Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.651
Поени од реакции
3.144
Не сум рамноземјаш но и не се рабирам многу од физика. На темата рамна земја го поставив следното прашање но никој не ми одговори, па ако некој се разбира во наука нека ми објасни: Да направиме еден мисловен експеримент. Ако овде во Македонија почнеме да копаме дупка вертикално, фаќаме правец под висак и цепиме право преку јадрото на земјата и излегуваме право таму некаде во Нов Зеланд или незнам каде... Ме интересира до кој момент ке копаме удолу и ке ја вадиме земјата нагоре а од кој момент ке почнеме да копаме угоре и земјата сама ке паѓа надоле?! Оти нели гледано од другата страна на дупката пак ке биде удоле. Како воопшто одеднаш ке се свртиме од нозечки на главечки? Не ми е разбирливо. И ако некој, пример јас, рипне во таа вертикална дупка нозечки, дали нозечки ке излета од дупката во нов зеланд која исто така е вертикално удоле гледано од таму.... :eek:
Автоматски споено мислење:

А ако го промашиме нов зеланд и пробушиме во океанот, дали овде ке ни тече вода од дупката...?:icon_mrgr:
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
3.754
Поени од реакции
8.044
Ме интересира до кој момент ке копаме удолу и ке ја вадиме земјата нагоре а од кој момент ке почнеме да копаме угоре и земјата сама ке паѓа надоле?!
Според Хелиоцентризмот не постои горе и долу на земјина топка така што не мораш да се трудиш да копаш. Ќе наидеш евентуално на вода каде и да копаш.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
2.960
Поени од реакции
3.005
Ок, сеа го префрли муабетот од нешто шо не постоело ни како концепт кон нешто шо може да се добие, ако имаш пари. Науката го завршила својот дел, другото е прашање на пазарни сили и консензус во општеството.
Не, воопшто не го префрлам муабетот, туку само ти ја посочувам логиката на постоењето на науките, кои одамна го имаат поминато периодот на својата почетна наивност, а во нашево време се вклучени во истражувања од кои корист има само крупниот капитал, за да може (капиталот) од веќе богат да стане уше побогат, до состојбава денешна во која капиталот ги одбира и управува државата, медиумите и образованието.

Но ти секако, можеш да се тешиш со научниот напредок, од кој во твоето секојдневие добиваш само евтина забава и „најнов„ мобилен телефон...
Автоматски споено мислење:

Не сум рамноземјаш но и не се рабирам многу од физика. На темата рамна земја го поставив следното прашање но никој не ми одговори, па ако некој се разбира во наука нека ми објасни: Да направиме еден мисловен експеримент. Ако овде во Македонија почнеме да копаме дупка вертикално, фаќаме правец под висак и цепиме право преку јадрото на земјата и излегуваме право таму некаде во Нов Зеланд или незнам каде... Ме интересира до кој момент ке копаме удолу и ке ја вадиме земјата нагоре а од кој момент ке почнеме да копаме угоре и земјата сама ке паѓа надоле?! Оти нели гледано од другата страна на дупката пак ке биде удоле. Како воопшто одеднаш ке се свртиме од нозечки на главечки? Не ми е разбирливо. И ако некој, пример јас, рипне во таа вертикална дупка нозечки, дали нозечки ке излета од дупката во нов зеланд која исто така е вертикално удоле гледано од таму.... :eek:
Ова прашање го имам сретнато како коментар под некој од „ЈТ„ видео-записите.
Би било корисно ако „глобусарите„ ти дадат точен одговор...во што се сомневам.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
3.754
Поени од реакции
8.044
А ако го промашиме нов зеланд и пробушиме во океанот, дали овде ке ни тече вода од дупката...?:icon_mrgr:
Со крушковидниот глобус заебанции има колку сакаш само да имаш вака инспирација :pos:
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.336
Поени од реакции
11.388
Прашуваш до кога ќе одиш накај центарот? Ќе претпоставиме дека центарот на Земјата може да се прекопа, да се помине...

Се додека силата на исфрлање на ископаната (спротивна од силата која те привлекува кон центарот) е поголема до тогаш ќе може да одиш надолу и нормално да се издржи притисокот кој што станува преголем како се доближуваш до центарот на маса на самото тело. Како се доближуваш до центарот таа сила станува огромна и зависи од растојанието помеѓу две тела мерени од центарот на нивните маси...
Како што се доближуваш до центарот тој притисок станува преголем...
Формулата е:

1678816335031.png
Од нејзе се гледа дека колку е помало растојанието -> толку поголема е силата која те привлекува кон центарот на тоа тело. Нормално силата зависи и од масата на двете тела... поголема маса на телата исто поголемо привлекување кон центарот.
ОВаа формула ја дава и привлечната сила помеѓу планетите и како си влијаат едни на други и така се пресметува и нивната орбита - ама тоа е квантна механика за тука...

Ако стигнеш до центарот не може да те исфрли ништо на другата страна - СИЛАТА КОЈА ТЕ ПРИВЛЕКУВА СЕКОГАШ Е КОН ЦЕНТАРОТ НА МАСА НА ЕДНО ТЕЛО! :) Тоа е привлечна сила...
Ти треба поголема сила од онаа која те привлекува и така ќе пројдеш на другата страна ако претходно стигнеш до јадрото :)

Пример машина со тежина од 30 тони или 30000кг ако почне да копа надолу кон јадрото, на 50км далечина од јадрото ќе има сила која ја влече кон центарот од 487613207 њутни...
Тоа е силата која е потребна за да се помести за едно метро 30 тони ископана земја на пример во спротивна насока од центарот на Земјата...

100 Њутни сила ви требаат за да поместите едно фиче само за еден метар. Сте туркале фиче нели :) Е замислете ја таа сила помножена за 487613 пати поголема... не можете нели?
Затоа не се многу потпирајте на очите и тоа што можете да допрете - умот е над сето ова и разумот!


Далеку сме од копање кон земјиното јадро.... да не споменуваме пак за океаните... тоа е пак друга физика :)
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.651
Поени од реакции
3.144
Прашуваш до кога ќе одиш накај центарот? Ќе претпоставиме дека центарот на Земјата може да се прекопа, да се помине...

Се додека силата на исфрлање на ископаната (спротивна од силата која те привлекува кон центарот) е поголема до тогаш ќе може да одиш надолу и нормално да се издржи притисокот кој што станува преголем како се доближуваш до центарот на маса на самото тело. Како се доближуваш до центарот таа сила станува огромна и зависи од растојанието помеѓу две тела мерени од центарот на нивните маси...
Како што се доближуваш до центарот тој притисок станува преголем...
Формулата е:

Прегледај го приврзокот 371651
Од нејзе се гледа дека колку е помало растојанието -> толку поголема е силата која те привлекува кон центарот на тоа тело. Нормално силата зависи и од масата на двете тела... поголема маса на телата исто поголемо привлекување кон центарот.
ОВаа формула ја дава и привлечната сила помеѓу планетите и како си влијаат едни на други и така се пресметува и нивната орбита - ама тоа е квантна механика за тука...

Ако стигнеш до центарот не може да те исфрли ништо на другата страна - СИЛАТА КОЈА ТЕ ПРИВЛЕКУВА СЕКОГАШ Е КОН ЦЕНТАРОТ НА МАСА НА ЕДНО ТЕЛО! :) Тоа е привлечна сила...
Ти треба поголема сила од онаа која те привлекува и така ќе пројдеш на другата страна ако претходно стигнеш до јадрото :)

Пример машина со тежина од 30 тони или 30000кг ако почне да копа надолу кон јадрото, на 50км далечина од јадрото ќе има сила која ја влече кон центарот од 487613207 њутни...
Тоа е силата која е потребна за да се помести за едно метро 30 тони ископана земја на пример во спротивна насока од центарот на Земјата...

100 Њутни сила ви требаат за да поместите едно фиче само за еден метар. Сте туркале фиче нели :) Е замислете ја таа сила помножена за 487613 пати поголема... не можете нели?
Затоа не се многу потпирајте на очите и тоа што можете да допрете - умот е над сето ова и разумот!


Далеку сме од копање кон земјиното јадро.... да не споменуваме пак за океаните... тоа е пак друга физика :)
Не ми го разбра прашањето. Не е муабетот дали копањето е технички изводливо. Мисловен е експериментот, и ке земеме дека ете има развиено технологија со која може да се прекопа, ете има некоја чудо машина... Таа машина од тука копа вертикално удоле а за да излезе на другата страна ке треба да копа угоре??? Кога е тој момент кога ке почне да копа угоре и јас кој ја управувам машината од седечка положба ке се свртам на глава?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.336
Поени од реакции
11.388
Не ми го разбра прашањето. Не е муабетот дали копањето е технички изводливо. Мисловен е експериментот, и ке земеме дека ете има развиено технологија со која може да се прекопа, ете има некоја чудо машина... Таа машина од тука копа вертикално удоле а за да излезе на другата страна ке треба да копа угоре??? Кога е тој момент кога ке почне да копа угоре и јас кој ја управувам машината од седечка положба ке се свртам на глава?
Не ме разбра со примерот.
Ќе копа спротивно од силата која привлекува кон центарот.

Кога си во земја, што е горе што е долу? Одредуваме според што? Во пештера што ти одредува што е горе што долу?
Одговорот е гравитацијата... таа ни кажува што е горе што долу! :)
Дали може да го сфатиш тоа?

Инаку да, за луѓето кои се борат да ни докажат дека Земајата е баш како што пишуваат евреите во нивната света книга кога боговите создавале - не постои гравитација... и тоа се луѓе кои не знаат физика и мразат наука....

А ние пак ете се обидуваме барем на другите да им покажеме дека науката бара студирање и учење, не верување... кој е за верување во светот каков е има таму организации за тоа...
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.651
Поени од реакции
3.144
Не ме разбра со примерот.
Ќе копа спротивно од силата која привлекува кон центарот.

Кога си во земја, што е горе што е долу? Одредуваме според што? Во пештера што ти одредува што е горе што долу?
Одговорот е гравитацијата... таа ни кажува што е горе што долу! :)
Дали може да го сфатиш тоа?

Инаку да, за луѓето кои се борат да ни докажат дека Земајата е баш како што пишуваат евреите во нивната света книга кога боговите создавале - не постои гравитација... и тоа се луѓе кои не знаат физика и мразат наука....

А ние пак ете се обидуваме барем на другите да им покажеме дека науката бара студирање и учење, не верување... кој е за верување во светот каков е има таму организации за тоа...
Кога ке почнам да копам удолу горе ке ми биде отворот од кај што сум почнал. Ако влезеш во бунар што ќе ти биде горе а што долу? Колку и да копаш надолу отворот на бунарот ке ти биде горе.
 
Член од
11 јули 2008
Мислења
2.894
Поени од реакции
1.509
Кога ке почнам да копам удолу горе ке ми биде отворот од кај што сум почнал. Ако влезеш во бунар што ќе ти биде горе а што долу? Колку и да копаш надолу отворот на бунарот ке ти биде горе.
ако е плоча и копаш кај ќе искочиш? кај китот на кичма?
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.651
Поени од реакции
3.144
ако е плоча и копаш кај ќе искочиш? кај китот на кичма?
Јебем ли га, ваљда ке паднам у вселената... :icon_mrgr: исто и ако одам само право до крајот на плочата ке можам да скокнам во вселената:angel:
Автоматски споено мислење:

Сепак тоа не го објаснува тоа како одеднаш ке се свртам на глава ако копам вертикално во топката.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.336
Поени од реакции
11.388
Кога ке почнам да копам удолу горе ке ми биде отворот од кај што сум почнал. Ако влезеш во бунар што ќе ти биде горе а што долу? Колку и да копаш надолу отворот на бунарот ке ти биде горе.
Ок, самиот кажа дека слабо стоиш со физика... не знам што да ти кажам на ова, селски пример... :)
Автоматски споено мислење:

Сепак тоа не го објаснува тоа како одеднаш ке се свртам на глава ако копам вертикално во топката.
Слабо разбирање... и ти си еден од верниците, џабе се криеш...

Зошто да се вртиш на глава? :coffee:

Замисли ете го твојот пример со топка... ако одиш со нозете кон центарот и ако го поминеш од другата страна ќе излезеш со нозете прво, не со главата :D
Кое вртење, која глава - само нешто измислувате као демек парадокси :)
Ми недостасува овој вид на размислување да ви кажам право, да си правам одмор на умот...
Автоматски споено мислење:

ако е плоча и копаш кај ќе искочиш? кај китот на кичма?
Не смеат да копаат, ќе излезат кај тронот на боговите :)
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.651
Поени од реакции
3.144
Ок, самиот кажа дека слабо стоиш со физика... не знам што да ти кажам на ова, селски пример... :)
Автоматски споено мислење:


Слабо разбирање... и ти си еден од верниците, џабе се криеш...

Зошто да се вртиш на глава? :coffee:

Замисли ете го твојот пример со топка... ако одиш со нозете кон центарот и ако го поминеш од другата страна ќе излезеш со нозете прво, не со главата :D
Кое вртење, која глава - само нешто измислувате као демек парадокси :)
Ми недостасува овој вид на размислување да ви кажам право, да си правам одмор на умот...
Па како ке излезам на другата страна, нозечки како што сум влегол од оваа страна? Во еден момент ке треба да се искачувам нагоре за да излезам од дупката во нов Зеланд, нема да се искачувам со главата надолу. Од страната на нов Зеланд таа дупка пак е вертикално надолу:( кој е моментот кога од надолу ке треба да почнам со искачување нагоре, и како ке се свртам од нозечки на главечки?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.336
Поени од реакции
11.388
Сега ме тролаш :)
Ако тргнеш со нозете кон центарот на сфера, стигнеш до центарот го поминеш и од другата страна ќе излезеш со нозете прво...
Тебе те буни што од другата страна луѓето стојат со нозете на земја?

Гравитација бре сине :) Или и ти не веруваш во гравитација? Бидејќи од скоро дознавме дека во гравитација се верува од страна на верници кои веруваат во Христос - тие се најголеми поборници против науката бидејќи се палат на религија и верување...

Ако дојдеш до центарот на Земјата магично не се превртуваш наопаку, од каде тие идеи, не знам... тоа што велиме „се превртува во гроб“ не значи дека на другата страна од Земјата луѓето одат на раце... :LOL:

Сето тоа што ти доаѓа дека „главата мора да е кон небесата“ е од гравитацијата и тоа што луѓето мора да стојат на нозе, имаат поголеми мускули за да ја издржат силата која ги привлекува КОН ЦЕНТАРОТ на Земјата...
Ако сте средно (иако и тоа е многу), ок е вака што објаснуваме, но ако сте повеќе од 20 години и тука сеуште расправаме за овие нешта и сме као - вау не е можно - нешто навистина не е во ред со Македончето на Земјата.
 
Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.651
Поени од реакции
3.144
Сега ме тролаш :)
Ако тргнеш со нозете кон центарот на сфера, стигнеш до центарот го поминеш и од другата страна ќе излезеш со нозете прво...
Тебе те буни што од другата страна луѓето стојат со нозете на земја?

Гравитација бре сине :) Или и ти не веруваш во гравитација? Бидејќи од скоро дознавме дека во гравитација се верува од страна на верници кои веруваат во Христос - тие се најголеми поборници против науката бидејќи се палат на религија и верување...
:cautious:
Ако дојдеш до центарот на Земјата магично не се превртуваш наопаку, од каде тие идеи, не знам... тоа што велиме „се превртува во гроб“ не значи дека на другата страна од Земјата луѓето одат на раце...
Не ме буни гравитацијата. Значи, ако од овде е вертикално надоле исто е вертикално надоле гледано и од страната на нов Зеланд... Како јас од нозечки удолу одеднаш ке се најдам во состојба на нозечки угоре? Се симнуваш одовде надолу, вертикално по дупката, скала по скала... и во еден момент си со главата надолу а нозете нагоре и така наопаку се искачувам кон нов Зеланд...се симнувам па после се искачувам :cautious: не те тролам, навистина не ми е јасно.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.336
Поени од реакции
11.388
Не ме буни гравитацијата. Значи, ако од овде е вертикално надоле исто е вертикално надоле гледано и од страната на нов Зеланд... Како јас од нозечки удолу одеднаш ке се најдам во состојба на нозечки угоре? Се симнуваш одовде надолу, вертикално по дупката, скала по скала... и во еден момент си со главата надолу а нозете нагоре и така наопаку се искачувам кон нов Зеланд...се симнувам па после се искачувам :cautious: не те тролам, навистина не ми е јасно.
Ама кој ти вели дека од тука ако идеш вертикално надолу кон центарот дека откако ќе го поминеш центарот ти магично ќе одиш со главата подалеку од центарот?
Мислам од каде тоа?
Ако почнеш од тука со нозете прво кон центарот, стигнеш магично до центарот и продолжиш, на другата страна ќе излезеш прво со нозете... наопаку во однос на другите луѓе кои се во тој момент во Нов Зеланд :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom