Шпигел: состанок за излегување на Грција од еврозоната

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Сонови сонови и само сонови,глупости, глупости и само глупости..:tv:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Како ќе се заврши работава никој не знае. Може и со класичен банкрот, со давање повластици на доверителите (острови?) и со разни приватизации кои веќе се во игра.

Едната можност е земјите на еврозоната да превземат поддршка на грчкиот долг и/или доверителите односно банките да отпишат дел од своите побарувања. Како и да решат и во кој сооднос ќе биде тоа, од ова решение сите бегаат бидејќи никој не сака да си навлече загуби.

Втората опција е Грција да ја напушти еврозоната и да ја врати драхмата со што ќе може преку девалвација на така слабата валута да ја зајакне пазарната конкурентност. Но тогаш остануваат долговите кои растат и прераснуваат во неверојатни суми.

Главни од доверителите се француските и германските банки. Француските држат 60 милијарди од грчкиот долг, па на нив не им оди во прилог некој трет да ги превземе долговите бидејќи тогаш тие губат. Но не е ни така едноставно некој трет тоа да го превземе долгот бидејќи ако системот не обезбеди редовна циркулација и проток на капитал низ враќање на долговите, нема нормално функционирање на таквиот систем. Но тоа е веќе прашање на организацијата на ЕУ системот, која како што знаеме е на климави нозе заради можноста да интервенираат политички како во случајов со Грција.
Иако Папандреу бега како ѓавол од крст од принудната приватизација, според Жан-Клод Јункер Грција мора да обезбеди околу 50 милијарди преку приватизирање, па тогаш да се размислува за преструктурирање на долгот:

BRUSSELS (Reuters) – Greek debt could undergo a "soft" restructuring if Athens embarks on major reforms and accelerates privatization to raise funds, the chairman of euro zone finance ministers Jean-Claude Juncker said on Tuesday.

"Greece must rapidly privatize 50 billion euros of assets so that its medium and long-term public debt becomes sustainable, because at the moment it is unsustainable," he told a Lisbon Council seminar.

"If Greece makes all these efforts, then we must see if it is possible to make to a soft restructuring of Greek debt. I am strictly opposed to a major restructuring of Greek debt."

Сонови сонови и само сонови,глупости, глупости и само глупости..:tv:
Задоволството е обострано :tv:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Претставникот на ММФ Пол Томсен ја предупреди Грција вчера дека ако не продолжат јужните со стегање на каишот, планот за намалување на дефицитот односно за излез од кризата - ќе пропадне.

Папаконстантину, разбира се, вети дека ќе направеле се за да излезат од кризата.

И така во круг додека шемава и навистина не пукне, а бајги е начната.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Норвешка ја запре финансиската помош за Грција

20/05/2011

OСЛО, Норвешка -- Земјата одлучи да ја запре финансиската помош за задолжената Грција, бидејќи Атина не ги исполни своите обврски за добивање на парите, објави Министерството за надворешни работи во четвртокот (19-ти мај). Норвешка не е членка на ЕУ, но е дел од Европската економска област која се состои од 27 членки на ЕУ, Исланд и Лихтенштајн. Грантот на Норвешка од 30 милиони беше наменет за проекти во областа на животната средина и здравството. (Capital.gr, СКАИ, Сител, МИА - 19/05/11)

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/newsbriefs/2011/05/20/nb-04

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Какви ломови допрва претстојат во ЕУ со јужниве ѓупци.

3нали решиле да остане статус квото - демек работава ќе се реши сама од себе.

А тоа е најлошото можно решение и за Еу и за Грција! :tv:

Авторот на текстот пишува дека сега е уште појасно (не знам како веќе не им е кристално јасно) дека Грција мора да ја напушти Еврозоната.

Ајде да отвориме анкета по прашањето колку време им давате начимбенците во ЕУ да ја прифатат реаноста и да се ослободат од јужниве?

It's ever more obvious, Greece must leave the euro

I've hardly been alone, but that's no excuse. For more than a year now, I've been regularly predicting the euro crisis's final denouement, yet still it hasn't arrived.

So I've been forced to reach a different conclusion; perhaps it never will. Instead, the eurozone has entered a seeming state of permanent crisis. In desperation, European policymakers have adopted a very British characteristic – the hope that they can somehow just muddle through.

But though no one can know the exact timing of the endgame – that's ultimately for the politicians to decide, so no time soon might be a reasonable bet – it's now fairly clear what that endgame must be.

What's presently being played out among the GIPS (Greece, Ireland, Portugal and Spain) is final proof that you cannot have a monetary union of such size among sovereign nations without compensating fiscal union. That simple underlying truth leaves the euro facing a choice between two equally unappetising outcomes.

Either the richer countries carry on bailing out the poorer ones more or less indefinitely, rather in the manner that Germany subsidises its formerly communist East, or membership of the euro has to be reconstituted on a smaller and more sustainable basis. There's really nothing in between. The longer European policymakers remain in denial about this choice, the worse the situation will become.

So it's with a sense of weary familiarity we approach the latest impasse. The European Central Bank is implacably opposed to debt restructuring, but the eurozone's solvent Northern states have reached the limit of their appetite for further bail-outs. This leaves Greece in an impossible position; it can neither reduce its debt burden through restructuring, nor will anyone lend it more money.

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/8536622/Its-ever-more-obvious-Greece-must-leave-the-euro.html

Kajgana Shop

На врв Bottom