Цена нафта, цена железо, цена струја, однос долар-евро

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ја незнам зошто уопште се имаат изглупирано со воведување на заедничка валута...па нели почетната цел на ЕУ беше безцаринска трговска размена...или апетитите им пораснаа па мораа да си го задоволоат и тоа перверзно чуство-контролирање на заедничка валута??!
Неможеа монетарните системи на сите земји да ги урамнотежат.Ако немаше заедничка валута,тогаш и смислата на ЕУ ќе ја немаше.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Не е проблемот тоа што вбризгаја туку зошто вбризгаја. Изговорот е за да помогнат на економијата а уствари нема никаква врска. Просто нема луѓе што би и позајмиле на владата на САД и ако видите дефицитот на владата за наредните 6 месеци е баш близу 600 мил. Значи поради висока задолженост нема кредитори на чичко сем и ФЕД ги печати тие пари. Работата е што ќе се развија едно опасно сценарио: прво ќе почнат инвеститори/фондови да бегаат од обрзниците на САД, после тоа постепено ќе почнат и централните банки да се сомневаат и на крајот масовна паника со распродажба на доларот. Сценарио од 80тите.. 2/3 од вредноста да изгуби сега е благо кажано оти ситуација е далеку пострашна во однос на бројките и долгоот..

Интересно уште повеќе ... дека америка ќе има намален кредитен рејтинг облогот е 2.8$ плаќаш за да добијаш 7.2$ во случај на намалување... На Intrade.com.. јас ќе го купувам ова оти 28% дека ќе го намалат рејтингот е мн малце при толкав долг и такви off-the-charts монетарни агрегати...

Болдираното почна
30 годинишните обврзници паднаа 800 базни поени
10 годинишните повеќе од 300 базни поени и покрај тоа што ФЕД ги купува...

Само мака ми е оти не кладов повеќе пари а баш бев сигурен дека ќе колабираат. Ама има уште време да се напправат повеќе пари на обврзниците... 30 годинишните ќе одат најмалце до 8.5% yield само да останат во такт со инфлацијата.

Види слика(влегов на 124... не стигнав да уплатам за да ги shortam на 128!)

obbrznici.JPG

Фунтата, Доларот и Еврото ќе се лизгаат надолу до бескарј..

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
kako sto ve citam znaci deka ke se isplati da se investira vo denar:vozbud:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Сега ќе следи воена интервенција во Либија можеби и во други слични вакви режими во африка во која главна улога ќе имаат земјите од ЕУ пред се Франција и Британија јас лично мислам дека и Германија ќе се замеша со што ќе падне курсот на еврото до ниво околи 1 долар = 1 евро Апсолутен и релативен победник швајцарски франк

Kajgana Shop

На врв Bottom