Постдипломски студии

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.565
Што мислите за постдипломските студии во нашава земја?Го даваат потребниот квалитет или е едно повторување на додипломските студии но со повисока цена?
Конкретно на економскиот факултет во Скопје(искуства,ако има некој нека опише) има неколку насоки,кој според предметите се толку слични помеѓу себе,што човек неможе да се определи која насока да упише.Која насока е најсперпективна според вас?Искуство со постдипломски студии, придобивки, само чинот магистер,можноста преку кредит трансфер да се магистрира на некој познат факултет,работа од соништа или?

Јас планирам од в година на есен да одам на магистерски студии за компјутерска графика, па да видиме што ќе биди. Каде или БТ, или Бугарија...

Можеби програмерската работа добро е платена, но едноставно не се пронаоѓам во неа,...уметноста е за мене :)

Волкси има кај нас на Тех. постдипломски по графика? Разбрав јас дека ќе отварале за нашиот смер (тех.инф.) од октомври и таму планирам да одам. Каков сака нека е квалитетот, само полесно да е, и побрзо „магистарче“ да биднам :pos2:

leandra напиша:
Што мислите за постдипломските студии во нашава земја?Го даваат потребниот квалитет или е едно повторување на додипломските студии но со повисока цена?
Конкретно на економскиот факултет во Скопје(искуства,ако има некој нека опише) има неколку насоки,кој според предметите се толку слични помеѓу себе,што човек неможе да се определи која насока да упише.Која насока е најсперпективна според вас?Искуство со постдипломски студии, придобивки, само чинот магистер,можноста преку кредит трансфер да се магистрира на некој познат факултет,работа од соништа или?

Sakav da odam vo Skopje na ekonomskiot, no od moite kolegi koi veke toa go storija ne dobiv nekoja impresija ni zadovolstvo...Ne samo sto nema nekoja posebnost vo ucenjeto,so sto ke se razlikuva od dodiplomskite studii,ami uste poveke iritira faktot sto nisto poveke ne si tretiran vo odnos na vrabotuvanje vo soodvetnite institucii:tapp:

Ја кога би отварал тема поврзана со постдипломски, би ја поставил вака: "Дали се исплати да запишеш постдипломски и што конкретно добиваш, освен звање".

Мистичен напиша:
Ја кога би отварал тема поврзана со постдипломски, би ја поставил вака: "Дали се исплати да запишеш постдипломски и што конкретно добиваш, освен звање".

Засега не дека шансите да работиш тоа што си го завшил се минимални, а околу 90% ќе бидеш неосигуран и ќе земаш 5000-6000 ден плата.
Но вреди да се проба дека што знаеш што не чека во иднина.

Lady напиша:
Sakav da odam vo Skopje na ekonomskiot, no od moite kolegi koi veke toa go storija ne dobiv nekoja impresija ni zadovolstvo...Ne samo sto nema nekoja posebnost vo ucenjeto,so sto ke se razlikuva od dodiplomskite studii,ami uste poveke iritira faktot sto nisto poveke ne si tretiran vo odnos na vrabotuvanje vo soodvetnite institucii:tapp:

Јас колку сум информирана,постдипломските студии се неколку пати полесни од додипломските.Предметите што се полагаат се од истите учебници кои се полагале,само со некои комбинации од други нивни колеги,нема многу малтретирање околу пуштањето на испит,чекањето за полагање пред испит и кај студенски прашања е исто...Бидејќи јас под поимот постдипломски студии подразбирам надоградување на знаењето кое веќе го имам и остручување во областа која ја бирам,на овој начин на учење и полагање не го гледам тоа.Предноста за вработување би требало да е далеку подобра одколку сега,но ништо чудно да е и исто како со фах.

Мистичен напиша:
Токму така,и да надополнам на ова добиваш и можност да запишеш докторски науки,со кој ќе го заокружиш циклусот школување.

Дали на приватните факултети кај нас (незнам цената како се движи) ја добиваш суштината од постдипломските студии?За во странство е далеку поголема цената,незнам дали секој би можел да си ги дозволи тие студии иако се најдобри.Кај нас е околу 500 евра семестар,а во странство?или на приватните?

Целта на постдипломски е доусовршување, ама самостојно. Си упишал факс, си имаш соработка со профата, си имаш програма, ама сам си работиш, твое дело е, твој труд, ти си го конструираш доусовршувањето, бидејќи избираш област која те интересира, и сам си истражуваш и си твориш. Значи, профите се само поддршка, ако се доволно отворени за нови сознанија и напредување, тоа е кец на десетка.
Мене титулите никогаш не ме интересирале, м-р, д-р, голема работа, ич не ми било гајле. Само љубов кон професијата, па ако имаш среќа да си го оствариш тоа понатаму и во работа, тоа е идеално.

Во германија ако дипломираш со диплома (4 години) а не со бечелор мастер (3+2 години), постдипломските се директно за докторат.

Pa dogodina ke mu mislam za ova, bi sakala zasto da ne, za mene studiranjeto odnosno ucenjeto e investicija i kolku poveke napreduvas ti vlozuvas vo sebe, se nadograduvas. Samo takva ni e drzavata stodojde vreme i mnogu gi gajle rabotodavcite dali ti si m-r ili d-r. Eve poznavam edna osoba sto e doktor vo nejzina oblast i raboti vi biblioteka vo edno osnovno uciliste, pa videte sega. Ama koj saka da napreduva zasto da ne.

Во германија ако дипломираш со диплома (4 години) а не со бечелор мастер (3+2 години), постдипломските се директно за докторат.

znaci toa e taka i kaj nas sto e sega napraveno so novata programa 3+2?! aj ako nekoj znae neka pise, bas me interesira, zasto slusam deka tie sto se so novata programa (3+2) ako ostanat samo so tie 3god. nema da bidat kako diplomirani, a ako gi zemes i drugite 2god. togas si nesto izmegju diplomiran i magister?! ne znam kolku e tocno...

И не само тоа, како да го победиме непотизмот?

znaci toa e taka i kaj nas sto e sega napraveno so novata programa 3+2?! aj ako nekoj znae neka pise, bas me interesira, zasto slusam deka tie sto se so novata programa (3+2) ako ostanat samo so tie 3god. nema da bidat kako diplomirani, a ako gi zemes i drugite 2god. togas si nesto izmegju diplomiran i magister?! ne znam kolku e tocno...

Абе со болоњската конвенција сакаа сите европски високообразовни институции да добијат унифицирани нивоа на образование, како и усогласување со американскиот систем. Така да според американскиот систем ако се водима имаш 3+2 (Bachelor+Master) по што неможеш понатаму и 4+1 (Bachelor of Science+Master of science) по што можеш да продолжиш на докторат. B.Sc. е појако од В. но послабо од Мѕ. додека Мѕ.Ѕс. е појако од Мѕ.
Е сега ти распрашај се кај нас како е во моментов за да можеш да споредиш со овој систем, бидејќи кај нас прилагодувањето кон болоњските критериуми иде бавно.

Абе со болоњската конвенција сакаа сите европски високообразовни институции да добијат унифицирани нивоа на образование, како и усогласување со американскиот систем. Така да според американскиот систем ако се водима имаш 3+2 (Bachelor+Master) по што неможеш понатаму и 4+1 (Bachelor of Science+Master of science) по што можеш да продолжиш на докторат. B.Sc. е појако од В. но послабо од Мѕ. додека Мѕ.Ѕс. е појако од Мѕ.
Е сега ти распрашај се кај нас како е во моментов за да можеш да споредиш со овој систем, бидејќи кај нас прилагодувањето кон болоњските критериуми иде бавно.

ne moze da se prodolzi ponataka ako si so 3+2?
a inaku bi sakala dokolku bi imala moznost da prodolzam so postdiplomski na stul kade sto i sum, no mnogu e skapo, aj zdravje ima vreme ako ne moze vo skopje...
mislam deka e dobro postiplomski taka covek se nadograduva, a i sigurno toj sto ke bide magister ke ima nekoja prednost za dobivanje na rabota

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom