Дали ги сфаќате текстовите?

• Креатор на темата Креатор на темата Zoki Lou
  • Време на започнување Време на започнување
<span style="font-size: 10pt; font-family: &quot;Courier New&quot;; color: black;">I am a mountain
I am a tall tree
Ohhh, I am a swift wind
Sweepin' the country

Iron Maiden - Fear of The Dark, инспирација за песната им била што "изгледа" на некој член од групата како мал му било страв од темнина, па направиле песна. А, песната потполно ја разбирам, и сакам песни со приказна. :)

Iron Maiden - Fear of The Dark

I am a man who walks alone
And when I'm walking a dark road

Темава е дали ги сваќате текстовите на песните што не се сваќаат така лесно-да го ебам не збориме за излажи ме и тоше проевски или пак за рап музика кај шо е се отворено кажано.

Да ви разбистрам ПОЕЗИЈА-ќе ви дадам и конкретен пример иако лу не ги сака ама знае дека курт пишувал поезија и то прва класа!

Zavisi od vidot na pesnata,ima nekoi pesni koi se svakaat dosta lesno a ima nekoi na koi treba da go citas tekstot po cel den da svatis so ustvari sakat da kazat

Некои песни ги сфаќам,ја знам правата порака,ама некои пораката е толку извртена во текстот што мислам дека само текстописецот знае за што пишувал.

Песна од типот на хитовите на Хилари Даф или Бритни Спирс (Hit me baby one more time) нормално дека ги сфаќам. Мислам, па што има да се сфати, немаат никаква скриена порака, никакви шифрирани изрази, кажано си е што си е кажано.
Од друга страна па, има некои текстови на песни што се толку замачкани, толку испревртени, со стихови кои на прв поглед се тотално неповрзано, и ако не ја знаеш приказната не можеш ни да претпоставиш што сакал авторот да каже. На пример, текстовите на песните на Нирвана...

Што знам, тоа е релативна работа, секој си ги сфаќа од своја гледна точка и нема универзално значење на секој текст, исто како и со поемите или романите... Субјективно доживување е, само авторот може да ти каже дали точно си ја сфатил поентата. :toe:

Песна од типот на хитовите на Хилари Даф или Бритни Спирс e tim(Hit me baby one more) нормално дека ги сфаќам. Мислам, па што има да се сфати, немаат никаква скриена порака, никакви шифрирани изрази, кажано си е што си е кажано.

Али мора да призаеш дека Hit me baby one more е добра песна:helou:

Е и да прашам дали некој од форумов знае да го дешифрира теен спирит текстот? Ја знам кој знае ама да чујам и други мислења.
Бај д веј многу е едноставно нема ни читање меѓу редови само малце појше метафора е употребена у песната( за тие што имале 5 по македонски):wink:

Зарди парфамот од женска му е песнава, хелоуу!!! :D:D:D

На зафрканција беше, бе. Знам дека ја знајш приказната со бифшата, само потсеќам..:)

Според мене, „знаејќи“ го Курт, песнава е ПОЛНА со иронија. Ги поттикнуват тинејџериве да се бунтувет, а во исто време ги исмејуват.

Девојката што му се допаѓа ја нарекува кучка ги тера младите лоад уп он гунс е конотација за дрогирање и пиење итн,. На сите тинејџерски забави па и во дискотеки буквално секаде кад што има млади луѓе што се забавуваат севтлата се изгаснати-едноставно поради тоа што олесно е кога не знаеш кој е до тебе а и кога не те гледаат кога се глупираш итн. а бе фак има многу тука за објаснување друг пат можеби не сега.

Ко ќе имаш време и трпение да напишиш! Обавезно. :)

Ко ќе имаш време и трпение да напишиш! Обавезно. :)

Ако ептен те интересира и сега ќе напишам.
Секогаш сум ја прромовирал и подржувалпоезијата на Курт:smir:

Само кажи сега или....

Бегам сега и нема да прочитам, така да оставам на тебе...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom