Храната како лек (извори на витамини и нивна употреба)

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Luk




Protiv arterioskleroza, visok pritisok
masnotii vo krvta, za isfrlanje na toksini,
lechenje na asma, shekjerna bolest, reuma,
bolesti na srceto, tuberkoloza, kolera, tifus,
glavobolka, razdrazlivost, umor, bronhitis,
za chistenje na crevata, protiv golema kashlica, gangrenozni tuberkolozni beli drobovi,
protiv ugriz od besno kuche

Lukot (Allium sativum L.) e povekje godishno zelkasto rastenie so podzemno steblo, vo oblik na lukovica najverovatno poteknuva od centralna Azija.
Svezhite nadzemni delovi se upotrebuvaat kako salat a samiot luk kako zachin i dodatok na jadenjata.
Poznat e od porano kako dragoceno i lekovito rastenie.
Persijancite go preporachuvale za podobra cirkulacija,
starite Egipchani go smetale za sveto rastenie,
Kinezite kako lek protiv iscrpenost, bolesti na organite za varenje i dishenje.
Vo 1833-ta godina utvrdeno e deka lukot lechi besnilo.
Vo sebe sodrzhi mineralni soli(kalcium, fosfor, zhelezo, alicin,azotni materii, fitoncidi,vitamini,
alin, eterichni ulja

Lukot za dolgovechnost

Ako sakate da dozhiveete stota, ispijte dnevno pola litar jogurt so tri cheshninja luk

Lukot kaj dijareata

Vo chasha vinski ili jabolkov ocet stavete svezho isceden sok od 3-4 cheshninja luk i ispijte go vednash


Sirup od luk

Sirupt se pravi taka shto se vari do odredena gustina voda i shekjer, a koga sirupot kje se trgne od ogan se dodava isitnet luk.Odnosot na sostojki e sleden:Kolku shekjer tolku mililitri voda i upola pomalku luk.Sirupt se zema 2-3 lazhici dnevno kaj grip,angina, bronhitis, razni zarazni bolesti.

Lukot protiv bronhitis, zapalenie na belite drobovi, astma

Dejstvoto na antibiotikot od lukot e iskluchivo,Ednostaven nachin da si pomognete sebe si kaj belodrobnite bolesti e:da zemete cheshne luk i go ispasirate i stavete vo mala lazhichka.Prineste ja lazhichkata do ustata i dlaboko na nos vdishuvajte odprilika 5 minuti.Svrtete ja smesata od drugata strana i povtorno vdishuvjte okolu 5 minuti.
Poradi prodolzheno dejstvo na aromatichnoto lekovito ulje pozhelno e da se zadrzhi zdivot, broejkji do 4-5 i tek togash da se izdishe poleka.
Ova treba da se praktikuva nautro i navecher 1-2 meseci poradi toa shto belodrobnite bolesti znaat da bidat uporni i pak da se vratat.

Lukot protiv visok krven pritisok

Ova e dnostaven lek chija delotvornost ja dokazhakla i praktichnata medicina.a poznat e od damneshni vreminja.
Sekoj den treba da se izede za sekoj obrok (tri pati na den) po edno cheshne lukKoga pritisokot kje dojde na normala dovolno e da se oddrzhuva so edno cheshne dnevno.Normalno, sve toa so ishrana shto odgovara na ovaa bolest.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Бананата извор на здравје



Порано, науката велеше дека едно јаболко дневно ја одржува формата т.е. метаболизмот на телото, но денес повеќе внимание и со обрнува на бананата која од другите видови овошје и зеленчук се одвојува по тоа што содржи големо количество калиум, а помалку натриум.

Натриумот, е една од есенцијалните состојки кои ни се потребни во нашата исхрана. Натриумот инаку се наоѓа во сите екстрацелуларни флуиди во нашите тела. Натриумот е инволвиран во многу физиолошки реакции.

Медицината и специјалистите за исхрана досега се бранеа од натриум хлоридот т.е. солта сметајќи дека со тоа ќе го намалат крвниот притисок и ризикот од срцеви заболувања.

Сепак, американските научници препорачуваат дека натриумот треба да се внесува и тоа, минималното количество на натриум е 500, а максималното 2400 милиграми, дневно.

Натриумот од друга страна е многу важен елемент кој е присутен на повеќе места во телото и кој игра важна улога во работата на срцевиот мускул.

Медицински препорачаната доза на внесен калиум изнесува 3.5g. Се разбира доколку нивоата на присутност на натриум се ниски, а калиумот е во ова количество ризикот од срцеви заболувања е драстично намален.

Бананите содржат најмалку 250 мили грами калиум (K) и 140 милиграми (или помалку) натриум (Na), по плод.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41

Pchenka



Odstranuva kamenec od bubrezi,
pomaga kaj oboluvanja na krvnite sadovi,
visok pritisok, dijabetis
bolesti na srceviot muskul, mokrachni patishta,
rahitis, kashlica, bolki vo kichma,
arterioskleroza, krvarenje,

Pchenkata (Zea mays L.), poteknuva verojatno od Meksiko
ne raste kako samonikno rastenie,
shto bi trebalo da znachi deka bila gaena i pred 4500 godini pred novata era.
Iako vo Evropa e stignata posle Kolumbovoto otkritie,
pochnala da se see stotina godini odposle
(vo nashata zemja ushte pokasno, pochetokot na 17 vek)
Denes, po obem na prinosi e prva zhitarica na svetot.
Sosema pogreshno no pchenkata se koristi denes povekje
vo stochnata ishrana i kako industriska bilka, namesto
da se koristi kako osnoven produkt vo chovechkata ishrana.
Zrnoto na pchenkata e bogato so vredni bioloshki sostojki.
Bogato e so jaglenhidrati, skrob,belkovini i shekjer.
Vo rastitelniot zejtin shto se dobiva od pchenkata ima
linolenska kiselina, fitosterin,vitamina E, fitohormon i pripagja vo najkvalitetnite dietalni zejtini.
Vo narodnata medicina osobeno se ceni pchenkarnata svila.
Verojatno zatoa shto vo sebe sodrzhi hlorofil, fosforna kiselina,
vitamin K, saponizid, tanin, shekjer,
etericno ulje, enzimi, silicilna kiselina, kalievi i
kalciumovi soli, masno ulje i drugo.

Pchenka za smaluvanje na pritisok


Tri supeni lazhici od pchenkarno brashno , meleno po mozhnost vo vodenica, se stavaat vo 3dl ladna voda.Se ostava da stoi 3-4 chasa, a potoa vo goltki se pie preku celiot den.Brashnoto ne treba da se razmatuva, tuku se ostava kako talog.Ovpj pijalok treba da se pie sekoj den podolgo vreme a na koj mu godi mozhe i redovno da go koristi namesto voda.



Pchenkata kaj zapalenie na jajnici

Se meshaat 6 supeni lazhici pchenkarna svila i po 4 isti lazhici medvedovo grozje, neven i majchina dushica.Se zemaat 4 supeni lazhici od ovaa smesha i se varat vo 1/2l voda 10-15 minuti.Koga chajot kje se oladi se pie tri pati dnevno pred jadenje po edna sholja.


Pchenkata protiv angina


2 supeni lazhici belo pchenkarno brashno se vari vo 300-400ml voda 2 minuti.
Se zasladuva so med i pie toplo tri pati dnevno po edna sholja posle jadenje.



Pchenkata protiv rahitis, kashlica i malokrvnost


Vo faza na rast, koga seushte pchenkata e vo mlechna sostojba, treba da se naberat nejzinite nezreli obvivki i da se sushat na promaja i svezh vozduh.Od vakva isushena svila se vari chaj, edna shaka na 1/2l voda-se vari 2 minuti.Se pie tri pati dnevno po edna sholja.


 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Za razlika od "darot bozhji" i bananite, pchenkata moze da ima kontraefekti kaj nekoi lugje, da predizvikuva alergija, problemi na kozhata, duri i smrt.
Jas lichno ne jadam pchenka od zdravstveni prichini, nitu pak od "estetski".

Bananata sodrzhi mnogu potasium, se preporachuva po golem fizichki napor (na pr. po vezhbanje). No bananata sodrzhi isto taka mn. shekjer.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Celer

Za lechenje na asma, zaripnatost,
bolesti na zhivcite, mokrachni patishta, bubrezi
giht, reuma,podobruvanje na apetitot,
jaknenje na zheludnik

Celerot (Apium graveolens L.) e dvogodishna zelkasta bilka, so vrtenest koren i specifichen miris.Korenot se koristi za salata, a celata bilka kako zachin.Kako korisna i lekovita bilka celerot bil poznat ushte vo stariot Egipet.Nekogash se veruvalo deka celerot ja podobruva polnata mokj.Denes se znae deka uspeshno ja podobruva razmenata na materii.Bogat e so limonenum, eterichni i masni ulja.Vo korenot ima eterichni ulja, shekjer, asparagin, tirozin, kolin, pentosan i masti.
Slatkastiot koren najchesto se koristi za pravenje na salati, variva ili kako zachin za supi i chorbi.Listovite koi imaat jak i aromatichen miris, isto taka sluzhat kako zachin.Rastenieto go zadrzhuva specifichniot miris i posle sushenjeto.

Chaj od celer protiv reuma
Vo 1l voda se vari 40gr celerovo lisje nekolku minuti.Treba da stoi poklopeno se dodeka ne se oladi.
Se poceduva i pie mlako nekolku pati dnevno, nekolku nedeli.


Celerot protiv bolestite na bubrezite

Protiv bubrezhnite bolesti treba da se pie sok od svezhi listovi na celer, sam , so med ili kako alkoholatura-30 kapki dnevno


Salata od celer

Da se zeme eden pogolem ili dva pomali koreni od celer, edna kisela jabolka i supena lazhica so narendan ren.Jabolkata i celerot da se narendaat na krupno.Sve ova se mesha so dodatok na seckan magdanos i celerovi lisja, seckan kopar i so meshavina od jogurt i kisela pavlaka.Se dodava malku sol i jabolkov ocet.
Salatata e osvezhuvachka i lekovita.


Cveklo



Protiv tumor i leukemija, akutni fibrozni zaboluvanja
nizok pritisok, grip, ja podobruva rabotata na nervite i mozokot, chisti i stvara krv, ja podobruva rabotata na zholchkata,
dzigerot i zheludnikot, shtiti od radioaktivnost i zrachenje,
deluva preventivno


Cvekloto (Beta vulgaris) e so poteklo od bregovite na Sredozemjeto.
Ova dvogodishno rastenie so vretenast koren, crvena boja i
temnozeleni lisja, spagja vo redot na najkorisnata i
najlekovitita grdinarska kultura.
Se koristi celoto rastenie, se upotrebuva preku celata godina,bogato e so vitamini i minerali, lesno svarlivo, mozhe da se
zema bez ogranichuvanje i opasnost od shtetni posledici
Pokraj iskluchitelnoto bogatstvo so belkovini, masti i jaglen hidrati,
cvekloto gi sodrzhi skoro site mineralni sostojki:
kalcium, kalium, natrium, fosfor, magnezium, zhelezo, fluor, mangan
bakar, jod, litijum, stroncijum, brom...
Znachajno e i prisustvoto na vitamin B1,B2,C, kako i vitamin B12, iskluchitelno redokvo produktite so rastitelno poteklo, a taka
vazhen za vegeterijancite.
Blgodarejkji na prisustvoto na antocijanot, koj dava topla crvena boja na sokot od cveklo, a vlijae i na obnovuvanjeto na krvta,ova blagorodno rastenie deluva antikancerozno.
Iskluchitelni se zdrastvenite efekti na cvekloto vo sluchai na demineralizacija na koskite i zabite: prisustvoto na jod go chini cvekloto dragoceno vo borbata protiv arterioskleroza i usporuvanje na stareenjeto.

Sok od presno cveklo protiv najteshki oboluvanja
Cvekloto e lekovito i kaj najteshkite zaboluvanja, deluva i protiv tumorot.So varenje gubi od svoite lekoviti svojstva, pa najdobro e da se pie sok od presno cveklo_Od 1kg cveklo se dobiva otprilika 700gr sok.
Cvekloto treba tenko da se izljushti, sitno da se izrenda, da se prelie so sok od limon i da mu se dodade med.
Koga malku kje odstoi se istisnuva sokot i se pie vo mali goltki preku cel den.Kaj poteshkite zaboluvanja se pie dnevno od 1/2 do 1l sok.Koga kje se oseti podobruvanje,kolichinata se smaluva na 1/4l.


Chorba od cveklo za jaknenje i chistenje na krvta

Se mijat dve mladi vezi na listovi od cveklo, se seckaat i se stavaat da se varat.So niv neka se vari i edna veza magdanos.Dodeka listovite se varat (10-15 minuti), se secka mlad luk, se renda morkov, eden koren od magdanos i pomal celer.
Se rendaat na sitno 4-5 cvekla, sve se preliva so golema lazhica zejtin i sok od limon, se stava vo vodata so lisjeto i vednash se trga od oganot.


Salata od cveklo

Krupno se renda cveklo i upola pomal koren od celer.
Se zachinuva so sol, jabolkov ocet, lazhica maslinov zejtin i melen kim.Se mesha so kisela pavlaka i posipuva so magdanos.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Магдонос



За смирување на живците,намалување на болки,отстранува надуеност,чистење на крвта,против треска,болести на бубрезите,воспаление на очите,заболување на уринарниот тракт,водени болести,каснувања од разни инсекти.

Магдоносот (Petroselinum hortense)) e двогодишно растение со пријатен мирис,не заменлив зачин и лековито средство во народната медицина. Расте сам,но и се одгледува како градинарско растение.
Се користи коренот и листовите.Магдоносот нема високо калорична вредност,но затоа е многу богат со минерали и витамини и се сврстува во редот на високо квалитетни намирници и како лековито средство.

После шипката и боровницата,во листот од магдоносот има нај многу витамин Ц.Во 100 гр.има 170 мг.витамин Ц.Богат е и со провитамин А,витамини од групата Б,па и Б12(кој е значаен за стварање на црвените крвни зрнца).Не заостануваат ни минералите па така во 100 гр.лист од магдонос има 1.630 мг.минерали,од кои половина завзема високо вредниот калиум.Доста е застапено и железото,калциумот,магнезиумот и бакарот.

Листовите од магдоносот е нај добро кога се конзумираат свежи,затоа што само така ги задржува своите битни својства.Не е добро да се конзервира или да се суши,но добро е да се замрзне.

Листот од магдонос е многу делотворен како средство кое го поттикнува излачувањето на штетни материи од организмот,а поволно делува на циркулацијата на крвта и на срцевите заболувања.

Магдонос против слаби живци


Коренот од магдоносот се ренда,а листот се сецка ситно.Се прелива со малинов сок и багремов мед.
Се јаде навечер пред спиење.

Магдонос против дијабетес

Многу едноставен рецепт за ублажување на оваа болест.Се ренда коренот,а листот се сецка ситно и се меша со една шоља јогурт или кисело млеко.Се пие секоја вечер пред спиење,но треба да се води сметка листот да биде свеж.

Магдонос против отечени и воспалени очи

Во 300 гр.вода се вари 2-3 мин.,ситно осецкан лист од магдонос(околу две лажици).
Кога че се олади се процедува низ стерилна крпа или газа.Со овој чај очите се мијат повеќе пати на ден,а навечер се става облог да стои подолго време.За облогот се земаат 6 гранчиња магдонос,се мијат , се ставаат на очите.и се врзува со завој и се остава да стои до следното утро,кога се вади во замрачена просторија.

Mагдонос за исфрлање на урината од организмот

За оваа цел се користи целото растение.Коренот,листот и цветот се сецкаат ситно.5 лажици се варат 5 мин. во 1/2 литар вода.После варењето треба да одстои 20 минути,се процедува и се пие 3 пати на ден по едно мало филџанче.Овој чај го отстранува застојот на урината,па така и отеченоста на нозете.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Orev




Ja chisti krvta, gi lechi belodrobnite bolesti,
katar na creva, zapalenie na sluzokozha,
zapalemie na ochite, gi unishtuva srevnite paraziti,
gi jakne muskulite, go jakne vidot,
shtiti od opekotini pri sonchanje.

Orevot (Juglans redia L.) e ovoshje so poteklo od istochniot Mediteran.
Raste kako samonikno rastenie, a se odgleduva vo potoplite kraishta od evropskiot continent.
Se koristat svezhite listovi, mladata ljushpa na orevot, kako zelen i zrel plod.
Se bere od pochetok na maj do kraj na septemvri.
Oreovoto jadro sodrzhi vo sebe najmnogu ulja(55-65 %), potoa visokovredni belkovini(15%)
isto taka i jaglen hidrati, a bogato e i so kalium, magnesium, fosfor, zhelezo, vitamin B i C.
Nedozreanite plodovi od orevot se iskluchitelno bogati so vitamin C(duri 1800 miligrami
askorbinska kiselina) no vo tekot na sozrevanjeto osetno se namaluva.
Zelenite orevi se berat vo juli, se varat vo kompoti, marmelada, slatko ili na drugi nachini se konzerviraat.
Istotaka, od mladite orevi se pravat razni tinkturi.Oreovite lisja, vo koi ima mnogu vitamin C,
povekjenamenski se upotrebuva:za spremanje na lekoviti chaevi protiv mnogu bolesti(kozhni bolesti,
crevni paraziti), za pravenje na vitaminski koncentrati, fermentirani napivki…
Vo lekoviti celi se koristi i sitno melen prav od oreovite jatki( protiv zhgaravica) so malku vino.
vo narodnata medicina mnogu se koristat i sirupi od nezreli oreovi plodovi ili mlada kora.


Orevot protiv potenje na nozete

Vo dva litri voda se potopuvaat 5 supeni lazhici isitneti oreovi lisja i kora od mlad bor.Se vari 10-tina minuti I koga kje se zamlachi vo ovaa technost se mijat nozete.
Posle sekoe mienje , nozete ne se brishat tuku se ostavaat na vozduh da se isushat.


Orevot za jaknenje na kosta

Na mashina za melenje meso se melat 10 supeni lazhici jatki od orevi i se stavaat vo litar alcohol (96%).Flashata dobro se zatvara i se ostava da stoi dve nedeli na toplo mesto.So dobienata technost se masira kozhata na glavata sekoja vecher i potoa kosata se sushi.

Orevot za jaknenje na polnite organi


Vo sluchaj na slab, osetliv i na rani sklon polov organ treba da se ispira so varivo od orevi.se zema 5 shaki oreovi listovi i se varat 10 minuti vo 10l voda.ispiranjeto se vrshi tri pati dnevno.

Melem od orevi protiv reuma

Se eden litar nerafiniran maslinov zejtin i 10 golemi lazhici isitneti oreovi listovi.Se drzhi na toplo mesto mesec dena i se promatuva nekolku pati dnevno.Posle toa so nego se masiraat bolnite mesta.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Propolis




Propolisot e smolesta supstanca koja pchelite ja sobiraat od pupkite od cvetovite i korata od drvjata, kako i od drugite rastenija.
So vnesuvanje vo koshnicite go upotrebuvaat za izgradba na vlezovite, zatvaranje na puknatinite i dupkite i chistenje, odnosno sterilizacija na kjeliite na shacot.
Propolisot e lek poznat ushte od antichki vreminja.
Vo sostavot na propolisot se preku 60 prirodni sostojki a ni do den-deneshen ne e vo potpolnost ispitan.
Sodrzhi:55% smola, 30% vosok, 10% eterichni masla, vitamini Ei B, zhelezo, cink, enzimi, organski kiselini...
Iskluchitelno korisna osobina na propolisot e taa shto bakteriite na nego ne stvaraat otpornost i shto nema shtetni propratni pojavi, kako shto e maana na sintetichkite antibiotici.
Uspeshno gi suzbiva virusite na gripot i herpesot a preventivno deluva kaj zapalenie na grlo i paradentoza.
Islkuchitelni9 rezultati se postignuvaat kaj lechenje na infekcii, izgorenici, otvoreni rani i chirevi na digestivniot trakt.
Gi odstranuva otocite kaj zabobolkite.So redovna upotreba ja jakne odbrambenata sposobnost na imonoloshkiot sistem.Poradi svojot sostav, propolisot ima shirok spektar na deluvanje-od antibakteriski, antivirusen, anestetichki do antioksidativen...
Zatoa denes propolisot, poradi svoite terapevski osobini, nashol mesto vo sovremenata medicina vo lechenje na seriozni zaboluvanja kako shto se stafilokokni infekcii.
Proizvodi na baza na propolis ima na pazarot vo razni oblici kako shto se :tinkturi, masti, kremi, vodi za ispiranje na usta, kapsuli, tableti, zabni pasti, pa duri i gumi za zhvakanje.


Recepti

Glava

Kosa i teme:So koristenje na nekolku kapki tinktura vo shamponot, kje i' pomognete na kosata.So trienje na shamponot vo korenot na kosata i negovo kratkotrajno zarzhuvanje, pred ispiranjeto, kje olesnite bilo kakva iritacija.

Bolka vo ushe:Se koristi toplo maslinovo maslo pomeshano so tinktura od propolis vo srazmer 2:1.Se stavaat 2-3 kapki vo uvoto i se masira okolu uvoto, dokolku e potrebno, se povtoruva.

Nastinka:10 kapki propolisna tinktura se koristat kako vaporizator (inhalacija.So toa da se ispijat 10 kapki tinktura rastvoreni vo polovina chasha voda.

Istoto toa se primenuva i kaj sinusi.

Lice

Akni:se premachkuvaat aknite so tinktura od propolis, se koristi mast ili krema, se pie 5-10 kapki propolisna tinktura dnevno, se koristi propolisen sapun vo sekoe vreme.

Izgorenici od sonce:Se koristi propolisna krema ili maslinovo maslo promeshano so propolis vo razmer 10:1.SE primenuva 2-3 pati dnevno.

Usta

Gingivitis: otechenite i zapaleni nepca da se ispiraat so propolis.Se koristi propolis-pasta za zabi.Istoto ova se primenuva i kaj nepca shto krvarat i pri neprijaten zdiv.

Zapalenie na grlo:Se ispira i se pravi gargara so propolis vo voden rastvor nekolku pati dnevno, se pijat 5-10 kapki tinktura od propolis.

Telo

Izgorenici:Izgorenata povrshina na kozhata potrebno e da se ispere pod mlaz na ladna voda (okolu2-3 minuti) kako bi se sprechil otokot.Posle toa da se premachka so tintura od propolis, vo cel da se namalat bolkite i kako prevencija od sekundarni infekcii.

Posekotini:Da se isperat so voda i da se premachka so tinktura od propolis direkno na povredata.Da se povtoruva postapkata nekolku pati dnevno.

Grip:5-10 kapki tinktura od propolis da se zema 2 pati dnevno vo tekot na nekolku denovi.

Dermatitis: Da se koristi propolis krema ili mast, da se pijat 5-10 kapki tinktura od propolis dnevno.

Infekciii na korenot na noktite: Da se potopi inficiraniot prst vo vrela voda so sapunica od sapun od propolis i da se namachka so tinktura od propolis korenot na noktot.

Sistemi za varenje:

Chir na zheludnik ili dvanaesetpalachnoto crevo:Da se koristat5-10 kapki dnevno tinktura od propolis 2 pati dnevno.Tretmanot da se povtoruva nekolku nedeli.

Infekcii na zheludnikot i crevata:5-10 kapki tinktura na propolis ili kapsuli ili tableti od propolis 2-3 pati dnevno vo tekot na nekolku denovi.

Kolitis i ulcerozni kolitis: isto kako gorenavedenoto, samo shto tretmanot trae podolgo.


Drugi tegobi:

Hemoroidi:propolis mast

Infekcii na urogenitalniot trakt:da se pijat5-10 kapki tinktura od propolis 2 pati dnevno nekolku nedeli.

Infekcija na prostata:da se pijat 5-10 kapki tinktura dnvno nekolku nedeli.

Jaknenje na imunoloshkiot sistem:5-10 kapki tinktura od propolis 2-3 pati vo tekot na denot nekolku nedeli.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Тројно засилување на имунитетот:матичен млеч, спирулина и жен-шен

Матичниот млеч е густа млечна супстанција, која се лачи од фарингеалната жлезда на специјална група млади пчели, помеѓу нивниот шести и дванаесетти ден на живот. Оваа супстанција содржи витамини од Б-групата, вклучувајќи и голема концентрација на витаминот Б5 и на витаминот Б6, и е единствениот природен извор на чист ацетилхлорин. Матичниот млеч исто така содржи минерали, ензими, хормони, единаесет аминокиселини, антибактериски и антибиотски компоненти и витамини А, Ц, Д и Е. Матичниот млеч помага при бронхијална астма, заболувања на црниот дроб, панкреатитис, несоница, стомачни чирови, болести на бубрезите, скршеници на коските, заболувања на кожата. Тој исто така го зајакнува имуниот систем.

Признаена низ светот како микроалга што најмногу ветува, спирулината е директен извор на храна. Спирулината содржи таква концентрација на хранливи материи каква што нема во ниедна билка, растение или жито. Само 1 грам сув прав од спирулина е еквивалентен на 1.000 г зеленчук, па спирулината се смета за најдобра природна зелена здрава храна. Таа содржи гама-линолејска киселина, линолејна киселина, витамин Б12 (кој им е потребен особено на вегетаријанците за одржување здрави црвени крвни клетки) , железо, есенцијални аминокиселини, нуклеински киселини РНК и ДНК, хлорофил и фикоцијанин - син пигмент што го има само во сино-зелените алги и што го зголемил бројот на преживеани глувци со рак на црниот дроб во лабораториските експерименти.

Спирулината претставува врв во производството на храна давајќи 20 пати повеќе протеини во споредба со сојата одгледана на иста површина.

Трансформирани во природни органски форми од страна на спирулината, минералите се поврзуваат со аминокиселините и затоа многу полесно се асимилираат од страна на телото. Многу пати луѓето внесуваат големи количества неоргански минерали без никаква полза за здравјето, бидејќи телото не знае што да прави со овие некомпатибилни форми на минерали.
Всушност евиденцијата покажува дека акумулацијата на неоргански минерали може да ја блокира апсорпцијата на органски форми на минерали, што на крајот води до болести предизвикани од недостиг од минерали.

На жен-шенот му се потребни околу шест години за да созрее, а неговото одгледување е тешко и скапо. Неговата вредност се наоѓа во неговиот цврст корен, кој содржи комплексна мешавина од јагленохидратни компоненти, нитрогени компоненти, компоненти растворливи во масти, витамини и минерали. Лековитите својства на жен-шен се уникатни во смисла што тој дејствува на целото тело. Од модерните истражувачи жен-шен е препознаен како поткрепувач на имуниот систем на човекот. Врз основа на научните испитувања жен-шенот се препорачува како средство за стимулирање на централниот нервен систем. Тој ја јакне и зголемува мозочната активност и позитивно влијае на менталните и на физичките функции. Жен-шенот е одлично превентивно средство против умор.

Коренот на жен-шен влијае стимулативно и на други органи, како на желудникот и на цревата, подобрувајќи ги нивните функции. Експериментално и клинички е докажано дека жен-шенот го адаптира организмот на стресни состојби и се употребува како превенција од стрес. Денес жен-шенот е барана билка поради неговото својство долготрајно да се употребува без да има токсичен ефект врз телото. Жен-шенот содржи компоненти наречени адаптогени за кои се знае дека го враќаат телото во рамнотежна состојба. Урамнотежувајќи ја состојбата на телото, жен-шенот се употребува за намалување на холестеролот, за подобрување на метаболизмот, за зголемување на енергијата и за стимулирање на имуниот систем. Жен-шенот го зголемува доводот на кислород до клетките и ткивата, на тој начин промовирајќи детоксификација и стимулирајќи ја регенерацијата на оштетените клетки. На овој начин жен-шенот го зголемува чувството на добросостојба, истовремено стимулирајќи ги нервниот систем, мозокот, срцето, како и црниот дроб.

На пазарот кај нас можат да се најдат различни форми на спирулина, жен-шен и матичен млеч. Спирулината во форма на прав или таблети, жен-шенот како инстант-чај во гранули или како таблети, а матичниот млеч како прав, таблети, или помешан со мед. Но внимавајте на количеството чиста супстанција во нив. Од неодамна, ги има и во форма на ампули со голема концентрација на чиста супстанција во нив, а со дејство што е многупати поголемо и поефикасно поради лесната апсорпциска форма.
 

Мари

...
Член од
31 декември 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
0
што се мачите да кажете?? Во секоја храна има по некој витамин,.....Џраната може да послужи како лек..Ако си болен нормално ќе јадеш храна со многу витамини...
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Ориз



За лечење на цревниот и желудечниот катар,пролив,за исфрлање урина од крвта,за лечење на туберкулоза и болести на белите дробови,против обилни менструации,крварења.

Оризот (Oryza satival) има потекло од тропска Азија и е основна храна на повеќе од половина луѓе од целиот свет.Успева во скоро сите делови на светот,а поготово во топлите и влажни предели.Постојат околу 1.000 сорти на ориз.Покрај исхраната се користи и во индустријата,козметиката и медицината.

Многу е хранлив (360 калории во 100 грама).Сиромашен е со масти,но богат е со скроб што го прави да биде лесно сварлив.Богат е со минерали:нај многу има фосфор(116 мг) и калиум,а нешто помалку магнезиум,калциум,манган,железо,сумпор,бакар,цинк,флуор,кобалт....

Од витамини има нај многу Е и Б.Заради своите биолошки квалитети оризот од секогаш бил не само храна,туку и лек.Уште во старата кинеска медицина играл важна улога.Неговите лековити својства ги признала и званичната медицина.

Оризовата вода како анти дијароично средство,оризовото брашно во исхраната на бебињата и децата,оризовиот скроб како средство за разблажување на опиумот во прашокот.

Значајна улога оризот има и во диеталната прехрана и во народната медицина.

Денес оризот се користи погрешно, излупен и глазиран (помалку квалитетен)наместо природен,интегрален.


Оризот го намалува високиот крвен притисок

Кога крвниот притисок ќе се покачи,одма треба да се примени диета со ориз.
Болниот треба 2-3 дена да јаде само добро сварен ,не солен ориз и да пие некој чај за намалување на крвниот притисок.


Ориз против долготрајна дијареа

Мешавина од 3 супени лажици сомелен во брашно ориз (не глазиран) и 3 лажици зоб се прелеваат со зовриена вода и се остава да стои поклопено 2 часа.
Кога ќе се олади се додава сок од дренки или дуњи.Оваа каша се јаде три пати на ден пред јадење.


Ориз против катар на дебелото црево

Се мелат ситно 4 лажици ориз,две супени лажици корен од коприва и две бобинки боровница.
Оваа мешавина се прелива со 1 литар врела вода,се остава да стои два часа о потоа се процедува.Се засладува со мед и се пие во текот на денот.

Ориз против пораст на урина во крвта

Се зема една шоља ориз,корен и лист од магдонос и целер и се вари на тивок оган во 1 литар вода.Кога оризот ќе се свари,се процедува и се пие повеќе пати на ден.
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Брокули, карфиол и зелка[/FONT][/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]



Во една од последните научни студии за зеленчукот се тврди дека брокулите, карфиолот и зелката можат да го поттикнат ДНК молекулот кој се наоѓа во клетките на човечкиот организам, самиот да се репарира. Од друга страна со помош на состојките кои се содржани во споменатиот зеленчук може да ги спречи клетките да станат канцерогени.

Ова го тврдат научниците од „Georgetown University“. Истражувањето е објавено во „British Journal of Cancer“.

Ако во брокулите се содржи состојката „I3C“ Во сојата е присутна хемикалијата „genistein“.

Регулирачките протеините секонтролирани од гените наречени „BRCA1“ и „BRCA2“. Овие гени се важни затоа што го спречуваат пренесувањето на оштетените делови од ДНК на новите генерации клетки.

Луѓето кои имаат грешка т.е. мутација во „BRCA“ генот изложени се на поголем ризик од развивање на некој вид канцер, како што се ракот на градите, на јајниците или на простатата.

Научниците велат дека поголемото количество на „BRCA“ во организмот може да спречи развој на канцерогени клетки.

Токму состојките „I3C“ и „genistein“ се хемикалиите кои го стимулираат производството на „BRCA“- протеините.
[/FONT]
[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Пивото против воспаленијата?



Научниците докажале дека екстрактите на пивото ги блокираат хемиските воспалителни процеси и го кочат уништувањето на серотонинот, хормон на среќата.

Пивото, алкохолно и безалкохолно, исто како и црното вино и зелениот чај, делува против воспаленијата, нагласува професор Дитмар Фучс, автор на истражувањето.

”Меѓутоа, како и кај виното, консумирањето на пивото треба да се одмери, водејќи сметка за негативните ефекти и опасностите што ги носат консумирањето на алкохолот„, додава професорот.

Позитивните ефекти врз здравјето на луѓето можат да се забележат и кај безалкохолното пиво.

”Нашите откритија не смеат да се сфатат како поттик за консумирање на алкохол”, предупредува Фучс.

Опитите направени во биоцентарот при универзитетот во Инсбрук, покажале дека екстрактите од пивото ги блокираат хемиските воспалителни процеси. Исто така, екстрактите од пивото го кочат уништувањето на триптофанот, аминокиселина што го создава серотонинот, хормонот на среќата, што го објаснува „опуштачкиот„ ефект на пивото врз организмот.
[/FONT]
[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Исхраната може да го намали ризикот за астма

Жените кои јадат поголеми количества домати, моркови и зеленчук имаат помали шанси дека ќе страдаат од астма, откриле мексиканските научници.

Иако не се сигурни врз што е базира ефектот на овие видови зеленчук, истражувачите од Националниот институт за јавно здравје веруваат дека станува збор за влијанието на антиоксидантите и некои други хранливи материи.

Морковот, сокот од домати и спанаќот се познати според тоа што содржат високо ниво на каротеноиди што во организмот можат да се претворат во витамин А.

Витаминот А, покрај останатите задачи, помага при регулирањето на работата на имунолошкиот и системот за дишење.

Со истражувањето биле опфатени 69 илјади жени и начинот на нивната исхрана, при што се покажало дека испитаничките кои консумираат најмногу од наведениот зеленчук имаат 18 до 22 проценти помал ризик за астма.

[/FONT][/FONT]
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Kopriva



Lek za chistenje na krvta, protiv opagjanje na kosata, reumatizam, groznica, perekumerno mokrenje, tuberkoloza na belite drobovi,
bronhitis, zaboluvanje na zglobovite, kamen vo bubregot,
za zarastuvanje na rani, protiv zrachenje, slabokrvnost,
chir na zheludnik, nesonica, nervoza

Koprivata (Urtica dioica L.) e zelkasto rastenie, rasprostraneto
niz cel svet chij list, vo prolet, se koristi kako zelenchuk.
Sluzhi i kako industriska i lekovita bilka.
Se koristi listot, korenot i semeto.
Listot so stebloto, koe ne preminuva 40cm,
se bere od pochetok na mart do krajot na juli,
semeto i korenot vo septemvri, oktomvri i noemvri.
Zaradi svojata vitaminska i prehrambena vrednost koprivata, i pokraj toa shto ne se odgleduva vo gradini, se smeta za iskluchitelno zdrav, korisen i pristupachen zelenchuk, se razbira i lek.
Iskluchitelno e bogata so razni korisni sostojki:
belkovini, jaglen hidrati, masti,
kalcium, fosfor, zhelezo, vitaminim C, A, B2 i K,
karotin, pantotenska kiselina i dr.
Koprivata e pokraj ostanatoto i prav mal polivitaminski rezervoar.
Na nashata trpeza retko ja ima, mada mozhe da se pripremi na razni nachini.

Koprivata protiv slabokrvnost

Mladata kopriva se bere vo prolet, se razbira od chisti povrshini, ili da se pobara na pazar.
Izmienata kopriva treba da se izmie i da se svari kolku da omekne.
Zaradi jakiot vkus, prvata voda mozhe da se frli iako so toa se gubi del od vitaminite.
Koga kje se svari, koprivata treba da se isecka,izmesha so kisela pavlaka i lahichka crno brashno i da se provari na tivok ogan, minuta-dve. Se trga od oganot i se dodava malku morska sol, melen biber, meleno muskatno orevche i dosta naseckan luk.
Se zachinuva so mala kolichina na puter ili dve-tri lazhici zejtin.
Pokraj toa shto ja jakne krvta, ovoj "spanakj" i ja chisti poradi golemiot procent na vitamin A i C vo koprivata.


Chaj od kopriva go jakne zheludnikot i dzigerot

Ovoj chaj se sprema od celato rastenie.Vo 2l voda se ostavaat da stojat tri supeni lazhici isitneto rastenie, da stoi 10-12 chasa.
Posle toa ovaa technost se vari poklopena, polovina chas.
Koga kje se oladi se proceduva i pie tri pati dnevno pred jadenje po edna sholja.Ovoj lek, isto taka,ja odvojuva sluzta od belite drobovi, gi chisti crevata, dzigerot i zheludnikot.


Vino od kopriva protiv chir na zheludnik i crevata

Skoro i da nema bolest kaj koja koprivata ne pomaga.
Se pravi meshavina od 10 supeni lazhici lisja i koren od kopriva, edna lazhica pelin i edna lazhica stolcheni smrekini bobici.
Smeshata se stava vo 1l crno vino i se ostava da stoi 12 chasa, posle shto so dodatok od 3-4 lazhici domashen med, se vari okolu polovina chas.
Poklopeno stoi se dodeka ne se oladi.
Ova vino-lek se konzumira mlako, po edna suena lazhica pred jadenje.
Pokraj chirot vo zheludnik i crevata, ova vino pomaga i kaj gihtot, bubrezhnite oboluvanja i neurozata.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom