Како ќе се заврши работава никој не знае. Може и со класичен банкрот, со давање повластици на доверителите (острови?) и со разни приватизации кои веќе се во игра.
Едната можност е земјите на еврозоната да превземат поддршка на грчкиот долг и/или доверителите односно банките да отпишат дел од своите побарувања. Како и да решат и во кој сооднос ќе биде тоа, од ова решение сите бегаат бидејќи никој не сака да си навлече загуби.
Втората опција е Грција да ја напушти еврозоната и да ја врати драхмата со што ќе може преку девалвација на така слабата валута да ја зајакне пазарната конкурентност. Но тогаш остануваат долговите кои растат и прераснуваат во неверојатни суми.
Главни од доверителите се француските и германските банки. Француските држат 60 милијарди од грчкиот долг, па на нив не им оди во прилог некој трет да ги превземе долговите бидејќи тогаш тие губат. Но не е ни така едноставно некој трет тоа да го превземе долгот бидејќи ако системот не обезбеди редовна циркулација и проток на капитал низ враќање на долговите, нема нормално функционирање на таквиот систем. Но тоа е веќе прашање на организацијата на ЕУ системот, која како што знаеме е на климави нозе заради можноста да интервенираат политички како во случајов со Грција.
Иако Папандреу бега како ѓавол од крст од принудната приватизација, според Жан-Клод Јункер Грција мора да обезбеди околу 50 милијарди преку приватизирање, па тогаш да се размислува за преструктурирање на долгот:
BRUSSELS (Reuters) – Greek debt could undergo a "soft" restructuring if Athens embarks on major reforms and accelerates privatization to raise funds, the chairman of euro zone finance ministers Jean-Claude Juncker said on Tuesday.
"Greece must rapidly privatize 50 billion euros of assets so that its medium and long-term public debt becomes
sustainable, because at the moment it is
unsustainable," he told a Lisbon Council seminar.
"
If Greece makes all these efforts,
then we must see if it is possible to make to a soft restructuring of Greek debt. I am strictly opposed to a major restructuring of Greek debt."
Сонови сонови и само сонови,глупости, глупости и само глупости..:tv:
Задоволството е обострано :tv: