Хомосексуалност (општо)

Дали ги оправдувате хомосексуалните врски,бракови и посвојувањето на деца од страна на хомосексуалци


  • Вкупно гласачи
    1.031

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty キティ・ホワイト
Член од
14 август 2006
Мислења
36.944
Поени од реакции
58.756
Имаше едно правило во една држава по ова прашање. Правилото беше едноставно -"Не кажувај-не прашувај" Тоа значи дека на работно место не кажувај која е твојата сексуална определба и исто така не прашувај некого која е неговата сексуална определба - во спротивно веднаш отказ со многу лоша препорака. На пример ни беше кажано дека доколку го видиш твојот шеф како навечер излегува од геј клуб итн, сознанието задржи го за себе и не кажувај никому и не прашувај никого понатаму, затоа што тоа не е твоја работа. Надвор од работно место прави што сакаш по сопствена желба- добро не баш све, на пример не беше упатно да се дрогираш(ни трева!) бидејки фирмата периодично правеше дрога тестови на рандом избрани вработени а позитивниот дрога тест беше основ за веднаш отказ-нешто што беше кажано и запишано во договорот за вработување. Оди лечи се! Тие што употребуваа наркотика се сметаа за болни и како такви не способни за работа додека (ако воопшто некогаш) се излекуваат! Ова не беше ексклузивна политика само за фирмата во која работев туку беше општо прифатена политика во општеството. "Не кажувај-не прашувај" беше одлично правило, никој не се чуствуваше дискриминирано по тоа прашање. Но геј популацијата (поточно ЛГБТ+ што и да е тоа "+") преку разни НГО успеа да се наметне во општеството и подоцна стана глобален тренд ЛГБТ+ да ја потенцира нагласено сопствената сексуална ориентација како нешто со што гордеат. Парада на гордоста?!? Е зошто сте горди? Затоа што сме педери! Човеку, ова нема никаква логика. Никаква! Мислам дека не е срамота за некој што е педер затоа што е педер, далку од тоа, но зошто некој би се гордеел заради својата сексуална ориентација??? Дали јас треба да сум горд затоа што сум хетеро??? Демек не ме бива за ништо ама јас сум хетеро или хомо или би или незнам што, и затоа има да ми овозможите специјален третман за било што во општеството, во спротивно јас сум дискриминиран??? И сите НГО има да рипнат да ме бранат. Глупости... Ова не води никаде.
Горд сум што сум педер е исто ко оние што викаат горд сум што сум Македонец.
Горд си на нешто на што не си имал никакво влијание, него ти се паднало.

Оноа, горд сум што добив у седмо одделение шеска на лото.
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.422
Поени од реакции
5.209
..Jas sum prepisuval na ovie predmeti, malku poveke sum pragmaticen...Ako si zavrsil praven i seuste mislis jas mozam da se zenam so zena, mozat da se zenat i oni so sprotiven pol - ednakvi sme, vrati ja diplomata. A i dovolno e nekolkupati da izlezes od ova opkruzuvanje, da otides vo pogolem grad, druga kultura, da zapoznaes actual gej lugje i couples.
Шаше бе, препишувал си на испити, а вам тераш го чувеко да ја врате диплоом`та (шо ја стекнал со учејне). Владееш ја правната материја & лоѓиката - двечки уф едно.
А ти кога излеваше от Смоларе, уф кои actual метрополи ујде? Де малкичко објасни сос какви гејове & couples са дружеше там? Твоото искусво (како експерт по право & шетан чувек) ќе доразјасне теем`та за простио нарот. Пита те кумшиј`та: малку ли ти беха гејовете уф Смоларе & струмичкио реѓион, та е морало да ги дружеш тија уф странсво?
 
