Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
3.720
Ама кој ти вели дека од тука ако идеш вертикално надолу кон центарот дека откако ќе го поминеш центарот ти магично ќе одиш со главата подалеку од центарот?
Мислам од каде тоа?
Ако почнеш од тука со нозете прво кон центарот, стигнеш магично до центарот и продолжиш, на другата страна ќе излезеш прво со нозете... наопаку во однос на другите луѓе кои се во тој момент во Нов Зеланд :)
Па за да почнам да се искачувам кон нов Зеланд во еден момент од копање удолу ке мора да почнам со копање угоре оти ако гледаш од нов Зеланд тоа ке биде дупка удолу... Или од симнување, во еден момент ке преминам на искачување...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.758
Поени од реакции
11.828
Па за да почнам да се искачувам кон нов Зеланд во еден момент од копање удолу ке мора да почнам со копање угоре оти ако гледаш од нов Зеланд тоа ке биде дупка удолу... Или од симнување, во еден момент ке преминам на искачување...
Ако копаш угоре со главата нагоре, да ќе излезеш со главата прво од земја и оп - ќе стоеш како сите на Нов Зеланд, и сите луѓе - со нозете на Земја...

Ајде уште еднаш!

Ако од Македонија почнеш да копаш со нозете кон земјата, или надолу - кога ќе го поминеш центарот, ако не се свртеш продолжуваш со нозете подалеку од центарот и кога ќе стигнеш на другата страна ќе излезеш со нозете прво.

Небитно е копањето кон центарот на Земјата и од центарот кон површината - од тебе зависи како ќе си свртен :)
Не ме разбираш нели?

Затоа што не ја разбираш гравитацијата и не може да сфатиш дека Земјата не е рамна плоча :)
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
3.720
Ако копаш угоре со главата нагоре, да ќе излезеш со главата прво од земја и оп - ќе стоеш како сите на Нов Зеланд, и сите луѓе - со нозете на Земја...

Ајде уште еднаш!

Ако од Македонија почнеш да копаш со нозете кон земјата, или надолу - кога ќе го поминеш центарот, ако не се свртеш продолжуваш со нозете подалеку од центарот и кога ќе стигнеш на другата страна ќе излезеш со нозете прво.

Небитно е копањето кон центарот на Земјата и од центарот кон површината - од тебе зависи како ќе си свртен :)
Не ме разбираш нели?

Затоа што не ја разбираш гравитацијата и не може да сфатиш дека Земјата не е рамна плоча :)
А до центарот ке копам удоле а од центарот угоре?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.758
Поени од реакции
11.828
А до центарот ке копам удоле а од центарот угоре?
Од површината на Земјата до центарот копаш удоле - како што велиш. Одиш кон центарот на Земјата.
Од центартот на Земјата (ако стигнеш, а рековме нели ова „умствена гимнастика“) кон површината копаш угоре... небитно како си свртен според тебе, дали главата или нозете се кон центарот...


Замисли дека си во центар на огромна топка. Значи во центарот! Што е угоре што е удоле според тебе? :)
Дали се е угоре кога си во центарот на топка во однос на крајот/површината што ја зафаќа таа топка?
Нацртај на бел лист топка и стави точка во средина... што е нагоре во однос на таа точка? :coffee:

Хм... ајде размисли... ќе се учиме тука физики основни со визуелизација, а реално вакви луѓе се обидуваат да ни кажат како науката нема врска и постои само една вистина... да не ја спомнувам сега, за друго место е :)
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.682
Поени од реакции
9.269
Сега ме тролаш
:pos: па за тролање си штом браниш Хелиоцентризам
Автоматски споено мислење:

Што е угоре што е удоле според тебе?
Ти реков @lazar31
Автоматски споено мислење:

Дали се е угоре кога си во центарот на топка во однос на крајот/површината што ја зафаќа таа топка?
А ако си во крушкоиден глобус истите ли формули и равенки ќе бидат? :pos:
Автоматски споено мислење:

Затоа што не ја разбираш гравитацијата и не може да сфатиш дека Земјата не е рамна плоча :)
Автоматски споено мислење:

Што е угоре што е удоле според тебе?
Удолу високо, угоре длабоко :pos:
Автоматски споено мислење:

Далеку сме од копање кон земјиното јадро.
Тогаш како е откриен составот на јадрото? :pos:
 
Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.945
Поени од реакции
4.107
А до центарот ке копам удоле а од центарот угоре?
Да, тоа е само еден од парадоксите кој произлегува од топчестата Земја, како и парадоксите од бесноченото релативизирање на просторните насоки и ориентации за тоа каде е„горе„ а каде е “десно„...оти така рече Ајнштајн!...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.758
Поени од реакции
11.828
Парадоксите се опасна работа на темава :)
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.945
Поени од реакции
4.107
Парадоксите се опасна работа на темава :)
Не заеба‘ај...

Ако причепкаш малку појќе, ќе увидиш дека дури и „заостанатите„ асиро-вавилонци имале точен модел и начин за ориентација низ просторот, со насоки и координати, кој е неверојатно сличен (!) на оној кој му се припишува на Декарт (лопов низаеден!...), за да дојдеме до денешнава „напредна„ ситуација во која човек, од премногу релативизирање, напросто не знае каде е „горе„, каде е „лево„, а каде е „косо„... :pos:
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.758
Поени од реакции
11.828
Јас не знам што не си земеш крстот и туркај си патот со „парадоксите“ :vozbud:
Кај се видело луѓе кои се христијански фанатици и не знаат физика да расправаат за наука сериозно и да имаат некаков авторитет во врска со тие работи помеѓу луѓето?
Никаде... не знам што се трудите вие двајца тука на форумов, што ги заморувате луѓето со вашите религиозни сфаќања и црковни учења за нештата во универзумот. Рамна ти земјата? Нека ти е :)
Ќе дојде Христос? Нека ти дојде, само не заморувај и не губи го тлото под нозе бидејќи без гравитација за кај сме? Сонцето на една страна ти на друга...

Гледај си таму иконите и остави ја науката за оние кои може и сакаат да учат за тие нешта... едноставно е :coffee:
Од инает и неукост доаѓате до момент да единствен излез од дискусијата ви е ресет со некоја форма на навреда, будалаштина измешана со глуп сарказам и почнуваме од почеток...

Типично христијански финти за дрдорење едно исто нешто иако веќе се знае дека не е така како што зборувале христијанските фанатици!
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.945
Поени од реакции
4.107
Јас не знам што не си земеш крстот и туркај си патот со „парадоксите“ :vozbud:
Кај се видело луѓе кои се христијански фанатици и не знаат физика да расправаат за наука сериозно и да имаат некаков авторитет во врска со тие работи помеѓу луѓето?
Никаде... не знам што се трудите вие двајца тука на форумов, што ги заморувате луѓето со вашите религиозни сфаќања и црковни учења за нештата во универзумот. Рамна ти земјата? Нека ти е :)
Ќе дојде Христос? Нека ти дојде, само не заморувај и не губи го тлото под нозе бидејќи без гравитација за кај сме? Сонцето на една страна ти на друга...

Гледај си таму иконите и остави ја науката за оние кои може и сакаат да учат за тие нешта... едноставно е :coffee:
Од инает и неукост доаѓате до момент да единствен излез од дискусијата ви е ресет со некоја форма на навреда, будалаштина измешана со глуп сарказам и почнуваме од почеток...

Типично христијански финти за дрдорење едно исто нешто иако веќе се знае дека не е така како што зборувале христијанските фанатици!
Младиќу, апни, пини, ебни...не му се секирај, саде еднаш се живеј...
Автоматски споено мислење:

Јас не знам што не си земеш крстот и туркај си патот со „парадоксите“ :vozbud:
Кај се видело луѓе кои се христијански фанатици и не знаат физика да расправаат за наука сериозно и да имаат некаков авторитет во врска со тие работи помеѓу луѓето?
Никаде... не знам што се трудите вие двајца тука на форумов, што ги заморувате луѓето со вашите религиозни сфаќања и црковни учења за нештата во универзумот. Рамна ти земјата? Нека ти е :)
Ќе дојде Христос? Нека ти дојде, само не заморувај и не губи го тлото под нозе бидејќи без гравитација за кај сме? Сонцето на една страна ти на друга...

Гледај си таму иконите и остави ја науката за оние кои може и сакаат да учат за тие нешта... едноставно е :coffee:
Од инает и неукост доаѓате до момент да единствен излез од дискусијата ви е ресет со некоја форма на навреда, будалаштина измешана со глуп сарказам и почнуваме од почеток...

Типично христијански финти за дрдорење едно исто нешто иако веќе се знае дека не е така како што зборувале христијанските фанатици!
Еве, ти си експерт за физика.

Објасни ми на кој начин Земјината атмосфера „стои„ околу Земјава и не „бега„ во меѓупланетарниот вакуум простор...или зашто соѕвездијата не ја менуваат својата положна на небесната позадина и со милениуми служат за ориентири кај морепловците, а Земјава „пичи ли пичи„ низ Вселенава, менувајќи ја својата положна постојано...

Благодарам на одговорот.

Само немој со приказните за гравитацијата...не ми се убедливи.
 
Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.759
Поени од реакции
7.586
Објасни ми на кој начин Земјината атмосфера „стои„ околу Земјава и не „бега„ во меѓупланетарниот вакуум простор...или зашто соѕвездијата не ја менуваат својата положна на небесната позадина и со милениуми служат за ориентири кај морепловците, а Земјава „пичи ли пичи„ низ Вселенава, менувајќи ја својата положна постојано...

Благодарам на одговорот.

Само немој со приказните за гравитацијата...не ми се убедливи.
Тек ако ти кажам дека со тек на време соѕвездијата ја менуваат положбата. Правам муабет за сезонски промени кои се очигледни, не за промени за кои е потребно водење постојана и точна евиденција.
 
Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.945
Поени од реакции
4.107
вистината не ти е убедлива?
Ако ја знаеш вистината, тогаш не ја чувај себично, туку објави ја, сите да ја знаеме.
Значи, вистината, не приказните...
Автоматски споено мислење:

Тек ако ти кажам дека со тек на време соѕвездијата ја менуваат положбата. Правам муабет за сезонски промени кои се очигледни, не за промени за кои е потребно водење постојана и точна евиденција.
Ептен ја менуваат...во тој случај, морепловците секогаш би пристигнувале на погрешни места на Земјава, а не на намерените...
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.759
Поени од реакции
7.586
Ептен ја менуваат...во тој случај, морепловците секогаш би пристигнувале на погрешни места на Земјава, а не на намерените...
Види дали големата и малата мечка ја менуваат положбата во текот на годината. Ако тоа не ти е доволно како доказ, пробај најди го соѕвездието Делфин.

Те зезам, Делфин се гледа само на лето
 
Член од
11 јули 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
1.545
Ако ја знаеш вистината, тогаш не ја чувај себично, туку објави ја, сите да ја знаеме.
Значи, вистината, не приказните...
Автоматски споено мислење:Ептен ја менуваат...во тој случај, морепловците секогаш би пристигнувале на погрешни места на Земјава, а не на намерените...
чекај, чекај, сакаш да кажеш дека положбата на ѕвездите е константна отсекогаш и засекогаш?
за ова не ти треба да си научник или физичар, доволно е да го тргнеш религиското перде од очите
 

Kajgana Shop

На врв Bottom