Што се случува во нашите училишта?

Член од
22 јули 2005
Мислења
2.198
Поени од реакции
11
Insane напиша:
ЛоЛ .. кај нас да стават камери другиот ден ќе ги нема .. некој ќе си ги однесе накај дома .. или некој батка да ни изиграва обезбедување!! другиот ден сам ќе си отиде .. ќе му се с`снат за накај веце :icon_lol:
затоа викам дека моето школо е затвор:icon_lol:
dobro be pa vise ako tolku ti e loso skoloto,sto ne kazes kako se vika,za sto e?ne samo skoloto zatvor mi e,skoloto zatvor mi e....:mist:

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
smizlicka напиша:
dobro be pa vise ako tolku ti e loso skoloto,sto ne kazes kako se vika,za sto e?ne samo skoloto zatvor mi e,skoloto zatvor mi e....:mist:
стварно... со не казес кое ти е тоооолкѕ затворското школо?па да идам ја да се префрлам таму:bip:

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.236
Поени од реакции
351
ETUC e toa skolo ou zatvorot ;)

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
smizlicka напиша:
abe toa so kamerite se zivi gluposti ebate...
koga pak se ke tece po staro,kaj mene u Boris nema kameri
a i da imase se kladam deka pak ke bide po staro,
na sekoj odmor i megu casovi ke se pusi u vece
абе и ажкај нас има камери... исто ко порано... сите или у WC или ке идат у школиски, или до школски ќе "ги реметат" луѓето шо си живеат таму:bip: .... језда многу пати се жалеле али кој ги е*е:bip:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
Ама друго е да има камери низ ходници а друго у училница

Член од
22 јули 2005
Мислења
2.198
Поени од реакции
11
a sto kaj nego ima u ucilnica?i za koj k*r stavaat kameri u ucilnica a i koj budala ke se soglasi na takvo nesto?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
Па тоа е проблемот, кај нас се шушка дека и у училници ќе ставаат, само незнам дали тоа е против законски. Тоа им е еден вид нарушување на приватноста на учениците, не би требало да се дозволи тоа.

Член од
22 јули 2005
Мислења
2.198
Поени од реакции
11
pa da de zatoa i se cudam
kako zivotni da ste/sme pa sea aj kameri i vo ucilnici,celo vreme da si na strek sto kako ke naprais
ama i veke ako stavaat treba da ima nekoja soglsnost i od strana na ucenicite...

Член од
11 декември 2005
Мислења
314
Поени од реакции
1
abe obezbeduvanje stavija ama djabe pak ima tepacki a tie sto se obezbeduvanje sekaoj den jadat cukek od siptarive i pak ne im doadja pamet

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
kaj nas se stavija kameri u shkolo ovaa godina...imafme i prethodno ali sega gi ima nasekade upm u site hodnici, site izlezi, sekade kade shto treba. sea nemoesh da mrdnish, ako izbegash kamerata odma te fakja. i da uspeesh da izlezesh od shkolo bez da te fati kamerata, ke si otidesh u parkingot palish kola i odma ke te vidat, zoom ti pravat na tablichkite, i utredenta ne ni se machi da idish na shkolo posho si suspendiran.
ali u mk teshko da ima efekt, koa i da se stepash nekoj i da pushish, ke te pratat kaj direktorot i nikomu nishto. mene tuka kolku i da me prakjaat kaj direktorot maka neam ali koa ke mi zabodat edno Suspend golemo, togash me fakja straf.

Топка

Генерал
Член од
21 април 2006
Мислења
1.220
Поени од реакции
2
vojvodata напиша:
abe obezbeduvanje stavija ama djabe pak ima tepacki a tie sto se obezbeduvanje sekaoj den jadat cukek od siptarive i pak ne im doadja pamet
Читам и се чудам... :ija: . Па ова твоево школо ли е што ли ќе да е? Кај мене во школо нема камери (се збори дека ќе ставаат) ама кој знае кога. Во моето училиште, како и во сите други, се случува да има по некој мал конфликт, но, сепак тие се решаваат со разговор кај психолог или со директор. Според мене, треба да се постават камери. Не велам низ цело училиште, туку само на влезните врати и во дворовите на најпрометните места. Кога некој ќе сака да предизвика конфликт и ќе му текне дека „некој” го гледа, ќе се запраша уште еднаш пред да го стори тоа што го наумил, нели?

Член од
15 април 2006
Мислења
3
Поени од реакции
0
Во Ј.Б.Т Ск. има 3 јавни (познати) камери. 2 гледаат на влез во гимназијата, една на влез во спортската сала. А скриени камери има кај мене во кабинет по информатика, и во наставничка канцеларија. Еве имате подршка и од професор. Случајно или не, ја видов оваа дискусија. Јас за скриените камери дознав пред некој месец, не реагирав нешто поосетно досега, но знам дека со тоа се нарушува приватноста и на професорот и на учениците. Повеќе се тоа методи на полициска власт, насилни методи..
Она што е болно што незнаеш кога некој гледа, кој е тој (инаку пристап до скриените камери имаат надвор од зградата на школото, што исто е незаконски), со кои намери гледа, се создаваат негативни ефекти па и никој да не ги користи во даден момент скриените камери, фобија се создава.
Значи, едно е имање познати камери за кои се знае, и исто се знае кој се има пристап до тие информации, и дека тие не излегуваат од школото.
Затоа ќе ве замолам, сите кои нешто знаете слободно кажете, затоа што ако само се ќути и не се реагира на нашите „гестаповци“ утре може ќе им текне нешто друго незаконско да направат.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
А вие сега кога дознавте дека има скриени камери, направивте нешто за да се измени тоа?

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
ajosifoski напиша:
Во Ј.Б.Т Ск. има 3 јавни (познати) камери. 2 гледаат на влез во гимназијата, една на влез во спортската сала. А скриени камери има кај мене во кабинет по информатика, и во наставничка канцеларија. Еве имате подршка и од професор. Случајно или не, ја видов оваа дискусија. Јас за скриените камери дознав пред некој месец, не реагирав нешто поосетно досега, но знам дека со тоа се нарушува приватноста и на професорот и на учениците. Повеќе се тоа методи на полициска власт, насилни методи..
Она што е болно што незнаеш кога некој гледа, кој е тој (инаку пристап до скриените камери имаат надвор од зградата на школото, што исто е незаконски), со кои намери гледа, се создаваат негативни ефекти па и никој да не ги користи во даден момент скриените камери, фобија се создава.
Значи, едно е имање познати камери за кои се знае, и исто се знае кој се има пристап до тие информации, и дека тие не излегуваат од школото.
Затоа ќе ве замолам, сите кои нешто знаете слободно кажете, затоа што ако само се ќути и не се реагира на нашите „гестаповци“ утре може ќе им текне нешто друго незаконско да направат.
da be i kaj nas...bile konektirani na nekoj web sajt i cela datoteka bila stavena na sajtot. toa i direktorot ni go kazha, ali na uchenicite ne smee da im se kazhe toj sajt.
abe koa ke razmislish od edna strana, ne vi gi stavat tie kameri za da vi ja narushuvaat privatnosta, tuku ednostavno da se regulira taa dzunglata shto nie ja vikame shkolo u makedonija. jas je da vekje 4 godini ne idam tamu na shkolo, ali znam kako e, i koga si idam u mk sekad idam 2-3 dena na shkolo so moite drugarki i nemozham da se nachudam kolku e divo. pak e za vash benefit toa i za vasha sigurnost. eve primer...bash kako gi instaliraa kamerite kaj nas na shkolo, i posle edna nedela na drugarka mi nekoj i ja udril kolata u parkingot i izbegal bez da ostavi informacii. i prijavi ona na policija, policajcite se logirale na toj web sajtot i ja videle kolata shto ja udrila, zumirale na registracijata i odma videle na koj uchenik bila kolata. taka da toj odma si plati za shtetata. da ne bea kamerite ke si ostaneshe ona so shteta od 2000 evra za plakjanje.
taka da mozda ne vi odgovara sega za sega, ali bash razmislete shto pravite na shkolo i dali tie raboti shto gi pravite na shkolo se za u takva okolina. kaj se videlo 13-4 godishni dechishta razvalile cigari na shkolo. kakov primer im se dava na 1vo oddelencite... nedela navecher izlevaat, ke se opijat, i u ponedelnik direktno idat na shkolo pijani (ovoa seto go imam videno mnogu bliski drugari shto go pravele). kamerite se postaveni za prichina, i kolku toa da ne vi odgovara, vie i vashite akcii ste prichinata. znam deka vi e interesno, ali ima mesta kaj shto takvi raboti mozhete da gi pravite, ali shkolo ne e edno od tie mesta.

PuMbA

BUCENCE
Член од
22 февруари 2006
Мислења
1.064
Поени од реакции
2
ова вистина нема никаква теорија вистина незнам што се дешава кај тебе во школо како може да нејќат да одат на екскурзија и дени убаво вика да стават камери ќе ги нема ама ајде и обезбедувањ абе само треба ред да има во школите и се ќе биде ок само строго и ке биде све ок ама како повеќе не опуштаат така повеќе не губат мислам тоа дека повеќе збеснуваме ова искрајно го зборам да се критикуваме малце и самите

Kajgana Shop

На врв Bottom