Член од
22 април 2021
Мислења
131
Поени од реакции
457
Бракот како институција е само официјализирање на врска помеѓу машка и женска особа. Таа моногамна врска меѓу еден пар не е измислена нит од општество нит од религија. Институционализирањето се надоврзало на веќе постоечкиот доминантен однос помеѓу два партнери од различен пол кој постоел низ цела еволуција на ХСС како засебен вид. Постојат еволутивни причини зошто ексклузивна заедница меѓу еден маж и една жена се појавува пред милениуми и еони и зошто опстојува до денес.
Главна цел на оваа заедница биолошки е обезбедување потомство кое таа заедница ќе може да го израсне (опстане) и да продолжи да се размножува од своја страна понатаму.
Изминале секакви периоди во историјата на ХСС, разни општества, економски и политички системи, услови на живот и што ти не, но бракот опстанал од предисторијата до денес.
Заедничкиот предок на неандерталецот и хомо сапиенсот живеел пред 750.000 години.
Сапиенсот почнал да се занимава со земјоделство како основен начин на прехрана пред само 10.000 години. За целото време претходно човекот ловел и собирал плодови. Или попрецизно, мажите ловеле а жените собирале плодови и ги растеле децата.
Првите записи од церемонија со повод брак меѓу еден маж и една жена потекнуваат од 2350 пне во Месопотамија.

На школо, наставниците и професорите по историја имаат особени маки да го опишат периодот на матријархат, не дека немаат знаења, туку е... малце некомфортно да ѝм се пренесе на младите, особено во контекст на христијанската култура. Така, најчесто матријархатот на основците ѝм се претставува како период каде жената или мајката била глава на семејството. Има и такви, похрабри наставници, на кои ќе ѝм се испушти дека “потеклото на децата се одредувало по мајката.“ И толку. Тука завршува пристојноста.

И до некаде е шокантно да ѝм се каже дека во 99% од минатото, потеклото на единката се одредувало по мајката, бидејќи таткото никогаш не бил познат. Сексуална ексклузивност не постоела и жените имале секс со скоро сите мажи од племето. Денес сеуште постојат племиња во Папуа и Амазон, кои веруваат дека едно дете е креација на повеќе татковци, од кои секој допринесува за одредена карактеристика на детето: од еден наследува особини на добар ловец, од друг на раскажувач на приказни итн итн... Короната на човековиот пенис е со таква форма, зошто има функција: да ја “извади“ спермата на претходниците, пред да ја депонира својата.

Мажите ловеле и понекогаш биле отсутни од пештерата/населбата со денови. Жените останувале поблиску и собирале овошја и зеленчук. Растењето на децата била задача на целото племе, а не само на конкретната мајка. Немало акумулација на богатство и ресурсите се делеле според потребите. И сѐ така едно 700.000 години, до појавата на земјоделството и населувањето на определено место за долги периоди. Тогаш настанува трупање на ресурси кај одредени индивидуи и уценување на жените со нив, со цел обезбедување нивна сексуална ексклузивност.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
7.280
Поени од реакции
12.189
Дали си сигурен дека овој пример не е некој индивидуален за племињата во Папуа и Амазон, наместо генерално? Сепак ја ко што знам, нуклеарното семејство е една од главните одлики на човекот. И покасно од 10000 години п.н.е имало популација која не се занимавала со земјоделие туку биле ловци, и не сум чул дека било нормално за една жена да има однос со цело племе.
Тоа со човековиот пенис можда е некој остаток од еволуциониот процес, сепак тоа што го збориш ти е нормално кај некој други примати. Меѓутоа не и кај човекот.
 

Dumbledore

Модератор
Член од
24 октомври 2013
Мислења
10.259
Поени од реакции
19.236
Заедничкиот предок на неандерталецот и хомо сапиенсот живеел пред 750.000 години.
Сапиенсот почнал да се занимава со земјоделство како основен начин на прехрана пред само 10.000 години. За целото време претходно човекот ловел и собирал плодови. Или попрецизно, мажите ловеле а жените собирале плодови и ги растеле децата.
Првите записи од церемонија со повод брак меѓу еден маж и една жена потекнуваат од 2350 пне во Месопотамија.

На школо, наставниците и професорите по историја имаат особени маки да го опишат периодот на матријархат, не дека немаат знаења, туку е... малце некомфортно да ѝм се пренесе на младите, особено во контекст на христијанската култура. Така, најчесто матријархатот на основците ѝм се претставува како период каде жената или мајката била глава на семејството. Има и такви, похрабри наставници, на кои ќе ѝм се испушти дека “потеклото на децата се одредувало по мајката.“ И толку. Тука завршува пристојноста.

И до некаде е шокантно да ѝм се каже дека во 99% од минатото, потеклото на единката се одредувало по мајката, бидејќи таткото никогаш не бил познат. Сексуална ексклузивност не постоела и жените имале секс со скоро сите мажи од племето. Денес сеуште постојат племиња во Папуа и Амазон, кои веруваат дека едно дете е креација на повеќе татковци, од кои секој допринесува за одредена карактеристика на детето: од еден наследува особини на добар ловец, од друг на раскажувач на приказни итн итн... Короната на човековиот пенис е со таква форма, зошто има функција: да ја “извади“ спермата на претходниците, пред да ја депонира својата.

Мажите ловеле и понекогаш биле отсутни од пештерата/населбата со денови. Жените останувале поблиску и собирале овошја и зеленчук. Растењето на децата била задача на целото племе, а не само на конкретната мајка. Немало акумулација на богатство и ресурсите се делеле според потребите. И сѐ така едно 700.000 години, до појавата на земјоделството и населувањето на определено место за долги периоди. Тогаш настанува трупање на ресурси кај одредени индивидуи и уценување на жените со нив, со цел обезбедување нивна сексуална ексклузивност.
Не е вистина, следи ги новите научни достигнувања каде жената немала улога само на собирач на плодови! Точно, скоро сите племиња биле номадски. Независно од тоа дали ја следеле климата или миграциите на животните.

Значи одењето чекор назад нема да даде општествен прогрес. Како факт може да ги посочам Афроамериканците во САД каде стапката на деца кои растат без татко е огромна и тоа е аргументот зошто има толкава сиромаштија во тие заедници. А и сите истражувања говорат дека децата кои растат со 2ца родители се многу поуспешни од оние кои растат со еден.

Историјата се темели на 3 вида извори:материјални, пишани и усни кажувања. Какви докази имаме ние за матријархатот? Скоро пак никакви. Фигури од големата мајка и тоа е скоро сѐ што ние учевме за овој историски феномен. Фром дава само теоретска основа (мислам дека нешто учевме и по социологија, но тоа беше еден пасус). Класичен пример за таков матријархат е Израел каде детето е Евреин само ако мајката е Еврејка. Дали постоело, од таа твоја историска перспектива, матријархално општество, тешко е да се каже. Инаку, Израел е далеку од матријархална држава, само е инкорпориран елементот за кој ти зборуваше. Матријархатот претставува концепт каде владее жената (или жените).

Бракот, како институт, е креиран да и даде сигурност на жената, па и на детето. Ако гледаме во природата, реткост е и таткото (мажјакот) да се грижи за детето (присутно е кај одредени видови на птици, па и цицачи). Мажјаците не само што придонесуваат за градење на гнездото, чување на јајцата, туку и хранање на младите, кај поедини птици. Кај цицачите играат, пред сѐ, имаат заштитна улога. Тоа го имаш кај оние животни кои живеат во чопор. Матријархат, имаш кај слоновите.

Можеме и историски да зборуваме за бракот, ама на некоја друга тема. Затоа што некогаш имал политичка или статусна функција. Кај нас чести биле и договорните бракови или браковите преку стројник. Не е само христијанската традиција, туку глобално. И надвор од христијанската традиција немаш истополови бракови. Ама би сакал и да зборуваме и за односите во племенската или примитивната средина.

И зборуваш само за сексуалната ексклузивност на жената. Бракот не е затвор, бракот е институција каде има начела на еднаквост и рамноправност, брачни обврски на двата партнери, функции на бракот, па и општествената улога на жената (историски гледано) е на највосоко ниво денес. Има и активна улога во општеството, а не пасивна. Не знам зошто толку песимизам, кога градацијата оди кон нагорна линија?

А за останатото, и тука има одредена градација од племенска заедница кон современа држава. Од првите цивилизации, кон првите градови-држави, а потоа и империи.
Племето е мала затворена група, така денеска е фактички и невозмно целокупното општество да се грижи да секое дете поединечно. Од неколку 100.000, денес сме 8 милијарди на светов! Дали бракот е застарен институт? Можеби. Но кој нов би го заменил и во каква форма? :)

пи.ес. Дали си слушнал за стравот од инцест, во форма на табу? :)
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.690
Поени од реакции
4.713
Заедничкиот предок на неандерталецот и хомо сапиенсот живеел пред 750.000 години.
Сапиенсот почнал да се занимава со земјоделство како основен начин на прехрана пред само 10.000 години. За целото време претходно човекот ловел и собирал плодови. Или попрецизно, мажите ловеле а жените собирале плодови и ги растеле децата.
Првите записи од церемонија со повод брак меѓу еден маж и една жена потекнуваат од 2350 пне во Месопотамија.

На школо, наставниците и професорите по историја имаат особени маки да го опишат периодот на матријархат, не дека немаат знаења, туку е... малце некомфортно да ѝм се пренесе на младите, особено во контекст на христијанската култура. Така, најчесто матријархатот на основците ѝм се претставува како период каде жената или мајката била глава на семејството. Има и такви, похрабри наставници, на кои ќе ѝм се испушти дека “потеклото на децата се одредувало по мајката.“ И толку. Тука завршува пристојноста.

И до некаде е шокантно да ѝм се каже дека во 99% од минатото, потеклото на единката се одредувало по мајката, бидејќи таткото никогаш не бил познат. Сексуална ексклузивност не постоела и жените имале секс со скоро сите мажи од племето. Денес сеуште постојат племиња во Папуа и Амазон, кои веруваат дека едно дете е креација на повеќе татковци, од кои секој допринесува за одредена карактеристика на детето: од еден наследува особини на добар ловец, од друг на раскажувач на приказни итн итн... Короната на човековиот пенис е со таква форма, зошто има функција: да ја “извади“ спермата на претходниците, пред да ја депонира својата.

Мажите ловеле и понекогаш биле отсутни од пештерата/населбата со денови. Жените останувале поблиску и собирале овошја и зеленчук. Растењето на децата била задача на целото племе, а не само на конкретната мајка. Немало акумулација на богатство и ресурсите се делеле според потребите. И сѐ така едно 700.000 години, до појавата на земјоделството и населувањето на определено место за долги периоди. Тогаш настанува трупање на ресурси кај одредени индивидуи и уценување на жените со нив, со цел обезбедување нивна сексуална ексклузивност.
Муабетов ти е шта је баби мило то јој се снило :angel:
Има хипотези дури за pair bonding уште од времињата пред ХСС да еволуира во засебен вид.

Никогаш и никаде немало матријархат, повели некој линк со било каков доказ. Зборуваме за ловци-собирачи, значи средина во која без сериозна физичка сила, декстерност, ситуациона свесност и сите оние traits кои се развиле предимно кај мажи = тоа ќе значело изумирање.
Каде тоа основци учат за матријархат бе, мали џокица хахахх
Постои мит дека за време на праисторија било некаков noble savage рај каде секој се онаел со секого, но тоа е само ефтин мит.

Никаде и никогаш жените не се онаделе со цело племе или село, не знам од каде ви текнуваат такви мизогинистички небулози. Еден во племето да има СПБ, отиде цело племе на оној свет. Кој би бил еволутивниот притисок за еден маж да посвети работа, да собере ресурси и да гледа фамилија доколку детето не било негово? Исто важи и за мајката.
Сериозно, мислете малку пред да кликнете испрати, за да не доаѓаме до вакви изјави :

И до некаде е шокантно да ѝм се каже дека во 99% од минатото, потеклото на единката се одредувало по мајката, бидејќи таткото никогаш не бил познат.
Ако жените во племето ги онадел кој стигнел како што тврдиш, како тоа знаела кој е татко, се читате бре што тресете? Отишла да праи ДНК тест?
Настрана на тој начин инцестот би бил на велика врата внатре, па монголоидите кои ќе се раѓале ќе умирале ко муви.

Жената е мање-више 50% физички послаба од мажот, така да без заштита на ексклузивен партнер тоа за неа би значело fair game и краток живот поради СПБ или насилство. Било кој просечен маж можел да силува било која просечна жена во било кој момент. Без заштита на маж, брат, татко, блиски роџак, жената била премногу ранлива за време на праисторија.
Ексклузивните врски се појавуваат како најдобар начин да се обезбеди потомство, кое потомство треба да биде одгледувано со години, бидејќи ХСС е чудна ѕверка и созрева многу споро, мозокот се развива до 25-та година. Тој бил начин и да не се сјебе генетскиот pool преку инцест бидејќи се работело за многу мали групи население кои живееле заедно.
За еден маж да обезбедува ресурси за раст и опстанок на своето потомство му требала жена која ќе се грижи за истото.


The reconstruction of human marriage practices for ancestral humans show several consistent patterns using Bayesian, maximum likelihood, and parsimony methods (Table 1). The reconstruction of low levels of polygyny in early humans is straightforward because high levels of polygyny for hunter-gatherers are only found in Australian Aborigines and are mostly low elsewhere (most exceptions are some New World foragers that are not in the phylogenetic analysis). Low levels of polygyny and low reproductive skew among ancestral humans are consistent with human morphology and behavior (i.e., moderate sperm counts [20] and testicular size [21]; facultative paternal investment [22]) and the general decline in sexual dimorphism beginning at least with early Homo [23].
Нема врска дека сексуална ексклузивност се појавила со земјоделие, каква црна Месопотамија.
За цело време на ХСС како ловец-собирач браковите биле однапред договарани меѓу родители и родбина, нешто кое останало стандард до пред само 100-тина години, а го имаме и ден денес барем меѓу 1/4 од светско население (Индински потконтинент пример)
Екслкузивниот брак е еден од темелите на било кое општество, од ловци собирачи па се до денешното модерно општество. Сеа ок, постмодерното кое се фура од "либераливе" може ќе донесе нешто ново, пример армија од single parents и failed parenting.
Да, споменав за племињата во Папуа, постојат секакви outliers, но тие се тоа што се, ретки исклучоци од правилото, тотално небитни.
 
Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
7.280
Поени од реакции
12.189
Ја сум слушнал теорија каде алфата во племето има односи со сите жени, ама ова секој со секого стварно делува на рај :icon_lol: Инаку и има и други животни видови кој имаат pair bonding, без притоа да развијат земјоделие.
 

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
1.568
Поени од реакции
7.589
Зошто сите сакате да си оформите семејство со раѓање свое дете покрај толку напуштени деца кои чекаат некој да им го отвори домот и да ги згрижи? Зошто само за хомосексуалците е тоа проблем? Ајде сите ќе посвојуваме нема да раѓаме, па ќе правиме после муабет.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.144
Поени од реакции
12.211
постои и комунистичка шема, КИБУЦИ, се уште има во Израел,( а во СССР имаше за времето на Ленин - Комуни, а можеби и во некој други држави во ограничен обем) ...Поентата беше дека во комуната или Кибуците секој работи спрема способноста а јаде колку му се јаде...оној што ќе му се крене и убеди женка ќе ја онади... е сега главното, ДЕЦАТА се ЗАЕДНИЧКИ, НЕМА брак, НЕМА фамилија, НЕМА НАСЛЕДУВАЊЕ ...
Оваа работа изгледа несериозна, но има многу добри страни... Сега во посебни семејства и бракови, некој може да биде баксуз и да му се родат не едно туку и сите деца со одредени вродени болести и маани, тоа ќе бидат САМО нивни проблеми, а во Кибукот или Комуната Децата се заеднички !!
 
Последно уредено:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
1.798
Никаде и никогаш жените не се онаделе со цело племе или село, не знам од каде ви текнуваат такви мизогинистички небулози. Еден во племето да има СПБ, отиде цело племе на оној свет. Кој би бил еволутивниот притисок за еден маж да посвети работа, да собере ресурси и да гледа фамилија доколку детето не било негово? Исто важи и за мајката.
Сериозно, мислете малку пред да кликнете испрати, за да не доаѓаме до вакви изјави :
Да се надоврзам, според генетските истражувања на секои 17 жени кои се размножувале во просек само 1 маж успеал да ги продолжи своите гени. Ова се случило ПОСЛЕ појавата на земјоделството.

Моментално на светско ниво е 4 жени на 1 маж успеваат да остават потомство.


Ако добро се сеќавам од еден труд што го читав 15-ина години, пред појава на земјоделството односот бил 2-3 жени спрема 1 маж што оставиле потомство.
 
Член од
22 април 2021
Мислења
131
Поени од реакции
457
Муабетов ти е шта је баби мило то јој се снило
Кој дел од напишаното го спориш, за да знам шта ми се снило? Временските периоди? Матријархат по историја? Ти изгледа си бегал од тие часови по историја за да играш флипери.
Ако жените во племето ги онадел кој стигнел како што тврдиш, како тоа знаела кој е татко, се читате бре што тресете? Отишла да праи ДНК тест?
На “потеклото на единката се одредувало по мајката, бидејќи таткото никогаш не бил познат“ ти ме прашуваш како знаела кој е таткото. По еден ваков бесмислен коментар, треба да размислам дали воопшто да ти реплицирам.

Sex at dawn; The prehistoric origins of modern sexuality
Christopher Ryan, PhD,
Cacilda Jethá, MD
Page 123:
Anthropologists report similar understandings of conception
and fetal development among many South American
societies, ranging from simple hunter-gatherers to
horticulturalists. A partial list would include the Aché, the
Araweté, the Barí, the Canela, the Cashinahua, the Curripaco,
the Ese Eja, the Kayapó, the Kulina, the Matis, the Mehinaku,
the Piaroa, the Pirahã, the Secoya, the Siona, the Warao, the
Yanomami, and the Ye’kwana
—societies from Venezuela to
Bolivia.

The same
understanding is found among cultural groups that show no
evidence of contact for millennia. Nor is partible paternity
limited to South America. For example, the Lusi of Papua
New Guinea also hold that fetal development depends on
multiple acts of intercourse, often with different men. Even
today, the younger Lusi, who have some sense of the modern
understanding of reproduction, agree that a person can have
more than one father.

“Pregnancy is viewed as a matter of degree, not
clearly distinguished from gestation ... all sexually active
women are a little pregnant. Over time ... semen accumulates
in the womb, a fetus is formed, further acts of intercourse
follow, and additional semen causes the fetus to grow more.”
(аnthropologists Stephen Beckerman and Paul Valentine)

When an anthropologist working in Paraguay asked his Aché
subjects to identify their fathers, he was presented with a
mathematical puzzle. The 321 Aché claimed to have over six
hundred fathers.

Rather than being shunned as “bastards” or “sons of bitches,”
children of multiple fathers benefit from having more than
one man who takes a special interest in them. Anthropologists
have calculated that their chances of surviving childhood are
often significantly better than those of children in the same
societies with just one recognized father.

***
Desmond Morris spent months observing a British pro soccer
team in the late 1970s and early 1980s, later publishing his
thoughts in a book called The Soccer Tribe. As his title
suggests, Morris found the behavior of the teammates to be
strikingly similar to what he’d encountered among tribal
groups in previous research. He noted two behaviors
particularly salient in both contexts: group leveling and
nonpossessiveness.

“The first thing you notice when footballers talk among
themselves,” Morris wrote, “is the speed of their wit. Their
humour is often cruel and is used to deflate any team-mate
who shows the slightest signs of egotism.” But echoes of
prehistoric egalitarianism reverberate beyond ego deflation in
the locker room, extending to sexuality as well. “If one of
them scores (sexually), he is not possessive, but is only too
happy to see his team-mates succeed with the same girl.”
While this may strike some as unfeeling, Morris assured his
readers that this lack of jealousy was “simply a measure of
the extent to which selfishness is suppressed between
team-mates, both on the field and off it.”
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.690
Поени од реакции
4.713
Ја сум слушнал теорија каде алфата во племето има односи со сите жени, ама ова секој со секого стварно делува на рај :icon_lol: Инаку и има и други животни видови кој имаат pair bonding, без притоа да развијат земјоделие.
Тоа со алфи, бети, гами, делти, ипсилони е модерна pulp псхипологија базирана на наводно поведение на волчји глутници, дури и авторот на таа студија која била од 70-те се произнесе дека е погрешна. Зошто воопшто земале волци па екстраполирале нивно наводно поведение на луѓе е нејасно, ама мора некако да се продаваат весници :)

Зошто сите сакате да си оформите семејство со раѓање свое дете покрај толку напуштени деца кои чекаат некој да им го отвори домот и да ги згрижи? Зошто само за хомосексуалците е тоа проблем? Ајде сите ќе посвојуваме нема да раѓаме, па ќе правиме после муабет.
Прашањето е зошто хомо лицата би требало да посвојат пред нормалните? А зошто воопшто да им се даваат деца кога веќе постојат и повеќе од доволно нормални парови кои не можат да имаат потомство.

Да се надоврзам, според генетските истражувања на секои 17 жени кои се размножувале во просек само 1 маж успеал да ги продолжи своите гени. Ова се случило ПОСЛЕ појавата на земјоделството.

Моментално на светско ниво е 4 жени на 1 маж успеваат да остават потомство.


Ако добро се сеќавам од еден труд што го читав 15-ина години, пред појава на земјоделството односот бил 2-3 жени спрема 1 маж што оставиле потомство.
Колега, не е можно да било 1 према 17, каква динамика постоела за време на статичните заедници кои се бавеле со земјоделие за да се дојде до таков однос, ми нема common sense ова :) Баш во тоа време бракот полека добива институционална форма. Не гледам во линкот некое јасно објаснување, каде било проведено истражувањето, на колкав репрезентативен примерок? Освен ако немало некој вирус кој таргетирал само мажи, 1-17 е невозможно :)


Во време на ловци-собирачи било од 2-1 до 1,5-1 во корист на жени. Дали во тие времиња жените биле побројни од мажите или фактот што мажите биле изложени на поголеми опасности во живеачката па према тоа и смртност допринеле за тоа, може да е еден од тие фактори.
Да не се заборави и смртноста на новороденчиња и деца до 5 години, каков бил односот на половите меѓу преживеаните деца, умирањето на жените при пороѓај и многу други фактори.

За денешно време, премногу зависи од место до место, глобално имаше некои цифри за 40% мажи и 80% жени, значи пак 1-2 како и во камено време, не знам од каде тоа 1-4?!
Автоматски споено мислење:

Кој дел од напишаното го спориш, за да знам шта ми се снило? Временските периоди? Матријархат по историја? Ти изгледа си бегал од тие часови по историја за да играш флипери.

На “потеклото на единката се одредувало по мајката, бидејќи таткото никогаш не бил познат“ ти ме прашуваш како знаела кој е таткото. По еден ваков бесмислен коментар, треба да размислам дали воопшто да ти реплицирам.

Sex at dawn; The prehistoric origins of modern sexuality
Christopher Ryan, PhD,
Cacilda Jethá, MD
И каде во цитираново пишува за матријархат?
Фино лепо, ако се онадела со кого стигне кога ќе стигне, како ќе знаела кој точно е таткото? Пример девет месеци пред да се породи ја онаделе 3-4 типци да кажеме и сеа кој од нив е таткото? А ги паметела сите со кои се онадела или само некои?

Desmond Morris spent months observing a British pro soccer
team in the late 1970s and early 1980s, later publishing his
thoughts in a book called The Soccer Tribe. As his title
suggests, Morris found the behavior of the teammates to be
strikingly similar to what he’d encountered among tribal
groups in previous research. He noted two behaviors
particularly salient in both contexts: group leveling and
nonpossessiveness.
Сега имаме и фудбалски тимови како субјект на студија. Бидејќи пишува про сокер, тоа значи дека истражувале динамика меѓу мажи за...што? (жените немаат про сокер и ден денес)
Однесувањето на играчите на Астон Вила веројатно било слично со она на племе од Папуа ахахах што све нема по нет :D

Ич не реплицирај подобро, отколку со вакви небулози.
 
Последно уредено:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
1.798
Колега, не е можно да било 1 према 17, каква динамика постоела за време на статичните заедници кои се бавеле со земјоделие за да се дојде до таков однос, ми нема common sense ова :) Баш во тоа време бракот полека добива институционална форма. Не гледам во линкот некое јасно објаснување, каде било проведено истражувањето, на колкав репрезентативен примерок? Освен ако немало некој вирус кој таргетирал само мажи, 1-17 е невозможно :)
Предпоставувам дека не преживеале децата на посиромашните.

Плус Груг и екипата ќе тркнат до соседната долина, ќе ги убијат мажите и довлечкаат жените за расплод но и мене ми е малку чудно 17 - 1.

Мислам дека во дел Африка и Арапските земји 10% од најбогатите мажи ги женат 30% од жените.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom