Четврт мобилен оператор-има ли место на нашиов пазар?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Дали има место и потреба на нашиов пазар за четврт мобилен оператор?

• Вкупно гласачи
    74

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Да, значи во најава е распишување на тендер за четврт мобилен оператор.
Во овој момент мислам дека сеуште трае периодот во кој заинстересираните компании треба да се пријавата во Агенцијата за Електронски Комуникации која според бројот на заинтересираните субјекти ќе реши дали ќе распише тендер за четврт мобилен оператор.

Што мислите дали Македонија има можност за четврт мобилен оператор на прилично мал пазар како нашиов?

Дали некако воведување на четврт мобилен оператор во услови на монопол во фиксната телефонија е избрзан и преабмициозен чекор на владата на Груевски?

Дали доколку влезе четврта голема компанија, на нашиов пазар, тоа ќе значи енернмно намалување на цените на услугите кои ги нудат мобилните оператори?

И да речеме во случај да се одлучи да се распише тендер за четврт оператор, кој треба да бидат условите т.е. што треба да бара владата.

Дали тоа треба да биде повторно голема компанија (звучно име), или треба да им се даде можност и простор на македонските компании?(според неофицијалните информации засега 2 македонски комапнии изразиле интререс за нудење услуги во мобилната телефонија, една од нив е ОН НЕТ)

Сфе сфе ама не ми е јасно зашто полагате надежи дека цените ќе паднат драстично...и тоа секој пут истото го викате :pos:

Па ќе паднат бе.....изгледа :)

не верувам дека има таква потреба. Сепак според мене доволно ке биде и Т-Мобила версус Космофон = Дуопол. Сеа третиов малце ке ги размрда ради воведување на 3г технологија, усим и 128к картички. За четврт мислам дека сеуште не сме спремни... барем не следниве 4-5 години.

Мислам дека толку е... И да има некој корисник +- овај третиот ке го докомплетира пазарот. Можно е само да очекуваме намалување на цените.

Најголемиот проблем е што еден ден по уплатата од страна на новиот (третиот) мобилен оператор почнува процедура за четврт, како ли тоа само звучи кај инвеститорите не можам ни да замислам. Непромислен потег.

не гледам голем зијан од тотална либеризација на пазарот, без никакви тендери, туку кој може и на кој му стиска нека почни со работа.

KrToT напиша:
Ima ima treba da popagaat malce so profit ovie segasnive i malce pojshe eftini telefoncinja:):)
и после тоа мобилната телефонија да стане секојдневие? - и покрај тоа што веке стана...
Според мене сеуште е луксуз за некои луге! - што сакате поефтино од 12/13 денари минута? Не сте ми јасни... тогаш телеком ке банкротира... многу луге знам што не користат повеке фиксен, еве и јас дома го исклучив фиксниот:toe:

Ako cetvrtiot napravi finta :niska pretplata, besplatno komuniciranje vnatre vo sistemot, a plakas samo interkonekcija i toa razumno (kikiriki tarifa), malku poduhovito ja koncepira mrezata i obezbedi besplatni EFTINI telefoni (onie od 10 $ )pri pretplata i posle sekoja vtora godina ko podarok za rodenden na pretplatnikot.......sigurno ke sobere 250.000 pretplatnici vo eden zdiv...so tendencija da stanat 500.000, a moze i duplo....so pretplata od 5 evra i gornite kondicii toa mu se 1.5-2.5mil. min. vo bruto mesecno...ne e nekoja para, ama............za investicija od cca 20 mil.evra e odlicen ROI.....
zlochko.gif

Dzish напиша:
Мислам дека толку е... И да има некој корисник +- овај третиот ке го докомплетира пазарот. Можно е само да очекуваме намалување на цените.

Баш така.
Башка е можно и некој од новиве оператори, да е фокусиран само на привлекување на корисници од одредена група (пример млади, бизнисмени и слично)

Brat vidi sea Prvo morame da iame nad 3 operatori za vo EU ili taka nesto Vtoro konkurencija ke ima pogolema so se tice mene ak izlezit nova mobilna odma se prefrlam garantiram dek ke e poeftino nego sea

Necrophilia напиша:
и после тоа мобилната телефонија да стане секојдневие? - и покрај тоа што веке стана...
Според мене сеуште е луксуз за некои луге! - што сакате поефтино од 12/13 денари минута? Не сте ми јасни... тогаш телеком ке банкротира... многу луге знам што не користат повеке фиксен, еве и јас дома го исклучив фиксниот:toe:
Е дај немој и ти вака и сам знаеш дека бар моментално телефоните се луксуз кај нас ако збориме за марки а за половни ги има и тоа многу поентата ми беше дека не ми пречи ама сепак ние сме у ќар!!!

Па не ми се верува како може некој да мисли дека немало потреба од други моб. оператори.

Онај словенецот треси глупости на телевизија бе луѓе,платени изјави дава.

Ако кај нас нема место за повеќе мобилни оператори тогаш нема место за било каков друг бизнис.
Единствени што можат да конкурираат на пазарот на телекомуникации се пазарите за лекови и за горива.
Знаете ли дека космофон и мобимак прават повеќе профит од сите БАНКИ заедно.

Еве ви споредба.
Колку телеком компании со профит рамен на најпрофитабилната банка во Македонија можи да опстојуваат во државата.
Одговор.
Повеќе од 10

И нека ми објаснинекој на кој начин конкуренцијата на еден пазар можи да им наштети на конзументите

До пред 5 години имаше само еден оператор и правеше што сака со цените а сега четврт ??? Аман бе многу напред отидовме ние со мобилната технологија :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom