Не е проблемот тоа што вбризгаја туку зошто вбризгаја. Изговорот е за да помогнат на економијата а уствари нема никаква врска. Просто нема луѓе што би и позајмиле на владата на САД и ако видите дефицитот на владата за наредните 6 месеци е баш близу 600 мил. Значи поради висока задолженост нема кредитори на чичко сем и ФЕД ги печати тие пари. Работата е што ќе се развија едно опасно сценарио: прво ќе почнат инвеститори/фондови да бегаат од обрзниците на САД, после тоа постепено ќе почнат и централните банки да се сомневаат и на крајот масовна паника со распродажба на доларот. Сценарио од 80тите.. 2/3 од вредноста да изгуби сега е благо кажано оти ситуација е далеку пострашна во однос на бројките и долгоот..
Интересно уште повеќе ... дека америка ќе има намален кредитен рејтинг облогот е 2.8$ плаќаш за да добијаш 7.2$ во случај на намалување... На Intrade.com.. јас ќе го купувам ова оти 28% дека ќе го намалат рејтингот е мн малце при толкав долг и такви off-the-charts монетарни агрегати...
Болдираното почна
30 годинишните обврзници паднаа 800 базни поени
10 годинишните повеќе од 300 базни поени и покрај тоа што ФЕД ги купува...
Само мака ми е оти не кладов повеќе пари а баш бев сигурен дека ќе колабираат. Ама има уште време да се напправат повеќе пари на обврзниците... 30 годинишните ќе одат најмалце до 8.5% yield само да останат во такт со инфлацијата.
Види слика(влегов на 124... не стигнав да уплатам за да ги shortam на 128!)
Фунтата, Доларот и Еврото ќе се лизгаат надолу до бескарј..