад страна на политичарите која е интегрирана во програмата и учебниците по историја до матура се врши масовна лоботомија.
Това дека си го пишал е точно ,с'гласен с'м с тебе.Лично аз мислам дека е потребно да се напише една обшта балканска историја /но доколку го познавам балканскио ни манталитет мислам дека тоа е вопрос на иднината/ но ке стане...вервам в това...

Se soglasuvam deka mnogu od popularnite istoricari tuka tresat gluposti i se poveke luge im veruvat. Tie istoricari kako B. Dimitrov odlicno znajat deka sirat lagi no smetat deka na bugarite nikogas ne im e izlisen malku nacionalizam... za ucebnicite isto se soglasuvam edinstveniot ucebnik koj e recisi tocen e ovoj od 12 klas. Za malkite deca istorijata se pisuva kako harry potter ili nesto slicno, steta e deka poveketo luge znaat istorijata od tocno tie ucebnici i veruvat na sekakvi mitovi i legendi. Vo posledno vreme ovoj supak Slavi Trifunov i negovite kurvi uste poveke sirat razni mitovi i gluposti i poglupite im veruvat. Toa e bas najprimitivniot nacionalizam.

Za situaciata kaj vas nema da zboruvam zatoa sto pak ke se lutite ama e mnogu slicna toa samo znajte :salut:

Btw i predi toa ovoj link go imam videno na forumot ama nekako site go ignorirat no sepak - forum.boinaslava.net jas ne pisuvam tam, no nekogas ima interesni mislenija i ako sakate da vidite nekoj vistinski obektivni nesta za bugarskata istorija go posetete.

Фататик, аз не знам какви са тези татаро-монголи дето ми ги говориш. Имало нjакога татари, които дошли през 13-ти век. Дори и за сожаление сме имали за една година татарин цар - Чака (1299 - 1300).
А за това, че не знаеш за прабугарите, jавно това говори за лошата образователна система в Македониjа. Интересно, србите са чували за прабугарите ;-)

predatory, за радост веке има една сравнително нова наука - Балканистика. Скоро гледах учебник за ВТ университет. Добре е направен. За сожаление свршва с Втората световна воjна

Aloooo chuvashlar, odjebi be aman! Gitla na mediapol.bg, sto gnasis makedonski forumi so svojata mrshojadna rea. Pesoljuben konjoeb tatarski.

predatory напиша:
Това дека си го пишал е точно ,с'гласен с'м с тебе.Лично аз мислам дека е потребно да се напише една обшта балканска историја /но доколку го познавам балканскио ни манталитет мислам дека тоа е вопрос на иднината/ но ке стане...вервам в това...

тешка работа. ве поздравувам со една песна од Rammones која мислам дека е решение за вас.ај да видам дали ја познавате песната. ако не погодите ќе ви кажам покасно

nedev напиша:
Фататик, аз не знам какви са тези татаро-монголи дето ми ги говориш. Имало нjакога татари, които дошли през 13-ти век. Дори и за сожаление сме имали за една година татарин цар - Чака (1299 - 1300).
А за това, че не знаеш за прабугарите, jавно това говори за лошата образователна система в Македониjа. Интересно, србите са чували за прабугарите ;-)

predatory, за радост веке има една сравнително нова наука - Балканистика. Скоро гледах учебник за ВТ университет. Добре е направен. За сожаление свршва с Втората световна воjна
kazi be kojse tie prabugari?ti sam neznaes mene cemi kazas:vozbud: vie u bugarija bas ucite istorija prepisana od makedonskata:) koja istorija vie ja imate ?vasata istorija pocnuva od sreden vek :) sami toa rekovte.

fanatic напиша:
kazi be kojse tie prabugari?ti sam neznaes mene cemi kazas:vozbud: vie u bugarija bas ucite istorija prepisana od makedonskata:) koja istorija vie ja imate ?vasata istorija pocnuva od sreden vek :) sami toa rekovte.
надополнување

Јас знам дека прабугарите се понови ако не и најнови народи кои се населиле на Балканскиот полуостров? Околу 670 година. Нели? И да е и тие се со туркско (не турско) потекло така? И знам дека до средината на 9 век тие вече се измешале со Словените...:uvo:

Па многу ги цените ‘‘пра-бугарите‘‘, а тие фактички и доаѓаат од тамо...Азија...И нели од тамо Кавказ па од Кавказ денешна Бугарија и така.. А кажи ми малку кој бил тој Кубрат? Нели е Турско-монголски сурат? Не ли бил Хан? Владеел до 650година а ти ми кажуваш дека првиот татар бил дури 13 век??? А овај кој е? Е и + за ова последното болдирано, за жал да те разочарам ние во една година не учиме се, баш за тие години после 2 Светска војна се учи во следната учебна година. :)

Abe Martine potekloto na starite bugari e uste premnogu kontroverzno. Turkskata teorija e mnogu verojatna, no e bazirana na nekoj spekulacij. Na primer titlata HAN ne se koristi za nitu eden bugarski vladetel. Za tocno trima (od eden rod) se koristiti titlata KANASUBIGI koja e unikalna mislam no istoricarite smetat deka toa znaci HAN. Isto taka mitot za Tangra, samoto ime postoi samo na eden natpis a i ne se bas sigurni dali pisuva Tangra no istoricarite tvrdat deka toa e religijata na bugarite.

Jas smetam deka nikogas nema da znaeme od kakvi tocno se bili starite bugari osven toa deka se dosli nekade od Azija i tolku. A svetskite istoricari ne znaat sto e potekloto no martin tuka na 15 so sigurnost znae sicko.

Martin$ напиша:
надополнување

Јас знам дека прабугарите се понови ако не и најнови народи кои се населиле на Балканскиот полуостров? Околу 670 година. Нели? И да е и тие се со туркско (не турско) потекло така? И знам дека до средината на 9 век тие вече се измешале со Словените...:uvo:
Па многу ги цените ‘‘пра-бугарите‘‘, а тие фактички и доаѓаат од тамо...Азија...И нели од тамо Кавказ па од Кавказ денешна Бугарија и така.. А кажи ми малку кој бил тој Кубрат? Нели е Турско-монголски сурат? Не ли бил Хан? Владеел до 650година а ти ми кажуваш дека првиот татар бил дури 13 век??? А овај кој е? Е и + за ова последното болдирано, за жал да те разочарам ние во една година не учиме се, баш за тие години после 2 Светска војна се учи во следната учебна година. :)
Е, аз говорjа за учебник по Историjа на Балканите за специалността Балканистика в Великотрновскиjа университет. Верно, гледах
го преди две години.

За татарите... абе в Азиjа само татари ли има? што не са китаjци например? Или викаш, штом има хаганат, значи са го направили татарите :vozbud:. Ами Аварите например татари ли са?
Ако сериозно те интересува историја на прабугарите (некаде се срешта и като протобугари) да сложа линк.

Prabugari Bugari toa e edno isto. A poimov prabugari e daen vo ponovo vreme od strana na vaшi nauчnici. Со цел за да с еправи разлика помеѓунив и денешните Бугари со национална смисла на зборот ама. Имено прабугари себе се сметале и изворно си се декларирале ко Бугари. А и колку шо знам во денешно време многу ваши научнивци сакаат место Прабугари да го вратат првобитниот извор (збор), Бугари. Е а за да сме задововолни и двете страни :) , за фактот што т.н. Прабугари (вистинските Бугари) дошле од Азија и имаат татарско-монголски сурат. Ем вие сте задоволни што потекнувате од тамо (вклучувајќи многу тата...Б‘лгарски члена де од Форумов), ем ние ќе сме задоволни дека не сме еден ист народ. И, тооо...:vozbud:

ceza напиша:
Abe Martine potekloto na starite bugari e uste premnogu kontroverzno. Turkskata teorija e mnogu verojatna, no e bazirana na nekoj spekulacij. Na primer titlata HAN ne se koristi za nitu eden bugarski vladetel. Za tocno trima (od eden rod) se koristiti titlata KANASUBIGI koja e unikalna mislam no istoricarite smetat deka toa znaci HAN. Isto taka mitot za Tangra, samoto ime postoi samo na eden natpis a i ne se bas sigurni dali pisuva Tangra no istoricarite tvrdat deka toa e religijata na bugarite.

Jas smetam deka nikogas nema da znaeme od kakvi tocno se bili starite bugari osven toa deka se dosli nekade od Azija i tolku. A svetskite istoricari ne znaat sto e potekloto no martin tuka na 15 so sigurnost znae sicko.
:pos2::pos2::pos2::pos2:така е браво :wink: Туку... Целта НИ е да ви докажиме дека не потекнуваме од ист народ. Место да јадеш гурабии пиши ко шо треба. Незнам како не можите да сфатите дека не сме од ист сурат бре... Ви дадовме јазик, ви ги дадовме буквите и мн. др. алоу... Ко знаевме ние да зборвиме на нашки вие уште со мимики се разбиравте. :nesvest: Нема крај од вас хех:nesum:

Нјакој говореше за чехите и словаците. Само че пропуска факта че самата Чехија се с'стои от 2 основни групи - чехи (бохемци) и моравци и те заедно изграждат чешката нација. Или п'к в Нидерландија говорим за холандци, но те вс'штност са холандци (фламандци) и фризи. И те са много по-различни отколкото македонците и бугарите. Само че историјата ги е с'брала в една д'ржава.
Само не искам да ме разберете грешно. За мен бугарската и македонската нации са различни. Вече. И това не е само мое мнение.

Attila напиша:
Нјакој говореше за чехите и словаците. Само че пропуска факта че самата Чехија се с'стои от 2 основни групи - чехи (бохемци) и моравци и те заедно изграждат чешката нација. Или п'к в Нидерландија говорим за холандци, но те вс'штност са холандци (фламандци) и фризи. И те са много по-различни отколкото македонците и бугарите. Само че историјата ги е с'брала в една д'ржава.
Само не искам да ме разберете грешно. За мен бугарската и македонската нации са различни. Вече. И това не е само мое мнение.
А што според тебе исто?

Е, това е јасно - различно историческо развитие през последните 130 години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom