Што може да открие Санскритскиот јазик за Македонскиот јазик и потекло?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
И “српскиот“ збор тоЧАК(ра).
И Богот на сонцето (или самото сонце) : РА (чак-РА), кое Сонце е исто така тркало!
И т.н.
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
Браво брате ,одлично споредување..би дополнил за

Чакра за чекрк кое ..исто така се тркала ...
И “српскиот“ збор тоЧАК(ра).
И Богот на сонцето (или самото сонце) : РА (чак-РА), кое Сонце е исто така тркало!
И т.н.
Навистина...
Благодарам. Мене немаше да ми текне. :wink:
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Ти можеби си знаеш, ама да биде запишано... Колку за другите:wink:.
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Eдно тврдење на Васил Илјов од пред 30 год...

ВЕДИТЕ се кодифицирани околу 2.700 или 1.500 г. п. н. е., а се напишани на таканаречен "САНСКРИТСКИ ЈАЗИК", т.е. "СОВРШЕН" или "КЛАСИЧЕН" јазик и со "САНСКРИТСКО ПИСМО", т.е. со "СОВРШЕНО ПИСМО" или "КЛАСИЧНО ПИСМО", а фактички со БРАХМИСКО ПИСМО и тоа некаде во V - IV в. п. н. е., кое ние можеме да го идентификуваме денес како ДЕРИВАТ на праисториското МАКЕДОНСКО ФОНЕТСКО ПИСМО.

Со Македонското фонетско писмо се напишани најстарите натписи на Балканот и во Европа, вклучувајќи ги и оние таканаречени графизми од пештерата МАС ДЕ АЗИЛ (Франција), стари наводно околу 25000 години п. н. е., кои фактички претставуваат знаци напишани со црвена боја на каменчиња со различна форма и големина (Сл. 2) и кои, според нас, сведочат за ФОНЕТСКО ПИСМО и ЈАЗИК слични како оние на НАТПИСИТЕ од ОСИНЧАНИ (слика 4)и ГОВРЛЕВО близу до Скопје од СКОЧИВИРСКАТА КЛИСУРА близу до Битола, од КРАТОВСКИОТ РЕГИОН итн.

Многумина се смеат на вакви изјави. Меѓутоа денес:

TIRUCHI, October 10, 2009

Indus script linguistically Dravidian: expert
The Indus script is Dravidian linguistically and culturally closer to the old Tamil polity than what has been recognised so far, eminent epigraphist Iravatham Mahadevan has said.

He shared some of his recent and still-not-fully-published findings relating to the interpretation of the Indus script, in an endowment lecture on ‘Vestiges of Indus Civilisation in Old Tamil’ at the 16th annual session of the Tamil Nadu History Congress, which opened here on Friday.

Mr. Mahadevan said that though the claim could be met with incredulity, the evidence he had gathered over four decades of intensive study of the sources — the Indus texts and old Tamil anthologies — had led him to the conclusion.

Mr. Mahadevan, who specialises in the Indus script and Tamil-Brahmi inscriptions, said there was also substantial archaeological evidence to support the view that Indus Civilisation was pre-Aryan. The Indus Civilisation was urban, while the Vedic culture was rural and pastoral.

The Indus seals, he said, do not depict the horse and the chariot with ‘spooked wheels,’ which were the defining pieces of the Aryan-speaking societies. “The Indus religion as revealed by the pictorial depiction on seals included worship of a buffalo-horned male god, mother-goddesses, the pipal tree and the serpent, and possibly the phallic symbol. Such modes of worship present in Hinduism are known to have been derived from the aboriginal population and are totally alien to the religion of the Rig Veda.”

There was also substantial linguistic evidence “favouring Dravidian authorship of the Indus Civilisation,” he said, citing Brahui, a Dravidian language still spoken in the Indus region, Dravidian loan words in the Rig Veda, the substratum influence of Dravidian on Indo-Aryan as shown by the presence of retroflex consonants in the Rig Veda and major modifications in the Prakrit dialects moving them closer to the Dravidian than the Indo-European family of languages. Computer analysis of Indus texts has also revealed that the language had suffixes only as in Dravidian and no prefixes as in Indo-Aryan or infixes as in Munda.

Clarifying that he was employing the terms, ‘Aryan’ and ‘Dravidian,’ only in linguistic sense, he said speakers of the Aryan languages indistinguishably merged with Dravidian and Munda-speaking people millennia ago, creating a composite Indian society.

Priestly functionary

Referring to the ‘BEARER’ ideograms in the Indus script, he said the frequent Harappan title, ‘Bearer,’ originally meant a priestly functionary ceremonially carrying, on a yoke, food offerings to the deity. The corresponding Dravidian expression, ‘poray’ (bearer) was translated in the Rig Veda as Bharata (bearer).

The symbols inscribed on a Neolithic axe found at Sembiyan Kandiyur near Mayiladuthurai in 2006, a most significant discovery connecting Indus Civilisation with Tamil Nadu, corresponded to the signs of the Indus script. Symbols found on megalithic pottery and potsherds from Sanur and Mangudi in Tamil Nadu also resembled the signs of the Indus script.

http://beta.thehindu.com/news/article31700.ece

Ете, им требаа 30 години, компјутери, ти реков ми рече, за исто тврдење...

Ич да не береме (‘poray’ (bearer) was translated in the Rig Veda as Bharata (bearer) гајле...

хммм ... носител
подносител=барател...
Тоа брате, ти благодарам за постот!!

Според малубројните стручњаци за санскритски и модерни јазици, најоддалечен од санскритот од Индоевропските јазици е англискиот, а најблиски на санскритскиот му останале "јужнословенските" јазици, што ќе рече македонскиот!!

Само да дополонам дека санкскритот има многу сложена граматика, чисти вокали и голема транспарентност. Секој збор во реченицата, без разлика на бројот на зборови, може да завземе место на друг збор без да се промени смисолот на реченицата.


--- надополнето ---


Прастара нациjа сте, Санскрит е од 1500 BC :) Заборавив, коj бил владетел на Античка Македониja во овоj период?
Добро е што денес можете слободно да имате пристап до научни информации и да учите со секоја една тема на форумов дека вашите корени се македонски, а не турко-бугарски или грчки.

Како што полека ќе ја дознавате и прифаќате вистината, така и внатрешниот јаничарски одбрамбен механизам за негирање на Македонците заради одбрана на наложените лаги ќе се намалува, а комплексите полека ќе отпаднат.

Санскрит или "самшкртам" е формулиран со граматиката на Парнини за кого историчарите сметаат дека живеел во Таксила во северозападна Индија од 6-4. век пред нашата ера. Неговата граматика "Аштадхјаји" е првата граматика за санксритскиот јазик и има осум поглавја и 3500 правила напишани на најконцизен можен начин за да можат лесно да се запаметат.

Пред него имало најмалку 64 лингвисти кои што се бавеле со утврдувањето на законите на овој јазик во времетраење од неколку илјади години.
На пример, еден од големите лингвисти што се бавел со проблемите на санскритскиот јазик е Јаска во делото "Ниркута".
Потоа Катјајан од 3. век пред нашата ера, а потоа и Патанџали пишувал за санкстирот во својата "Махабајша" во 2. век пред нашата ера.

Ајде за континуитет и да додадам дека и во 7. век од нашата ера -- демек во времето на целосно измислената преселба на Словените -- се бавел и Бхарт'хари во книгата "Вакјападија" (трактат за употреба на зборови во реченицата).
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Тоа брате, ти благодарам за постот!!

Според малубројните стручњаци за санскритски и модерни јазици, најоддалечен од санскритот од Индоевропските јазици е англискиот, а најблиски на санскритскиот му останале "јужнословенските" јазици, што ќе рече македонскиот!!

Само да дополонам дека санкскритот има многу сложена граматика, чисти вокали и голема транспарентност. Секој збор во реченицата, без разлика на бројот на зборови, може да завземе место на друг збор без да се промени смисолот на реченицата.
Што знам...

Види овде:

Sanskrit is second official language in Uttarakhand

http://www.hindustantimes.com/Sanskrit-is-second-official-language-in-Uttarakhand/Article1-499467.aspx

http://www.allvoices.com/contributed-news/5574755-orissas-sasana-village-home-to-sanskrit-pundits

http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2005-08-13/india/27856220_1_sanskrit-vedic-scholar-kysar-khan

http://www.organiser.org/dynamic/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=307&page=29


3ошто живи луѓе ставаме во мртви?...и си правиме теории зборувале вака, правила...
А да појдеме таму и да ги снимиме на видео, да слушнеме како зборуваат, како звучи во живо тој јазик (секако, тој е променет од антиката до денес, но сепак не е мртов јазик).

Вистинското прашање е-дали нашиот јазик е постар од 10.000 год?

Според генетиката, белите луѓе се стари демек 10.000 години.
Во Индија, луѓето кои зборуваат Санскрит се ТЕМНОМУРЕСТИ, ЦРНИ.

Како е можо ние и тие да зборуваме ист јазик?

Дали одговорот е дека тие луѓе се наши наследници или ние нивни?
Не е, бојата на кожата е одговорот, според науката, таа разлика е стара 10.000 години.
3начи, јас сум нормален, ама сепак и мене ме чуди, 10.000 стар јазик...

3ошто па да не?

3ошто само во Африка можело клик јазикот да биде стар, прастар, а овде теории те оној дошол,овој дошол, а во науката (не историјата,тоа не е наука), никој не дошол?

P.S. Поткрепа...пример Баските. Демек биле најстар народ во Европа, а и јазикот им.
Меѓутоа, тие се 98% ли колку ли Y hg R1b стара само 3.800 години, и дошле преку Балканов од Турција/Кавказ.

3а разлика од нив, Македонците (кои се демек словени) имаат исти гени со најстарите неолитски и бронзено временски жители во Европа.
3начи, она за 10.000 години е возможно, плус кон тоа, пак според науката, тие најстарите дошле од Балканот таму,во "неолитска Германија".....

Плус имаме неолитски наоѓалишта стари до 8.000 гпне + 2.000 после. Ете 10-ка...за да се исполни тоа за кожата.
Плус, немаме научни потврди дека дошла некоја популација да ја замени неолитската популација во Македонија, освен чудните У хг Е и Ј, кои за чудо ги нема пред арабските освојувања во Европа.

3а неупатените: во фудбалот се бројат головите, но кога зборуваме за луѓе, се бројат Y хаплогрупите -- ние сме тоа, тие биле тоа, а се друго е гола вода!


P. S.
An unchangeable fact is that each individual can change their name, can change their language, but their genes can not be changed.

http://www.smgf.org/pages/how_it_works.jspx
 
Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
क्षन्तृ kSantR adj.
one who pardons or bears patiently

Зборов носи таква симолика што прилега за родено име дадено со благослов да го овековечи детето токму во тоа. АлекСантр?प्रकश्ण
prakazNa


Тема. Предмет. Поглавје. Многу јасно се однесува на говорење- Каз.
--- надополнето: Jun 7, 2011 1:26 AM ---
Вистинското прашање е-дали нашиот јазик е постар од 10.000 год?

Според генетиката, белите луѓе се стари демек 10.000 години.
Во Индија, луѓето кои зборуваат Санскрит се ТЕМНОМУРЕСТИ, ЦРНИ.

Како е можо ние и тие да зборуваме ист јазик?


Некои индијци се целосно црномурести, некои имаат маслинеста боја на кожата а во северна индија живеат луѓе со светла кожа.
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Некои индијци се целосно црномурести, некои имаат маслинеста боја на кожата а во северна индија живеат луѓе со светла кожа.
веројатно има и плави и жолти и црвени....
Санскрит зборуваат темномурестите, никој друг...
малку се на број, но се жив сведок дека ИЕ јазикот е многу постар, дека не постои пра ИЕ јазик, тоа пра и прото се глупости (не)видени...
постои развиток,еволуција, а не пра и прото.....
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.583
Малку да ја обновиме темава:


Zhiv - жив
Maja – да замајуваш
Karika – карика
Agni - оган
Dragh - драг
Mala - мал
Bran – брани
Vid – вид
Sila - сила
Sladu - слатко
Iskra - искра
Karvarah – се курва
Kalila – (се) кали
Kuchara - куче
Babu - баба
Sveta – свет, света
Kutah - куќа
Gajah – гаи, одгледува
Ustah - уста
Gosthi - гости
Grivah - грива
A mrtа – мрда, жив(неумрен)
Аmbarjati - амбар
Asoka - не во шок
A smi – Јас сум
A si – Ти си
Aptih – апетит
Kacita – да закачиш (значка)
Gra - град
Lod - луд
Palitha – пали
Ljubhva - љубов
Deti - дете
Smajase – се смее
Rati – рат, војна
Mac -меч
Bhaga - Бог
Nava – нов, нова
Moru - мора
Camarika - чемерика
Sabha – соба
Krsti - крст
Tama – тама, темнина
Dina - ден
Apat – пати
Zvana – Ѕвоно
Inoti – се инати
Ucjati - учи
Kapalam - капа
Uda - вода
Koshah -кожа
Kabila – кобила
Udah – здив
Odzak - оџак
Uddharati - удара
Ubhnati - убива
Uchista – нечиста
Ko si – кој си
Kakhati - кикоти
Kutra - каде
Sijana - сјае
Glauh – глава, глауч
Chatur - четири
Chardih - чардак
Arja – орел (ариол на Руски)
Vishnu – името на Индискот Бог = севишен
Budhitva - будност
 
Член од
6 август 2012
Мислења
174
Поени од реакции
77
АЛЕКСАНДАР+ЈА
МАКЕДОН+ЈА
СРБИ+ЈА

Се надевам појасно е сега, зборот може да вариа од ИА, ЈА, ИЈА, никој жив неможе да докаже кое е оригинал, битно значењето е посоченото погоре кое паг влегува во индоевропскиот котел[/quote]


(ЈА) = Јас , лична заменка прво лице ?
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Од малото обновување на темата, од 15 ноември 2013, можеме да заклучиме дека сите словенски јазици се идентични со санскритот! Но, лингвистите многу вешто ја избегнуваат дискусијата околу етимологијата на зборовите и се фокусираат на `модерниот изговор`, бидејќи не можат да се наслонат на опипливи докази, ами само на хипотетички варијанти! Иако, ова е официјалниот став на нуката, ние сите знаеме дека писмени докази има и итие се чуваат во Александрија, Света Гора, Марсеј, во Германија итн. Значи некој треба да засука ракави и да му се посвети на проблемот!
 
Член од
29 јуни 2009
Мислења
49
Поени од реакции
12
Ако некој го гледа форумот да знае дека имам ставено за сличностите меѓу Санскритот и македонскиот јазик.
 
Член од
13 октомври 2023
Мислења
1
Поени од реакции
0
An intriguing area of research is the relationship between the Sanskrit language and the Macedonian language and roots. However, it is significant to highlight that there is little historical or linguistic support for this particular connection, and there is continuous discussion and conjecture among academics.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom